Η Κομισιόν ομολογεί το φόβο του κεφαλαίου για τον εχθρό λαό, αφού προβλέπει «κινδύνους κοινωνικής αναταραχής και πολιτικών εντάσεων που αποτελούν σημαντικές απειλές για το πρόγραμμα», σε συνδυασμό με τη «σχετικά αδύναμη διοικητική ικανότητα».
Ανάλογα, ομολογείται και ο φόβος για γενικευμένες αντιδράσεις στα άλλα κράτη - μέλη της ΕΕ, καθώς, όπως γράφεται στην έκθεση, «δεν μπορούν να αποκλειστούν εντάσεις σε άλλα κράτη της ευρωζώνης, που πιθανότατα θα επηρεάσουν αρνητικά το κλίμα στις αγορές σε ολόκληρη την ευρωζώνη, και την Ελλάδα ειδικότερα».
Η Κομισιόν αποδίδει τα εύσημα στην κυβέρνηση ΠΑΣΟΚ, για το γεγονός ότι έσπευσε στην ταχεία ψήφιση των πρώτων από τα μέτρα, εκφράζοντας την ελπίδα τους ότι αυτό αποτελεί «παράγοντα μετριασμού του κινδύνου».
Στο ίδιο πνεύμα, η έκθεση σημειώνει: «Οι αρχές (σ.σ. η κυβέρνηση) επεσήμαναν την προθυμία τους να λαμβάνουν πρόσθετα μέτρα για την επίτευξη των δημοσιονομικών στόχων και για την επιτάχυνση της προσαρμογής ως προς την εξωτερική ανταγωνιστικότητα, εάν χρειαστεί».
Απαριθμώντας μια σειρά από επιμέρους «κινδύνους», η Κομισιόν ζητάει να «ανακοινώνονται αξιόπιστα αντισταθμιστικά μέτρα κατά προτίμηση στη διάρκεια των επανεξετάσεων του προγράμματος» και προαναγγέλλει νέες επιδοτήσεις στις τράπεζες, σημειώνοντας ότι «δεν μπορούν να αποκλειστούν περαιτέρω διαστήματα κρίσης στο τραπεζικό σύστημα».
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου