Σάββατο 29 Φεβρουαρίου 2020

Η ΜΕΓΑΛΗ ΣΥΝΩΜΟΣΙΑ του ΒΟΡΑΚΑ

ΠΩΣ ΔΙΑΚΟΠΗΘΗΚΕ Η ΘΕΡΑΠΕΙΑ ΤΩΝ ΑΡΘΡΙΤΙΚΩΝ

μετάφραση Βίκυ Χρυσού
Είναι δύσκολο να φανταστούμε ότι ο βόρακας, αυτός ο ταπεινός καθαριστής και εντομοκτόνο, έχει τη δυνατότητα να προκαλέσει σημαντική απώλεια στο οικονομικό μας σύστημα. 
Αλλά δεν χρειάζεται να ανησυχείτε. Ο κίνδυνος έχει αναγνωριστεί και έχουν ήδη ληφθεί τα απαραίτητα μέτρα για την εξουδετέρωση μιας τέτοιας κατάστασης. Θα ξεκινήσω με τα βασικά και θα καταλάβετε τι εννοώ καθώς ξετυλίγεται η ιστορία.

Το Borax, ένα φυσικό ορυκτό και πηγή του βασικού στοιχείου βόριο, είναι μια φθηνή θεραπεία με αποτελεσματική αντισηπτική, αντιμυκητιασική και εντομοκτόνο δράση, αλλά η χρήση του απαγορεύεται από τις υγειονομικές αρχές παγκοσμίως.



άρθρo του Walter Last © Απρίλιος 2012

Ο εξορυσσόμενος βόρακας είναι η πηγή άλλων κατασκευασμένων ενώσεων βορίου. Οι κυριότερες θέσεις εξόρυξης είναι στην Τουρκία και την Καλιφόρνια. Η χημική ονομασία του είναι δεκαένυδρο τετραβορικό νάτριο *(;)(ή απλά βορικό νάτριο), που σημαίνει ότι περιέχει τέσσερα άτομα βορίου σε συνδυασμό με δύο άτομα νατρίου και 10 μόρια (ή μερικές φορές λιγότερα) κρυσταλλωμένου νερού. Το Borax είναι το άλας νατρίου, του αδύναμου βορικού οξέος. Σε διάλυμα, ο βόρακας είναι έντονα αλκαλικός. Κατά την κατάποση, αντιδρά με το υδροχλωρικό οξύ στο στομάχι για να σχηματίσει βορικό οξύ και χλωριούχο νάτριο. Η περιεκτικότητα του βόρακα σε βόριο είναι 11,3%, ενώ στο βορικό οξύ είναι 50% υψηλότερη. Οι προσλαμβανόμενες ενώσεις βορίου αποβάλλονται ταχέως και σχεδόν εντελώς με τα ούρα. Παλαιότερα, το βορικό οξύ χρησιμοποιήθηκε ευρέως ως συντηρητικό τροφίμων, αλλά σήμερα απαγορεύεται στις περισσότερες χώρες.

Το βόριο είναι παρόν σε όλα τα φυτά και τα μη επεξεργασμένα τρόφιμα. Οι καλές διατροφές παρέχουν 2-5 mg βόριο ημερησίως, αλλά στην πραγματικότητα η μέση πρόσληψη στις ανεπτυγμένες χώρες είναι 1-2 mg βόριο ημερησίως και οι θεσμοθετημένοι ασθενείς μπορεί να λαμβάνουν μόνον 0,25 mg. Τα χημικά λιπάσματα εμποδίζουν την πρόσληψη βορίου από το έδαφος. Η πρόσληψη βορίου μειώνεται περαιτέρω κατά την αποβολή του νερού με το μαγείρεμα των λαχανικών και από το φυτικό οξύ στα μαγειρεμένα τρόφημα και στα δημητριακά. Όλα αυτά κάνουν τα προβλήματα υγείας από την έλλειψη βορίου πολύ κάτι πολύ κοινό.

Επιδράσεις του βορίου στην υγεία

Ο βόρακα και το βορικό οξύ έχουν βασικά τις ίδιες επιδράσεις στην υγεία 

  • με καλές αντισηπτικές, αντιμυκητιακές και αντιικές ιδιότητες, αλλά 
  • μόνο ήπια αντιβακτηριακή δράση
  • Το βόριο είναι απαραίτητο για την ακεραιότητα και τη λειτουργία των κυτταρικών τοιχωμάτων και 
  • για τον τρόπο με τον οποίο τα σήματα μεταδίδονται στις μεμβράνες. 
Το βόριο κατανέμεται σε όλο το σώμα, με την υψηλότερη συγκέντρωση στους παραθυρεοειδείς αδένες βασικά και στα οστά και το οδοντικό σμάλτο ακολούθως. 


  • Είναι απαραίτητο για την υγιή λειτουργία των οστών και των αρθρώσεων,
  • ρυθμίζει την απορρόφηση και το μεταβολισμό του ασβεστίου, του μαγνησίου και του φωσφόρου μέσω της επιρροής του στους παραθυρεοειδείς αδένες. 

Με τούτο σημειώνουμε πως το βόριο είναι για τους παραθυρεοειδείς αδένες ότι το ιώδιο για τον θυρεοειδή.

Η έλλειψη βορίου αναγκάζει τους παραθυρεοειδείς να γίνουν υπερδραστήριοι, απελευθερώνοντας πάρα πολλές παραθυρεοειδείς ορμόνες, οι οποίες αυξάνουν το επίπεδο του ασβεστίου στο αίμα απελευθερώνοντας ασβέστιο από τα οστά και τα δόντια. Αυτό στη συνέχεια οδηγεί σε αρθρίτιδα, οστεοπόρωση και φθορά των δοντιών. Με την πρόοδο της ηλικίας, τα υψηλά επίπεδα ασβεστίου στο αίμα οδηγούν 

  • στην ασβεστοποίηση μαλακών ιστών προκαλώντας μυϊκές συσπάσεις και ακαμψία, 
  • ασβεστοποίηση των ενδοκρινών αδένων, ιδιαίτερα του αδένα της επίφυσης και των ωοθηκών. 
  • αρτηριοσκλήρωση; 
  • πέτρες στα νεφρά και ασβεστοποίηση των νεφρών, οδηγώντας τελικά σε νεφρική ανεπάρκεια.
Η έλλειψη βορικού οξέος σε συνδυασμό με ανεπάρκεια μαγνησίου είναι ιδιαίτερα επιζήμια για τα οστά και τα δόντια

Το βόριο επηρεάζει το μεταβολισμό των στεροειδών ορμονών και ιδιαίτερα των ορμονών φύλου. 
  • Αυξάνει τα χαμηλά επίπεδα τεστοστερόνης στους άνδρες και τα επίπεδα οιστρογόνων στις γυναίκες της εμμηνόπαυσης. 
  • Έχει επίσης ρόλο στη μετατροπή της βιταμίνης D στην ενεργό μορφή της, αυξάνοντας έτσι την πρόσληψη ασβεστίου και την εναπόθεση στα οστά και τα δόντια, παρά προκαλώντας ασβεστοποίηση του μαλακού ιστού. Άλλα αναφερθέντα οφέλη είναι 
  • η βελτίωση των καρδιακών προβλημάτων, 
  • της όρασης, της ψωρίασης, της ισορροπίας, της μνήμης και της γνώσιακής λειτουργίας. 
  • Οι ενώσεις βορίου έχουν αντικαρκινικές ιδιότητες και είναι "ισχυροί αντι-οστεοπορωτικοί, αντιφλεγμονώδεις, υπολιπιδικοί, αντιπηκτικοί και αντι-νεοπλαστικοί παράγοντες". 1


Η θεραπεία της αρθρίτιδας του Δρ Rex Newnham

Στη δεκαετία του 1960, ο Rex Newnham, PhD, DO, ND, τότε επιστήμονας εδάφους και φυτών στο Perth της Δυτικής Αυστραλίας, ανέπτυξε αρθρίτιδα. Τα συμβατικά φάρμακα δεν βοηθούσαν, αλλά παράλληλα συνειδητοποίησε ότι τα φυτά στην περιοχή ήταν μάλλον ανεπαρκή σε περιεκτικότητα μεταλλικών στοιχείων. Γνωρίζοντας ότι το βόριο ενισχύει το μεταβολισμό του ασβεστίου στα φυτά, άρχισε να παίρνει 30 mg βόρακα την ημέρα και σε τρεις εβδομάδες όλοι οι πόνοι, όλα τα οιδήματα και η δυσκαμψία είχαν εξαφανιστεί.

Οι υγειονομικές και ιατρικές αρχές δεν ενδιαφέρθηκαν για την ανακάλυψή του, μολονότι η βελτίωση των πασχόντων από αρθρίτιδα ήταν εμφανής.

Τελικά δημιούργησε δισκία που περιείχαν 3 mg βόριο και από στόμα σε στόμα έφτασε να πουλά 10.000 μπουκάλια το μήνα. Όταν ζήτησε από μια εταιρεία φαρμάκων να διαθέσει τα δισκία, του απάντησαν ότι αυτό θα αντικαταστήσει ακριβότερα φάρμακα και έτσι θα μειώσει τα κέρδη τους. Έτσι, καθώς είχε εκπροσώπους στις κυβερνητικές υγειονομικές επιτροπές (ο φαρμακοβιομήχανος) το κανόνισε και η Αυστραλία θέσπισε το 1981 έναν κανονισμό, ο οποίος χαρακτήριζε το βόριο και τις ενώσεις του ως δηλητήρια σε οποιαδήποτε συγκέντρωση. Έτσι του έκοψαν πρόστιμο ύψους 1.000 δολαρίων για την πώληση δηλητηρίου και αυτό με επιτυχία σταμάτησε τη θεραπεία της αρθρίτιδας στην Αυστραλία. 2

Στη συνέχεια, ο Δρ Newnham δημοσίευσε αρκετές επιστημονικές εργασίες για τον βόρακα και την αρθρίτιδα. Ένα έγγραφο έρευνας του καλύπτει μια διπλή τυφλή δοκιμή στα μέσα της δεκαετίας του '80 στο Royal Melbourne Hospital, στο οποίο παρουσίασε σημαντική βελτίωση στο 70% των ατόμων που ολοκλήρωσαν τη δοκιμή. Μόνο το 12% βελτιώθηκε με ένα εικονικό φάρμακο (πλασέμπο). 3 
Επίσης, διαπίστωσε ότι τα παραδοσιακά νησιά sugarcane έχουν πολύ χαμηλά επίπεδα βορίου στο έδαφος τους λόγω μακροχρόνιας έντονης χρήσης χημικών λιπασμάτων. Η Τζαμάικα έχει το χαμηλότερο επίπεδο και το ποσοστό αρθρίτιδας είναι περίπου 70%. σημείωσε ότι ακόμη και τα περισσότερα σκυλιά κούτσαιναν. Στη συνέχεια έρχεται ο Μαυρίκιος, με πολύ χαμηλά επίπεδα βορίου και 50% ποσοστό αρθρίτιδας. Η ημερήσια πρόσληψη βορίου στις χώρες αυτές είναι μικρότερη από 1 mg / ημέρα. Οι Ηνωμένες Πολιτείες, η Αγγλία, η Αυστραλία και η Νέα Ζηλανδία έχουν γενικά επίπεδα βορίου στο εδάφος τους, με εκτιμώμενη πρόσληψη 1-2 mg βορίου και ποσοστό αρθρίτιδας περίπου 20%.

Όλα τα ιαματικά λουτρά που θεραπεύουν την αρθρίτιδα έχουν πολύ υψηλά επίπεδα βορίου. Αυτά είναι επίσης υψηλά στο Ισραήλ, με εκτιμώμενη ημερήσια πρόσληψη βορίου 5-8 mg και ποσοστό αρθρίτιδας μόλις 0,5-1,0%.

Η ανάλυση των οστών έδειξε ότι οι αρθρώσεις που έχουν προσβληθεί από αρθριτικά και τα κοντινά οστά έχουν μόνο το ήμισυ του περιεχομένου βορίου σε σχέση με υγιείς αρθρώσεις και το αρθρικό υγρό που λιπαίνει τις αρθρώσεις σημειώνει επίσης έλλειψη βορίου στις αρθριτικές αρθρώσεις. Μετά τη συμπλήρωση βορίου, τα οστά ήταν πολύ πιο σκληρά από το κανονικό. Με πρόσθετο βόριο, τα κατάγματα των οστών θεραπεύτηκαν περίπου στο ήμισυ του συνήθους χρόνου, τόσο σε ανθρώπους όσο και σε ζώα. Ο Δρ. Newnham είδε κάποτε ένα κοριτσάκι, ηλικίας εννέα μηνών, με νεανική αρθρίτιδα, και ο βόρακας την θεράπευσε μέσα σε δύο εβδομάδες.


Ο Δρ Newnham έγραψε ότι, συνήθως, οι άνθρωποι μπορούν να απαλλαγούν από τον πόνο, την οίδημα και την ακαμψία τους σε περίπου έναν έως τρεις μήνες. Στη συνέχεια, μπορούν να μειώσουν τη θεραπεία από τρία δισκία βορίου σε ένα δισκίο (κάθε 3 mg) ημερησίως ως δόση συντήρησης. Επίσης, δήλωσε ότι οι ασθενείς με ρευματοειδή αρθρίτιδα έζησαν συχνά μια αντίδραση Herxheimer και ότι αυτό είναι πάντα ένα καλό προγνωστικό σημάδι. Πρέπει να επιμείνουν και για αρκετές εβδομάδες και ο πόνος, το οίδημα και η δυσκαμψία θα φύγουν. 4, 5

Η αντίδραση Herxheimer είναι μια αρχική επιδείνωση των συμπτωμάτων με αυξημένο πόνο λόγω των τοξινών που απελευθερώνονται από τη σκοτωμένη Candida και το μυκόπλασμα. Έμεινα έκπληκτος που ένα τέτοιο μυκητοκτόνο αποτέλεσμα εμφανίζεται ήδη σε τόσο χαμηλή δόση. Είναι εξίσου περίεργο το γεγονός ότι περίπου το 30% των ασθενών με οστεοαρθρίτιδα παρουσίασε αντίδραση Herxheimer, υποδηλώνοντας ότι το όριο μεταξύ της οστεοαρθρίτιδας και της ρευματοειδούς αρθρίτιδας είναι μάλλον ρευστό. Σε μακροχρόνιες και ανθεκτικές περιπτώσεις, (καλό είναι να) χρησιμοποιήστε επιπλέον και άλλα αντιμικροβιακά.

Οστεοπόρωση και σεξουαλικές ορμόνες

Η έλλειψη βορίου προκαλεί την απώλεια μεγάλων ποσοτήτων ασβεστίου και μαγνησίου με τα ούρα. Ένα συμπλήρωμα βόρακα μειώνει αυτή την απώλεια κατά σχεδόν 50%. Δεδομένου ότι το ασβέστιο που χάνεται προέρχεται από αυτό που απορροφήθηκε από τα οστά και τα δόντια, η ανεπάρκεια βορίου είναι ο σημαντικότερος παράγοντας που προκαλεί οστεοπόρωση και φθορά των δοντιών. Περίπου το 55% των Αμερικανών άνω των 50 ετών έχουν οστεοπόρωση, και από αυτούς περίπου το 80% είναι γυναίκες. Αυτό είναι υπεύθυνο για εκατομμύρια κατάγματα κάθε χρόνο.

Σε αρουραίους με οστεοπόρωση που δόθηκε βόρακας για 30 ημέρες, τα οστά τους έγιναν και πάλι φυσιολογικά. Αυτά τα ευεργετικά αποτελέσματα οφείλονται σε υψηλότερη περιεκτικότητα σε βόριο των οστών, γεγονός που τα καθιστά σκληρότερα, και στην εξομάλυνση των ορμονών του φύλου, που διεγείρει (με την σειρά του) την ανάπτυξη νέου οστού.

Τα χαμηλά επίπεδα οιστρογόνων μετά την εμμηνόπαυση είναι ένας βασικός λόγος για τον οποίο πολλές γυναίκες αναπτύσσουν οστεοπόρωση. Στους άνδρες, τα επίπεδα τεστοστερόνης μειώνονται σταδιακά με την μεταγενέστερη έναρξη της οστεοπόρωσης. Η χορήγηση συμπληρώματος βορίου σε μετεμμηνοπαυσιακές γυναίκες διπλασιάζει το επίπεδο οιστρογόνου στο αίμα με την πιο δραστική του μορφή, το 17-βήτα οιστραδιόλη, στο επίπεδο που παρατηρείται σε γυναίκες που βρίσκονται σε θεραπεία αντικατάστασης οιστρογόνων, καθώς επίσης και διπλά επίπεδα τεστοστερόνης.7 
Το βόριο δεν αυξάνει τα οιστρογόνα πάνω από τα φυσιολογικά υγιή επίπεδα, αλλά ισορροπεί τις ορμόνες φύλου με τον ίδιο τρόπο όπως και η σκόνη ρίζας maca. Σε νεαρούς άνδρες, 100 mg βόρακα ημερησίως αύξησαν το επίπεδο της ελεύθερης τεστοστερόνης (που έχει μεγαλύτερη σημασία) κατά το ένα τρίτο. 8 
Αυτό είναι ιδιαίτερο ενδιαφέρον για όσους ασχολούνται με το body-building.

Σε αντίθεση με την προτίμηση της συμβατικής ιατρικής να ευνουχίζουν τους άνδρες με καρκίνο του προστάτη, η έρευνα με βόριο δείχνει ότι τα αυξημένα επίπεδα τεστοστερόνης είναι ιδιαίτερα επωφελή λόγω της συρρίκνωσης των όγκων του προστάτη και των επιπέδων του PSA (Το PSA είναι ένας δείκτης για όγκους και φλεγμονή στον προστάτη). Επίσης βελτιώνει τη μνήμη και τη γνωσιακή λειτουργία σε ηλικιωμένα άτομα.9
Για τον ευαίσθητο στα οιστρογόνα καρκίνο του μαστού, θα χρησιμοποιούσα επίσης βόρακα για να ομαλοποιήσω το μεταβολισμό ασβεστίου-μαγνησίου και τις λειτουργίες της κυτταρικής μεμβράνης αντί να αισθάνομαι περιορισμένη από μια ενδεχομένως ελαττωματική ιατρική αντίληψη.

Μύκητες και Φθόριο

Το "Borax Cures" είναι ένα φόρουμ της Γήινη Κλινικής (Earth Clinic forum)10 με πολλές επιτυχείς θεραπείες Candida. Τα άτομα με χαμηλό έως μεσαίο βάρος χρησιμοποιούν 1/8 κουταλάκι του γλυκού σκόνη βόρακα, και εκείνα με βαρύτερο βάρος χρησιμοποιούν 1/4 κουταλάκι του γλυκού ανά λίτρο νερού. Κατά τη θεραπεία αυτή πίνει κανείς το νερό, που διαμοιράζεται κατά τη διάρκεια της ημέρας για τέσσερις ή πέντε ημέρες την εβδομάδα, για όσο καιρό απαιτείται.

Πολλοί συμμετέχοντες έγραψαν ότι θεραπεύτηκαν ή βοηθήθηκαν σε μεγάλο βαθμό.

Διαβάστε, για παράδειγμα, αυτή την ανάρτηση: "Έχω επίσης ψωρίαση, οπότε ίσως ο πόνος στις αρθρώσεις μου να είναι η ψωριασική αρθρίτιδα που εισέρχεται από μέσα. Σκέφτηκα, αφού διάβασα για το βόρακα εδώ σε αυτό το φόρουμ, να το δοκιμάσω. Θεέ μου! Σε μια μόλις μέρα, ο πόνος στα γόνατά μου έχει εξαφανιστεί! ... Επίσης, η ψωρίαση μου φαίνεται πολύ καλύτερη μετά από δύο ημέρες που πίνω 1 / κουταλάκι βόρακα σε ένα λίτρο νερό ανά ημέρα. "

Εδώ είναι ένας για τον μύκητα στα δάχτυλα των ποδιών του: "Βρέχει τα πόδια του και στη συνέχεια παίρνει μια χούφτα [borax] και το τρίβει σε όλο το πόδι του, είπε ότι αυτό σταμάτησε να τον κνησμό αμέσως! Ήταν έκπληκτος. Λίγες εβδομάδες αργότερα, τον ρώτησα πως ήταν το πόδι του και είπε: «Ω wow! Δεν έχει επιστρέψει! Αυτό το πράγμα το θεραπεύει τελείως ».

Άλλες ενθουσιώδεις αναφορές μιλούν άφθες στον γυναικείο κόλπο. Ο Borax φαίνεται να είναι πιο αποτελεσματικός από άλλους τρόπους αντιμετώπισης. Συνήθως γινόταν εισαγωγή, μιας μεγάλης κάψουλας ζελατίνης γεμάτη με βόρακα ή βορικό οξ,ύ κατά την κατάκλιση για αρκετές νύχτες ή έως και δύο εβδομάδες. Εναλλακτικά, η σκόνη είχε αναμίχθεί με ψυχρό, στερεοποιημένο λάδι καρύδας ως βώλος (μεγάλο χάπι) ή υπόθετο.

Μια πρόσφατη επιστημονική μελέτη11 επιβεβαιώνει αυτές τις θετικές παρατηρήσεις με τις κολπικές άφθες. Το βορικό οξύ εφαρμοσμένο μέσω κάψουλας δούλεψε ακόμη και σε περιπτώσεις Candida ανθεκτικών σε άλλα φάρμακα και εναντίον όλων των βακτηρίων που ελέγχθηκαν. Λόγω της μεγαλύτερης αραίωσης, το ντους μπορεί να μην είναι αρκετά ισχυρό για τα βακτήρια και την ανθεκτική στα φάρμακα Candida, αλλά πρέπει να αρκετό για την περίπτωση φυσιολογικής, απλής Candida. Το Borax, λόγω της αλκαλικότητάς του, φάνηκε πιο αποτελεσματικό από το βορικό οξύ.

Κανονικά, η Candida υπάρχει με μορφή αβλαβών ωοειδών κυττάρων ζύμης. Όταν στρεσσάρονται, αναπτύσσονται με τη μορφή από αλυσίδες επιμήκων ψευδοϋφών (pseudohyphae) και τελικά, μεταμορφώνονται σε ισχυρά επεμβατικά μακρά, στενά και σωληνωτά νημάτια που ονομάζονται υφές. Αυτά βλάπτουν το εντερικό τοίχωμα και προκαλούν φλεγμονή και σύνδρομο διαρρέοντος εντέρου. Οι ψευδοϋφες και οι υφές μπορούν να παρατηρηθούν στο αίμα ατόμων με καρκίνο και αυτοάνοσων ασθενειών. (!!!)

Η Candida μπορεί επίσης να σχηματίσει σκληρά στρώματα βιοφίλμ. Το βορικό οξύ / βόρακας αναστέλλει το σχηματισμό βιοφίλμ και τον μετασχηματισμό αβλαβών κυττάρων ζύμης σε διηθητικές υφές. Σε άλλα άρθρα έχω αποδείξει ότι αυτή η διαδικασία, η οποία αρχίζει συνήθως με αντιβιοτικά, αποτελεί βασική αιτία των περισσότερων από τις σύγχρονες ασθένειες και αυτό κάνει τα βόρακα και το βορικό οξύ βασικά φάρμακα (για την αντιμετώπιση και ίαση).

Μια επιστημονική ανασκόπηση το 2011 κατέληξε στο συμπέρασμα ότι 
"το βορικό οξύ είναι μια ασφαλής εναλλακτική οικονομική επιλογή για γυναίκες με υποτροπιάζοντα και χρόνια συμπτώματα κολπίτιδας όταν η συμβατική θεραπεία αποτυγχάνει".12 
Όντας πολύ καλύτερος από τα φάρμακα, γιατί να μην το χρησιμοποιήσετε ως την πρώτη επιλογή;

Μια μελέτη από την Τουρκία13 έδειξε την προστατευτική επίδραση του βορικού οξέος σε τρόφιμα μολυσμένα με μυκοτοξίνες, ιδιαίτερα μύκητες αφλατοξίνες. Μεταξύ αυτών, η αφλατοξίνη Β1 (AFB1) προκαλεί εκτεταμένη βλάβη στο DNA και είναι το πιο ισχυρό καρκινογόνο που δοκιμάστηκε ποτέ, επηρεάζοντας ιδιαίτερα το συκώτι και τους πνεύμονες και επίσης προκαλώντας γενετικές ανωμαλίες, ανοσοτοξικότητα και ακόμη και θάνατο στα αγροτικά ζώα και στους ανθρώπους. Η θεραπεία με βορικό οξύ ήταν προστατευτική, παρουσιάζοντας αυξημένη αντίσταση του DNA στην οξειδωτική βλάβη που προκλήθηκε από το AFB1. Η ισχυρή αντιμυκητιασική δράση του βορικού οξέος είναι φυσικά ο λόγος για τον οποίο παραδοσιακά είχε χρησιμοποιηθεί ως συντηρητικό τροφίμων.

Το Borax, παρόμοια με το εξ ίσου απειλούμενο διάλυμα Lugol, μπορεί επίσης να χρησιμοποιηθεί για την απομάκρυνση συσσωρευμένου φθορίου και βαρέων μετάλλων από το σώμα.14 Το φθόριο όχι μόνο προκαλεί αλλοιώσεις των οστών, αλλά προκαλεί και ασβεστοποίηση  στον αδένας της επίφυσης και προκαλεί την μη επαρκή δράση του θυρεοειδή αδένα (υποθυροειδισμός). Το Borax αντιδρά με τα ιόντα φθορίου για να σχηματίσει φθοριούχα βόρια, τα οποία στη συνέχεια απεκκρίνονται με τα ούρα. 

Σε μια κινεζική μελέτη, 300 έως 1.100 mg / ημέρα βόρακα χρησιμοποιήθηκαν για τρεις μήνες για τη θεραπεία 31 ασθενών με σκελετική φθορίωση. Η θεραπεία ήταν πολύ αποτελεσματική.

Μία συνδρομήτρια του Earth Clinic forum υπέφερε από ινομυαλγία / ροδόχρου ακμή, χρόνια κόπωση και διαταραχή κροταφογναθικής άρθρωσης (TMJ) για πάνω από 10 χρόνια λόγω φθορίου. Χρησιμοποίησε 1/8 από το κουταλάκι του γλυκού βόραξ και μέσα σε δύο εβδομάδες το πρόσωπό της καθαρίστηκε, η κοκκινίλα ξεθωριάστηκε, η θερμοκρασία του σώματός της κανονικοποιήθηκε, η ενεργειακή της στάθμη αυξήθηκε, και έχασε σταθερά το υπερβολικό βάρος.

Μια άλλη δημοσίευση αναφέρει: "Πριν από επτά χρόνια (μου εμφανίστηκε)  καρκίνος του θυρεοειδούς, τον επόμενο χρόνο κόπωση των επινεφριδίων, στη συνέχεια πρώιμη εμμηνόπαυση, το επόμενο έτος, πρόπτωση της μήτρας ακολουθούμενη από υστερεκτομή, το επόμενο έτος ινομυαλγία και νευροπάθεια. Κατά την πρώιμη παιδική ηλικία υπήρξε ακόμη το φθοριωμένο νερό μαζί με τα δισκία φθορίου.Το φθινόπωρο του 2008, έβλεπα πλέον την πλήρη αναπηρία (να έρχεται), δεν μπορούσα να περπατήσω και δεν μπορούσα να κοιμηθώ εξαιτίας του πόνου και πέθαινα καθημερινά από τον πόνο στην πλάτη μου ... Αφού διάβασα για το φθόριο, με το βόριο ήξερα πλέον από που προέρχονταν όλες οι ελλείψεις και τα προβλήματα μου ... Ξεκίνησα την αποτοξίνωση με βοράξ του 1/8 κουταλιού του γλυκού σε ένα λίτρο νερό, πάρα πολύ ασβέστιο, και μέσα σε τρεις ημέρες τα συμπτώματά μου είχαν σχεδόν φύγει ».
Ο λόγος ασβεστίου-μαγνησίου

Υπάρχει ανταγωνισμός καθώς και συνεργασία μεταξύ ασβεστίου και μαγνησίου. Περίπου το ήμισυ του συνολικού μαγνησίου σώματος βρίσκεται στα οστά και το άλλο μισό είναι μέσα στα κύτταρα των ιστών και των οργάνων. Μόνο ένα τοις εκατό (1%)βρίσκεται στο αίμα και οι νεφροί διατηρούν το επίπεδο αυτό σταθερό, αποβάλλοντας λίγο ή πολύ με τα ούρα. Αντίθετα, το 99% του ασβεστίου βρίσκεται στα οστά και το υπόλοιπο βρίσκεται στο υγρό έξω από τα κύτταρα. 

Οι μύες συστέλλονται όταν το ασβέστιο μετακινείται στα κύτταρα και χαλαρώνουν όταν το ασβέστιο αποβάλλεται και εισέρχεται το μαγνήσιο. Αυτή η κυτταρική αντλία απαιτεί πολλή ενέργεια για την αποβολή ασβεστίου και εάν τα κύτταρα είναι χαμηλά σε ενέργεια, τότε το ασβέστιο μπορεί να συσσωρευτεί μέσα στα κύτταρα. Αυτό οδηγεί στη μερική μόνο χαλάρωση των μυών, με δυσκαμψία, συχνές κράμπες και κακή κυκλοφορία αίματος και λεμφαδένων. Όσο πρόβλημα χειροτερεύει, τόσο περισσότερο το ασβέστιο μετακινείται από τα οστά στο μαλακό ιστό. Τα νευρικά κύτταρα μπορούν επίσης να συσσωρεύουν ασβέστιο, οδηγώντας σε ελαττωματική μετάδοση των νεύρων. Στον αμφιβληστροειδή φακό, η περίσσεια ασβεστίου προκαλεί καταρράκτη. Η ορμονική παραγωγή συνεχίζει να μειώνεται καθώς οι ενδοκρινικοί αδένες ασβεστοποιούνται ολοένα και όλα τα υπόλοιπα κύτταρα καθίστανται αναπηρικά στις κανονικές τους λειτουργίες. Επιπλέον, αυτή η περίσσεια ασβεστίου προκαλεί ενδοκυτταρική ανεπάρκεια μαγνησίου. Το μαγνήσιο χρειάζεται για να ενεργοποιήσει αμέτρητα ένζυμα και μια ανεπάρκεια οδηγεί σε αναποτελεσματική και μπλοκαρισμένη παραγωγή ενέργειας.

Ένα επιπλέον πρόβλημα είναι ότι η περίσσεια ασβεστίου βλάπτει την κυτταρική μεμβράνη και καθιστά δύσκολη τη μετακίνηση των θρεπτικών συστατικών και την απομάκρυνση των αποβλήτων. Όταν το ενδοκυτταρικό επίπεδο ασβεστίου γίνει πολύ υψηλό, το κύτταρο θα πεθάνει. Αυτό δείχνει τη σημασία του βορίου ως ρυθμιστή των κυτταρικών μεμβρανών, ειδικά όσον αφορά τις κινήσεις ασβεστίου και μαγνησίου. Με έλλειψη βορίου, πολύ ασβέστιο κινείται μέσα στο κύτταρο, ενώ το μαγνήσιο δεν μπορεί να το μετατοπίσει. Αυτή είναι η κατάσταση της γήρανσης και των ασθενειών του βορίου που οδηγούν σε αυτήν.

Ενώ κατά την ύπαρξη καλής υγείας και ειδικά στα νεανικά χρόνια, ο λόγος ασβεστίου-μαγνησίου 2: 1 είναι φυσιολογικός και παρέχεται με καλή διατροφή, με την αυξανόμενη ηλικία, την έλλειψη βορίου και τις ασθένειες που (από αυτή την έλλειψη) προκύπτουν, χρειαζόμαστε προοδευτικά λιγότερο ασβέστιο και περισσότερο μαγνήσιο.

Για να είναι πλήρως αποτελεσματικό το βόριο στην αναστροφή της ασβεστοποίησης του ιστού, απαιτείται άφθονο μαγνήσιο. Για τα ηλικιωμένα άτομα, συνιστώ 400-600 mg μαγνησίου μαζί με την καθημερινή συμπλήρωση borax που κατανέμεται κατά τη διάρκεια της ημέρας. Στα παρατεταμένα προβλήματα άρθρωσης, (προτείνεται) πρόσθετο διαδερμικό μαγνήσιο. Ωστόσο η δια στόματος λήψη μαγνησίου θα πρέπει να προσαρμόζεται λόγω της  καθαρτικής ιδιότητας του.
Αμφισβητώ το ότι τα σκευάσματα ασβαστίου είναι ωφέλημα στην περίπτωση της οστεοπόρωσης. Κατά την άποψη μου αυτά τα άτομα έχουν στο σώμα τους άπλετο ασβέστιο συσσωρευμένο στο μαλακό ιστό, όπου δεν ανήκει και η αγωγή με μαγνήσιο και boron αναμένεται να ανακατευθήνει το ασβέστιο μέσα στα οστά. Θεωρώ πως η ιατρική εστίαση στην λήψη υψηλών ποσοτήτων ασβεστίου αποτελεί συνταγογράφηση προς μια επιταχυνόμενη γήρανση.  

Τι και πόσο να χρησιμοποιήσετε

Σε ορισμένες χώρες (π.χ. Αυστραλία, Νέα Ζηλανδία, ΗΠΑ), ο βόρακας (borax) μπορεί ακόμα να βρεθεί στα τμήματα προϊόντων πλυντηρίου και καθαρισμού στα σούπερ μάρκετ. Δεν υπάρχει όμως διαθέσιμος βόρακας "ποιότητας τροφίμων" ή (δεν θεωρείται) απαραίτητος. Το βορικό οξύ, αν υπάρχει, μπορεί να χρησιμοποιηθεί στα περίπου 2/3 της δόσης του βόρακα.

Αρχικά, διαλύστε ένα ελαφρώς στρογγυλεμένο κουταλάκι του γλυκού (5-6 γραμμάρια) βόρακα  (borax) σε ένα λίτρο νερού. Αυτό είναι το υψιλής συγκέντρωσης διάλυμμα σας. Φυλάξτε το φιαλίδιο μακριά από μικρά παιδιά.

• Μια τυποποιημένη (standart) δόση είναι> ένα κουταλάκι του γλυκού (5 mL) συμπηκνωμένου διαλύμματος. Αυτό έχει 25-30 mg βόρακα και παρέχει περίπου 3 mg βορίου. Πάρτε μία δόση ημερησίως μαζί με το ρόφημα ή φαγητό σας. Εάν νιώσετε πως είναι σωστό, πάρτε μια δεύτερη δόση με ένα άλλο γεύμα σας. Ως δόση συντήρησης, μπορείτε να συνεχίσετε επ'αόριστον με μία ή δύο δόσεις την ημέρα.

Εάν έχετε αρθρίτιδα, οστεοπόρωση ή συναφείς παθήσεις, εμμηνόπαυση ή δυσκαμψία που οφείλονται στην αυξανόμενη ηλικία ή αν χρειάζεται να βελτιώσετε την παραγωγή χαμηλών σεξουαλικών ορμονών, τότε αυξήστε την πρόσληψη σε τρεις ή περισσότερες κανονικές δόσεις σε απόσταση μεταξύ τους κατά τη διάρκεια της ημέρας, μέχρι να αισθανθείτε ότι το πρόβλημά σας έχει βελτιωθεί επαρκώς. Στη συνέχεια επανέλθετε πίσω σε μία ή δύο δόσεις την ημέρα.

Αν θέλετε να δοκιμάσετε την υψηλότερη δόση που συνιστάται από τη Γήινη Κλινική (Earth Clinic) για τη θεραπεία της Candida και την αφαίρεση του φθορίου από το σώμα, χρησιμοποιήστε το συμπυκνωμένο διάλυμα ως εξής:

• χαμηλότερη δόση για χαμηλό έως φυσιολογικό βάρος: 100 ml (1/8 κουταλάκι κόνεως βόρακα/ borax powder). Πιείτε σε διαστήματα κατά τη διάρκεια της ημέρας.

• υψηλότερη δόση για βαρύτερα άτομα: 200 mL (1/4 κουταλάκι κόνεως βόρακα/ borax powder). Πιείτε σε διαστήματα κατά τη διάρκεια της ημέρας.

Πάντοτε να ξεκινάτε με μια τυπική στάνταρτ δόση και να αυξάνετε σταδιακά στο μέγιστο που θέλετε να φτάσετε. Πάρτε το μέγιστο ποσό για τέσσερις ή πέντε ημέρες την εβδομάδα, για όσο απαιτείται.

Το Borax είναι περισσότερο αλκαλικό και σε υψηλότερες συγκεντρώσεις έχει μια γεύση σαν σαπούνι. Μπορείτε να το απαλύνεται τούτο με χυμό λεμονιού, ξίδι ή ασκορβικό οξύ.

Το Borax και το βορικό οξύ έχουν ταξινομηθεί ως αναπαραγωγικά δηλητήρια στην Ευρώπη και από τον Δεκέμβριο του 2010 δεν είναι πλέον διαθέσιμα στο κοινό εντός της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Επί του παρόντος, ο βόρακας (Borax) είναι ακόμα διαθέσιμος στην Ελβετία15, αλλά δεν επιτρέπεται η αποστολή στη Γερμανία. Στη Γερμανία, ένα μικρό ποσό (20-50 g) μπορεί να παραγγελθεί μέσω φαρμακείου ως δηλητήριο για εξουδεταίρωση μυρμήγκιών, αλλά η πώληση πρέπει να καταχωρηθεί.

Τα δισκία βορίου μπορούν να αγοραστούν από καταστήματα υγείας ή μέσω Διαδικτύου, συνήθως με 3 mg βορίου. Αυτά περιέχουν στενά συνδεδεμένο βόριο που δεν βρίσκεται σε ιοντική μορφή, όπως στο βόρακα (borax) ή το βορικό οξύ. Ενώ είναι κατάλληλα ως γενικό συμπλήρωμα βορίου, δεν περιμένω να λειτουργήσουν εναντίον της Candida ή των μυκοπλασμάτων ή ως μια γρήγορη θεραπεία αρθρίτιδας, οστεοπόρωσης ή εμμηνόπαυσης. Οι περισσότερες επιστημονικές μελέτες και μεμονωμένες εμπειρίες ήταν με βόρακα ή βορικό οξύ. Για να βελτιώσετε την αποτελεσματικότητα, σας συνιστώ να πάρετε τρία ή περισσότερα δισκία βορίου σε απόσταση ημερησίως για μεγάλο χρονικό διάστημα, σε συνδυασμό με επαρκή ποσότητα μαγνησίου και κατάλληλο αντιμικροβιακό πρόγραμμα.16

Πιθανές παρενέργειες

Ενώ οι παρενέργειες των χημικών (φαρμακευτικών σκευασμάτων) φαρμάκων τείνουν να είναι αρνητικές και συχνά επικίνδυνες, με τη φυσική ιατρική, όπως είναι η θεραπεία με βόρακα, αυτές είναι συνήθως θεραπευτικές αντιδράσεις με ωφέλιμες μακροπρόθεσμες επιδράσεις. Η πιο κοινή είναι η αντίδραση του Herxheimer από την εξάλειψη της Candida.

Σε ορισμένες από τις παραπάνω θέσεις φόρουμ, η ταχεία βελτίωση σημειώθηκε μέσα σε λίγες μέρες. Αυτό είναι πάντα μια λειτουργική απάντηση. Τα υψηλά επίπεδα κυτταρικού ασβεστίου προκαλούν συστολή μυών με κράμπες ή σπασμούς ως κοινή αιτία πόνου. Το βόριο, ειδικά μαζί με το μαγνήσιο, μπορεί να χαλαρώσει γρήγορα αυτούς τους μυς και να αφαιρέσει τον πόνο.


Ωστόσο, σε μακροχρόνιες σοβαρές ασβεστώσεις, μια μεγάλη ποσότητα ασβεστίου δεν μπορεί να ανακατανεμηθεί γρήγορα. Αυτό οδηγεί σε αυξημένα επίπεδα ασβεστίου στην πληγείσα περιοχή, ιδιαίτερα στους γοφούς και τους ώμους, και για μεγάλο χρονικό διάστημα μπορεί να προκαλέσει προβλήματα όπως η τάση για σοβαρές κράμπες και πόνο ή προβλήματα με την κυκλοφορία του αίματος ή τη μετάδοση των νεύρων. Οι ανεπιθύμητες ενέργειες στα χέρια και τα πόδια μπορεί να είναι: μούδιασμα ή μειωμένη ευαισθησία στο δέρμα. Υψηλότερες ποσότητες ασβεστίου και φθορίου που διέρχονται από τα νεφρά μπορεί να προκαλέσουν προσωρινό πόνο στους νεφρούς. Τέτοιες αντιδράσεις θεραπείας δεν μπορούν να αποφευχθούν όταν επιδιώκεται ένα υψηλότερο επίπεδο υγείας. Κάθε φορά που αντιμετωπίζετε ένα δυσάρεστο αποτέλεσμα, μειώστε τη λήψη βόρακα μέχρι να υποχωρήσει το πρόβλημα. Κατόπιν αρχίστε σταδιακά να αυξάνεται ξανά. Χρήσιμα πρόσθετα μέτρα είναι η αυξημένη πρόσληψη υγρών, η χρήση περισσότερων οργανικών οξέων, όπως ο χυμός λεμονιού, το ασκορβικό οξύ ή το ξίδι, και η βελτίωση της ροής των λεμφαδένων, όπως με αναπήδηση, περπάτημα ή ανεστραμμένες θέσεις (π.χ. κατακόρυφο).

Ζητήματα τοξικότητας

Οι κρατικές υπηρεσίες υγείας ανησυχούν για την τοξικότητα του βορίου. Μπορεί να ανησυχείσετε κι εσείς επίσης εάν διαβάσετε τα ακόλουθα σχετικά με το χλωριούχο νάτριο (αλάτι): 
"Οξεία τοξικότητα από του στόματος [LD50, η δόση στην οποία πεθαίνουν τα μισά από τα πειραματόζωα]: 3000 mg / kg [αρουραίοι] 
Άνθρωποι: Μεταλλαξιογόνο για σωματικά κύτταρα θηλαστικών ... Ελαφρώς επικίνδυνο σε περίπτωση επαφής με το δέρμα, κατάποσης ή εισπνοής. Χαμηλός κίνδυνος για την επαφή με το δέρμα, την κατάποση ή την εισπνοή ... 1000mg / kg ... Προκαλεί αρνητικές αναπαραγωγικές επιδράσεις στους ανθρώπους (εμβρυοτοξικότητα, άμβλωση) ... [M] μπορεί να αυξήσει τον κίνδυνο τοξαιμίας της εγκυμοσύνης σε ευαίσθητες γυναίκες ... Μπορεί να προκαλέσει δυσμενείς αναπαραγωγικές επιδράσεις και γενετικές ανωμαλίες σε ζώα, ιδιαίτερα σε αρουραίους και ποντίκια (εμβρυοτοξικότητα, αποβολή, μυοσκελετικές ανωμαλίες και μητρικές επιδράσεις [στις ωοθήκες, τις σάλπιγγες]). Μπορεί να επηρεάσει τη συμπεριφορά (μυϊκή σπαστικότητα / συστολή, υπνηλία), αισθητήρια όργανα, μεταβολισμό και καρδιαγγειακό σύνδρομο. Μπορεί να επηρεάσει το γενετικό υλικό (μεταλλαξιογόνο) ... Η κατάποση μεγάλων ποσοτήτων μπορεί να ερεθίσει το στομάχι ... με ναυτία και έμετο. Η συνεχιζόμενη έκθεση μπορεί να προκαλέσει αφυδάτωση, συμφόρηση εσωτερικού οργάνου και κώμα ... "17

Τώρα, συγκρίνετε την τοξικότητα χλωριούχου νατρίου με το Φύλλο Δεδομένων Ασφαλείας Υλικού (MSDS) για βόρακα / βορικό οξύ: 

"Χαμηλή οξεία τοξικότητα από του στόματος, LD50 σε αρουραίους είναι 4.500 έως 6.000 mg/kg σωματικού βάρους ... Τοξικότητα αναπαραγωγής/ ανάπτυξης: σε αρουραίους, ποντικούς και σκύλους, σε υψηλές δόσεις, έχουν επιδείξει αποτελέσματα στη γονιμότητα και τους όρχεις. Μελέτες με το χημικά συναφές βορικό οξύ στον αρουραίο, τον ποντικό και το κουνέλι, σε υψηλές δόσεις, επιδεικνύουν αναπτυξιακές επιδράσεις στο έμβρυο, Μικρές σκελετικές μεταβολές που χορηγήθηκαν πολλές φορές σε σχέση με εκείνες στις οποίες κανονικά θα εκτίθεται ο άνθρωπος ... Δεν υπάρχουν ενδείξεις καρκινογένεσης σε ποντίκια. Δεν παρατηρήθηκε μεταλλαξιογόνος δράση για το βορικό οξύ σε μια σειρά δοκιμασιών βραχυπρόθεσμης μεταλλαξιογένεσης. Οι ανθρώπινες επιδημιολογικές μελέτες δεν δείχνουν αύξηση της πνευμονικής νόσου σε επαγγελματικούς πληθυσμούς με χρόνιες εκθέσεις σε σκόνη βορικού οξέος και σκόνη βορικού νατρίου ... [και] καμία επίδραση στη γονιμότητα »18.

Εδώ βλέπετε ότι το επιτραπέζιο αλάτι είναι 50-100% πιο τοξικό από τον βόρακα. Αλλάζει το γενετικό υλικό και είναι μεταλλαξιογόνο, ενώ ο βόρακας είναι αβλαβής από την άποψη αυτή. Τα βρέφη κινδυνεύουν περισσότερο από την κατάποση βόρακα. Έχει εκτιμηθεί ότι 5-10 γραμμάρια μπορεί να προκαλέσουν σοβαρό εμετό, διάρροια, σοκ και ακόμη και θάνατο, αλλά οι θανατηφόρες δόσεις δεν είναι καλά τεκμηριωμένες στη βιβλιογραφία.

Τα ακόλουθα δεδομένα τοξικότητας προέρχονται από έγγραφα του Οργανισμού Προστασίας Περιβάλλοντος των ΗΠΑ και των Κέντρων Ελέγχου Νόσων. (CDC) 19, 20

Μια ανασκόπηση 784 τυχαίων ανθρώπινων δηλητηριάσεων από 10 έως 88 γραμμάρια βορικού οξέος δεν ανέφερε θανάτους, με το 88% των περιπτώσεων να είναι ασυμπτωματικές, πράγμα που σημαίνει ότι δεν είδαν τίποτα. Ωστόσο, σε ορισμένα παιδιά και ενήλικες που έχουν εκτεθεί σε περισσότερο από 84 mg βορίου/kg σωματικού βάρους, που αντιστοιχούν σε περισσότερα από 40g βόρακα σε 60 kg σωματικό βάρος, εμφανίστηκαν γαστρεντερικά, καρδιαγγειακά, ηπατικά, νεφρικά συμπτώματα και συμπτώματα στο κεντρικό νευρικό σύστημα, δερματίτιδα, ερύθημα και θάνατος.

Μελέτες σε ζώα έχουν εντοπίσει την τοξικότητα στην αναπαραγωγική ως το πιο ευαίσθητο αποτέλεσμα της κατάποσης βορίου. Η έκθεση σε αρουραίους, ποντικούς και σκύλους για αρκετές εβδομάδες έδειξε κάποια βλάβη στους όρχεις και στο σπέρμα σε δόσεις μεγαλύτερες από 26 mg βορίου / kg σωματικού βάρους, που αντιστοιχούν σε 15 g βόρακα / ημέρα για βάρος 60 kg. Οι περισσότεροι που διατρέχουν κίνδυνο είναι ένα αναπτυσσόμενο έμβρυο και, στα ζώα που μελετήθηκαν, οι ποντικοί επηρεάστηκαν περισσότερο. Σε μία μελέτη, ελαφρές μειώσεις στο σωματικό βάρος του εμβρύου βρέθηκαν ήδη στα 13,7 mg βορίου / kg / ημέρα που χρησιμοποιήθηκαν κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης. Η δόση χωρίς δράση καθορίστηκε σε λιγότερο από 13,7 mg / kg / ημέρα, που αντιστοιχεί σε περίπου 7 g βόρακα για 60 kg σωματικού βάρους.

Ωστόσο, μια μελέτη αρουραίων που διήρκεσε τρεις γενιές δεν διαπίστωσε τοξικότητα στην αναπαραγωγή στα 30 mg βορίου / kg / ημέρα. Αυτή η δόση αντιστοιχεί σε 17 g βόρακα για 60 kg που καταναλώθηκαν για τρεις γενιές! Σε μια άλλη μελέτη τριών γενεών, δεν βρέθηκε κανένα πρόβλημα στα 17,5 mg βορίου / kg / ημέρα, που αντιστοιχούσε σε 9 g βόρακα / 60 kg, ενώ η επόμενη υψηλότερη δόση δοκιμής 58,5 mg / kg / ημέρα, που αντιστοιχούσε σε 30 g βόρακα / 60 kg, οδήγησε σε στειρότητα. Ως εκ τούτου, μπορούμε να υποθέσουμε ότι η ασφαλής αναπαραγωγική δόση είναι μέχρι περίπου 20 g / 60 kg  σωματικού βάρους/ ημέρα.

Ανθρώπινες μελέτες για την πιθανή συσχέτιση μεταξύ της εξασθενημένης γονιμότητας και των υψηλών επιπέδων βορίου στο νερό, το έδαφος και τη σκόνη στους τουρκικούς πληθυσμούς και τους εργαζόμενους  στον τομέα της εξόρυξης και επεξεργασίας βορίου δεν βρήκαν κανένα αποτέλεσμα. Μία άλλη μελέτη ανέφερε μάλιστα αυξημένα ποσοστά γονιμότητας σε εργαζομένους παραγωγής βόρακα σε σύγκριση με τον εθνικό μέσο όρο των ΗΠΑ.

Όλα αυτά είναι σημαντικά επειδή η πιθανή αναπαραγωγική τοξικότητα είναι ο επίσημος λόγος για την παρούσα επίθεση στον βόρακα. Το Φύλλο Δεδομένων Ασφαλείας Υλικού (MSDS) του χλωριούχου νατρίου που αναφέρθηκε παραπάνω δηλώνει επίσης ότι: 

"Ενώ το χλωριούχο νάτριο χρησιμοποιήθηκε ως αρνητικός έλεγχος σε ορισμένες αναπαραγωγικές μελέτες, χρησιμοποιήθηκε επίσης ως παράδειγμα στο ότι σχεδόν οποιαδήποτε χημική ουσία μπορεί να προκαλέσει γενετικές ανωμαλίες σε πειραματόζωα εάν μελετηθεί υπό τις κατάλληλες συνθήκες . 

Λάβετε υπόψη αυτό κατά την ανάγνωση των παρακάτω.


Η επίθεση στο βόρακα (borax)

Η αρθρίτιδα και η οστεοπόρωση επηρεάζουν περίπου το 30% των ανθρώπων στις ανεπτυγμένες χώρες. Η οστεοπόρωση απαιτεί πιο μακροχρόνια νοσοκομειακή περίθαλψη από οποιαδήποτε άλλη ατομική ασθένεια. Αυτή είναι η κύρια πηγή εισοδήματος για το ιατροφαρμακευτικό σύστημα. Εάν η θεραπεία με βόριο-μαγνήσιο γίνει ευρέως γνωστή, αυτή η ζωτική ροή εισοδήματος θα σταματήσει. Η ιατροφαρμακευτική βιομηχανία δεν μπορεί να επιτρέψει κάτι τέτοιο. 

Όταν ο Δρ. Newnham ανακάλυψε τη θεραπεία με το βόριο για την αρθρίτιδα, δεν ήταν μεγάλο πρόβλημα για τις φαρμακευτικές εταιρείες, καθώς οι ειδήσεις ταξίδευαν αργά και εύκολα καταστέλλονταν. Αυτό είναι πολύ διαφορετικό τώρα. Σε απάντηση, ο βοράξ δαιμονοποιείται δημοσίως και σημαντικά άρθρα σχετικά με αυτό έχουν αφαιρεθεί από το PubMed.

Στην Ευρωπαϊκή Ένωση, ο βόρακας αντικαθίσταται από υποκατάστατο βόρακα. Το Borax και το βορικό οξύ αναταξινομήθηκαν ως "Reprotoxic Category 2", και από τον Δεκέμβριο του 2010 έχουν απαγορευτεί από τη δημόσια πώληση. Αυτό αποτελεί μέρος ενός παγκοσμίως εναρμονισμένου συστήματος ταξινόμησης και επισήμανσης των χημικών ουσιών (GHS). Το 2012, η Αυστραλία πρόκειται να εφαρμόσει νέους κανονισμούς GHS. 21

Για να παραφράσουμε τον λόγο που επικαλείται ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Χημικών Προϊόντων για την αναταξινόμηση προϊόντων βορίου: 
"Τα διαθέσιμα στοιχεία δεν υποδεικνύουν μεγάλες διαφορές μεταξύ των πειραματόζωων και των ανθρώπων, συνεπώς πρέπει να υποτεθεί ότι οι επιδράσεις που παρατηρούνται στα ζώα θα μπορούσαν να εμφανιστούν και στους ανθρώπους, καθώς οι επιδημιολογικές μελέτες στον άνθρωπο είναι ανεπαρκείς για να αποδειχθεί η απουσία αρνητικής επίδρασης των ανόργανων βορικών ουσιών στη γονιμότητα.
Μία δόση 17,5 mg βορίου / kg / ημέρα καθορίστηκε ως NOAEL [no effect level, επίπεδο μη επίδρασης] για την ανδρική και θηλυκή γονιμότητα. Για τον αρουραίο, μειώθηκε το βάρος του εμβρύου στα 13,7 mg βορίου / kg / ημέρα και προέκυψε ασφαλές το όριο των 9,6 mg / kg / ημέρα. 22"

Με τα παραπάνω λέει πραγματικά: "Ενώ δεν έχουμε ανθρώπινα δεδομένα, οι μελέτες σε ζώα δείχνουν ότι, οι αναπαραγωγικές λειτουργίες των ενηλίκων είναι ασφαλείς με μια καθημερινή κατανάλωση περίπου στα δύο κουταλάκια βόρακα, αλλά για να είμαστε απολύτως βέβαιοι ότι κανείς δεν θα υποστεί βλάβη, θα την απαγορεύσουμε εντελώς. "

Είναι σημαντικό ότι η απόφαση αυτή δεν σχετίζεται με το βόρακα σε τρόφιμα ή συμπληρώματα όπου έχει ήδη απαγορευτεί, αλλά μόνο για τη γενική χρήση όπως σε προϊόντα πλυντηρίου ή καθαρισμού ή ως εντομοκτόνο. Επειδή ο βόρακας δεν εισπνέεται άμεσα και δεν απορροφάται από το δέρμα (αν δεν υπάρχουν ουλές), είναι δύσκολο να ληφθούν ακόμη μερικά χιλιοστόγραμμα ημερησίως στο σώμα με συμβατική χρήση του. Εάν το ίδιο πρότυπο επρόκειτο να εφαρμοστεί και σε άλλες χημικές ουσίες, δεν θα υπήρχε καμία πλέον στην αγορά. 

Η βασική μελέτη αυτής της εκτίμησης δημοσιεύθηκε το 1972. Γιατί την ξέθαψαν τώρα για να δικαιολογήσουν την απαγόρευση του βόρακα όταν δεν υπήρχε σχετική ανησυχία κατά τα τελευταία 40 χρόνια; Δεν δίνει κανένα επιστημονικό νόημα, ειδικά αν λάβετε υπόψη ότι η κύρια χημική ουσία στο υποκατάστατο βόρακα, το υπερανθρακικό νάτριο, είναι περίπου τρεις φορές τοξικότερη από τον βόρακα.23 Ακόμη και η η μαγειρική σόδα (αλλιώς όξινο ανθρακικό νάτριο, ή sodium bicarbonate, ) είναι σχεδόν διπλάσια τοξική από το βόρακα.24 Και τα δύο αυτά δεν έχουν δοκιμαστεί σε σχέση μεμακροχρόνια αναπαραγωγική τοξικότητα στα υψηλά επίπεδα που μελετήθηκε ο βόρακας. Το ίδιο ισχύει και για τις σκόνες πλυντηρίου. Ωστόσο, γιατί πραγματικά τοξικά είδη όπως η καυστική σόδα και το υδροχλωρικό οξύ παραμένουν διαθέσιμα στο κοινό, αλλά απαγορεύεται μία από τις ασφαλέστερες οικιακές χημικές ουσίες, παρά το γεγονός ότι είναι απολύτως αδύνατο να προκληθεί βλάβη στην αναπαραγωγή στα πλαίσια λογικής και εγκεκριμένης χρήσης;

Ανεξάρτητα από την έλλειψη επιστημονικής αξιοπιστίας, έχει τεθεί σε ισχύ το στάδιο για την απομάκρυνση του βόρακα και του βορικού οξέος από τη δημόσια πώληση σε παγκόσμια κλίμακα, βραχυπρόθεσμα ή χωρίς προειδοποίηση. Ακόμα και τα χαμηλού επιπέδου και λιγότερο αποτελεσματικά δισκία βορίου ελέγχονται αυστηρά από τη φαρμακευτική βιομηχανία και μπορεί να απομακρυνθούν ανά πάσα στιγμή από τους κανονισμούς του Codex AlimentariusΜε τούτο, το ιατροφαρμακευτικό σύστημα έχει αποβάλει με ασφάλεια κάθε πιθανό κίνδυνο που μπορεί να αποτελούσε ο βόρακας για την κερδοφορία και την επιβίωσή του. ∞

Σχετικά με τον Συγγραφέα:

Ο Walter Last είναι συνταξιούχος βιοχημικός, ερευνητής χημικός, διατροφολόγος και φυσιοθεραπευτής με έδρα την Αυστραλία. Τα βιβλία του είναι διαθέσιμα στο http://tinyurl.com/4xkdgcu. Συνεργάζεται τακτικά με το NEXUS. Για περισσότερες πληροφορίες, επισκεφθείτε την ιστοσελίδα του http://www.health-science-spirit.com.

Σημείωση του συντάκτη:
Το άρθρο τούτο δεν αφορά τη θεραπεία της αρθρίτιδας. Το βόριο είναι απαραίτητο για υγιή οστά και αρθρώσεις και τα συμπληρώματα μπορεί να βοηθήσουν στην αρθρίτιδα, αλλά οι χρόνιες παθήσεις συχνά συνδέονται με πρόσθετες άλλες ανεπάρκειες, αλλεργίες, μικροβιακές προσβολές και φλεγμονή. Όλοι αυτοί οι παράγοντες μπορεί να χρειαστεί να αντιμετωπιστούν επίσης. 
(Σχετικά με την αρθρίτιδα και τη ρευματοειδή αρθρίτιδα θα γράψουμε σε επόμενες αναρτήσεις)
Παραπομπές:

Το παρόν είχε δημοσιευτεί και στο www.nexusmagazine.com - JUNE – JULY 2012 δίχως παραπομπές.

Τα πνευματικά δικαιώματα της μετάφρασης ανήκουν στη Βίκυ Χρυσού

Απαραίτητη η χρήση ενεργού συνδέσμου στο κείμενο σε περίπτωση αναδημοσίευσης.



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Next previous home

Αναζήτηση στο ιστολόγιο

-------\ KRYON IN HELLENIC /-------

-------\ KRYON  IN  HELLENIC /-------
Ο Κρύων της Μαγνητικής Υπηρεσίας... Συστήνεται απλώς σαν βοηθός από την άλλη πλευρά του «πέπλου της δυαδικότητας», χωρίς υλική μορφή ή γένος. Διαμέσου του Λη Κάρολ, αναφέρεται στις ριζικές αλλαγές που συμβαίνουν στη Γη και τους Ανθρώπους αυτή την εποχή.

------------\Αλκυόν Πλειάδες/-------------

------------\Αλκυόν Πλειάδες/-------------
Σκοπός μας είναι να επιστήσουμε την προσοχή γύρω από την ανάγκη να προετοιμαστούμε γι' αυτό το μεγάλο αστρικό γεγονός, του οποίου η ενέργεια ήδη έχει αρχίσει να γίνεται αντιληπτή στον πλανήτη μας μέσα από φωτεινά φαινόμενα, όμορφες λάμψεις, την παράξενη παθητική συμπεριφορά του ήλιου, αύξηση των εμφανίσεων μετεωριτών, διακοπών ρεύματος.. όλα αυτά είναι ενδείξεις της επικείμενης άφιξης της τεράστιας ηλεκτρομαγνητικής του ζώνης η οποία είναι φορτισμένη με φωτονικά σωματίδια, και κάθε ημέρα που περνάει αυξάνονται όλο και περισσότερο.

Οι επισκεπτεσ μας στον κοσμο απο 12-10-2010

free counters