Γράφει ο Σπύρος Μακρής
Οι περισσότεροι από όλους εμάς που τους αρέσει να βλέπουν ταινίες
επιστημονικής φαντασίες, πιθανότατα θα έχουν δει και τις
κινηματογραφικές συνέχειες από τον «Εξολοθρευτή» (Terminator) του Τζέιμς
Κάμερον με πρωταγωνιστή τον Άρνολντ Σβαρτσενέγκερ. Η πρώτη βγήκε στις
αίθουσες το 1984 και ήταν πρωτοποριακή.
Όταν τα βλέπαμε αυτά, πόσοι θεωρούσαμε ότι μπορούν να γίνουν κάποτε μία πραγματικότητα ή ότι ήδη σε μυστικά εργαστήρια επεξεργάζονταν αυτή την τεχνολογία; Πόσο μάλλον ότι αυτή η τεχνολογία μπορεί να είναι εξωγήινης προέλευσης που παραλήφθηκε από ειδικούς επιστήμονες της Γης…
Ωστόσο, φαίνεται πως ήρθε η ώρα η φαντασία να συναντήσει την πραγματικότητα. Περίπου 25 χρόνια μετά την προβολή της δεύτερης ταινίας του Εξολοθρευτή, ερευνητές των Πανεπιστημίου του Sussex και Swansea έχουν δημιουργήσει ηλεκτρικά φορτία για να χειριστούν υγρό μέταλλο σε σχήματα δύο διαστάσεων, όπως διαβάζουμε στο dailyaccord.com.
Η έρευνα που παρουσιάστηκε στις 17 Οκτωβρίου 2017 στο συνέδριο ACM Interactive Surfaces and Spaces 2017 στο Brighton, με μια ζωντανή επίδειξη στο Jury Inn Brighton Waterfront, σύμφωνα και με τους υπεύθυνους της ομάδας ανοίγει καινούργιες δυνατότητες στα «μαλακά ρομποτ» αλλά και σε οθόνες που μπορούν να αλλάζουν σχήμα.
Αν και τα αποτελέσματα θυμίζουν πολύ από την ταινία Terminator 2, υποστηρίζεται ότι η δημιουργία τρισδιάστατων σχημάτων απέχει πολύ ακόμα από την πραγματικότητα καθώς είναι ακόμα ιδιαίτερα περίπλοκη. Εκείνο που φαίνεται πιο άμεσο σε εφαρμογή είναι οι επαναπρογραμματιζόμενες πλακέτες κυκλωμάτων καθώς και το αγώγιμο μελάνι.
Σύμφωνα με τον Yutaka Tokuda του Πανεπιστημίου του Sussex:
«Πρόκειται για μια νέα τάξη προγραμματιζόμενων υλικών σε υγρή μορφή, η οποία μπορεί να μετασχηματιστεί δυναμικά από ένα απλό σχήμα μερικών σταγόνων σε πολλά άλλα πιο πολύπλοκα γεωμετρικά σχήματα με έναν ελεγχόμενο τρόπο», τονίζοντας ότι το πρότζεκτ βρίσκεται στα αρχικά του στάδια.
Ο καθηγητής Sriram Subramanian, επικεφαλής του εργαστηρίου INTERACT στο Πανεπιστήμιο του Sussex, δήλωσε τα εξής:
«Τα υγρά μέταλλα είναι μια εξαιρετικά ελπιδοφόρα κατηγορία υλικών για παραμορφωτικές εφαρμογές, που οι μοναδικές ιδιότητές τους μπορούν να περιλαμβάνουν την ελεγχόμενη επιφανειακή τάση του ρεύματος, την υψηλή αγωγιμότητα σε υγρή και σε στερεά κατάσταση, σε θερμοκρασία δωματίου.
Ένα από τα μακροπρόθεσμα οράματα από εμάς και πολλούς άλλους ερευνητές είναι να αλλάξουμε τη φυσική μορφή, την εμφάνιση και τη λειτουργικότητα οποιουδήποτε αντικειμένου μέσω ψηφιακού ελέγχου προκειμένου να δημιουργούμε έξυπνα, επιδέξια και χρήσιμα αντικείμενα που ξεπερνούν τη λειτουργικότητα οποιασδήποτε τρέχουσας εμφάνισης ενός ρομπότ».
Άραγε, οι μελλοντικές προθέσεις από το κοινό σχέδιο μεταξύ των Πανεπιστημίων του Sussex και του Swansea, το οποίο χρηματοδοτείται από το EPSRC με τίτλο «Breaking the Glass: Multimodal, Malleable Interactive Mobile surfaces for Hands-In Interactions», δεν σας φέρνουν στο μυαλό τον «κακό» του Terminator 2;
Κι αν όχι, απλά σκεφθείτε την πιθανότητα που επεξεργάζονται οι συνωμοσιογράφοι ότι αυτή η τεχνολογία αν δεν παραλήφθηκε προς επεξεργασία από εξωγήινους συμμάχους, τότε ενδεχομένως έφτασε στο σημερινό στάδιο ύστερα από πάρα πολλές δεκαετίες δοκιμών επάνω στα συντρίμμια του Roswell, για το οποίο εικάζεται ότι κάποια μέρη του ήταν «προγραμματιζόμεν υλικά από και σε υγρή μορφή», όπως δηλαδή αυτά του πρότζεκτ των δύο πανεπιστημίων και όπως της ταινίας του Εξολοθρευτή.
Ότι απ’ όλα κι αν συνέβη στην πραγματικότητα, η τεχνολογία του φανταστικού μέλλοντος, είναι ήδη εδώ.
Ακόμα κι αν δεν την πήραν από εξωγήινους ή από κάποια συντρίμμια τους, ακόμα κι έτσι, αυτό που φτιάχνουν φαντάζει ήδη ως «εξωγήινη τεχνολογία»… Εσείς, τι νομίζετε;
Δείτε και τα σχετικά βιντεάκια:
Για υπότιτλους:
Ρυθμίσεις, Υπότιτλοι, Προτεινόμενη γλώσσα, Υπότιτλοι, Αυτόματη μετάφραση, Ελληνικά
Scientists Have Created Programmable Shape Shifting Liquid Metal – Is this Alien Technology?
T2 – T-1000 Ressurrection
Programmable Liquid Matter : Shape Deformation of Liquid Metals in Dynamic Electric Field
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου