Τα ελληνικά διϋλιστήρια γίνονται μέρα με τη μέρα όμηροι στη μάχη ανάμεσα στην Δύση και το Ιράν, με αφορμή το εμπάργκο, αλλά και την απειλή της Τεχεράνης να προβεί πρώτη σε διακοπή των εξαγωγών της προς την Ε.Ε. Το Ιράν θεωρεί ότι αν προχωρήσει τώρα στην κίνηση αυτή, θα δώσει ένα γερό χτύπημα στην Ευρώπη σε επίπεδο εντυπώσεων, αλλά από την άλλη, θα προκαλέσει πλήγμα σε έναν παραδοσιακό πελάτη του, την Ελλάδα.
Την Κυριακή, η ιρανική βουλή δεν πέρασε τελικά ψήφισμα για να σταματήσουν οι εξαγωγές προς δυσμάς, παρόλο που ο υπουργός Πετρελαίου, Ροστάμ Γκασεμί, έχει προειδοποιήσει ότι θα διακοπούν για «ορισμένες χώρες». Αυτό ίσως να σημαίνει ότι η Τεχεράνη θα προβεί τελικά σε μια συμβολική κίνηση, διακόπτοντας τις εξαγωγές της μονάχα προς την Γαλλία, την Γερμανία και την Βρετανία, αγορές δηλαδή που δεν την επηρεάζουν καθόλου.
Οι ποσότητες που εξάγονταν μέχρι πρόσφατα στις τρεις αυτές χώρες δεν ξεπερνούσαν τα 80.000 βαρέλια και ως εκ τούτου μια τέτοια κίνηση δεν θα επηρέαζε τα κρατικά έσοδα του Ιράν. Αν όμως στον κατάλογο προστεθεί και η Ελλάδα με τις άλλες ευρωπαϊκές χώρες της Μεσογείου, τότε μιλάμε για μια σοβαρή επίδραση στην αγορά, η οποία θα οδηγήσει ανοδικά τις τιμές του αργού, έστω και για μια περιορισμένη χρονική περίοδο.
Οι Financial Times τονίζουν σχετικά ότι το Ιράν έχει μεγάλη σημασία για την Ελλάδα, αλλά η Ελλάδα δεν έχει τόση σημασία για το Ιράν και κατά συνέπεια θα μπορούσε να την εγκαταλείψει και να εξάγει τα 100.000 βαρέλια που της παρέχει σε αγορές της Ασίας. Νεότερες εξελίξεις πάντως αναμένονται εντός των επομένων ωρών, αφού η ιρανική βουλή ανέβαλε πάλι χθες την ψηφοφορία για το ζήτημα των εξαγωγών.
http://www.energia.gr/article.asp?art_id=54300
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου