Η κλοτσιά των λευκών πρόβατων στο μαύρο, για να φύγει από το έδαφος της Ελβετίας, εικόνα που φιγουράριζε σε καμπάνια του ακροδεξιού ελβετικού Λαϊκού Κόμματος πριν από χρόνια, έμεινε στη μνήμη πολλών ως κατάπτυστο δείγμα ξενοφοβικής και ρατσιστικής συμπεριφοράς.
Η επίμαχη αφίσα όμως επέστρεψε πρόσφατα και έγινε όπλο του κόμματος στην προώθηση πρότασής του για αυτόματη απέλαση καταδικασθέντων ξένων. Επί του θέματος αποφαίνονται αύριο με δημοψήφισμα οι Ελβετοί, που έζησαν επί εβδομάδες τον πόλεμο των λόγων και των αφισών.
«Πρωτοβουλία για απέλαση των ξένων - ΝΑΙ» γράφει η αφίσα του Λ.Κ., για να κάνει το μήνυμα πιο σαφές, αν και δεν χρειάζεται, αφού το λάκτισμα του λευκού πρόβατου στο μαύρο είναι εξαιρετικά γλαφυρό. Αυτό το πόστερ δεν ήταν το μόνο του Λ.Κ. Σε ένα άλλο, το κεφάλι ενός γενειοφόρου άνδρα είναι καλυμμένο με μια φάσα που γράφει: «Ιβάν Σ. βιαστής και σύντομα Ελβετός;» Ανατρίχιασαν πολλοί Ελβετοί με την καμπάνια αυτή, αρκετοί μάλιστα έκαναν διαδηλώσεις διαμαρτυρίας κατά της ξενοφοβίας σε Λωζάννη και Γενεύη.
Αντιδράσεις Ελβετών
Αλλοι επέλεξαν να πολεμήσουν τους ακραίους με το ίδιο όπλο. Το Κόμμα των Εργατών έφτιαξε αφίσα που δείχνει λευκά και μαύρα πρόβατα να κλοτσούν ένα λευκό το οποίο φορά κορδέλα «Λαϊκό Κόμμα», με την παρότρυνση «για μεγαλύτερη πολυμορφία, διαφορετικότητα». Ενας επιχειρηματίας από τη Λωζάννη πλήρωσε μόνος του για χιλιάδες αφίσες που φέρουν την επιγραφή: «Είμαστε όλοι εγκληματίες ξένοι!» και οι Σοσιαλιστές έβγαλαν πόστερ-μίμηση εκείνου με τον Ιβάν, που δείχνει θολά έναν άνδρα και πάνω του έχει φάσα που λέει: «Ολοι οι άνθρωποι έξω!». Για να δείξει ότι και οι παραβάτες, οι καταδικασθέντες ξένοι, είναι άνθρωποι.
Ας σημειωθεί ότι στην κατηγορία των υπό απέλαση ξένων θα περιλαμβάνονται και όσοι έχουν παρανόμως λάβει κρατικά επιδόματα.
Το θέμα είναι ότι οι προβλέψεις για το δημοψήφισμα -που οργανώθηκε βάσει νόμου μετά τη συγκέντρωση 100.000 υπογραφών υπέρ της διεξαγωγής του- δείχνουν την ψήφο υπέρ της αυτόματης απέλασης να επικρατεί. Σε πρόσφατη δημοσκόπηση, το 54% απάντησε υπέρ και το 43% κατά. Κάπως έτσι, αυτό που φοβούνταν οι άνθρωποι κατά του διαχωρισμού βάσει φυλής ή θρησκεύματος έγινε πραγματικότητα πέρυσι τέτοιον καιρό, όταν η πλειοψηφία των Ελβετών ενέκρινε με δημοψήφισμα την απαγόρευση ανέγερσης νέων μιναρέδων στα μουσουλμανικά τεμένη.
Στα επιχειρήματα που διατυπώθηκαν επί των συνεπειών που θα προκύψουν από θετική έκφανση του δημοψηφίσματος, τα μείζονα είναι νομικής φύσεως. Ειδικοί του δικαίου υποστηρίζουν ότι θα έρθει σε σύγκρουση με τα προβλεπόμενα από διεθνείς συνθήκες που έχει υπογράψει η Ελβετία, κυρίως αναφορικά με τη διπλή τιμωρία που επιβάλλει στους ξένους. «Για το ίδιο έγκλημα, ορισμένοι άνθρωποι θα τιμωρηθούν με μία ποινή και άλλοι με δύο» είπε ο καθηγητής διεθνούς δικαίου στη Γενεύη, Μαρσέλο Κοέν. Εξήγησε ότι χειρότερα θα υποφέρουν οι αλλοδαποί παντρεμένοι με Ελβετούς πολίτες που έχουν κάνει παιδιά στη χώρα και έχουν ζήσει εκεί τη ζωή τους. Πώς θα απελαθούν σε μια χώρα, την υποτιθέμενη πατρίδα τους, που μπορεί να έχουν εγκαταλείψει από χρόνια;
Οσοι προώθησαν την καμπάνια του μαύρου πρόβατου πάντως επιμένουν ότι δεν υποκρύπτει φυλετική προκατάληψη και ότι το τετράποδο αντιπροσωπεύει στην πραγματικότητα κάθε παραβάτη. Γιατί τότε να μην απελαύνονται και οι Ελβετοί παραβάτες; *
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου