Τετάρτη 14 Μαρτίου 2012

Πρώην στέλεχος "καρφώνει" την Goldman Sachs - Διαβάστε τι αποκαλύπτει ...

Τους λόγους που τον οδήγησαν στην έξοδο από την Goldman Sachs, περιγράφει με άρθρο του στους New York Times, ο Greg Smith σημαίνον στέλεχος της τράπεζας επί 12 χρόνια.

Με τα όσα λέει, μας επιτρέπει να ρίξουμε μια ματιά στα παρασκήνια της λειτουργίας της επενδυτικής τράπεζας, η οποία είχε και εμπλοκή στο "ελληνικό πρόβλημα" με το περίφημο Swap, που συνέβαλε στην διόγκωση του χρέους.

"Σήμερα είναι η τελευταία μου μέρα στην Goldman Sachs. Πιστεύω ότι δούλεψα αρκετά για να καταλάβω την κουλτούρα, τον τρόπο λειτουργίας και τους ανθρώπους της και μπορώ ειλικρινά να πώ ότι αυτή την περίοδο η ατμόσφαιρα είναι τοξική", αναφέρει χαρακτηριστικά.
Ο Smith, υποστηρίζει ότι η επενδυτική τράπεζα έχει πια ξεφύγει από τις αρχές της και προσθέτει ότι πλέον δεν μπορεί να καταλάβει ποια συμφέροντα εξυπηρετεί.

"Μπορεί να ακούγεται παράξενο, αλλά η κουλτούρα ήταν μέρος της επιτυχίας της Goldman Sachs. Περιλάμβανε, την ομαδική δουλειά, την ακεραιότητα και την υπεράσπιση των συμφερόντων των πελατών της. Αυτά τα στοιχεία μας επέτρεψαν να κερδίσουμε την εμπιστοσύνη των πελατών μας επί 143 χρόνια" γράφει ο Smith και προσθέτει ότι αυτά τώρα αποτελούν παρελθόν.


Το μόνο που μετράει είναι το χρήμα...
Ο Smith, ο οποίος ήταν υπεύθυνος για την πρόσληψη στελεχών, μέσα από μια πολύ αυστηρή διαδικασίας τεστ και συνέντευξης, τονίζει ότι η μόνη απειλή για την επιβίωση της τράπεζας, είναι η έκπτωση ηθών που βιώνει στις μέρες μας.
Υποστηρίζει ακόμα ότι πλέον το μόνο που μετράει στην Goldman Sachs είναι το χρήμα, ανεξαρτήτως του πώς αποκτάται.

"Αν σήμερα κερδίζεις πολλά χρήματα για την τράπεζα, θα πάρεις προαγωγή" αναφέρει χαρακτηριστικά.
Ο Smith λέει ότι υπάρχουν τρεις τρόποι για να ανέβει κάποιος στην ιεραρχία:

1) Να κάνει τη βρώμικη δουλειά. Αυτό σημαίνει ότι πρέπει να πείθεις τους πελάτες σου, να βάζουν τα χρήματά τους σε επενδυτικά "προϊόντα" που η GS θέλει να ξεφορτωθεί.

2) Να κυνηγάς "ελέφαντες". Δηλαδή να φέρνεις πλούσιους πελάτες, με μόνο κριτήριο το κέρδος για την τράπεζα.

3)Να μπορείς να πουλάς οποιοδήποτε επενδυτικό "προϊόν" με περίεργο όνομα, θα φέρει ρευστότητα στην τράπεζα.


Τα μάπετς και οι εξωγήινοι
"Στις μέρες μας, κατά τη διάρκεια των meeting δεν ξοδεύουμε ούτε λεπτό για το πώς μπορούμε να βοηθήσουμε τους πελάτες μας. Το μόνο που μετράει είναι το πώς θα βγάλουμε χρήματα από αυτούς" γράφει ο Smith και συνεχίζει λέγοντας ότι αν ένας εξωγήινος τους παρακολουθούσε δεν θα μπορούσε να διανοηθεί ότι τα συμφέροντα των πελατών περνούν σε δεύτερη μοίρα.
Ο Smith κάνει λόγο για συναδέλφους του, που μιλούσαν για την εξόντωση πελατών και προσθέτει ότι πέντε διαφορετικοί μάνατζερ, αναφέρονται σε αυτούς ως "μάπετς" και τους ωθούν σε συμφωνίες και επενδύσεις, που μπορούν να τους καταστρέψουν οικονομικά.


"Τις τελευταίες ημέρες, η πιο κοινή ερώτηση από τους νέους αναλυτές σχετικά με τα παράγωγα είναι 'πόσα χρήματα κερδίζουμε από τον πελάτη'. Με ενοχλεί κάθε φορά που το ακούει γιατί απεικονίζει τον τρόπο σκέψης τους" συνεχίζει ο Smith.

"Δεν πρέπει να είσαι πυρηνικός επιστήμονας για να καταλάβεις ότι όταν ένας νέος αναλυτής ακούει συνεχώς για κέρδος, πληρωμές, εξόντωση πελατών και μάπετς, δεν πρόκειται να γίνει καλός πολίτης στο μέλλον".

Ο Smith σημειώνει ότι όταν εκείνος είχε προσληφθεί ως νέος αναλυτής στην τράπεζα, προσπαθούσε να καταλάβει πως λειτουργεί η οικονομία και πώς μπορεί να βοηθήσει τους πελάτες να κερδίσουν, ενώ αναφέρει ως στιγμές περηφάνειας την υποτροφία που πήρε για το πανεπιστήμιο του Stanford ή το χάλκινο μετάλλιο στο τένις κατά τη διάρκεια των αγώνων Maccabiah στο Ισραήλ.
Καταλήγοντας, ο Smith εκφράζει την ελπίδα του, ότι το άρθρο του θα αφυπνίσει το διοικητικό συμβούλιο της τράπεζας, ώστε να έρθει ξανά στο επίκεντρο της λειτουργίας της, το συμφέρον του πελάτη.

"Οι άνθρωποι που νοιάζονται μόνο για το πώς θα βγάλουν χρήματα δεν θα μπορέσουν να κρατήσουν όρθια την τράπεζα και να διατηρήσουν την εμπιστοσύνη των πελατών για πολύ καιρό ακόμα", προειδοποιεί το πρώην στέλεχος.


 http://news247.gr/oikonomia/oikonomika/prwhn_stelexos_karfwnei_thn_goldman_sachs.1691560.html

http://eleftheriskepsii.blogspot.com/2012/03/goldman-sachs.html

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Next previous home

Αναζήτηση στο ιστολόγιο

-------\ KRYON IN HELLENIC /-------

-------\ KRYON  IN  HELLENIC /-------
Ο Κρύων της Μαγνητικής Υπηρεσίας... Συστήνεται απλώς σαν βοηθός από την άλλη πλευρά του «πέπλου της δυαδικότητας», χωρίς υλική μορφή ή γένος. Διαμέσου του Λη Κάρολ, αναφέρεται στις ριζικές αλλαγές που συμβαίνουν στη Γη και τους Ανθρώπους αυτή την εποχή.

------------\Αλκυόν Πλειάδες/-------------

------------\Αλκυόν Πλειάδες/-------------
Σκοπός μας είναι να επιστήσουμε την προσοχή γύρω από την ανάγκη να προετοιμαστούμε γι' αυτό το μεγάλο αστρικό γεγονός, του οποίου η ενέργεια ήδη έχει αρχίσει να γίνεται αντιληπτή στον πλανήτη μας μέσα από φωτεινά φαινόμενα, όμορφες λάμψεις, την παράξενη παθητική συμπεριφορά του ήλιου, αύξηση των εμφανίσεων μετεωριτών, διακοπών ρεύματος.. όλα αυτά είναι ενδείξεις της επικείμενης άφιξης της τεράστιας ηλεκτρομαγνητικής του ζώνης η οποία είναι φορτισμένη με φωτονικά σωματίδια, και κάθε ημέρα που περνάει αυξάνονται όλο και περισσότερο.

Οι επισκεπτεσ μας στον κοσμο απο 12-10-2010

free counters