Πέμπτη 22 Σεπτεμβρίου 2011

Τράπεζες...για κλάματα!Είναι έτσι όμως;

Δείτε μερικά από τα τεράστια υπερκέρδη της προηγούμενης δεκαετίας!Κάποιες πανηγύριζαν ακόμα και για...500% καθαρά κέρδη!Αλήθεια,που πήγαν αυτά τα λεφτά;
Όλες οι επιχειρήσεις εργάζονται για ένα ποσοστό μικτού κέρδους γύρω στο 20-30%...με το οποίο εξυπηρετούν όλες τις υποχρεώσεις τους...! 

[ΤΡΑΠΕΖΕΣ
Νέα ποσοστά ρεκόρ αύξησης των κερδών

Σε περίοδο που ο πληθωρισμός τρέχει με ρυθμό 5,5% και οι ονομαστικές αυξήσεις των μισθών και συντάξεων κυμαίνονται από 3% μέχρι και 10%, οι τράπεζες ανακοινώνουν ποσοστά αύξησης των κερδών 162.5% (όπως η ΕΤΕΒΑ)

Τη στιγμή που η βιομηχανική παραγωγή βουλιάζει, η ανεργία "χτυπάει την πόρτα" ολοένα και περισσότερων νοικοκυριών στην Ελλάδα και η αγοραστική αξία των εισοδημάτων των εργαζομένων περιορίζεται συνεχώς, οι τράπεζες συνεχίζουν να παράγουν προκλητικά υπερκέρδη δεκάδων δισεκατομμυρίων, ευνοούμενες από το καθεστώς της "ελεύθερης αγοράς", το οποίο, κατά τους υποστηρικτές του, υποτίθεται ότι δημιουργεί... ανταγωνισμό. Το παραλήρημα κερδών συνεχίστηκε και χτες, με τρεις ακόμα τράπεζες να ανακοινώνουν τεράστια κέρδη - ρεκόρ. Κέρδη, τα οποία κατά τα φαινόμενα (καθώς δεν έχουν δημοσιευτεί ακόμα οι επίσημοι ισολογισμοί) κάθε άλλο παρά με παραγωγικές δραστηριότητες και ενίσχυση της οικονομικής ανάπτυξης σχετίζονται.

Συγκεκριμένα, όπως εκτιμούν κορυφαίοι τραπεζίτες της χώρας, το "παιχνίδι" στις τράπεζες έχει μεταφερθεί από το κυνήγι του "παραδοσιακού" κέρδους - που προκύπτει μέσω της διαφοράς των επιτοκίων καταθέσεων και χορηγήσεων - σε "αεριτζίδικα" (κυριολεκτικά) "προϊόντα", τα γνωστά "παράγωγα" (derivatives), καθώς και στις προμήθειες από παντός είδους τραπεζικές εργασίες. Χωρίς
βέβαια αυτό να σημαίνει ότι οι τράπεζες χάνουν από την παραπάνω διαφορά επιτοκίων, οριζόμενη ως "spread" ή "ecart", την οποία και διευρύνουν σε κάθε ευκαιρία.

Σ' αυτά τα πλαίσια, όπως ανακοινώθηκε χτες:
Η Τράπεζα Εργασίας, η δεύτερη μεγαλύτερη ιδιωτική τράπεζα της χώρας, "ανέβασε" τα κέρδη της στο πρώτο εξάμηνο του έτους κατά 37,5% στα 25,6 δισ. δρχ. έναντι 18,6 δισ. δρχ. την αντίστοιχη περσινή περίοδο.
Οσο για την κρατική ΕΤΕΒΑ, ακολουθεί τα χνάρια της μητρικής Εθνικής Τράπεζας, αφού αύξησε τα κέρδη της κατά... 163,7%. Στο πρώτο εξάμηνο του 1997, τα καθαρά προ φόρων κέρδη ανήλθαν σε 6,25 δισ. δρχ. (ολόκληρο το 1996 ήταν 6,9 δισ. δρχ.), έναντι 2,37 δισ. δρχ. το πρώτο εξάμηνο του 1995.
Η Xiosbank, τέλος, κατάφερε αυτό που πλησίασε η ΕΤΕΒΑ, αφού "έπιασε" στο πρώτο εξάμηνο τα κέρδη ολόκληρης της περσινής χρονιάς, δηλαδή 2,1 δισ. δρχ., έναντι κερδών 1 δισ. δρχ. το πρώτο εξάμηνο του 1996 (αύξηση 110%).]

[ΤΡΑΠΕΖΕΣ (1): Σε 27,1 δισ. δρχ. ανήλθαν τα κέρδη της Αλφα Τράπεζας Πίστεως το πρώτο εξάμηνο του 1996, παρουσιάζοντας έτσι αύξηση 13,9% σε σχέση με την αντίστοιχη περσινή περίοδο που είχαν φτάσει τα 23,8 δισ. δρχ. Τρία δισεκατομμύρια δρχ. επιπλέον κέρδη κατέγραψε και η άλλη μεγάλη ιδιωτική τράπεζα, η Τράπεζα Εργασίας. Στο πρώτο εξάμηνο του τρέχοντος έτους τα καθαρά κέρδη διαμορφώθηκαν στα 18,6 δισ. δρχ. έναντι 15,6 δισ. δρχ. το πρώτο εξάμηνο του 1995.]

[ΕΜΠΟΡΙΚΕΣ ΤΡΑΠΕΖΕΣ
Κατακλυσμός κερδών

Σημαντικά τα αποτελέσματα της κυβερνητικής πολιτικής για την κερδοφορία των τραπεζών

Νέα επίδειξη... κερδών κάνουν τις τελευταίες μέρες οι εμπορικές τράπεζες της χώρας, με αφορμή τις ετήσιες γενικές συνελεύσεις τους και αποδεικνύοντας ότι η εφαρμοζόμενη κυβερνητική πολιτική όχι μόνο δεν πάει στράφι, αλλά αντίθετα έχει εξασφαλίσει όλες τις προϋποθέσεις για αλματώδη βελτίωση της κερδοφορίας των τραπεζιτών. Σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία από τις γενικές συνελεύσεις των τραπεζών:
Κέρδη προ φόρων ύψους 24,1 δισ. δρχ. εμφανίζει η Εθνική Τράπεζα στο πρώτο πεντάμηνο του έτους, παρουσιάζοντας έτσι αύξηση κατά 89% σε σχέση με την αντίστοιχη περσινή περίοδο. Οπως ανέφερε στη γενική συνέλευση των μετόχων ο διοικητής Θ. Καρατζάς,η βελτίωση της κερδοφορίας συνδέεται με τη μείωση των επιτοκίων και την άνοδο του δείκτη τιμών στο Χρηματιστήριο. Οι εκπρόσωποι των εργαζομένων (επιστημονικό προσωπικό και σύλλογος υπαλλήλων) υποστήριξαν πάντως ότι, πέρα από την επίτευξη κερδών, η διοίκηση θα πρέπει να αξιοποιήσει καλύτερα το έμψυχο δυναμικό και αμφισβήτησαν με στοιχεία τις θεωρίες που θέλουν να επηρεάζεται η κερδοφορία της Τράπεζας από τα έξοδα μισθοδοσίας. Με αφορμή τη μετατροπή του ομολογιακού δανείου σε μετοχές και την αύξηση κεφαλαίου το φθινόπωρο, ζήτησαν επίσης να παραμείνει υπό δημόσιο έλεγχο η Εθνική. Θέση της ΔΑΣ των υπαλλήλων ΕΤΕ είναι πάντως να ξεκαθαριστεί και να αλλάξει το σημερινό ιδιόρρυθμο ιδιοκτησιακό καθεστώς και να ματαιωθούν τα όποια σχέδια για πώληση μεγάλων πακέτων μετοχών σε "ομίλους κεφαλαιούχων", εσωτερικού και εξωτερικού.
Η Εμπορική Τράπεζα τριπλασίασε περίπου τα κέρδη της από το πρώτο εξάμηνο του 1996 μέχρι το τέλος του χρόνου, με αποτέλεσμα να κλείσει τη χρήση με κέρδη 12,1 δισ. δρχ. Σύμφωνα με το διοικητή, Κ. Γεωργουτσάκο,οι προοπτικές κερδοφορίας για το 1997 εμφανίζονται καλύτερες, ενώ τα κέρδη του πρώτου εξαμήνου του φετινού χρόνου ήδη βρίσκονται στα επίπεδα κερδών ολόκληρου του 1996. Ωστόσο, η παράθεση των στοιχείων αυτών δε συγκίνησε ούτε τους μετόχους, ούτε και τους εκπροσώπους των εργαζομένων, καθώς οι μεν πρώτοι διαμαρτυρήθηκαν έντονα για το χαμηλό μέρισμα (300 δρχ. ανά μετοχή), ενώ οι δεύτεροι έκαναν λόγο για κακοδιαχείριση και σωρεία ατασθαλιών που εμποδίζουν την ομαλή ανάπτυξη της Τράπεζας.
Η γενική συνέλευση της Γενικής Τράπεζας ενέκρινε χτες τα αποτελέσματα του 1996 - 3,6 δισ. δρχ. έναντι 6,7 δισ. δρχ. το 1995 - που όμως μεταφέρονται (μετά από σχετική εισήγηση της διοίκησης) σε πρόσθετες προβλέψεις και διαγραφή επισφαλών απαιτήσεων, έτσι ώστε το τελικό αποτέλεσμα να είναι περίπου μηδενικό.
Στα 2,7 δισ. δρχ. προβλέπει η διοίκηση της Xiosbank να φτάσουν τα κέρδη της Τράπεζας το 1997, καθώς τα μέχρι τώρα στοιχεία του πρώτου τριμήνου δείχνουν σημαντική αύξηση των επιμέρους μεγεθών.
Στη σκιά της ιδιωτικοποίησης, η γενική συνέλευση των μετόχων της Τράπεζας Κεντρικής Ελλάδος ενέκρινε τα αποτελέσματα του 1996, με βάση τα οποία τα κέρδη διαμορφώθηκαν σε 0,9 δισ. δρχ. έναντι 1,8 δισ. δρχ. το 1995.]

[ΚΤΗΜΑΤΙΚΗ ΤΡΑΠΕΖΑ
Αλμα 80% στα κέρδη

Τους εκρηκτικούς ρυθμούς ανόδου της κερδοφορίας της συνέχισε για τρίτη συνεχή χρονιά η Εθνική Κτηματική Τράπεζα Ελλάδας (ΕΚΤΕ), καθώς το 1996 τα καθαρά προ φόρων κέρδη της διαμορφώθηκαν σε 36,1 δισ. δρχ. έναντι 20,1 δισ. δρχ. το 1995 (αύξηση 80%) και 6 δισ. δρχ. το 1994. Η έκρηξη κερδών που εμφανίζει για το 1996 η ΕΚΤΕ, δεν είναι καθόλου άσχετη με τους τοκογλυφικούς όρους των επιτοκίων καταθέσεων και χορηγήσεων, που εφαρμόζει - όπως όλες οι κρατικές και ιδιωτικές τράπεζες - και η ΕΚΤΕ.

Ο διοικητής της ΕΚΤΕ, Β. Ράπανος, παρουσιάζοντας τα αποτελέσματα της Τράπεζας στην τακτική Γενική Συνέλευση των μετόχων, σημείωσε παράλληλα ότι οι χορηγήσεις νέων δανείων αυξήθηκαν το 1996 κατά 69,1% φτάνοντας τα 146,1 δισ. δρχ., ενώ στόχος για το 1997 είναι η εκταμίευση 150 δισ. δρχ. Από το σύνολο των χορηγήσεων του 1996, ποσό ύψους 136,8 δισ. δρχ. αφορούσε 23.829 νέα στεγαστικά δάνεια, δηλαδή ο μέσος όρος ανά δάνειο ανήλθε σε 5,7 εκατ. δρχ. περίπου. Επίσης, με στόχο την εξυγίανση του χαρτοφυλακίου της Τράπεζας, η διοίκηση εισηγήθηκε στη Γενική Συνέλευση, μετά τις ρυθμίσεις ληξιπρόθεσμων οφειλών στεγαστικών δανείων, νέο σχέδιο ρύθμισης των ληξιπρόθεσμων οφειλών των τουριστικών επιχειρήσεων, που σύμφωνα με πληροφορίες υπερβαίνουν τα 100 δισ. δραχμές.]
http://www2.rizospastis.gr/story.

Είναι για λύπηση;
Πέμπτη, 22 Σεπτεμβρίου 2011
Economist.:«Για λύπηση» οι ελληνικές τράπεζες!
 Θεωρίες και σενάρια χάους για την επόμενη ημέρα στον ελληνικό τραπεζικό κλάδο περιγράφει στο τελευταίο του τεύχος το περιοδικό Economist.

Με κύριο σημείο του προβληματισμού των αρθρογράφων του περιοδικού το … περιβάλλον στο οποίο καλούνται να δραστηριοποιηθούν εφεξής οι ελληνικές τράπεζες, είτε χρεοκοπήσει τελικώς η χώρα μας, είτε όχι!

Σύμφωνα με το δημοσίευμα το μείζον πρόβλημα για τις ελληνικές τράπεζες είναι το γεγονός πως η συνολική κατάσταση στην ελληνική οικονομία δεν αφήνει περιθώρια αισιοδοξίας. Όχι μόνο γιατί τα συνολικά μέτρα που έχουν ληφθεί και που έχουν κυριολεκτικά «γονατίσει» την οικονομία και τις όποιες προοπτικές ανάπτυξής της, αλλά και γιατί – όπως χαρακτηριστικά αναφέρει το ρεπορτάζ – στο σύνολο της ελληνικής κοινωνίας, όπως και γενικότερα στην Ευρώπη – έχει........ περάσει η θεωρία πως οι τράπεζες είναι «κακοποιοί» και αυτές που ευθύνονται για όλα τα δεινά που υπόκεινται σήμερα οι κοινωνίες και οι λαοί …

Ειδικότερα για τις ελληνικές τράπεζες ο Economist γράφει πως, σε αντίθεση με όσα συνέβησαν σε ΗΠΑ και Ευρώπη κατά την περίοδο της κρίσης από το 2007 ως το 2009, όπου οι τράπεζες δέχθηκαν «ενέσεις» ρευστότητας και κρατική αρωγή, οι ελληνικές τράπεζες έγιναν «ο πιο σίγουρος τρόπος χρηματοδότησης της ελληνικής κυβέρνησης» μέσω των αλλεπάλληλων αγορών κρατικών ομολόγων. Κι ακριβώς αυτή είναι πλέον η Αχίλλειος Πτέρνα τους, ενώ εντύπωση προκαλεί το γεγονός πως το περιοδικό επικαλείται δηλώσεις ανώτατου τραπεζικού στελέχους που χαρακτήρισε τις αγορές κρατικών ομολόγων ως «καταναγκαστικές, με την κυβέρνηση να απειλεί με ανάληψη των καταθέσεων που διατηρούν οι κρατικές εταιρείες στην περίπτωση που οι τράπεζες δεν κάνουν αυτό που πρέπει».

Εν κατακλείδι, ο Economist θεωρεί πως ο κίνδυνος χρεοκοπίας της Ελλάδας καθιστά τους ισολογισμούς των τραπεζών εξαιρετικά … «εύφλεκτους», ενώ και το κοινό προτιμά να ‘τιμωρήσει’ τις τράπεζες και τους τραπεζίτες, ενώ φοβάται παράλληλα και την κατάρρευση των τραπεζών.

Υπό αυτές τις συνθήκες οι τράπεζες θα έχουν πρόβλημα να … κρατηθούν ζωντανές, λέει ο Economist.
 
http://alfeiospotamos.blogspot.com/2011/09/blog-post_6211.html

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Next previous home

Αναζήτηση στο ιστολόγιο

-------\ KRYON IN HELLENIC /-------

-------\ KRYON  IN  HELLENIC /-------
Ο Κρύων της Μαγνητικής Υπηρεσίας... Συστήνεται απλώς σαν βοηθός από την άλλη πλευρά του «πέπλου της δυαδικότητας», χωρίς υλική μορφή ή γένος. Διαμέσου του Λη Κάρολ, αναφέρεται στις ριζικές αλλαγές που συμβαίνουν στη Γη και τους Ανθρώπους αυτή την εποχή.

------------\Αλκυόν Πλειάδες/-------------

------------\Αλκυόν Πλειάδες/-------------
Σκοπός μας είναι να επιστήσουμε την προσοχή γύρω από την ανάγκη να προετοιμαστούμε γι' αυτό το μεγάλο αστρικό γεγονός, του οποίου η ενέργεια ήδη έχει αρχίσει να γίνεται αντιληπτή στον πλανήτη μας μέσα από φωτεινά φαινόμενα, όμορφες λάμψεις, την παράξενη παθητική συμπεριφορά του ήλιου, αύξηση των εμφανίσεων μετεωριτών, διακοπών ρεύματος.. όλα αυτά είναι ενδείξεις της επικείμενης άφιξης της τεράστιας ηλεκτρομαγνητικής του ζώνης η οποία είναι φορτισμένη με φωτονικά σωματίδια, και κάθε ημέρα που περνάει αυξάνονται όλο και περισσότερο.

Οι επισκεπτεσ μας στον κοσμο απο 12-10-2010

free counters