Ολοένα και περισσότερες «ειδήσεις» έρχονται από τα βουνά της Ροδόπης, ειδικότερα πλησίον των συνόρων με τον Έβρο, που σχετίζονται με τη δράση των παράτυπων μεταναστών που έχουν καταλύσει εκεί στην προσπάθεια τους να βρουν ή να φτιάξουν ένα καλύτερο αύριο. Όλες οι ιστορίες που ακούγονται τελευταία έχουν κοινό παρονομαστή. Ομάδες μεταναστών επιχειρούν με διάφορους τρόπους –αλλά για άγνωστο λόγο- να σταματήσουν διερχόμενα αυτοκίνητα.
«Ανέβαινα μόνος μου και είχε ομίχλη. Μέσα σε ένα πευκοδάσος βγήκανε άτομα δεξιά και αριστερά με παλούκια στα χέρια και προσπαθήσανε να χτυπήσουν το αυτοκίνητο. Δύο από αυτούς είχαν κουκούλα κατεβασμένη. Με το που ξέφυγα βγήκαν κι άλλοι από τα πεύκα» περιγράφει στο ράδιο Χρόνος 87.5fm ο Γιάννης Ρεφειάδης που είναι κυνηγός και περιδιαβαίνει τακτικά τον ορεινό όγκο.
«Προφανώς μάλλον θέλανε το αυτοκίνητο» εκτιμά ο κος Ρεφειάδης υπογραμμίζοντας την ύπαρξη των δύο κουκουλοφόρων και αναφέροντας ότι «αν κάνετε τη διαδρομή από Αρριανά προς Δέρειο, θα δείτε ότι έχει πολλά αυτοκίνητα παρατημένα και καμμένα κάποια».
Ο φόβος βασιλεύει και η ψυχραιμία χάνεται
Ο κος Ρεφειάδης καλεί τις αρχές να παρέμβουν άμεσα και να περισυλλέξουν τους μετανάστες, που όπως λέει έχουν δημιουργήσει καταυλισμούς στα δάση του ορεινού όγκου ειδικά κοντά στα σύνορα των νομών Ροδόπης και Έβρου συνιστώντας απειλή ή έστω πηγή πρόκλησης φόβου για τους κατοίκους των ορεινών οικισμών των δύο νομών, αναφέρει ο xronos.gr
Από την άλλη πλευρά ο κος Ρεφειάδης αναρωτιέται τι θα γίνει αν μία ομάδα κυνηγών φερόντων όπλα κληθεί να αναμετρηθεί με μία ομάδα μεταναστών που συνήθως κραδαίνουν δοκάρια ή άλλα αυτοσχέδια «όπλα».
Ίδια η κατάσταση που περιγράφει ο κυνηγός από τον Έβρο Νίκος Λαμπρίδης. «Αυτοί οι άνθρωποι είναι επικίνδυνοι. Είναι μόνο άντρες. Μόνοι τους και πάρα πολύ επικίνδυνοι. Η οριογραμμή του Έβρου δέχεται καθημερινά παράνομους ‘εισβολείς’. Απειλούνται τα χωριά μας. Τα πράματα είναι πολύ σοβαρά και τα παίρνουμε όλα πολύ χαλαρά, αλλά το πρόβλημα είναι πολύ μεγάλο. Καταστρέφεται η πατρίδα μας» είπε σε δραματικό τόνο.
Κατά την εκτίμησή του «εδώ και δέκα μέρες έχουμε κι από ένα κρούσμα» και «το θέμα είναι να γνωρίζουμε πόσοι άνθρωποι εισέρχονται κάθε μέρα στη χώρα μας, αλλά δεν ξέρουμε τι μας γίνεται».
Τέλος, ο Σάκης Τσακμακίδης περιέγραψε κι αυτός τη δική του εμπειρία με έδρα αυτή τη φορά το Πάμφορο. Σύμφωνα με όσα αυτός καταμαρτυρά επισκεπτόμενος τακτικά τον κάμπο λόγω αγροτικών υποχρεώσεων βλέπει συχνά πολύ μεγάλες ομάδες παράτυπων μεταναστών που αριθμούν πάνω από 50 μέλη. Συνεχώς ενημερώνει τις αρχές και λέει: «Δεν βλέπω γυναίκες και παιδιά. Είναι μόνο άντρες και νεαρής ηλικίας».
OΛΟΚΛΗΡΩΘΗΚΕ Η ΣΥΣΚΕΨΗ ΣΤΟ ΜΑΞΙΜΟΥ
Ολοκληρώθηκε η σύσκεψη στο Μεγαρο Μαξίμου για το προσφυγικό-μεταναστευτικό, το οποίο εξελίσσεται σε μείζον ζήτημα για την κυβερνηση. Προηγήθηκε σύσκεψη για το φορολογικό νομοσχέδιο, το οποίο κατατίθεται στη Βουλή την επόμενη εβδομαδα και περιλαμβάνει τους νέους συντελεστές φόρων,τις φοροαπαλλαγές, επενδυτικά κίνητρα και τα φορολογικά μέτρα για τους εργαζόμενους.
Ο σχεδιασμός για το προσφυγικο βρίσκεται στην τελική ευθεία και ο στόχος είναι να μην επιβαρύνονται συγκεκριμένες περιοχές έναντι άλλων, με βασικό όρο ο πληθυσμός τους να μην ξεπερνά το 1% του πληθυσμού της κάθε περιφέρειας. Αναμένονται ανακοινώσεις απο το Μεγαρο Μαξίμου, οπου, σημειώνεται, πως τον επιχειρησιακό σχεδιασμό έχει ο Αλκιβιάδης Στεφανής, ενώ την επικοινωνία με τους τοπικούς φορείς αναμενεται να αναλάβει ο υπουργός Εσωτερικών Τάκης Θεοδωρικάκος.
Σύμφωνα με τις πρώτες πληροφοριες, άμεσος στόχος για την αποσυμφόρηση των νησιών είναι η μεταφορά ακόμη 4.000 ατόμων με προσφυγικό προφίλ στην ενδοχώρα έως το τέλος Νοεμβρίου, καθώς και 10.000 επιστροφές έως το τέλος του 2020. Βασικο ζήτημα η ενίσχυση των υποδομών και των υπηρεσιών στις τοπικές κοινωνίες, ώστε να μπορούν να αντιμετωπίσουν τις ανάγκες της έκτακτης φιλοξενίας, ενώ προχωράει ο σχεδιασμός για την κατασκευή κλειστών προαναχωρησιακών κέντρων για όσους έχουν εισέλθει παράνομα και δεν δικαιούνται άσυλο.
Οι υπόλοιπες δομές που θα φιλοξενήσουν πρόσφυγες στην ενδοχώρα θα είναι ξενοδοχεία, που θα φιλοξενήσουν οικογένειες με παιδιά, ενώ όπου υπάρχουν ανοικτές δομές θα παραμείνουν σε λειτουργία και θα φιλοξενούν άτομα εφόσον υπάρχει χωρητικότητα.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου