Τα 10.000 σπήλαια ελληνικά σπήλαια,  6000 στην Κρήτη και πάνω από 4000 σπήλαια στην υπόλοιπη χώρα θα μπουν στις βιβλιοθήκες των σπιτιών, μέσα από μια πρωτοποριακή ηλεκτρονική βάση δεδομένων που θα είναι προσβάσιμη στον καθένα μέσα από το διαδίκτυο!
Όπως αναφέρει το CretaLive, οι  πολύχρονες προσπάθειες της πανελλήνιας σπηλαιολογικής κοινότητας δικαιώνονται με την ένταξη στο ΕΣΠΑ του έργου «Ψηφιοποίηση αρχειακού και επιστημονικού υλικού για σπήλαια και άλλες καρστικές μορφές της Κρήτης και της Ελλάδας» και τη χρηματοδότησή του με 306.000,00 ευρώ. Η πρωτοβουλία ανήκει στο Σπηλαιολογικό Όμιλο Κρήτης, αλλά θα ήταν αδύνατο να πραγματοποιηθεί χωρίς τη συνεργασία της Ελληνικής Σπηλαιολογικής Ομοσπονδίας, των άλλων σπηλαιολογικών συλλόγων της Κρήτης και της υπόλοιπης Ελλάδας και, κυρίως, του Δήμου Ηρακλείου και της Βικελαίας Δημοτικής Βιβλιοθήκης, που δέχτηκαν να εντάξουν την πρότασή στο αναπτυξιακό τους πρόγραμμα.
 
Πριν από 60 χρόνια, ένας παθιασμένος ερευνητής των σπηλαίων, ο Ελευθέριος Πλατάκης (μαζί με πολλούς άλλους αξιόλογους μελετητές του γεωλογικού πλούτου της Κρήτης) κατάφεραν, με τα λιγοστά μέσα που διέθεταν τότε, να καταγράψουν πάνω από 3500 σπήλαια σε όλη την Κρήτη, αποδεικνύοντας ότι το νησί είναι ένας γεωλογικός παράδεισος. Το έργο τους αυτό, φυλάσσεται σήμερα στη Βικελαία Δημοτική βιβλιοθήκη στην πτέρυγα των περίφημων «καταλόγων Πλατάκη», που αποτελείται από 40 χειρόγραφους τόμους των 400 σελίδων, ο κάθε ένας με στοιχεία και βιβλιογραφία για κάθε καρστική μορφή, ευρετήρια, βιβλίο καταγραφής ανά κοινότητα, περίπου 1500 δελτία βιβλιογραφίας, σχέδια και φωτογραφίες σπηλαίων, συγγράμματα και μελέτες (γεωλογικές, γεωμορφολογικές, αρχαιολογικές, ιστορικές, σπηλαιολογικές), καθώς και σειρές επιστημονικών περιοδικών.
10.000 σπήλαια ... σε μερικά Gigabytes! 
Το παραπάνω υλικό, το οποίο δεν δανείζεται, θα τεθεί στη διάθεση της σπηλαιολογικής έρευνας. Επιπλέον, θα ψηφιοποιηθούν εκατοντάδες αναφορές, χαρτογραφήσεις, δημοσιεύσεις σε διεθνή περιοδικά και εφημερίδες, βιβλία, πρωτότυπο και ανέκδοτο φωτογραφικό υλικό, μελέτες- έρευνες – διατριβές και άλλο πολύτιμο υλικό για χιλιάδες σπήλαια της Ελλάδας. Εκτός από τα σπήλαια, στην ηλεκτρονική βάση δεδομένων θα περιληφθούν και «άλλες καρστικές μορφές»: ένας όρος που παραπέμπει στο ότι υπάρχει πλήθος από γεωλογικούς σχηματισμούς τεράστιας αξίας για τη μελέτη της πλούσιας γεωλογικής ιστορίας και εξέλιξης του τόπου μας.
Σε όλη την Ελλάδα υπάρχουν 4 ΓΕΩΠΑΡΚΑ – δηλαδή περιοχές-μνημεία παγκόσμιας γεωλογικής κληρονομιάς – μέλη του Δικτύου των Ευρωπαϊκών Γεωπάρκων και του αντίστοιχου Δικτύου της UNESCO,  από τα οποία το ένα βρίσκεται στην Κρήτη: το Φυσικό πάρκο Ψηλορείτη. Σύντομα δε πρόκειται να κηρυχθεί και ένα δεύτερο, στο υψίπεδο της ορεινής Σητείας: το Γεωλογικό πάρκο Ιτάνου.


http://www.pygmi.gr/