Πρόκειται για «φιλοξενία» από Τούρκους και τζιχαντιστές του FSA οθωμανικού τύπου την οποία διαπιστώνουν ιδίοις όμμασι οι Ρώσοι, οι οποίοι σύμφωνα με πληροφορίες που γνωστοποιούνται τα τελευταία λεπτά, καίνε ζωντανούς τους Κούρδους της Βόρειας Συρίας. Δημοσιογράφος του σουηδικού ραδιοφώνου που βρίσκεται στο σημείο επιβεβαιώνει εκ νέου τα εγκλήματα πολέμου που διαπράττουν οι Τούρκοι.
Την ίδια στιγμή, οργή και μεγάλη αγανάκτηση επικρατεί στη Δαμασκό, μετά την εναέρια επίθεση μαχητικών αεροσκαφών υπό την ηγεσία των ΗΠΑ, τα οποία κτύπησαν με πυραύλους φάλαγγα του συριακού στρατού κοντά στην πόλη Raqqa αργά χθες, δίνοντας το στίγμα των προθέσεων των ΗΠΑ που θέλουν να αποτρέψουν (ανεπιτυχώς) την προέλαση των συριακών δυνάμεων προς τις κουρδικές περιοχές, ενώ από την άλλη πλευρά έχουμε και μια τρομερή συμφωνία μεταξύ Σύριων και Κούρδων με εγγυητή την Ρωσία την οποία αποκαλύπτουμε σήμερα.  
Σύμφωνα με το περιστατικό, αμερικανικά μαχητικά αεροσκάφη φέρονται να στόχευσαν συριακή στρατιωτική φάλαγγα στην περιοχή al-Rasafeh στα νοτιοδυτικά της πόλης Raqqa καθώς αυτή κινούνταν προς την πόλη Tabaqa, δυτικά της Raqqa, αναφορικά με τα στοιχεία που παραθέτει το Συριακό Παρατηρητήριο για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα.
Η βρετανική ομάδα παρατηρητών δήλωσε ότι οι ΗΠΑ προσπαθούν ξεκάθαρα να εμποδίσουν την ανάπτυξη του συριακού στρατού στη βόρεια Συρία, κάτι που επιβεβαιώνουν αμερικανικά και κινέζικα ΜΜΕ.
Οι ΗΠΑ θέλουν να αποτρέψουν την παρουσία του συριακού στρατού στα συρο-τουρκικά σύνορα από την πόλη Ayn al-Arab, γνωστή και ως Kobane, από βόρεια του Χαλεπίου μέχρι τη συνοριακή περιοχή Συρίας-Ιράκ στην ανατολική Συρία.
Σύμφωνα με το StepNews, το οποίο επικαλείται πηγές από YPG/SDF, καθώς και τη συριακή κυβέρνηση, ο SDF και οι ρωσικές αρχές κατέληξαν χθες το βράδυ περίπου στις 22:00μ.μ. σε συμφωνία υπαγωγής όλων των κουρδικών δυνάμεων στον Άσαντ, κατά τη διάρκεια συνάντησης που πραγματοποιήθηκε στη ρωσική στρατιωτική βάση Hmeymim.
Η συμφωνία που επετεύχθη στη ρωσική στρατιωτική βάση, ευρίσκεται υπό την εγγύηση της Ρωσίας. Εκεί αποφασίστηκε ότι ο συριακός στρατός (και όχι οι Τούρκοι) θα εισέλθει στις πόλεις Μάνμπιζ και Κόμπανι, μιας και αυτό αναφέρεται ρητά σε μερικά από τα άρθρα της συμφωνίας.
Σύμφωνα με την ίδια συμφωνία, οι Συριακές Δημοκρατικές Δυνάμεις (SDF) θα αλλάξουν το όνομά τους, αλλά θα διατηρήσουν την οργανωτική δομή και το σχήμα τους και θα υπαχθούν ολοκληρωτικά (Κούρδοι και Άραβες) στην συριακή ηγεσία.
Σύμφωνα με το νέο σύνταγμα, θα δοθεί αυτονομία στους Κούρδους με έναν τρόπο που θα εγγυάται και την πόλη Αφρίν, ενώ οι Ρώσοι θα εκπονήσουν σχέδιο για την απομάκρυνση όλων των τουρκικών παρατηρητηρίων (που έχουν γίνει κανονικές βάσεις) και από την περιοχή του Αφρίν, αλλά και αλλού, ανέφερε η σχετική ανακοίνωση, η ουσία της οποίας συμφωνεί με την δήλωση Πούτιν περί απομάκρυνσης όλων των ξένων δυνάμεων από την Συρία.
Πηγές επίσης στο συριακό στρατό αναφέρουν ότι στην Ιεράπολη βρίσκονται ισχυρές ρωσικές δυνάμεις κοντά στο συριακό στρατό και τους Κούρδους του YPG/SDF, ενώ ετοιμάζονται να συγκρουστούν σφοδρά Τουρκία και Συρία μετά την απόφαση Ερντογάν να δράσει ανεξέλεγκτα.
Τα επίσημα μέσα ενημέρωσης της Συρίας ανέφεραν ότι ο συριακός στρατός βρίσκεται με ισχυρές δυνάμεις έξω από Ιεράπολη και Κομπάνι για να «αντιμετωπίσει την τουρκική επιθετικότητα».
Το υπουργείο Εξωτερικών της Συρίας έχει εκδώσει δύο ανακοινώσεις από την αρχή της τουρκικής επιχείρησης, κατηγορώντας την Άγκυρα ότι έχει ως στόχο κατοικημένες περιοχές, ενώ ανέφερε ότι οι Τούρκοι προκαλούν με βάναυσο τρόπο θανάτους δεκάδων πολιτών.
Μετά από πέντε ημέρες μάχης, οι τουρκικές δυνάμεις και οι σύμμαχοι τους κατέλαβαν την Κυριακή το απόγευμα τη στρατηγική πόλη Tal Abyad από τα χέρια των κουρδικών δυνάμεων.
Την ίδια στιγμή, εκτός από τις πόλεις Kobani, Tal Abyad, Ras al-Ain και πιο πρόσφατα μιας βάσης στο Tal Baydar, οι αμερικανικές δυνάμεις αποχωρούν και από την πόλη Ain Aissa, κάνοντας γνωστές τις προθέσεις τους στην συριακή επικράτεια.
Πρόκειται για ένα σχέδιο «βρώμικο» έως τα θεμέλια του και αφορά την αποχώρηση των αμερικανικών δυνάμεων και την αναπλήρωση τους από τουρκικές δυνάμεις, χωρίς το έλεγχο κανενός. Ωστόσο Ρώσοι και Σύριοι ενήργησαν αστραπιαία.
Αυτό που βλέπουμε όμως εδώ και πολλούς  μήνες είναι το γεγονός ότι Ρώσοι και Αμερικανοί «σκίζονται» στην κυριολεξία για το ποιος θα «πρωτοεξυπηρετήσει» τον σουλτάνο Ερντογάν που ονειρεύεται μεγαλεία και αυτοκρατορίες.    

https://www.pentapostagma.gr