Συνέντευξη: Σωτήρης Σκουλούδης, Παναγιώτης Βλαχουτσάκος
Μοντάζ: Αποστόλης Μαρούσης
Ξεκίνησε τη μάχη με το Αλτσχάιμερ πριν από 17 χρονιά, καθώς γνώρισε την ασθένεια στη χειρότερη μορφή της, λόγω της μακρόχρονης επαφής του με την παθούσα γιαγιά του. Σήμερα όμως, φαίνεται ότι είναι αυτός που φέρνει την ανθρωπότητα ένα βήμα πιο κοντά στην ολική αντιμετώπιση αυτής της «μάστιγας» της εποχής μας.
Ο Ιωάννης Ταρνανάς, πρόεδρος και διευθυντής ασφάλειας πληροφοριακών συστημάτων της Altoida (με έδρα το Σαν Ντιέγκο και τη Λουκέρνη), κατάφερε να αναπτύξει την πρώτη επικυρωμένη λύση που μπορεί να προβλέψει τον κίνδυνο της νόσου Αλτσχάιμερ για άτομα άνω των 50 ετών. Για αυτόν τον λόγο, συγκαταλέγεται εδώ και λίγες εβδομάδες μεταξύ των κορυφαίων επιχειρηματιών της Ευρώπης, που βραβεύτηκε από το Ευρωπαϊκό Ινστιτούτο Καινοτομίας και Τεχνολογίας.
«Στόχος μου είναι να αγωνιστώ και εν τέλει να θεραπεύσω τη νόσο Αλτσχάιμερ, η οποία εξακολουθεί να αποτελεί μια από τις μεγαλύτερες προκλήσεις για την κοινωνία», δήλωσε παραλαμβάνοντας το βραβείο του στη Βουδαπέστη στις 4 Οκτωβρίου.
«Στόχος μου είναι να αγωνιστώ και εν τέλει να θεραπεύσω τη νόσο Αλτσχάιμερ, η οποία εξακολουθεί να αποτελεί μια από τις μεγαλύτερες προκλήσεις για την κοινωνία»Η νόσος του Αλτσχάιμερ πλήττει ένα σημαντικό μέρος της κοινωνίας μας και τα τελευταία χρόνια η επιστήμη δίνει μια πραγματική «μάχη» για την έγκαιρη διάγνωσή της, με στόχο φυσικά την αποτελεσματική της αντιμετώπιση. «Μια μέθοδος έγκαιρης επισήμανσης για πιθανό κίνδυνο, μπορεί να οδηγήσει στην ανακοπή της πορείας της κατάπτωσης», αναφέρει στη συνέντευξη του στο zougla.gr ο Ιωάννης Ταρνανάς, ο οποίος ζει και εργάζεται στην Ελβετία.
Η τεχνολογία που ανέπτυξε μπορεί να αντλήσει στοιχεία από τον κάθε εν δυνάμει ασθενή της νόσου και να προειδοποιήσει -με επιτυχία 90%!- για την πιθανή ανάπτυξη της, όπως επίσης και να «εκγυμνάσει» κατάλληλα τον εγκέφαλο, ώστε να αποτραπεί η εμφάνισή της.
Μέσω της δημιουργίας ενός καινοτόμου περιβάλλοντος επαυξημένης πραγματικότητας αλλά και της συλλογής δεδομένων από τη λειτουργία του εγκεφάλου, το πρόγραμμα τεχνητής νοημοσύνης αναλαμβάνει την εξαγωγή των συμπερασμάτων και την πρόταση των λύσεων.
«Η μοναξιά είναι ο κύριος λόγος που μπορεί να προκαλέσει το Αλτσχάιμερ... Οι ηλικιωμένοι που αφήνονται μόνοι, είναι οι πιο επιρρεπείς...
«Η θεραπεία του Αλτσχάιμερ μπορεί να επέλθει με μια μίξη παραγόντων και θεραπειών, όπως είναι η έγκαιρη χορήγηση των κατάλληλων φαρμάκων, που μπορεί να επιτευχθεί πια με την εφαρμογή»,εξηγεί, επισημαίνοντας όμως ότι ο σημαντικότερος παράγοντας για την αποφυγή της νόσου... είναι άλλος:
«Η μοναξιά είναι ο κύριος λόγος που μπορεί να προκαλέσει το Αλτσχάιμερ... Οι ηλικιωμένοι που αφήνονται μόνοι, είναι οι πιο επιρρεπείς... Η διαρκής εξάσκηση των κοινωνικών μας δεξιοτήτων και της επαφής μας με τους άλλους ανθρώπους, είναι η καλύτερη πρόληψη»...
Δείτε τη συνέντευξη του Ιωάννη Ταρνανά στο zougla.gr:
Η τελετή των βραβείων «INNOVEIT» πραγματοποιήθηκε στις 4 Οκτωβρίου στη Βουδαπέστη, όπου βραβεύτηκαν επίσης ο Simone Accornero (Ιταλία), η Bieke Van Gorp (Βέλγιο), η Isabel Hoffmann (Καναδάς) και η Laura Soucek (Ιταλία) για καινοτομίες στους τομείς της ενέργειας, της υγείας και των τροφίμων.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου