Τα πιστά μέλη του Κινεζικού Κομμουνιστικού Κόμματος εργάζονται σε βρετανικά προξενεία, πανεπιστήμια και για ορισμένες από τις κορυφαίες εταιρείες του Ηνωμένου Βασιλείου, το The Mail την Κυριακή μπορεί να αποκαλύψει
Διαρροή βάση δεδομένων 1,95 εκατομμυρίων εγγεγραμμένων μελών του κόμματος αποκαλύπτει πώς η κακοήθης επιρροή του
Πεκίνου τώρα εκτείνεται σε σχεδόν κάθε γωνιά της βρετανικής ζωής, συμπεριλαμβανομένων αμυντικών εταιρειών, τραπεζών και φαρμακευτικών γίγαντωνΜερικά μέλη, που ορκίζονται να «φυλάξουν τα μυστικά του Κόμματος, να είναι πιστά στο Κόμμα, να εργάζονται σκληρά, να παλεύουν για τον κομμουνισμό σε όλη μου τη ζωή ... και να μην προδίδουν ποτέ το Κόμμα», θεωρείται ότι έχουν δουλειά στα βρετανικά προξενεία
Τα πιστά μέλη του Κινεζικού Κομμουνιστικού Κόμματος εργάζονται σε βρετανικά προξενεία, πανεπιστήμια και για μερικές από τις κορυφαίες εταιρείες του Ηνωμένου Βασιλείου, μπορεί να αποκαλύψει το The Mail την Κυριακή.
Μια εξαιρετική διαρροή βάση δεδομένων 1,95 εκατομμυρίων εγγεγραμμένων μελών του κόμματος αποκαλύπτει πώς η κακοήθης επιρροή του Πεκίνου εκτείνεται σε σχεδόν κάθε γωνιά της βρετανικής ζωής, συμπεριλαμβανομένων αμυντικών εταιρειών, τραπεζών και φαρμακευτικών γίγαντων.
Το πιο ανησυχητικό, ορισμένα από τα μέλη του - που ορκίζονται πανηγυρικά όρκο για «φύλαξη των μυστικών του Κόμματος, πίστη στο Κόμμα, εργάζονται σκληρά, αγωνίζονται για τον κομμουνισμό σε όλη μου τη ζωή ... και δεν προδίδω ποτέ το Κόμμα» - θεωρείται ότι έχουν εξασφαλίσει θέσεις στα βρετανικά προξενεία.
Μεταξύ αυτών είναι ανώτερος αξιωματούχος στο Βρετανικό Προξενείο στη Σαγκάη. Η έδρα του φιλοξενεί επίσης αξιωματικούς πληροφοριών από τις υπηρεσίες ασφαλείας του ΗΒ.
Ο αξιωματούχος περιγράφει το ρόλο τους ως υποστηρικτών υπουργών και αξιωματούχων σε επισκέψεις στην Ανατολική Κίνα.
Η βάση δεδομένων διέρρευσε αρχικά στο Telegram, την κρυπτογραφημένη εφαρμογή ανταλλαγής άμεσων μηνυμάτων και πέρασε τον Σεπτέμβριο από έναν Κινέζο αντιφρονούντα στη Διακοινοβουλευτική Συμμαχία για την Κίνα, η οποία περιλαμβάνει περισσότερους από 150 νομοθέτες σε όλο τον κόσμο που ανησυχούν για την επιρροή και τις δραστηριότητες της Κινεζική κυβέρνηση. Λεπτομερής ανάλυση από το MoS του υλικού αποκαλύπτει ότι οι φαρμακευτικοί γίγαντες Pfizer και AstraZeneca - και οι δύο εμπλέκονται στην ανάπτυξη εμβολίων κοραναϊού - χρησιμοποίησαν συνολικά 123 πιστούς
Η ανάλυση αποκάλυψε επίσης ότι υπήρχαν περισσότερα από 600 μέλη του κόμματος σε 19 καταστήματα που εργάζονταν στις βρετανικές τράπεζες HSBC και Standard Chartered το 2016. Και οι δύο έχουν επικρίνει την απάντησή τους στην καταστολή του Πεκίνου στο Χονγκ Κονγκ
Οι εταιρείες με συμφέροντα της αμυντικής βιομηχανίας, συμπεριλαμβανομένων των Airbus, Boeing και Rolls-Royce, απασχολούσαν εκατοντάδες μέλη κόμματος, σύμφωνα με την ανάλυση
Αν και δεν υπάρχουν στοιχεία ότι οποιοσδήποτε από τη λίστα μελών του κόμματος έχει κατασκοπεύσει την Κίνα - και πολλοί εγγραφούν απλά για να ενισχύσουν τις προοπτικές σταδιοδρομίας τους - ειδικοί λένε ότι αψηφά την πίστη ότι ορισμένοι δεν εμπλέκονται στην κατασκοπεία. Απαντώντας στα ευρήματα, μια συμμαχία 30 βουλευτών χθες το βράδυ είπε ότι θα υποβάλει επείγουσα ερώτηση σχετικά με το ζήτημα στο Commons.
Γράφοντας στο The Mail την Κυριακή σήμερα, ο πρώην αρχηγός του Κόμματος του Τόρι Ιάιν Ντάνκαν Σμιθ λέει: «Αυτή η έρευνα αποδεικνύει ότι τα μέλη του Κινεζικού Κομμουνιστικού Κόμματος είναι τώρα διασκορπισμένα σε όλο τον κόσμο, με μέλη που εργάζονται για μερικές από τις σημαντικότερες πολυεθνικές εταιρείες του κόσμου, ακαδημαϊκά ιδρύματα και τις δικές μας διπλωματικές υπηρεσίες.
«Η κυβέρνηση πρέπει τώρα να κινηθεί για να εκδιώξει και να απομακρύνει τα μέλη του Κομμουνιστικού Κόμματος από τους Προξενούς μας σε όλη την Κίνα. Μπορούν είτε να εξυπηρετήσουν το Ηνωμένο Βασίλειο είτε το Κινεζικό Κομμουνιστικό Κόμμα. Δεν μπορούν να κάνουν και τα δύο. "
Γράφοντας στο The Mail την Κυριακή σήμερα, ο πρώην αρχηγός του Κόμματος του Τόρι Ιάιν Ντάνκαν Σμιθ (παραπάνω) λέει: «Αυτή η έρευνα αποδεικνύει ότι τα μέλη του κινεζικού Κομμουνιστικού Κόμματος είναι τώρα διασκορπισμένα σε όλο τον κόσμο, με μέλη που εργάζονται για μερικές από τις σημαντικότερες πολυεθνικές εταιρείες του κόσμου , ακαδημαϊκά ιδρύματα και τις δικές μας διπλωματικές υπηρεσίες »
Το Υπουργείο Εξωτερικών χθες το βράδυ επέμεινε ότι έχει «εφαρμόσει αυστηρές διαδικασίες για να διατηρεί τις πληροφορίες ασφαλείς και να ελέγχει το προσωπικό στις θέσεις μας στο εξωτερικό». Είναι κατανοητό ότι γνωρίζουν ότι απασχολούν μέλη του κόμματος.
Ωστόσο, μια ανώτερη πηγή πληροφοριών του Whitehall είπε ότι οι αποκαλύψεις έθεσαν ερωτήματα ασφαλείας. "Σε αυτόν τον σταθμό [ο αξιωματούχος] θα καθίσει ένα πάτωμα μακριά από την ομάδα του MI6 και θα μπορούσε να έχει εντοπίσει αξιωματικούς πληροφοριών."
Η βάση δεδομένων είχε αρχικά διαρρεύσει στο Telegram, την κρυπτογραφημένη εφαρμογή ανταλλαγής άμεσων μηνυμάτων και πέρασε τον Σεπτέμβριο από έναν Κινέζο αντιφρονούντα στη Διακοινοβουλευτική Συμμαχία για την Κίνα (IPAC), η οποία περιλαμβάνει περισσότερους από 150 νομοθέτες σε όλο τον κόσμο που ανησυχούν για την επιρροή και δραστηριότητες της κινεζικής κυβέρνησης.
Χρονολογείται από το 2016, περιλαμβάνει τα ονόματα των μελών του κόμματος στη Σαγκάη, τη μεγαλύτερη πόλη της Κίνας και τον οικονομικό κόμβο της.
Η λίστα χωρίζεται σε περισσότερα από 79.000 υποκαταστήματα, πολλά από τα οποία συνδέονται με μεμονωμένες εταιρείες ή οργανισμούς.
Συνολικά, το Κινεζικό Κομμουνιστικό Κόμμα έχει περισσότερα από 92 εκατομμύρια μέλη, αλλά ο ανταγωνισμός για ένταξη είναι έντονος με λιγότερους από έναν στους δέκα αιτούντες να έχουν επιτυχία.
Αφού επικύρωσε το υλικό, με τη βοήθεια των αναλυτών ασφάλειας δεδομένων Internet 2.0, το IPAC παρέδωσε τη βάση δεδομένων σε τέσσερις οργανισμούς πολυμέσων σε όλο τον κόσμο, συμπεριλαμβανομένου του The Mail την Κυριακή. Λεπτομερής ανάλυση από αυτήν την εφημερίδα αποκαλύπτει ότι:
- Ένα μέλος του κόμματος που σπούδασε στο Πανεπιστήμιο St Andrews εργάστηκε σε διάφορα προξενεία της Σαγκάης, συμπεριλαμβανομένου του Ηνωμένου Βασιλείου.
- Κινέζοι ακαδημαϊκοί που ορκίστηκαν τον όρκο να βοηθήσουν το κόμμα παρακολούθησαν βρετανικά πανεπιστήμια όπου συμμετείχαν σε δυνητικά ευαίσθητους τομείς έρευνας, συμπεριλαμβανομένης της αεροδιαστημικής και της χημείας.
- Υπήρχαν περισσότερα από 600 μέλη του κόμματος σε 19 καταστήματα που εργάζονταν στις βρετανικές τράπεζες HSBC και Standard Chartered το 2016. Και οι δύο έχουν επικρίνει την απάντησή τους στην καταστολή του Πεκίνου στο Χονγκ Κονγκ.
- Οι φαρμακευτικοί γίγαντες Pfizer και AstraZeneca - και οι δύο συμμετέχουν στην ανάπτυξη εμβολίων κοραναϊού - απασχολούσαν συνολικά 123 πιστούς.
- Επιχειρήσεις με συμφέροντα της αμυντικής βιομηχανίας, συμπεριλαμβανομένων των Airbus, Boeing και Rolls-Royce, απασχολούσαν εκατοντάδες μέλη του κόμματος.
Οι πηγές ασφαλείας πιστεύουν ότι η αρχική διαρροή δεδομένων προήλθε από έναν αντιφρονούντα που στόχευσε σε ένα εξωτερικά αξιοσημείωτο μπλοκ γραφείων στη Σαγκάη που φιλοξένησε τα αρχεία.
Παρά την σχεδόν βεβαιότητα ότι θα εκτελεστεί για προδοσία εάν πιάστηκε, αυτός ή αυτή πιθανότατα είχε πρόσβαση σε αυτόν μέσω ενός διακομιστή προτού το κατεβάσει σε ένα φορητό υπολογιστή και το απελευθέρωσε στο Τηλεγράφημα όπου βρέθηκε από το IPAC.
Συνολικά, το Κινεζικό Κομμουνιστικό Κόμμα έχει περισσότερα από 92 εκατομμύρια μέλη, αλλά ο ανταγωνισμός για ένταξη είναι έντονος με λιγότερους από έναν στους δέκα αιτούντες να έχουν επιτυχία. (Πάνω, Πρόεδρος Xi Jinping της Κίνας)
Εκτός από τα ονόματα των μελών, η βάση δεδομένων έχει τόπους, ημερομηνίες γέννησης, κινεζική εθνικότητα και σε ορισμένες περιπτώσεις διευθύνσεις και αριθμούς τηλεφώνου.
Ο προξενικός υπάλληλος είναι εγγεγραμμένος σε ένα κομμάτι κομμουνιστικού κόμματος σε μια εταιρεία που ονομάζεται The Shanghai Foreign Agency Service Corporation, μια κρατική υπηρεσία απασχόλησης.
Απασχολεί σχεδόν 2.000 άτομα και ο ιστότοπός της αναφέρει ότι «παρέχει ολοκληρωμένες και υψηλής ποιότητας υπηρεσίες σε περισσότερους από 100 ξένους οργανισμούς στη Σαγκάη, συμπεριλαμβανομένων ξένων προξενείων, ξένων ειδησεογραφικών μέσων και ξένων σχολείων».
Η ανάλυση των δεδομένων δείχνει τουλάχιστον 249 μέλη του Κομμουνιστικού Κόμματος εγγράφηκαν στην υπηρεσία το 2016.
Οι ακαδημαϊκοί στη λίστα μελών περιλαμβάνουν μερικούς που ζουν και εργάζονται στο Ηνωμένο Βασίλειο. Περιλαμβάνουν ερευνητή στην αεροδιαστημική μηχανική σε ένα κορυφαίο πανεπιστήμιο που εργάζεται επίσης για ιδιωτική εταιρεία.
Η αεροδιαστημική μηχανική χαρακτηρίζεται από τη βρετανική κυβέρνηση ως ένα από τα επτά πιο στρατιωτικά ευαίσθητα πανεπιστημιακά θέματα.
Οι μαθητές από χώρες που δεν ανήκουν στην ΕΕ ή στο δίκτυο «Five Eyes» της Βρετανίας, των ΗΠΑ, του Καναδά, της Αυστραλίας και της Νέας Ζηλανδίας πρέπει να διαθέτουν πιστοποιητικό προγράμματος έγκρισης ακαδημαϊκής τεχνολογίας (ATAS).
Κατά τη διαδικασία υποβολής αίτησης, τους ζητείται να δηλώσουν οποιαδήποτε κρατική χρηματοδότηση, αν και ορισμένοι εμπειρογνώμονες ασφαλείας φοβούνται ότι η διαδικασία ελέγχου δεν είναι αρκετά αυστηρή. Ο ερευνητής δεν απάντησε στο αίτημα για σχόλιο χθες το βράδυ.
Οι υπηρεσίες ασφαλείας των ΗΠΑ ανησυχούν όλο και περισσότερο για την απειλή της κινεζικής κατασκοπείας στις πανεπιστημιούπολη.
Κατά τους εννέα μήνες έως τον Σεπτέμβριο, 14 Κινέζοι υπήκοοι κατηγορήθηκαν για υποτιθέμενα αδικήματα κατασκοπείας και η κυβέρνηση Τραμπ άλλαξε την περασμένη εβδομάδα τους κανόνες θεώρησης, έτσι ώστε τα μέλη του Κινεζικού Κομμουνιστικού Κόμματος και οι οικογένειές τους να μπορούν να μείνουν ή να λάβουν ταξιδιωτικά έγγραφα για ένα μόνο μήνα.
Την περασμένη εβδομάδα, ο John Ratcliffe, Διευθυντής Εθνικής Ασφάλειας των ΗΠΑ, προειδοποίησε ότι η Κίνα αποτελούσε τη «μεγαλύτερη απειλή για τη δημοκρατία και την ελευθερία» από τον Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο και προσπαθούσε να κυριαρχήσει «στον πλανήτη οικονομικά, στρατιωτικά και τεχνολογικά».
Η Αυστραλία ανακάλεσε τις θεωρήσεις δύο καθηγητών από την Κίνα τον Σεπτέμβριο εν μέσω υποψιών ότι συμμετείχαν στην κατασκοπεία. Ένας από τους άνδρες εμφανίζεται στη λίστα μελών που διέρρευσε.
ΜΕΤΑΦΡΑΣΗ ΣΤΑ ΕΛΛΗΝΙΚΑ ΜΕ GOOGLE TRANSLATE
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου