Ημερίδα με θέμα «Η τεχνολογία drone μετασχηματίζει την δημοσιογραφία (Drone Technology is Transforming Journalism)» διοργανώνει την Παρασκευή 7 Ιουνίου, το Ευρωπαϊκό Ινστιτούτο Επικοινωνίας (European Communication Institute – http://www.qjnt.gr), με συνδιοργανωτές το Γραφείο του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στην Ελλάδα, την ΕΡΤ και το Αθηναϊκό – Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων.
Απευθύνεται σε δημοσιογράφους, επαγγελματίες επικοινωνίας αλλά και σε όσους θέλουν να ενημερωθούν για τις δυνατότητες, τις προκλήσεις και τις ευκαιρίες που παρέχει η αξιοποίηση των drones στην ενημέρωση, αλλά και τους τρόπους που αλλάζει η καθημερινότητά μας από τις σχετικές τεχνολογίες, όπως διαβάζουμε στο Αθηναϊκό Πρακτορείο.
Σχόλιο el.gr: Τα drones χρησιμοποιούνται και για παρακολούθηση. Τι σημαίνει λοιπόν η χρήση τους πλέον στην δημοσιογραφία;
Στο πλαίσιο της ημερίδας θα ανακοινωθεί και η λειτουργία του νεοσύστατου Εργαστήριο Δημοσιογραφίας με χρήση drones (Drone Journalism Lab – DJL), ως μέρος των συνεχιζόμενων πρωτοβουλιών του ΕCI. Το DJL παρακολουθεί και μελετά τις εξελίξεις στην τεχνολογία των drones και την πληθώρα των εφαρμογών, προκλήσεων αλλά και ευκαιριών που ανοίγονται για την σύγχρονη δημοσιογραφία και την επικοινωνία.
Σχόλιο el.gr: Ό,τι καινούριο βγαίνει, θα ενσωματώνεται στην Ελλάδα.
Η συζήτηση θα αφορά το ρυθμιστικό πλαίσιο που διέπει τη χρήση τους, τα θέματα δεοντολογίας, τις ανησυχίες περί προστασίας της ιδιωτικής ζωής αλλά και τους κινδύνους για την ασφάλεια των πολιτών, ειδικά όταν χρησιμοποιούνται σε κατοικημένες περιοχές.
Σχόλιο el.gr: Υπάρχει λοιπόν θέμα προστασίας της ιδιωτικής ζωής και της ασφάλειας των πολιτών. Από τι άραγε;
Τα τελευταία χρόνια ο όρος «drone» χρησιμοποιείται ευρέως για να περιγράψει τα μη επανδρωμένα εναέρια οχήματα ή συστήματα (Unmanned Aerial Vehicles or Systems – UAV / UAS).
Σε αντιστοιχία με άλλα «ιπτάμενα μέσα», τα drones κατηγοριοποιούνται σε σχέση με την Άντωση (τη δυναμική άνωση ενός σώματος που κινείται μέσα σε ένα ρευστό, δύναμη που το διατηρεί στον αέρα). Έτσι διακρίνονται σε αεροσκάφη σταθερών πτερύγων (fixed-wing) και αεροσκάφη «περιστροφής» (single-rotor ή multi-rotor). Ανάλογα με τη χρήση τους, κατατάσσονται σε προσωπικά/αναψυχής και σε επαγγελματικά/εμπορικά ενώ με βάση τον τρόπο κατασκευής τους διακρίνονται στα «έτοιμα» συστήματα και τις ιδιοκατασκευές.
Επίλογος el.gr: Η χρήση των drones για μη-στρατιωτικές εφαρμογές αυξήθηκε σημαντικά την τελευταία δεκαετία.
Τα drones ή «κηφήνες» επιτρέπουν μάχη αλλά και παρακολούθηση ή αστυνόμευση από μεγάλη απόσταση.
Προς το παρόν είναι τηλεκατευθυνόμενα. Τι θα γίνει όμως αν αποκτήσουν την δική τους νοημοσύνη, στο πλαίσιο της τεχνητής νοημοσύνης;
Ο ελληνικός ουρανός «αλλάζει»! Τι είχε πει ο Λιακόπουλος;
ΦΩΤΟ: pexels
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου