ελέγχων της Περιφερειακής Διεύθυνσης του ΣΔΟΕ, Νίκου Παναγιωτόπουλου, όπως αποκάλυψε το Capital.gr.
Η πρόθεση που "καταλογίζεται" στον υφυπουργό Οικονομικών Γ. Μαυραγάνη έρχεται σε μια ιδιαίτερα ευαίσθητη στιγμή, τόσο όσον αφορά στο σκέλος της έρευνας για τη λίστα Lagarde (και λίγες μέρες μετά την κατάθεση του εν λόγω στελέχους στην Επιτροπή, που μίλησε για την δραματική υποστελέχωση του ΣΔΟΕ) όσο και στη χρονική συγκυρία που αναφέρεται στο αίτημα της τρόικας να μεταθέσει την αρμοδιότητα του σώματος στον γενικό γραμματέα εσόδων κ. Θεοχάρη και την ουσιαστική ανεξαρτητοποίησή του από τις εκάστοτε κυβερνητικές ίντριγκες, αφού η θητεία του Γενικού Γραμματέα είναι 5ετής.
Κάποιες πηγές μιλούν δε για μια ύστατη προσπάθεια να στελεχωθεί η υπηρεσία με πρόσωπα "φιλικά" προς τη Νέα Δημοκρατία, γεγονός που παραπέμπει σε παλαιοκομματικές μεθόδους, αν αναλογιστεί κανείς πως η αποτελεσματικότητα του εν λόγω τομέα του ΣΔΟΕ είναι προφανής αφού τριπλασίασε τα έσοδα από το 2009 και εντεύθεν. Την άποψη αυτή ενισχύει το γεγονός ότι τον περασμένο Οκτώβρη σε μια ανάλογη προσπάθεια δεν "γλίτωσε" την αντικατάσταση ένα ακόμα ικανότατο στέλεχος, ο διευθυντής σχεδιασμού Νίκος Λέκκας, ο οποίος -ούτε αυτός- κινείτο κομματικά προς τη ΝΔ.
Δεύτερη φορά
Αυτή άλλωστε είναι η δεύτερη φορά που επιχειρείται η αλλαγή στη διάταξη του ΣΔΟΕ, αφού τον περασμένο Οκτώβρη μετά το σάλο που προκλήθηκε ο κ. Παναγιωτόπουλος έμεινε στη θέση του. Κι αυτό γιατί ο οικονομικός εισαγγελέας Γρηγόρης Πεπόνης ανέθεσε προσωπικά στον επικεφαλής της Περιφερειακής Διεύθυνσης τον έλεγχο της διαβόητης λίστας Lagarde, αναφέροντας μάλιστα πώς καταλήγει σε αυτόν μετά από αναζήτηση "έντιμου, αξιόπιστου και ικανού προσώπου" για να διαχειριστεί το καυτό αυτό ζήτημα. Το ερώτημα λοιπόν είναι γιατί "πάλι" και γιατί "τώρα";
Παρασκήνιο
Το οργιώδες παρασκήνιο άρχισε να κινείται μετά την κατάθεση του κ. Παναγιωτόπουλου στην Επιτροπή της Βουλής, όπου μιλώντας για τη λίστα Lagarde έθεσε προ των ευθυνών της την πολιτική ηγεσία μιλώντας για υποστελέχωση του ΣΔΟΕ, η οποία ουσιαστικά αδρανοποιεί, ή έστω μειώνει την αποδοτικότητα του πιο αποτελεσματικού οργάνου καταστολής της φοροδιαφυγής, με βάσει τα επίσημα στοιχεία.
Πληροφορίες αναφέρουν πως εκεί άρχισε να δημιουργείται κλίμα, το οποίο κορυφώθηκε όταν ο πρόεδρος της Προανακριτικής ζήτησε εγγράφως στις 5 Μαρτίου από τον επικεφαλής της έρευνας του ΣΔΟΕ να αποστείλει εντός 2 (!) ημερών την επίσημη έκθεση του ΣΔΟΕ για τον έλεγχο στα μέλη της οικογένειας Παπακωνσταντίνου, με βάσει τα στοιχεία που είχαν προσκομίσει οι τράπεζες για τους λογαριασμούς και τις κινήσεις τους. Μόνο που τα στοιχεία αυτά (τα οποία διαθέτει το Capital.gr) στάλθηκαν από τις τράπεζες στις 4-5 Μαρτίου χωρίς καμία επεξεργασία και, κυρίως, όχι ολοκληρωμένα, αφού η υπηρεσία ελέγχου αναγκάστηκε να αποστείλει έγγραφα και να προχωρήσει σε τηλεφωνικές οχλήσεις προς τις τράπεζες ώστε αυτά να σταλούν τελικά ολοκληρωμένα στις 7 Μαρτίου.
Αρμόδιες πηγές μάλιστα έλεγαν πώς αφενός μεν είναι προφανής και απολύτως κατανοητή η αγωνία του επικεφαλής της Επιτροπής να "τρέξει" τις διαδικασίες και να ολοκληρώσει την έρευνα, αφετέρου όμως δίδεται τροφή σε άλλα κέντρα να μεταθέσουν τυχόν ευθύνες καθυστέρησης σε εξιλαστήρια θύματα.
Δύο-τρεις εβδομάδες
Χαρακτηριστικό είναι επίσης πώς οι ίδιες πηγές ανέφεραν ότι η επεξεργασία των στοιχείων απαιτεί χρόνο και προσοχή και το ΣΔΟΕ πριν καταλήξει θα πρέπει να ακολουθήσει τη νόμιμη οδό: Δηλαδή να αναλύσει μια-μια τις απαντήσεις των τραπεζών, να ακολουθήσει τη διαδρομή των χρημάτων, να καλέσει για εξηγήσεις πρόσωπα που μπορεί να κατέθεσαν χρήματα, να ακούσει τις απαντήσεις τους, να τις αξιολογήσει και μετά να καταλήξει σε ένα έγκυρο μη αμφισβητήσιμο πόρισμα που θα υποβάλλει στην επιτροπή. Το διάστημα ελέγχου μάλιστα εκτιμάται πως δε θα μπορεί να είναι λιγότερο από 2-3 βδομάδες. Ενδεικτικό επίσης είναι πώς στην υπόθεση ενεπλάκησαν και οι οικονομικοί εισαγγελείς, Γρ. Πεπόνης και Σπ. Μουζακίτης, οι οποίοι την περασμένη Παρασκευή 7 Μαρτίου με έγγραφό τους (το οποίο διαθέτει το Capital.gr) ξεκαθαρίζουν ότι η υπόθεση δεν θα κλείσει εάν δεν υπάρξει τεκμηριωμένο πόρισμα. Ουσιαστικά δε, εκφράζουν την δυσφορία τους για την ποιότητα των στοιχείων που έχουν στείλει οι τράπεζες αναφορικά με τους τέσσερις συγγενείς του κ. Γιώργου Παπακωνσταντίνου:
«Α) Στο κείμενο του Σχετικού και του συνοδεύοντος αυτό πίνακα αναφέρεται, ευθέως, σαφώς και ανενδοιάστως, αφ' ενός μεν ο εισέτι ελλειμματικός χαρακτήρας των αποσταλέντων από τις Τράπεζες στοιχείων, αφ' ετέρου δε εις ικανόν βαθμόν δυσχέρές της αξιοποιήσεως αυτών, λόγων, κυρίως, της μορφής υπο την οποίαν απεστάλησαν. Β) Η περαίωση της προκαταρκτικής Εξετάσεως είναι αυτονόητον ότι θα λάβει χώρα μόνον μετά την πλήρη και εντελή διενέργειαν του αναγκαιούντος σχετικώς ελέγχου, επί του συνόλου των απαιτούμενων στοιχείων, για την παράδοση των οποίων θα επανέλθετε δια νέου εγγράφου σας, ζητούντες, συναφώς και την άμεση δική μας συνδρομή. Ει και ως εκ περισσού επισημαίνομεν και πάλιν την ανάγκην ταχείας διεξαγωγής του ελέγχου, με την παρατήρηση, όμως, ότι η ταχύτητα αυτή δεν θα πρέπει να αποβεί εις βάρος της πληρότητος και της ποιότητος τούτου».
Να σημειωθεί ότι η καταγραφή των πρώτων στοιχείων που έδωσαν οι τράπεζες στο ΣΔΟΕ εμφανίζουν τους συγγενείς του κ. Παπακωνσταντίνου, οι οποίοι «εξαφανίστηκαν» από την αυθεντική λίστα Lagarde, να διαθέτουν δεκάδες λογαριασμούς σε δώδεκα τραπεζικά καταστήματα που βρίσκονται στην Ελλάδα.
Πηγή:www.capital.gr
makeleio.gr
http://www.triklopodia.gr/2013/03/blog-post_3545.html
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου