Εγκληματική απόφαση της κυβέρνησης μετά τα πανηγύρια για τον Έβρο.
Σε κίνδυνο ολόκληρη η Κρήτη – Φόβοι για μεγάλο κύμα από την Αφρική λόγω κορονοϊού – Δεν τους δέχεται η Ιταλία.
Ενώ οι ευρωπαϊκές δυνάμεις αναλαμβάνουν το έργο του ναυτικού αποκλεισμού της Λιβύης, κάποιες παράλληλες δράσεις της σχετικής επιχείρησης επηρεάζουν άμεσα στην Ελλάδα, η οποία για λόγους ανεξήγητους έχει αποδεχθεί να είναι η χώρα υποδοχής των παράνομων μεταναστών, οι οποίοι ενδεχομένως θα «διασωθούν» από τα πλοία της Ευρωπαϊκής Ναυτικής Δύναμης (EUMARFOR) που θα περιπολούν τη Μεσόγειο.
Επικρατέστερος προορισμός η Κρήτη.
Παρόλον ότι εν προκειμένω οριστικές αποφάσεις δεν έχουν ληφθεί, όλες οι ενδείξεις δείχνουν τη Σούδα ως λιμένα διελεύσεως προς ένα κέντρο υποδοχής που θα δημιουργηθεί στην ενδοχώρα.
Ας πάρουμε τα πράγματα από την αρχή.
Η επιχείρηση «Σοφία» ολοκληρώθηκε, ή ακριβέστερα, διεκόπη τον Φεβρουάριο χωρίς να έχει φέρει αποτελέσματα. Ήταν η ευρωπαϊκή επιχείρηση που άρχισε το 2015 προκειμένου να αποτρέψει τη διακίνηση παράνομων μεταναστών δια της κεντρικής Μεσογείου. Να αποτρέψει την προώθησή τους προς την Μάλτα ή την Ιταλία. Κατ ουσίαν επρόκειτο για έναν ιδιότυπο ναυτικό αποκλεισμό της Λιβύης, ο οποίος απεδήχθη ατελέσφορος.
Η Επιχείρηση «Ειρήνη» που ήλθε να την υποκαταστήσει, περιγράφεται ευθέως να έχει αποστολή τον ναυτικό αποκλεισμό. Η «πολιτικώς ορθή» περιγραφή του έργου που έχει αναλάβει είναι «ο έλεγχος της εφαρμογής του εμπάργκο όπλων που έχει επιβληθεί από τον ΟΗΕ» στην Λιβύη. Δευτερευόντως θα εντοπίζει και πλοία μεταναστών που μπορεί να κινούνται και αν απαιτείται θα επεμβαίνει αναλαμβάνουσα την διάσωσή τους.
Η λογική λέει ότι οι μετανάστες αυτοί θα έπρεπε χωρίς χρονοτριβή να επαναπροωθηθούν προς την ακτή από την οποία προέρχονται. Δηλαδή προς τη Λιβύη. Όμως τα ευρωπαϊκά όργανα απεδέχθησαν ότι θα πρέπει να αποβιβασθούν σε κάποιο ευρωπαϊκό λιμάνι προκειμένου εκεί να γίνει η διαλογή για το ενδεχόμενο ανάμεσά τους να υπάρχουν και κάποιοι πρόσφυγες που θα εδικαιούντο άσυλο.
Και πάλι η λογική θα έλεγε ότι ενδεδειγμένοι προορισμοί για την υποδοχή και διαλογή αυτή έπρεπε να είναι η Μάλτα, ή η Ιταλία, έστω η νησίς Λαμπετούσα. Για λόγους γεωγραφικούς αν μη τι άλλο.
Και οι δύο αυτές χώρες όμως απέρριψαν κάθε τέτοια σκέψη.
Η Ιταλία μάλιστα, επικαλείται την κρίση του κορονοϊού για να κλείσει τα λιμάνια της.
Εφημερίδα «ΕΣΤΙΑ»
https://olympia.gr
https://greeknation.blogspot.com
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου