Κυριακή 8 Ιουλίου 2012

Ο Σαμαρας, η τρόικα και άλλες περιπέτειες…

Με δεσμεύσεις για επιτάχυνση των διαρθρωτικών αλλαγών και μεταρρυθμίσεων υποδέχθηκε ο Αντώνης Σαμαράς τους εκπροσώπους της τρόικας, στην πρώτη επίσημη συνάντησή του με την πλευρά των δανειστών μετά την ανάληψη της πρωθυπουργίας.
Σύμφωνα με πληροφορίες, το ζήτημα της επαναδιαπραγμάτευσης του δανειακού προγράμματος δεν τέθηκε στη συνάντηση που διήρκεσε 50 λεπτά, αλλά ο Πρωθυπουργός επισήμανε αστοχίες στις προβλέψεις της σύμβασης, οι οποίες θα πρέπει να αντιμετωπιστούν ώστε να παραμείνουν σε τροχιά υλοποίησης όλοι οι στόχοι της. Πυξίδα στη συζήτηση με τους τρεις εκπροσώπους της τρόικας αποτέλεσε, κατά τις ίδιες πηγές, το περιεχόμενο της επιστολής που διαβίβασε την περασμένη εβδομάδα ο Πρωθυπουργός στους ευρωπαίους ηγέτες που συμμετείχαν στη Σύνοδο Κορυφής των Βρυξελλών, με την οποία τονιζόταν ότι η νέα κυβέρνηση κάνει κτήμα της («ιδιοκτησία» είναι ο όρος που χρησιμοποιήθηκε και χθες) τη δανειακή σύμβαση και δεσμεύεται για την πλήρη εφαρμογή της.


Επί της ουσίας ο κ. Σαμαράς, στη σκιά των προκλητικών δηλώσεων της γενικής διευθύντριας του ΔΝΤ Κριστίν Λαγκάρντ που είπε πως δεν έχει διάθεση να επαναδιαπραγματευθεί ή να διαπραγματευθεί με τους Έλληνες, αναφέρθηκε στην ανάγκη τροποποίησης του οικονομικού προγράμματος, αλλά και της τόνωσης της ελληνικής οικονομίας.
Ο πρωθυπουργός, υπογράμμισε επίσης την αποφασιστικότητα της κυβέρνησης να επιταχύνει τις διαρθρωτικές αλλαγές, ώστε, όπως ανακοινώθηκε και από το Μέγαρο Μαξίμου, να ανακάμψει η οικονομία, να δημιουργηθούν θέσεις απασχόλησης και να διασφαλιστεί η κοινωνική συνοχή.
O πρωθυπουργός υπογράμμισε στην τρόικα ότι η κυβέρνηση θα προχωρήσει σε γενναίο πακέτο αποκρατικοποιήσεων, στον περιορισμό του δημόσιου τομέα, στη φορολογική μεταρρύθμιση και στην αναμόρφωση του φορολογικού συστήματος. Ειδικά για το θέμα των αποκρατικοποιήσεων, υπήρξε η πρωθυπουργική διαβεβαίωση ότι οι αποκρατικοποιήσεις θα είναι περισσότερες απ´ο ότι προβλέπεται στη δανειακή σύμβαση.
Ο κ. Σαμαράς ξεκαθάρισε στους εκπροσώπους των πιστωτών, όπως έχει επισημάνει και σε ξένους ηγέτες, ότι η ελληνική κοινωνία δεν αντέχει άλλες μειώσεις σε μισθούς και συντάξεις και νέους φόρους. Επιχειρηματολόγησε κατά των απολύσεων στο δημόσιο τομέα και διευκρίνισε ότι οι περικοπές θα γίνουν από το λουκέτο που θα μπει σε δεκάδες φορείς του δημοσίου, με αποτέλεσμα να εξοικονομηθούν πάρα πολλά χρήματα.
Η βασική γραμμή της κυβέρνησης πλέον είναι υπέρ των μετατάξεων και της μιας πρόσληψης για κάθε δέκα αποχωρήσεις, αντί του 1:5 που κυριαρχούσε πριν μήνες. Στη συζήτηση ετέθη και το μείζον θέμα της ενίσχυσης της ρευστότητας στην αγορά, ενώ κατατέθηκε το αίτημα για μείωση του ΦΠΑ στην εστίαση από το 23% στο 13%, αλλά και να καταβάλλονται τα ποσά που οφείλουν οι φορολογούμενοι σε περισσότερες δόσεις.
Από το Μέγαρο Μαξίμου απέφευγαν να συζητήσουν εκτενώς για τη συνάντηση, αλλά κυριαρχεί η άποψη πως ήταν μια πρώτη αναγνωριστική επαφή για διάγνωση προθέσεων και η πραγματική μάχη επί της διαπραγμάτευσης θα γίνει στα τέλη Ιουλίου με αρχές Αυγούστου, οπότε και θα έχουμε τη νέα επίσκεψη της τρόικας.


Από την πλευρά του ο υπουργός Οικονομικών, κ. Γιάννης Στουρνάρας, όπως υποστήριαξ οι Financial Times, δήλωσε πως «το πρόγραμμα είναι εκτός στόχων και δεν μπορούμε να ζητήσουμε τίποτα από τους πιστωτές μας πριν το επαναφέρουμε στην σωστή τροχιά». Ο κ. Στουρνάρας εμφανίζεται να προσθέτει ότι υπάρχει φως στην άκρη του τούνελ μια δήλωση που έκανε ενώπιον όλων των δημοσιογράφων το μεσημέρι. Το δημοσίευμα φέρει την υπογραφή της δημοσιογράφου των Financial Times στην Αθήνα κυρίας Κέριν Χόουπ.
Νέο ραντεβού την Κυριακή
Νέο ραντεβού την Κυριακή το πρωί ζήτησαν οι επικεφαλής της τρόικας από τον υπουργό Οικονομικών κ. Στουρνάρα. Τα στελέχη της θέλουν να ακούσουν τις προγραμματικές δηλώσεις της κυβέρνησης και να ζητήσουν επιπλέον διευκρινίσεις από τον υπουργό Οικονομικών. Σημειώνεται πως ο κ. Στουρνάρας είχε την πρώτη συνάντηση με τους επικεφαλής του κλιμακίου της τρόικας, κ.κ. Πόουλ Τόμσεν (ΔΝΤ), Ματίας Μορς (ΕΕ) και Κλάους Μαζούχ (ΕΚΤ) την Πέμπτης αμέσως μετά την ορκωμοσία του.

«Τη Δευτέρα στο Eurogroup δεν θα περάσεις καλά» είπε η Τρόικα στον νέο υπουργό Οικονομικών. Το αποκάλυψε ο ίδιος ο υπουργός, λέγοντας ότι τα στελέχη της Τρόικας το ανέφεραν χαριτολογώντας και ότι ο ίδιος τους απάντησε «το γνωρίζω». Κατά την τελετή παράδοσης – παραλαβής του υπουργείου Οικονομικών που έγινε χωρίς κάμερες και μικρόφωνα το απόγευμα της Πέμπτης, ο κ. Στουρνάρας ανέφερε: «Από σήμερα μπαίνουμε σε πολύ βαθιά νερά. Μας περιμένουν δύσκολα χρόνια. Είμαι όμως αισιόδοξος, βλέπω φως στην άκρη του τούνελ. Είναι μακρύ και χρειάζεται υπομονή».
Απαντώντας σε ερωτήσεις δημοσιογράφων ο κ. Στουρνάρας ανέφερε ότι τα στελέχη του υπουργείου δεν βλέπουν την Τρόικα ως κατακτητές. Η πρωινή συνάντηση είχε ως στόχο την ενημέρωση της Τρόικας για την πορεία του προγράμματος. «Κάποια στοιχεία του προγράμματος είναι εκτός πλαισίου σε ορισμένες διαστάσεις, εντός σε άλλες», τόνισε. Ο κ. Στουρνάρας είπε ότι η Τρόικα είναι ενήμερη για τη διακήρυξη της νέας κυβέρνησης και υποσχέθηκε σκληρή δουλειά και λίγα λόγια.
Ο απερχόμενος υπουργός Οικονομικών κ. Γ. Ζανιάς, δήλωσε χαρούμενος που παραδίδει το υπουργείο σε έναν παλιό του φίλο και συγκάτοικο πριν από 30 χρόνια στο πανεπιστήμιο της Οξφόρδης. «Ξέρετε πόσα έχουμε περάσει τα τελευταία 3 χρόνια. Εύχομαι τα επόμενα να είναι καλύτερα και επί των ημερών του κ. Στουρνάρα η χώρα να βγει από την κρίση», κατέληξε.
Εν τω μεταξύ, σοβαρές αποκλίσεις στην εκτέλεση του συμπληρωματικού Προϋπολογισμού του 2012 καταγράφονται στις πρώτες συναντήσεις των τεχνικών κλιμακίων της τρόικας με υπηρεσιακούς παράγοντες στο Γενικό Λογιστήριο του Κράτους. Το μεγαλύτερο πρόβλημα παρουσιάζεται στην υστέρηση των εσόδων που προβλέπεται ότι θα επιδεινωθεί στο δεύτερο εξάμηνο του έτους λόγω της ύφεσης.
«Γκάζια» από την τρόικα στο Υποδομών
Πίεση για επιτάχυνση των αποκρατικοποιήσεων της ΤΡΑΙΝΟΣΕ, των λιμανιών και των περιφερειακών αεροδρομίων άσκησε την Τετάρτη το τεχνικό κλιμάκιο της τρόικας στο υπουργείο Υποδομών, προκειμένου να σταλεί ένα σαφές μήνυμα αποφασιστικότητας της κυβέρνησης στις διεθνείς αγορές, που θα βοηθήσει στην αποκατάσταση της εμπιστοσύνης στην Ελλάδα.
Σε πολύωρη σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε σε θετικό κλίμα στο υπουργείο Υποδομών, υπό την παρουσία, μάλιστα, του επικεφαλής της αντιπροσωπείας του ΔΝΤ στην Ελλάδα, κ. Μπομπ Τράα, οι εκπρόσωποι των δανειστών έθεσαν επί τάπητος το ζήτημα των αποκρατικοποιήσεων, καλώντας την ελληνική πλευρά να τις «τρέξει» όσο πιο γρήγορα γίνεται.

Σύμφωνα με πληροφορίες του «Βήματος», οι δανειστές δεν έθεσαν κανένα θέμα για τις αστικές συγκοινωνίες και τα ταξί, δήλωσαν ικανοποιημένοι από τα θετικά βήματα που έχουν γίνει στους σιδηροδρόμους, τον ΟΣΕ και την ΤΡΑΙΝΟΣΕ, όμως κάλεσαν την κυβέρνηση να προωθήσει την ιδιωτικοποίηση της τελευταίας το συντομότερο δυνατόν, για να στείλει ένα δυνατό μήνυμα στην αγορά.

Σχέδιο για λιμάνια και αεροδρόμια
Επίσης, ζήτησαν να μάθουν τι συμβαίνει με την αποκρατικοποίηση των περιφερειακών αερολιμένων, τα οποία έχουν εκχωρηθεί για αυτό τον σκοπό στο Ταμείο Αξιοποίησης Ιδιωτικής Περιουσίας του Δημοσίου (ΤΑΙΠΕΔ), όμως εκκρεμεί εδώ και κάμποσους μήνες η υποβολή από τις Ελληνικές αρχές στους δανειστές του σχετικού σχεδίου δράσης. Έτσι, η τρόικα ζήτησε την επίσπευση της κατάθεσής του, προκειμένου να ετοιμαστούν οι διαγωνισμοί και να προχωρήσει η εξεύρεση επενδυτών.
Σύμφωνα με τον «Νόμο Ρέππα», χρειάζεται να προηγηθεί της παραχώρησης των λιμανιών μία τεχνική μελέτη, με την οποία θα ομαδοποιηθούν τα περιφερειακά αεροδρόμια, πρόνοια που έχει περάσει και στο Μνημόνιο. Η αρμόδια διυπουργική επιτροπή μεταβίβασε στο ΤΑΙΠΕΔ μαζί με τα δικαιώματα του δημοσίου επί των αεροδρομίων και τους συμβούλους αποκρατικοποιήσεων που είχαν επιλεγεί. Τεχνικοί σύμβουλοι του εγχειρήματος είναι το Γραφείο Δοξιάδη, η Alanna Consulting Group και η Lufthansa Consulting, η οποία έχει κάνει την ίδια δουλειά μόνο δύο φορές στο παρελθόν˙ την πρώτη στο Μεξικό το 2002 και την δεύτερη στο Κονγκό το 2008.
Ακόμη, σύμφωνα με πληροφορίες, η τρόικα ζήτησε να μάθει τι γίνεται με το ζήτημα της παραχώρησης των ΟΛΠ, ΟΛΘ και των περιφερειακών λιμένων, περιουσιακά στοιχεία τα οποία, επίσης, έχουν περάσει στο ΤΑΙΠΕΔ. Το σχέδιο της μεθόδου παραχώρησης των λιμένων δεν έχει ακόμη εκπονηθεί και οι δανειστές ζήτησαν από την Ελληνική πλευρά να προχωρήσει άμεσα η ομαδοποίηση των λιμανιών, προκειμένου να επιταχυνθεί ο διαγωνισμός για τις συμβάσεις παραχώρησης. Οι τεχνικοί σύμβουλοι που έχουν αναλάβει για λογαριασμό του ΤΑΙΠΕΔ το εν λόγω σχέδιο είναι οι ημεδαπή Marnet και, κυρίως, η Hamburg Port Consulting, με μικρή σχετική εμπειρία.
Παράλληλα, σύμφωνα με πληροφορίες, η τρόικα ζήτησε στοιχεία προόδου για τους πέντε αυτοκινητοδρόμους που κατασκευάζονται με συμβάσεις παραχώρησης, αφού τα έσοδα του δημοσίου από τα διόδια (υπολογίζονται σε άνω 20 δισ. ευρώ έως τη λήξη των παραχωρήσεων) αποτελούν τη «βάση» του προγράμματος των αποκρατικοποιήσεων, ύψους 50 δισ. ευρώ. Όμως, τα περισσότερα έργα σε τέσσερις εξ αυτών έχουν σταματήσει, λόγω αναστολής της δανειοδότησης από τις τράπεζες και εξετάζονται διάφορες λύσεις.
Κατά πληροφορίες, η Ελληνική πλευρά απάντησε στην τρόικα ότι ο Αυτοκινητόδρομος Αιγαίου (Μαλιακός - Κλειδί) βρίσκεται σε καλύτερη μοίρα, εκτιμώντας ότι η επανεκκίνησή του είναι ζήτημα μηνών. Οι δανειστές ζήτησαν την συνεργασία όλων των εμπλεκόμενων μερών (υπουργείο Υποδομών, ΤΑΙΠΕΔ, παραχωρησιούχοι, τράπεζες και σύμβουλοι), προκειμένου να δοθεί οριστική λύση εντός των επομένων μηνών.
Αξίζει να σημειωθεί ότι στο ίδιο «πακέτο» αποκρατικοποιήσεων περιλαμβάνονται η Εγνατία Οδός και τα δικαιώματα του δημοσίου στην Αττικό Οδό και την γέφυρα Ρίου - Αντιρρίου, τα οποία έχουν, επίσης, μεταβιβαστεί στο ΤΑΙΠΕΔ.
Σχέδιο για απελευθέρωση των ΚΤΕΛ
Ακόμη, σύμφωνα με πληροφορίες, η τρόικα ζήτησε να υποβληθεί από την Ελλάδα σχέδιο δράσης για την απελευθέρωση των ΚΤΕΛ, σε συνέχεια σχετικής μελέτης που είχε συντάξει το υπουργείο Υποδομών, το περιεχόμενο της οποίας αποκάλυψε το «Βήμα» στις 14 Απριλίου 2012.
Η μελέτη πρότεινε τρία σενάρια:
- Την πλήρη απελευθέρωση του συγκοινωνιακού έργου των αστικών και των υπεραστικών συγκοινωνιών στην Ελλάδα, µε την παροχή του δικαιώματος σε όποιον θέλει να βγάζει λεωφορεία στους δρόμους.
- Την μερική απελευθέρωση της αγοράς, με την ελεύθερη άσκηση του τακτικού συγκοινωνιακού έργου σε περιορισμένο αριθμό δρομολογίων, εκεί όπου υπάρχει κερδοφορία, με παράλληλους διαγωνισμούς «μπουκέτων» κερδοφόρων και «άγονων» γραμμών.
- Την δημοπράτηση ομάδων κερδοφόρων και ζημιογόνων γραμμών, μέσα από διαγωνιστική διαδικασία, χωρίς «άνοιγμα» οποιουδήποτε δρομολογίου.
Έτσι, το υπουργείο Υποδομών καλείται να χαράξει στρατηγική για το άνοιγμα των ΚΤΕΛ, καθώς πρόκειται για μία αγορά, ο κύκλος εργασιών της οποίας ξεπερνά ετησίως τα 550 εκατ. ευρώ, αριθμός που δεν άφησε «ασυγκίνητη» την τρόικα.
Ακόμη, όπως πληροφορείται «Το Βήμα», οι δανειστές δεν έθεσαν κανένα ζήτημα αναφορικά με:
- Την απελευθέρωση των ταξί, καθώς αποδέχονται τον «νόμο Βορίδη»
- Τις αστικές συγκοινωνίες της Αθήνας, την αποκρατικοποίηση των οποίων είχαν ζητήσει τον Ιανουάριο του 2010, αλλά λόγω της βελτίωσης των οικονομικών του ΟΑΣΑ, δεν την θεωρούν πια ανάγκη
- Τον ΟΣΕ για τον οποίο πιστεύουν ότι πλέον δεν αποτελεί πρόβλημα.

http://www.sofokleous10.gr/portal2/index.php?option=com_content&view=article&id=67274&catid=&Itemid=73

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Next previous home

Αναζήτηση στο ιστολόγιο

-------\ KRYON IN HELLENIC /-------

-------\ KRYON  IN  HELLENIC /-------
Ο Κρύων της Μαγνητικής Υπηρεσίας... Συστήνεται απλώς σαν βοηθός από την άλλη πλευρά του «πέπλου της δυαδικότητας», χωρίς υλική μορφή ή γένος. Διαμέσου του Λη Κάρολ, αναφέρεται στις ριζικές αλλαγές που συμβαίνουν στη Γη και τους Ανθρώπους αυτή την εποχή.

------------\Αλκυόν Πλειάδες/-------------

------------\Αλκυόν Πλειάδες/-------------
Σκοπός μας είναι να επιστήσουμε την προσοχή γύρω από την ανάγκη να προετοιμαστούμε γι' αυτό το μεγάλο αστρικό γεγονός, του οποίου η ενέργεια ήδη έχει αρχίσει να γίνεται αντιληπτή στον πλανήτη μας μέσα από φωτεινά φαινόμενα, όμορφες λάμψεις, την παράξενη παθητική συμπεριφορά του ήλιου, αύξηση των εμφανίσεων μετεωριτών, διακοπών ρεύματος.. όλα αυτά είναι ενδείξεις της επικείμενης άφιξης της τεράστιας ηλεκτρομαγνητικής του ζώνης η οποία είναι φορτισμένη με φωτονικά σωματίδια, και κάθε ημέρα που περνάει αυξάνονται όλο και περισσότερο.

Οι επισκεπτεσ μας στον κοσμο απο 12-10-2010

free counters