Η πραγματικότητα είναι ότι ουδείς μπορεί να ισχυριστεί (και χωρίς να θεωρηθεί καλαμπουρτζής) ότι οι στρατηγοί είχαν σχέδια να ρίξουν την κυβέρνηση.
Στο τέλος μιας μέρας όπου σε όλη την Ελλάδα το κεντρικό θέμα συζήτησης ήταν το δημοψήφισμα, η πιθανότητα κατάρρευσης της κυβέρνησης και το ενδεχόμενο πρόωρων εκλογών, ο κ. Γιώργος Παπανδρέου αποφάσισε να αποστρατεύσει και τους τέσσερις αρχηγούς των ενόπλων δυνάμεων.
Ο μέχρι σήμερα αρχηγός ΓΕΕΘΑ πτέραρχος Γιάννης Γιάγκος (είχε τοποθετηθεί επικεφαλής του στρατηγείου των ενόπλων δυνάμεων στις 6 Αυγούστου του 2009), ο αρχηγός ΓΕΣ αντιστράτηγος Φραγκούλης Φράγκος (επικεφαλής του στρατού ξηράς επίσης από τις 6 Αυγούστου του 2009), ο αρχηγός ΓΕΑ αντιπτέραρχος Βασίλης Κλόκοζας (κι αυτός στο πηδάλιο της Πολεμικής Αεροπορίας από τις 6 Αυγούστου του 2009) και ο αρχηγός ΓΕΝ αντιναύαρχος Δημήτρης Ελευσινιώτης (επικεφαλής των αξιωματικών του Πολεμικού Ναυτικού από τις 17 Φεβρουαρίου του 2010), όλοι ετέθησαν από το Κυβερνητικό Συμβούλιο Εξωτερικών και Άμυνας σε αυτεπάγγελτη αποστρατεία.
Με τις σημερινές κρίσεις στην κορυφή της πυραμίδας των ενόπλων δυνάμεων αλλάζει -επί της ουσίας- η στρατιωτική ηγεσία που βρισκόταν στην κορυφή της ιεραρχίας εδώ και δυόμιση χρόνια. Στο διαδίκτυο αλλά και μεταξύ των αξιωματικών οι συζητήσεις εστιάζονται στο γιατί αντικαταστάθηκαν αυτή την ώρα και οι τέσσερις αρχηγοί.
Φήμες ότι οι αρχηγοί αντιδρούσαν σε όλες τις απόψεις της πολιτικής ηγεσίας του υπουργείου Εθνικής Άμυνας, απίθανα κουτσομπολιά ότι μπορεί και να υπήρχε προπαρασκευή για κάποιου είδους “κίνημα” το οποίο ανακάλυψε η κυβέρνηση και γι’ αυτό καρατόμησε τους υποτιθέμενους πρωταίτιους και άλλα απίστευτα, όλα στο πλαίσιο της παραδοσιακής ράδιο-αρβύλας κυκλοφόρουν στους διαδρόμους και διαδίδονται με αστραπιαία ταχύτητα μέσω τηλεφώνου.
Η πραγματικότητα είναι ότι ουδείς μπορεί να ισχυριστεί (και χωρίς να θεωρηθεί καλαμπουρτζής) ότι οι στρατηγοί είχαν σχέδια να ρίξουν την κυβέρνηση. Χωρίς κανείς να παραγνωρίζει διαφωνίες μεταξύ του υπουργού Άμυνας κ. Πάνου Μπεγλίτη και κάποιων εκ των -συνταξιούχων πλέον- αρχηγών για το θέμα της ανασυγκρότησης του στρατεύματος, ή τις ευθύνες που η πολιτική ηγεσία απέδωσε στους στρατηγούς για την πρόσφατη εισβολή εξαγριωμένων αποστράτων στο Πεντάγωνο, αυτό που μέτρησε περισσότερο ήταν η απόφαση να αναδειχθεί μια νέα ηγετική ομάδα. Κι αυτό διότι παρά τα όποια σύννεφα στη συνεργασία της πολιτικής με την στρατιωτική ηγεσία του Πενταγώνου, ουδείς τολμά να ισχυριστεί βασίμως ότι οι “ευδοκίμως τερματίσαντες τη σταδιοδρομία τους” ανώτατοι αξιωματικοί τιμωρήθηκαν για κάποιο λάθος, παράλειψη ή αμέλεια. Η κυβέρνηση ήθελε να στείλει το μήνυμα της ανανέωσης τοποθετώντας ως επικεφαλής του στρατού, του ναυτικού και της αεροπορίας νεότερους αξιωματικούς. Περισσότερο ίσως από τη διατήρηση των υπολοίπων, μέχρι τις τελευταίες ώρες “παιζόταν” η παραμονή του αρχηγού ΓΕΕΘΑ, όμως αυτό που έγειρε την πλάστιγγα ήταν το γεγονός ότι ο πτέραρχος Γιάγκος βρισκόταν στη θέση του αρχηγού από το 2007 (στις 26 Ιανουαρίου του 2007 επελέγη ως αρχηγός ΓΕΑ και από τις 6 Αυγούστου μέχρι σήμερα υπηρετούσε ως αρχηγός ΓΕΕΘΑ), συνολικά για περίπου πέντε χρόνια.
Στο ερώτημα για ποιο λόγο οι κύριοι Παπανδρέου και Μπεγλίτης έσπευσαν να αλλάξουν την ηγεσία των ενόπλων δυνάμεων ενώ η διατήρηση της ίδιας της κυβέρνησης στην εξουσία είναι αβέβαιη, η απάντηση είναι απλή: ο πρωθυπουργός και το σύνολο της κυβέρνησης δεν έχουν την άποψη ότι διανύουν τις τελευταίες μέρες της άσκησης των καθηκόντων τους προτού προκηρυχθούν πρόωρες εκλογές. Και όχι μόνο αυτό, αλλά για κάποια κυβερνητικά στελέχη αλλαγή της στρατιωτικής ηγεσίας και η τοποθέτηση νέων αρχηγών ΓΕΕΘΑ, ΓΕΣ, ΓΕΝ και ΓΕΑ ενισχύει το μήνυμα που θέλει να αποστείλει ο κ. Γιώργος Παπανδρέου ότι δηλαδή στη χώρα δεν υπάρχει ακυβερνησία.
Νέος αρχηγός του Γενικού Επιτελείου Εθνικής Αμυνας τοποθετήθηκε ο προερχόμενος από το πυροβολικό αντιστράτηγος Μιχάλης Κωσταράκος, μέχρι σήμερα διοικητής του Γ’ Σώματος Στρατού ο οποίος προήχθη στο βαθμό του στρατηγού.
Νέος αρχηγός στο Γενικό Επιτελείο Στρατού επελέγη ο αντιστράτηγος Κωνσταντίνος Ζιαζιάς, αξιωματικός των τεθωρακισμένων που αποχωρεί από διοικητής του Δ’ Σώματος Στρατού.
Νέος αρχηγός του Γενικού Επιτελείου Ναυτικού διορίστηκε από το ΚΥΣΕΑ ο υποναύαρχος Κοσμάς Χρηστίδης, διοικητής Διοικητικής Μέριμνας του Πολεμικού Ναυτικού προαγόμενος παραλλήλως στο βαθμό του Αντιναυάρχου.
Νέος αρχηγός του Γενικού Επιτελείου Αεροπορίας επελέγη ο αντιπτέραρχος Αντώνης Τσαντηράκης, μέχρι σήμερα αρχηγός Τακτικής Αεροπορίας.
Στην απόφαση του ΚΥΣΕΑ επισημαίνεται ότι οι νέοι αρχηγοί “είναι καταξιωμένοι ανώτατοι αξιωματικοί και οι μέχρι τώρα υπηρεσιακές τους εμπειρίες, σε συνδυασμό με την υψηλή επαγγελματική τους κατάρτιση εγγυώνται την επιτυχία τους”.
Οι επικεφαλής της νέας στρατιωτικής ηγεσίας θα αναλάβουν το δύσκολο έργο να διατηρήσουν υψηλό το ηθικό των αξιωματικών και υπαξιωματικών ενώ βλέπουν τις αποδοχές τους να μειώνονται, παραλλήλως θα πρέπει να αυξήσουν το αξιόμαχο του στρατεύματος με λιγότερα χρήματα και χωρίς να ελπίζουν σε αγορές νέων οπλικών συστημάτων και κυρίως θα κληθούν να σχεδιάσουν ένοπλες δυνάμεις μικρότερες σε μέγεθος, με ισχύ πυρός ισοδύναμη αν όχι μεγαλύτερη και ικανότητα αντίδρασης αυξημένη. Διότι ο στρατός μπορεί να μην είναι εταιρεία υπό… εκκαθάριση, απαιτείται όμως να νοικοκυρευτεί και να αναδιοργανωθεί σε μικρότερο μέγεθος και όχι σε επίπεδα που παραπέμπουν σε εποχές ψυχρού πολέμου (εις ό,τι αφορά τον αριθμό των ενεργών στρατοπέδων) ή σε στρατούς υπερδυνάμεων (αν συγκριθεί ο αναλογικά απίστευτα μεγαλύτερος αριθμός των ανωτάτων αξιωματικών του ελληνικού στρατού σε σχέση με τον στρατό των Ηνωμένων Πολιτειών ή της Βρετανίας).
Με την επιλογή των νέων αρχηγών επτά αντιστράτηγοι, δύο αντιναύαρχοι και τρεις υποναύαρχοι, αρχαιότεροι των επιλεγέντων αρχηγών ΓΕΕΘΑ, ΓΕΣ και ΓΕΝ, συμπαρασύρονται στην αποστρατεία. Ειδικώς στο Πολεμικό Ναυτικό έγινε βουτιά στην επετηρίδα, αφού ο υποναύαρχος Χρηστίδης ήταν ο 10ος στην ιεραρχία.
Πηγή
http://logioshermes.blogspot.com/2011/11/blog-post_8694.html
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου