Υπαινιγμούς για εμπλοκή του αδελφού του πρωθυπουργού, Νίκου Παπανδρέου, στην πρόσφατη συμφωνία πώλησης των Ναυπηγείων Σκαραμαγκά και τη διευθέτηση των συμβάσεων προμήθειας γερμανικών υποβρυχίων από το πολεμικό ναυτικό άφησε ο τέως γενικός διευθυντής αμυντικών επενδύσεων του ......
υπουργείου Εθνικής Άμυνας, Ευάγγελος Βασιλάκος.
Μιλώντας στο ραδιόφωνο του ΣΚΑΪ ο κύριος Βασιλάκος χαρακτήρισε επιβλαβή τη συμφωνία πώλησης των Ναυπηγείων από το Γερμανικό Όμιλο Thyssen στον αραβικών συμφερόντων όμιλο Abu Dhabi Mar. Ανέφερε ωστόσο ότι το υπουργείο Εθνικής Άμυνας αντιμετώπισε μια δεδομένη κατάσταση αφού όπως είπε με την εμπλοκή του αδελφού του πρωθυπουργού είχε βρεθεί εκ των προτέρων ο αγοραστής των ναυπηγείων. Τα ναυπηγεία συμπλήρωσε ο κύριος Βασιλάκος θα έπρεπε να ιδιωτικοποιηθούν χωρίς να υπάρχουν νέες συμβάσεις και με έναν αντικειμενικό διαγωνισμό.
Για τις συμβάσεις των υποβρυχίων, ο τέως γενικός διευθυντής επενδύσεων υποστήριξε ότι η χρυσή ευκαιρία χάθηκε το καλοκαίρι του 2008, όταν οι Γερμανοί δέχθηκαν να ναυπηγήσουν δύο καινούρια υποβρύχια τύπου 209, σε αντικατάσταση του προγράμματος εκσυγχρονισμού τους χωρίς να επιβαρυνθεί το ελληνικό δημόσιο ούτε ένα ευρώ. «Με τη συμφωνία της κυβέρνησης δεχθήκαμε τη ναυπήγηση δύο υποβρυχίων τελευταίου τύπου (214), πληρώνοντας όμως τουλάχιστον 1,3 δισ. ευρώ επιπλέον», κατέληξε ο κ. Βασιλάκος.Δεν εξήγησε όμως πως και γιατί χάθηκε η ευακιρία.
Αναφερόμενος στον τρόπο υλοποίησης των εξοπλιστικών προγραμμάτων της χώρας υπογράμμισε ότι οι παλαιότερες διεφθαρμένες πρακτικές συνεχίζονται και σήμερα. Όπως είπε, τα τελευταία 15 χρόνια οι περισσότερες αγορές οπλικών συστημάτων ήταν υπερκοστολογημενες, με απευθείας αναθέσεις, ενώ μέχρι το 2006 δεν επιβαλλόταν ποινική ρήτρα σε περίπτωση που τα οπλικά συστήματα ήταν ατελή.
Σε ό,τι αφορά τη δικαστική έρευνα για τους εξοπλισμούς που βρίσκεται σε εξέλιξη, ο κ. Βασιλάκος ανέφερε ότι είναι πάρα πολύ δύσκολο για οποιαδήποτε εισαγγελική έρευνα να τεκμηριώσει ποινικές ευθύνες, διότι όλοι οι εμπλεκόμενοι δεν καταθέτουν όλα όσα γνωρίζουν.
«Αν το πολιτικό σύστημα δεν είναι διατεθειμένο να αποδώσει τις ευθύνες που το ίδιο έχει, τι να κάνει ο οποιαδήποτε εισαγγελέας;» αναρωτήθηκε.
Ο τέως γενικός διευθυντής επενδύσεων πρότεινε να συσταθεί εξεταστική επιτροπή για να διερευνήσει μια προς μια τις συμβάσεις από το 1996, καθώς -όπως είπε- το υπέρογκο κόστος τους συνέβαλε να οδηγηθεί η χώρα στη σημερινή δυσμενή οικονομική κατάσταση.
ONALERT
Δευτέρα 13 Δεκεμβρίου 2010
Εγγραφή σε:
Σχόλια ανάρτησης (Atom)
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου