Σάββατο 31 Ιουλίου 2010

ΟΙ ΤΡΑΠΕΖΙΤΕΣ ΜΑΖΕΥΟΥΝ ΤΟ ΧΡΗΜΑ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΑΣ

Οδηγούν την χώρα στην χρεωκοπία.Ο σκοπός τους είναι να πιέσουν ώστε να περάσει το νομοσχέδιο για την ιθαγένεια στους μετανάστες...

Ακολουθεί αναδημοσίευση απο το fimotro

Ρεπορτάζ : Ευγενία Tζώρτζη
(από την Καθημερινή)


Στα επίπεδα του 4% αναμένεται να κλείσει ο ρυθμός πιστωτικής επέκτασης το 2009, επαληθεύοντας τις εκτιμήσεις που είχαν διατυπωθεί ήδη από το πρώτο τρίμηνο για υποχώρηση κάτω από το επίπεδο του 5%. Τα στοιχεία της Τραπέζης της Ελλάδος για τον Νοέμβριο δείχνουν συνέχιση της υποχώρησης του ρυθμού χορήγησης δανείων από τις τράπεζες τόσο προς τα νοικοκυριά όσο και προς τις επιχειρήσεις, το χρέος των οποίων διαμορφώθηκε στα 119,1 δισ. ευρώ και 132,8 δισ. ευρώ...
αντίστοιχα. Θα πρέπει να σημειωθεί ότι στο χρέος των ελληνικών επιχειρήσεων περιλαμβάνονται και τα εταιρικά ομόλογα, οι εκδόσεις των οποίων ανέρχονται σε 23,5 δισ. ευρώ περίπου.


Συνολικά το χρέος του ιδιωτικού τομέα ανέρχεται στα 251,9 δισ. ευρώ και αντιπροσωπεύει το 105% του Ακαθάριστου Εθνικού Προϊόντος. Σε σχέση με το 2008, το χρέος των επιχειρήσεων και των νοικοκυριών αυξήθηκε κατά 2,2 δισ. ευρώ (από τα 249,6 δισ. ευρώ), από τα οποία τα 2 δισ. ευρώ είναι δάνεια προς τα νοικοκυριά.
Σύμφωνα με τα στοιχεία της Τραπέζης της Ελλάδος, ο ρυθμός πιστωτικής επέκτασης υποχώρησε στο 4,2% από 4,4% τον Οκτώβριο και 15,9% τον Δεκέμβριο του 2008. Η καθαρή μηνιαία χρηματοδότηση, δηλαδή τα νέα δάνεια που χορηγήθηκαν μετά τις αποπληρωμές δανείων, διαμορφώθηκαν στα 703 εκατ. ευρώ, έναντι αρνητικής καθαρής ροής τον Οκτώβριο, κατά 60 εκατ. ευρώ.
Η διαμόρφωση της καθαρής ροής δανείων σε θετικό έδαφος, αποτελεί θετική εξέλιξη και αποδίδεται στη χρονική συγκυρία λόγω της εκπνοής του χρόνου που κορυφώνονται από την πλευρά των νοικοκυριών πρωτοβουλίες όπως η αγορά κατοικίας. Σε κάθε περίπτωση πάντως παραμένει σε εξαιρετικά χαμηλά επίπεδα σε σχέση με παλαιότερες περιόδους, που η καθαρή ροή χρηματοδότησης ξεπερνούσε τα 2 δισ. ευρώ.
Οι επιχειρήσεις
Ενδεικτικό της ύφεσης στην οικονομία είναι η συνέχιση του αρνητικού ρυθμού χρηματοδότησης προς τον δεύτερο μεγαλύτερο επιχειρηματικό κλάδο μετά το εμπόριο, τη βιομηχανία. Η πιστωτική επέκταση προς τη βιομηχανία κατρακύλησε για τρίτο συνεχή μήνα σε αρνητικό έδαφος 4% (έναντι 2,3% τον Οκτώβριο και 15,8% τον Δεκέμβριο), και ο συνολικός δανεισμός των βιομηχανικών επιχειρήσεων διαμορφώθηκε στα 23,9 δισ. ευρώ.
Σημαντική υποχώρηση παρουσίασε ο ρυθμός χρηματοδότησης των εμπορικών επιχειρήσεων, ο οποίος μειώθηκε στο 3,1% από 6% τον Οκτώβριο και 19,5% τον Δεκέμβριο, με αποτέλεσμα ο συνολικός δανεισμός του εμπορίου να μειωθεί στα 33,2 δισ. ευρώ, ενώ με θετικό ρυθμό 11,4% διαμορφώθηκε ο ρυθμός χρηματοδότησης των λοιπών επιχειρήσεων, ο δανεισμός των οποίων ανήλθε στα 27,3 δισ. ευρώ.
Σύμφωνα με τα στοιχεία της Τραπέζης της Ελλάδος, με ιδιαίτερα χαμηλούς ρυθμούς, παρά την επιτάχυνσή τους, κινήθηκε η χρηματοδότηση του κλάδου των κατασκευών, που διαμορφώθηκε στο 3% (έναντι 1% τον Οκτώβριο και 35,2% τον Δεκέμβριο) και της ναυτιλίας, που ανήλθε στο 4% (έναντι 2,7% τον Οκτώβριο και 17,2% τον Δεκέμβριο).
Αντίθετα, με σχετικά υψηλούς ρυθμούς, πολύ πάνω από το δωδεκάμηνο ρυθμό του συνόλου των επιχειρήσεων, κινήθηκαν και αυτό τον μήνα οι δωδεκάμηνοι ρυθμοί ανόδου της χρηματοδότησης προς τους κλάδους ηλεκτρισμού - φωταερίου - ύδρευσης, που διαμορφώθηκαν στο 19,1% και των επικοινωνιών - μεταφορών πλην ναυτιλίας, που ανήλθε στο 24,3%.
Τα νοικοκυριά
Σε ό,τι αφορά τα νοικοκυριά, τα δάνειά τους προς τις τράπεζες αυξήθηκαν οριακά στα 119,1 δισ. ευρώ έναντι 118,9 δισ. ευρώ τον Οκτώβριο και η καθαρή ροή χρηματοδότησης, δηλαδή τα νέα δάνεια από τις τράπεζες μείον αυτά που αποπληρώθηκαν διαμορφώθηκε στα 401 εκατ. ευρώ.
Ο ρυθμός χρηματοδότησης για την αγορά κατοικίας, υποχώρησε περαιτέρω στα 3,7% έναντι 4% τον Οκτώβριο και 11,5% τον Δεκέμβριο του 2008, ενώ τα υπόλοιπα των δανείων στεγαστικής πίστης διαμορφώθηκαν στα 79,9 δισ. ευρώ, έναντι 79,6 δισ. ευρώ τον Οκτώβριο.
Στο 2,1% υποχώρησε με τη σειρά του και ο ρυθμός χορήγησης καταναλωτικών δανείων από 2,4% τον Οκτώβριο και 16% τον Δεκέμβριο του 2008, ενώ το χρέος των νοικοκυριών από καταναλωτικά δάνεια και κάρτες μειώθηκε οριακά στα 36,1 δισ. ευρώ. Εάν σε αυτά προστεθούν και τα λοιπά καταναλωτικά δάνεια, που στο τέλος Νοεμβρίου ανήλθαν σε 3 δισ. ευρώ περίπου και αφορούν σε ανοιχτά, φοιτητικά δάνεια κ.ά. το χρέος των νοικοκυριών για τη χρηματοδότηση καταναλωτικών αναγκών προσεγγίζει τα 40 δισ. ευρώ.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Next previous home

Αναζήτηση στο ιστολόγιο

-------\ KRYON IN HELLENIC /-------

-------\ KRYON  IN  HELLENIC /-------
Ο Κρύων της Μαγνητικής Υπηρεσίας... Συστήνεται απλώς σαν βοηθός από την άλλη πλευρά του «πέπλου της δυαδικότητας», χωρίς υλική μορφή ή γένος. Διαμέσου του Λη Κάρολ, αναφέρεται στις ριζικές αλλαγές που συμβαίνουν στη Γη και τους Ανθρώπους αυτή την εποχή.

------------\Αλκυόν Πλειάδες/-------------

------------\Αλκυόν Πλειάδες/-------------
Σκοπός μας είναι να επιστήσουμε την προσοχή γύρω από την ανάγκη να προετοιμαστούμε γι' αυτό το μεγάλο αστρικό γεγονός, του οποίου η ενέργεια ήδη έχει αρχίσει να γίνεται αντιληπτή στον πλανήτη μας μέσα από φωτεινά φαινόμενα, όμορφες λάμψεις, την παράξενη παθητική συμπεριφορά του ήλιου, αύξηση των εμφανίσεων μετεωριτών, διακοπών ρεύματος.. όλα αυτά είναι ενδείξεις της επικείμενης άφιξης της τεράστιας ηλεκτρομαγνητικής του ζώνης η οποία είναι φορτισμένη με φωτονικά σωματίδια, και κάθε ημέρα που περνάει αυξάνονται όλο και περισσότερο.

Οι επισκεπτεσ μας στον κοσμο απο 12-10-2010

free counters