Βόμβες εξαπέλυσε στην εξεταστική επιτροπή της Βουλής ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος, Γ. Προβόπουλος που κατέθεσε για το έλλειμμα του 2009.
ΠΡΟΕΔΡΟΣ (Χρήστος Πρωτόπαπας): Ειδοποιήσατε τον τότε Πρωθυπουργό, τον Υπουργό, τους Αρχηγούς των Κομμάτων ότι έχουμε δημοσιονομικό εκτροχιασμό, όπως λέτε;
ΜΑΡΤΥΣ: Όταν δημοσιεύεται ένα κείμενο από την Τράπεζα της Ελλάδος δεν χρειάζεται να γίνει ενημέρωση, γιατί αυτό είναι σε γνώση όλου του ελληνικού λαού. Σας είπα προηγουμένως –δεν έχω τα αποκόμματα αλλά μπορώ να σας τα στείλω- ότι την επομένη που έβγαιναν αυτές οι στατιστικές, ήταν πρωτοσέλιδοι τίτλοι των εφημερίδων.
ΠΡΟΕΔΡΟΣ (Χρήστος Πρωτόπαπας): Παρ’ όλα αυτά έχει γραφτεί ότι είχατε ενημερώσει αρμοδίους.
ΜΑΡΤΥΣ: Βεβαίως. Αν θέλετε, ως εκ περισσού θα χρειαζόταν ενημέρωση…
ΠΡΟΕΔΡΟΣ (Χρήστος Πρωτόπαπας): Το κάνατε όμως και καλώς το κάνατε.
ΜΑΡΤΥΣ: Είχα ενημερώσει τον Πρωθυπουργό Κωνσταντίνο Καραμανλή. Θα σας δώσω διάφορες ημερομηνίες, οι οποίες είναι διαφορετικές, για τις συναντήσεις. Άρα, σε διαφορετικές ημερομηνίες, διαφορετικά στατιστικά στοιχεία τους έλεγα. Στις 9 Ιανουαρίου του 2009, στις 2 Σεπτεμβρίου 2009 η οποία είναι ίσως η πιο κρίσιμη ημερομηνία. Στις 8 Σεπτεμβρίου του 2009 ενημέρωσα λεπτομερώς τον τότε Αρχηγό της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης και μετέπειτα Πρωθυπουργό κ. Γιώργο Παπανδρέου, παρουσία της κ. Λούκας Κατσέλη και του κ. Γιώργου Παπακωνσταντίνου, ότι το έλλειμμα θα κινηθεί το 2009 προς διψήφιο ποσοστό, πιθανότερα υψηλότερο και του 10%. Την ίδια ενημέρωση έκανα στον κ. Παπανδρέου, πάλι με την ίδια σύνθεση, με τα στοιχεία βέβαια τα νεώτερα, γιατί είχε προστεθεί ένας μήνας.
Σύμφωνα με τα πρακτικά, στην ερώτηση του Γ. Πρωτόπαπα, «πότε κάνατε ενημέρωση στον κ. Παπανδρέου», απάντησε: «Στις 4 Οκτωβρίου έγιναν οι εκλογές. Την Τρίτη αν θυμάμαι καλά ήταν το πρώτο ραντεβού με τον πρωθυπουργό. Αν πάμε και μετά τις εκλογές, την Πέμπτη –ήταν 9 Οκτωβρίου- είχα μία μακρά συνάντηση με τον υπ. Οικονομικών κ Παπακωνσταντίνου.
Βγαίνοντας έκανα μια δήλωση –είναι καταγεγραμμένη και από τηλεοράσεις- την οποία θα σας διαβάσω ακριβώς: «Αν συνυπολογίσει κανείς τη δυναμική όπως έχει διαμορφωθεί για το τι μέλλει γενέσθαι τους επόμενους μήνες, θα μπορούσε κανείς να πιθανολογήσει με σχετική βεβαιότητα ότι το έλλειμμα δυστυχώς –είχα πει- θα αγγίξει αν δεν ξεπεράσει τα επίπεδα του 12%».
Βέβαια, αναφερόμουν στα στοιχεία που εμείς είχαμε στη διάθεσή μας, του Κρατικού Προϋπολογισμού. Όπως γνωρίζετε ο Κρατικός Προϋπολογισμός είναι το 75%, το 80%, το 85% μερικές φορές του συνόλου των δανειακών αναγκών, αυτό που λέγεται «γενική κυβέρνηση».
http://eleftheriskepsii.blogspot.com/2012/03/blog-post_7267.html
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου