Δεν πρόκειται απλώς για κάποιες περιφερειακές συγκρούσεις που ακόμη και αν εκδηλώνονταν θα αφορούσαν λίγο έως πολύ τις περιοχές αυτές και μόνο, αντίθετα πρόκειται για περιοχές και χώρες που πολλές από αυτές έχουν ή πρόκειται να έχουν σύντομα στην κατοχή τους πυρηνικά όπλα, ή τέλος βρίσκονται σε στενή ή ευρύτερη συμμαχία και με τις δύο υπερδυνάμεις.
Η πραγματικά αυτή περίεργη ταυτόχρονη εκδήλωση όλων αυτών των εστιών έντασης δεν μπορεί να είναι ούτε τυχαία ούτε μπορεί να θεωρηθεί ως παροδική. Κατά κάποιο τρόπο, προετοιμάζεται αθόρυβα ένα σκηνικό σύγκρουσης παγκοσμίων διαστάσεων, ως κάποιο ρολόι να έχει σημάνει μια ιδιότυπη αντίστροφη μέτρηση.
Συρία-Τουρκία
Ξεκινώντας από την πιο κοντινή σε εμάς εστία έντασης η έκρυθμη κατάσταση που βρίσκεται σε εξέλιξη, μόλις σήμερα είχαμε ξανά ανταλλαγές πυροβολικού μεταξύ των δύο χωρών, ουσιαστικά έχει τις βάσεις της σε ένα γεγονός που δεν προϊδέαζε κανένα βέβαια για όλα αυτά που θα επακολουθούσαν: Η αυτοπυρπόληση ενός άνεργου πτυχιούχου στο Σίντι Μπουζίντ στην Τυνησία στις 17 Δεκεμβρίου του 2010 όταν η αστυνομία κατέσχεσε ένα πάγκο με προϊόντα που πουλούσε. Η γένεση της «αραβικής άνοιξης» όπως βαφτίστηκε τελικά, του κύματος αυτού των εξεγέρσεων που σάρωσε Τυνησία, Λιβύη, Αίγυπτο φτάνοντας «ασθμαίνοντας» είναι η αλήθεια στη Συρία αλλά αυτή τη φορά οι επιπτώσεις δεν έχουν να κάνουν μόνο με το εσωτερικό των χωρών όπως στις τρεις προηγούμενες περιπτώσεις.
Οι γεωστρατηγικές και γεωπολιτικές διασυνδέσεις είναι τόσο έντονες που η «αραβική άνοιξη» στη Συρία μπορεί να εξελιχθεί σε ένα «παγκόσμιο χειμώνα». Η βολές πυροβολικού από την πλευρά της Συρίας στις 10 Οκτωβρίου η απάντηση του Τουρκίας, η ανυποχώρητη στάση της Μόσχας στο ενδεχόμενο ενός αεροπορικού αποκλεισμού της χώρας, ο έλεγχος του συριακού Airbus με Ρώσους επιβάτες και ο εξαναγκασμός σε προσγείωση από τουρκικά F-16, η εμπλοκή του Ιράν με την αποστολή τμημάτων της επίλεκτης ταξιαρχίας Αλ Κοτς των Φρουρών της Επανάστασης στο πλευρό του Άσσαντ, η δεδηλωμένη στάση των ΗΠΑ εναντίον του Άσααντ, οι προθέσεις της Άγκυρας για επέμβαση στο έδαφος της Συρίας, η κατάρριψη του τουρκικού RF-4E, συνθέτουν ένα σκηνικό που μπορεί να εξελιχθεί σε μέγιστο πρόβλημα για την παγκόσμια ειρήνη.
Ιρακινό Κουρδιστάν
Το δεύτερο μεγάλο πρόβλημα για την Τουρκία ακούει στο όνομα Ιρακινό Κουρδιστάν στην ημιαυτόνομη περιοχή που ανήκει στο Ιράκ. Η ιρακινή κυβέρνηση εκδήλωσε πρόσφατα την επιθυμία της να αποστείλει στρατεύματα στο Ιρακινό Κουρδιστάν με σκοπό να βάλει φρένο στις διαρκείς επεμβάσεις της Τουρκίας, η οποία όχι μόνο πραγματοποιεί στρατιωτικές επεμβάσεις αλλά διατηρεί τουλάχιστον 10.000 με 15.000 άνδρες στο έδαφος του Κουρδιστάν και τουλάχιστον 3 με 4 στρατιωτικές βάσεις σε βάθος μέχρι και 15 χλμ. και με σκοπό να αναχαιτίσει τη δραστηριότητα του ΡΚΚ.
Το Ιράκ έχει κατ΄ επανάληψη δηλώσει την πρόθεση του να αναχαιτίζει τα τουρκικά μαχητικά από το να παραβιάζουν τον εναέριο χώρο του. Η πρόσφατη συμφωνία του Ιράκ με τη Ρωσία για προμήθεια όπλων από τη Ρωσία ύψους 4,2 δισ.$ και οι καθυστερήσεις που σημειώνονται στην παράδοση των αμερικανικών F-16 που έχει παραγγείλει το Ιράκ, διαμορφώνουν ένα επίσης απειλητικό σκηνικό. Τι θα γίνει στην περίπτωση που το Ιράκ, εξασφαλίσει τη συγκατάθεση των Κούρδων του Ιράκ και αποστείλει στρατεύματα στην περιοχή, στρατεύματα τα οποία έρθουν σε σύγκρουση με τα τουρκικά; Και τι θα κάνει η Ρωσία στην περίπτωση που θα υπάρξει σύγκρουση με το Ιράκ αλλά και τιο στάση θα κρατήσουν οι ΗΠΑ;
Αζερμπαϊτζάν – Αρμενία
Την επανάκτηση των εδαφών που έχασε το Αζερμπαϊτζάν κατά την διάρκεια του πολέμου με το Ναγκόρνο Καραμπάχ και την Αρμενία την περίοδο 1992-1994 έχει υποσχεθεί δημοσίως ο πρόεδρος της χώρας Ilham Aliyev. Μετά από δύο χρόνια και πλέον μαχών το Αζερμπαϊτζάν έχασε το 14% των εδαφών του ενώ το Ναγκόρνο Καραμπάχ ανακήρυξε την ανεξαρτησία του και ελέγχει από τότε όχι μόνο εδάφη της πρώην αυτόνομης επαρχίας του Αζερμπαϊτζάν αλλά και εδάφη της δημοκρατίας αυτής. Με την βοήθεια της Αρμενίας οι κάτοικοι του Ναγκόρνο Καραμπάχ αντιμετωπίζουν την ολοένα και περισσότερο ενισχυόμενη στρατιωτική μηχανή του Αζερμπαϊτζάν ο Στρατός του οποίου παραλαμβάνει στρατιωτικό υλικό ρωσικής, ουκρανικής, ισραηλινής και τουρκικής κατασκευής, ενώ δεν θα πρέπει να αγνοηθεί η σημαντική παρουσία των ισραηλινών στρατιωτικών συμβούλων στην χώρα.
Οποιαδήποτε σύγκρουση μεταξύ του Αζερμπαϊτζάν και της Αρμενίας θα συμπαρασύρει μαζί της και την Ρωσία η οποία διατηρεί στην περιοχή μεταξύ του Ναχιτσεβάν και του Ναγκόρνο Καραμπάχ σημαντικές αντιαεροπορικές και αντιβαλλιστικές δυνάμεις στρατηγικής σημασίας για την Ρωσία η οποία ανησυχεί για την φιλοδυτική στροφή του Αζερμπαϊτζάν λόγω της εκμετάλλευσης του φυσικού αερίου που διαθέτει αλλά και λόγο της γνωστής αντιπαλότητας με το Ιράν στα εδάφη του οποίου ζουν 18 εκατομμύρια Αζέροι
Ιράν-Ισραήλ-ΗΠΑ
Πρόκειται ίσως για μια από τις σοβαρότερες εστίες έντασης που μπορούν να θέσουν σε κίνδυνο την παγκόσμια ασφάλεια. Το θέμα του πυρηνικού προγράμματος του Ιράν και της πρόθεσης του Ισραήλ να βομβαρδίσει τις πυρηνικές του εγκαταστήσεις είναι γνωστό.
Μάλιστα από πό τις 17 Οκτωβρίου αμερικανικά στρατεύματα και ο εξοπλισμός έχουν αρχίσει να καταφθάνουν στο Ισραήλ, για να συμμετάσχουν στην μεγαλύτερη στρατιωτική άσκηση με την επωνυμία «Austere Challenge 2012» που έχει διεξαχθεί μεταξύ ΗΠΑ και Ισραήλ.
Οι επικείμενες αμερικανικές εκλογές στις 6 Νοεμβρίου θα κρίνουν πολλά για την εκδήλωση ή όχι της επίθεσης στη χώρα αυτή. Η στάση Ρωσίας και Κίνας είναι ξεκαθαρισμένη ότι και οι δύο χώρες βρίσκονται πλήρως αντίθετες σε μια στρατιωτική επέμβαση στο Ιράν. Από την πλευρά του το Ιράν απειλεί ότι σε μια τέτοια περίπτωση η απάντησή του θα είναι συντριπτική. Αποκλεισμός των στενών του Χορμούζ, εκδήλωση επιθέσεων σε Ισραήλ, αλλά και σε αμερικανικές βάσεις στο έδαφος των κρατών του Κόλπου, όπου και αην υπάρχουν.
Κίνα-Ιαπωνία
Μια από τις νεότερες εστίες έντασης που αν και έχει παλαιές ρίζες βρέθηκε πάλι στο επίκεντρο των εξελίξεων τον τελευταίο με τις εκατέρωθεν κινήσεις σκαφών της ακτοφυλακλής των χωρών για τα διαφιλονικούμενα νησιά Senkaku / Diaoyu και τον πόλεμο ανακοινώσεων που ακολούθησε. Το τελευταίο σκηνικό της έντασης προκλήθηκε στις 16 Αυγούστου όταν 150 Ιάπωνες ακτιβιστές της οργάνωσης Ganbare Nippon έπλευσαν στο σύμπλεγμα των νήσων και κάπου 10 εξ αυτών κατόρθωσαν να φτάσουν σε μια τις νησίδες και να υψώσουν την ιαπωνική σημεία.
Η αντίδραση της Κίνας ήταν άμεση με το κινεζικό υπουργείο εξωτερικών λέγοντας ότι η πράξη αυτή των Ιαπώνων ήταν παράνομη και άκυρη. Ταυτόχρονα στην Κίνα ξεκίνησε ένα τεράστιο κύμα διαμαρτυριών με πρωτοφανείς για τη χώρα διαδηλώσεις όπου πυρπολήθηκαν ιαπωνικές επιχειρήσεις, κάηκαν σημαίες ενώ αποκλείστηκε η πρεσβεία της Ιαπωνίας. Η πλέον πρόσφατη εξέλιξη είναι αυτή της άσκησης του κινεζικού Ναυτικού με 11 πολεμικά σκάφη ανοικτά των νήσων Diaoyu άσκηση η οποία παρακολουθείται από το ιαπωνικό Ναυτικό.
Και εδώ οι επιπτώσεις για την παγκόσμια ειρήνη θα καταστροφικές σε περίπτωση που τα δεκάδες ναυτικά επεισόδια ανάμεσα στις δύο χώρες εξελιχθούν σε κάτι χειρότερο. Οι ΗΠΑ έχουν δηλώσει ότι δεσμεύονται από την συμμαχία του με την Ιαπωνία για το συγκεκριμένο θέμα κάτι βέβαια που τις φέρει σε ευθεία αντιπαράθεση με μια πυρηνική Κίνα σε περίπτωση εχθροπραξιών.
Βόρεια Κορέα – Νότιος Κορέα
Ο βορειοκορεατικός απείλησε ότι θα χτυπήσει στο έδαφος της Νότιας Κορέας τη Δευτέρα σε περίπτωση που μια ομάδα βορειοκορεατών φυγάδων πραγματοποιήσει το εγχείρημα να διασκορπίσει με μικρά αερόστατα φυλάδια με αντικομουνιστικό περιεχόμενο πάνω από το έδαφος του Βορά.
«Τη στιγμή που θα έστω και η παραμικρή κίνηση διαγνωσθεί ένα ανηλεές στρατιωτικό κτύπημα θα εκδηλωθεί από το δυτικό μέτωπο θα εκδηλωθεί χωρίς προειδοποίηση». Η διένεξη είναι γνωστή αλλά μια εκδήλωση εχθροπραξιών με μια πυρηνική πλέον Β. Κορέα δε θα θυμίζει σε τίποτα τον πόλεμο του 1950-1953.
Αφγανιστάν
Αν και ο πόλεμος στο Αφγανιστάν είναι μια υπόθεση που εξελίσσεται από το 2001 εντούτοις ένα κρίσιμο σημείο έχει προστεθεί στην ήδη βεβαρυμμένη κατάσταση στη χώρα. Οι Αμερικανοί διαπιστώνουν ότι έπειτα 11 χρόνια μαχών απλά δεν κερδίζουν! Η πρόσφατη επιχείρηση στο στρατόπεδο Bastion των Ταλιμπ[αν με αποτέλεσμα 6 αεροσκάφη των αμερικανών Πεζοναυτών να καταστραφούν, έχει δημιουργήσει αλυσιδωτές αντιδράσεις. Η πλέον πρόσφατη αφορά το ενδεχόμενο της παράτασης της αμερικανικής παρουσίας στη χώρα πέρα από το 2014 έτος κατά το οποίο η αμερικανική κυβέρνηση έχει δεσμευθεί για την αποχώρηση των στρατευμάτων της εκεί. Εάν οι ΗΠΑ προχωρήσουν σε μια τέτοια κίνηση και παρατείνουν την παραμονή των στρατευμάτων τους στο Αφγανιστάν οι επιπτώσεις από μια τέτοια κίνηση θα είναι απρόβλεπτες, στις σχέσεις της με το Αφγανιστάν κυρίως.
Τμήμα ειδήσεων defencenet.gr
http://eleftheriskepsii.blogspot.gr/2012/10/blog-post_3321.html
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου