Δεδομένης της μεγάλης μείωσης της γεννήσεων στις ευρωπαϊκές χώρες, όλα τα προγράμματα κατά των γεννήσεων που χρηματοδοτούνται από τις Ηνωμένες Πολιτείες θα πρέπει άμεσα να αντικατασταθούν από προγράμματα υπέρ των γεννήσεων, κατέθεσε πρόσφατα, κορυφαίος εμπειρογνώμονας σε θέματα πληθυσμού στη Γερουσία των ΗΠΑ.
"Δεν έχει σημασία αν τα λέμε ‘προγράμματα αναπαραγωγικής υγείας’, ‘προγράμματα οικογενειακού προγραμματισμού’, ή ‘προγράμματα ελέγχου του πληθυσμού’», δήλωσε ο Steven Mosher, πρόεδρος του Population Research Institute (PRI). "Όλα έχουν το ίδιο αποτέλεσμα: να οδηγήσουν σε μείωση του ποσοστού γεννήσεων στις χώρες που έχουν ήδη πεθάνει. Τέτοια προγράμματα το μόνο που επιτυγχάνουν είναι να κάνουν το κακό πρόβλημα χειρότερο. "
Η ακρόαση ενώπιον της Επιτροπής της Γερουσίας για την Ασφάλεια και τη Συνεργασία στην Ευρώπη επικεντρώθηκε στις επιπτώσεις για την ασφάλεια, καθώς και στις οικονομικές και κοινωνικές εξελίξεις στην Ευρώπη, λόγω της δημογραφικής παρακμής που χαρακτηρίζεται από μείωση και ταχεία γήρανση του πληθυσμού, στα περισσότερα από τα 56 συμμετέχοντα ευρωπαϊκά κράτη του Οργανισμού για την Ασφάλεια και τη Συνεργασία στην Ευρώπη (Organization for Security and Co-operation in Europe, αρχικά: OSCE ή ΟΑΣΕ στα ελληνικά).
Ο πρόεδρος της Επιτροπής, Ρεπουμπλικάνος Γερουσιαστής Chris Smith, σημείωσε ότι τα κράτη μέλη - κάθε χώρα της Ευρώπης και της πρώην Σοβιετικής Ένωσης, καθώς και οι ΗΠΑ και ο Καναδάς – βλέπουν ήδη δραματικές δημογραφικές αλλαγές που είναι «βέβαιο ότι θα έχουν δραματικές συνέπειες για την ασφάλεια, την οικονομική και την ανθρώπινη διάσταση του ΟΑΣΕ. "
"Το γεγονός είναι ότι οι περισσότερες χώρες του ΟΑΣΕ βρίσκονται σε δημογραφική παρακμή, πολλές από αυτές σε ταχεία πτώση. Μόνο μια χούφτα από τα 56 κράτη –μέλη του ΟΑΣΕ βρίσκονται στο ίσο ή σε μεγαλύτερο από το επίπεδο αντικατάστασης», παρατήρησε ο Smith.
Ο Mosher συμφώνησε. «Πέντε αιώνες από τότε που η Μαύρη Πανώλη κατέστρεψε την Ευρώπη, ένας Λευκός Λοιμός αποδεκατίζει πλέον την ίδια ήπειρο», είπε. «Πολλές χώρες, ιδιαίτερα στην Ευρώπη, βρίσκονται ήδη σε ένα φαύλο κύκλο θανάτου, χάνοντας ένα σημαντικό αριθμό ανθρώπων κάθε χρόνο. Ακούστε προσεκτικά, και θα ακούσετε τον υπόκωφο ήχο των πληθυσμών που συντρίβονται!"
Η Επιτροπή άκουσε ότι το μοτίβο της μείωσης του πληθυσμού θα έχει πιθανόν σημαντικές κοινωνικές, οικονομικές και σε θέματα ασφάλειας συνέπειες για τις χώρες σε όλη την περιοχή.
Τα κράτη θα γίνουν όλο και περισσότερο εξαρτώμενα από ξένους εργάτες στις επόμενες δεκαετίες, ενώ θα υπάρχει μια δραματική μείωση στην δεξαμενή των στρατεύσιμων, και το αποτέλεσμα θα είναι μεγάλες κοινωνικές εντάσεις», όπως καταδεικνύεται από τις συγκρούσεις σε ορισμένα συμμετεχόντα κράτη τα τελευταία χρόνια", σύμφωνα με τον Smith.
«Είναι ανησυχητικό και λυπηρό να βλέπουμε ξενοφοβική και υπερεθνικιστική βία η οποία τροφοδοτείται από τις αντιλήψεις ενός έθνους για μακροπρόθεσμη εξόντωση μιας άλλης ομάδας", είπε ο Smith.
«Το ίδιο συμβαίνει και με την οικονομία», συνέχισε ο Smith.
«Δεν είναι καθόλου σαφές το πώς, σε πολλές από τις χώρες με ραγδαία πτώση πληθυσμού, η οικονομική ανάπτυξη θα μπορέσει να διατηρηθεί παρά τη μείωση του πληθυσμού - ή, για να το κάνουμε πιο συγκεκριμένα, πώς η αριθμητικά μικρότερη νεότερη γενιά θα μπορεί να συντηρεί, έστω και στο ελάχιστο, την αριθμητικά μεγαλύτερη παλαιότερη γενιά".
Ο Steven Mosher, του οποίου η παρουσίαση στην Επιτροπή κατέληξε στο συμπέρασμα ότι ο φαύλος κύκλος της παρακμής και της γονιμότητας που έχει ως αποτέλεσμα την δημογραφική κατάρρευση είναι σχεδόν αδύνατο πλέον να ανατραπεί, ξεκίνησε την ομιλία του με ένα απόσπασμα από την αρχαία Ελλάδα:
"Μπορεί κάποιος να παρατηρήσει στις μέρες μας, σε όλη την Ελλάδα μια τέτοια μείωση της γεννητικότης και γενικότερα μία μείωση του πληθυσμού, που οι πόλεις είναι έρημες και οι αγροί βρίσκονται σε αγρανάπαυση. Αν και αυτή η χώρα δεν έχει ερημωθεί από πολέμους ή επιδημίες, η αιτία της βλάβης είναι προφανής: από πλεονεξία ή δειλία οι άνθρωποι, αν παντρευτούν, δεν κάνουν τα παιδιά που θα έπρεπε να έχουν.
Στην καλύτερη περίπτωση κάνουν ένα ή δύο. Με αυτόν τον τρόπο η μάστιγα πριν καν την παρατηρήσεις έχει ήδη αναπτυχθεί ταχέως. Η λύση είναι στον εαυτό μας. Πρέπει να αλλάξουμε τα ήθη μας» (Πολύβιος, Έλληνας ιστορικός, 204-122 π.Χ.).
Ένα αντίγραφο της ακρόασης της Επιτροπής με τίτλο, "2050: Επιπτώσεις των δημογραφικών εξελίξεων στην περιοχή του ΟΑΣΕ" είναι διαθέσιμο εδώ.
ΚΟΚΚΙΝΟΣ ΟΥΡΑΝΟΣ / Πηγή
http://eleftheriskepsii.blogspot.com/2011/06/blog-post_5734.html
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου