Υπενθυμίζουμε ότι τον Ιούνιο του 2017 εκτοξεύτηκε ο ελληνικός δορυφόρος HELLAS SAT 3 γαλλικής όμως κατασκευής από το διαστημικό κέντρο Arianespace στο Κουρού της γαλλικής Γουιάνας. 
Ο Hellas Sat 3 κατασκευάστηκε στη Γαλλία από τη γαλλo-ιταλική κοινοπραξία Thales Alenia Space και έχει αναμενόμενη διάρκεια ζωής 16,5 έτη. Οι διαστάσεις του είναι μήκος 7,5 μέτρων και βάρος 5,8 τόνων.

Ο Hellas Sat-3 προσέδωσε πριν μερικούς μήνες εντυπωσιακές ικανότητες. 
Ηδη αξιοποιούνται στο μέγιστο όλες οι νέες δυνατότητες, που ανοίγονται και που αφορούν πολλούς τομείς, μεταξύ των οποίων, την εξυπηρέτηση αμυντικών πτυχών της χώρας, την πρόληψη καιρικών φαινομένων, την πρόληψη πλημμυρών, τον έλεγχο συνόρων και ακόμα, την παρακολούθηση πυρκαγιών, γιατί ο Hellas Sat 3 έχει τη δυνατότητα να ενώσει κάμερες για την παρακολούθησή τους.

«Όλα βαίνουν καλώς, μέσα στον Ιανουάριο θα γίνει μια συνάντηση στην Ελλάδα, για να συζητήσουμε την πρόοδο της κατασκευής του δορυφόρου, ενώ έχουν κληθεί οι υπουργοί Ελλάδας και Κύπρου ώστε να δουν το δορυφόρο πριν την εκτόξευση» είπε στο ραδιόφωνο του ΑΜΠΕ o διευθύνων σύμβουλος της HELLAS SAT Χριστόδουλος Πρωτοπαπάς.

«O Hellas Sat 4 είναι μία συνεργασία με το Βασιλικό Ινστιτούτο Τεχνολογίας της Σαουδικής Αραβίας, ουσιαστικά για εμάς θα προσφέρει επιπλέον χωρητικότητα για τηλεόραση και δεδομένα στους πελάτες μας σε Ευρώπη, Νότια Αφρική και Μέση Ανατολή, θα προσφέρει εφεδρεία στον υφιστάμενο δορυφόρο και αυτό ουσιαστικά δημιουργεί επιπλέον αξία στις 39 μοίρες γιατί (έτσι εκεί) θα υπάρχει hot spot» ανέφερε ο κ. Πρωτοπαπάς ενώ τόνισε πως στην περίπτωση του συγκεκριμένου δορυφόρου και για τις ανάγκες των πελατών της Hellas Sat ο νέος, τεχνολογικά εξελιγμένος δορυφόρος θα παρέχει καινοτόμες υπηρεσίες.

«Θα δίνει γρήγορο ίντερνετ στα αεροπλάνα, σε κυβερνητικούς οργανισμούς αλλά και σε άλλους τοπικούς providers όπως είναι η κινητή τηλεφωνία, αλλά και σε μεγάλους οργανισμούς στην Αφρική, τη Μέση Ανατολή, την Ευρώπη και τη Μεσόγειο» εξήγησε ο κ. Πρωτοπαπάς.
Ο Hellas Sat 4, ο οποίος αναμένεται να πάρει θέση για εκτόξευση το ερχόμενο καλοκαίρι, είναι από τους πιο σύγχρονους στον κόσμο.

Ο εκσυγχρονισμένος νέος δορυφόρος βασίζεται στη σειρά των δορυφόρων τύπου LM 2100, διαθέτει μια ιδιάζουσα τεχνολογική μορφή και θα είναι και ένας υβριδικός δορυφόρος.

«Πρόκειται για έναν δορυφόρο που θα είναι χημικός μέχρι να τοποθετηθεί σε τροχιά και μετά θα βασίζεται σε ηλεκτρική πρόωση. Αυτές οι νέες εξελιγμένες τεχνολογίες είναι που θα επιτρέψουν στο δορυφόρο να μείνει 20 χρόνια στο διάστημα, όχι 17 που είχε μείνει ο προηγούμενος» εξήγησε.

Το 2017 τέλος ήταν ιδιαίτερα σημαντικό αφού διατέθηκαν στην αγορά και οι υπηρεσίες του νέου Hellas-Sat 3 με την εκτόξευση του δορυφόρου από τη Γαλλική Γουιάνα και «την επιτυχή τοποθέτηση του στην ελληνική τροχιακή θέση στις 39 μοίρες, όπως τη σταδιακή μεταφορά των πελατών στο νέο δορυφόρο και την αποξήλωση του παλιού» πρόσθεσε ο κ. Πρωτόπαπας, καθώς με το διαστημικό πρόγραμμα έχει ανανεώνει τεχνολογικά η παρουσία της Hellas Sat στη διεθνή αγορά, ενώ δεν παρέλειψε να τονίσει πως η εταιρία «έχει πλέον υπογράψει με την ελληνική κυβέρνηση το μέλλον της συνεργασίας της και την παράταση της σύμβασης από το 2021 μέχρι το 2041».

Τέλος αναφέρθηκε και στις τελευταίες εξελίξεις στον τομέα της τεχνολογίας για να σημειώσει πως είναι ιδιαίτερα θετικό το ότι «η ελληνική κυβέρνηση προχώρησε στην ίδρυση της εταιρίας διαστημικών εφαρμογών, με νομοθέτημα».

Η ημέρα εκτόξευσης δεν έχει οριστεί ακόμη, ενώ η τοποθέτηση του δορυφόρου σε τροχιά θα είναι πιο αργή από τον προηγούμενο, που ήταν μόλις σε 10 μέρες.

Hellas Sat 3
O Hellas Sat 3 κατασκευάστηκε στη Γαλλία, με την πλατφόρμα TAS 4000 C4, μετά από 35 μήνες εργασίας. ‘Εχει ηλεκτρική ισχύ 16 KW, ενώ θα κινείται στην τροχιακή θέση 39 μοίρες ανατολικά, όπου τα δικαιώματα σε συχνότητες ανήκουν σε Ελλάδα και Κύπρο.

Ήταν τοποθετημένος σε ειδικό κουβούκλιο και βρισκόταν στην κορυφή ενός από τους ισχυρότερους και πιο επιτυχημένους πυραύλους εκτόξευσης, του ευρωπαϊκού πύραυλου Arianne 5.

Ο HELLAS SAT σταθεροποιήθηκε στην τροχιακή θέση 39 μοίρες ανατολικά, όπου τα δικαιώματα σε συχνότητες ανήκουν σε Ελλάδα και Κύπρο.

Στην αντίθετη πλευρά του δορυφόρου, οι θερμοκρασίες είναι της τάξης των -75 βαθμών Κελσίου.
 
Αυτός ο δορυφόρος δημιουργήθηκε από κοινού με τον οργανισμό Immarsat (δορυφορική τηλεφωνία) που έχει έδρα το Λονδίνο, ο έλεγχος όμως γίνεται από το κέντρο της Hellas Sat στο Κορωπί και στην Κακορατζιά μεταξύ Λάρνακας -Λεμεσού.

Συνολικά, η κατασκευή και εκτόξευση του Hellas Sat 3 αλλά και του Hellas Sat 4 που κατασκευάζεται στο Ντένβερ των ΗΠΑ, απαιτεί επένδυση πολύ μεγαλύτερη των 300 εκατ. ευρώ.

Με τους 47 αναμεταδότες του, ο δορυφόρος έδωσε ήδη νέες δυνατότητες στον οργανισμό Inmarsat για την παροχή κινητών τηλεπικοινωνιακών υπηρεσιών και πρόσβασης στο διαδίκτυο στους επιβάτες των αεροσκαφών, στον εναέριο χώρο της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

-Εκτός από την παροχή τηλεπικοινωνιακών υπηρεσιών στους επιβάτες των αεροσκαφών, που υπερίπτανται της επικράτειας των χωρών της Ευρωπαϊκής Ένωσης, επεκτάθηκαν οι εργασίες της Hellas Sat με τους 47 αναμεταδότες Ku.

Επίσης, ο Hellas Sat 3 διαθέτει έναν αναμεταδότη στη ζώνη Ka και το σύστημα επικοινωνίας με επίγειους σταθμούς κινητής τηλεφωνίας και αεροπλάνων μέσω του συγκεκριμένου δορυφόρου στη ζώνη συχνοτήτων S/Ka.

Από σήμερα «η Ελλάδα γυρίζει πλέον σελίδα συνολικά, σε ό,τι αφορά στην πολιτική της για την αξιοποίηση του διαστήματος και των διαστημικών εφαρμογών» τόνισε ο κ. Παππάς. 

Με τη συγκρότηση της Εθνικής Διαστημικής Υπηρεσίας, είπε, θα είμαστε σε θέση να έχουμε έναν στρατηγικό σχεδιασμό για το διάστημα, «να προσελκύσουμε ξανά τα λαμπρά ελληνικά μυαλά, τα οποία εργάζονται, δουλεύουν, ερευνούν και παράγουν στο εξωτερικό και να αποδώσουμε στη χώρα μας αυτό που δικαιούται και αυτό που της αξίζει».

Με τον νέο δορυφόρο, επισήμανε ο κ. Παππάς, ενισχύεται η τροχιακή θέση της Ελλάδας, γιατί θα υπάρξουν περισσότερες κεραίες στον κόσμο, που θα στραφούν στη θέση 39 μοίρες και επομένως θα μπορούν να προσφέρονται περισσότερες υπηρεσίες από αυτήν την τροχιακή θέση.

Ο διευθύνων σύμβουλος της HELLAS SAT, Χριστόδουλος Πρωτοπαπάς, χαρακτήρισε «σημαντικό επίτευγμα» την κατασκευή και εκτόξευση του νέου δορυφόρου, ο οποίος είναι «ο μεγαλύτερος ευρωπαϊκός τηλεπικοινωνιακός δορυφόρος, πολύπλοκος τεχνικά, που κατασκευάστηκε εντός του προβλεπόμενου χρόνου» όπως είπε χαρακτηριστικά. 

Θα προσφέρει και μια νέα σημαντική υπηρεσία στους ταξιδιώτες, αφού θα είναι ο μοναδικός δορυφόρος που θα δίνει ίντερνετ στα αεροπλάνα στην Ευρώπη, πρόσθεσε.

Ο Inmarsat (International Maritime Satellite Organization) είναι διεθνής τηλεπικοινωνιακός οργανισμός, με έδρα το Λονδίνο, ο οποίος προσφέρει παγκόσμιες δορυφορικές επικοινωνίες με έμφαση στον τομέα της ναυτιλίας. 
Ο οργανισμός, που ιδρύθηκε το 1979, αποτελείται από 86 κράτη-μέλη.

Η εταιρεία Hellas Sat ιδρύθηκε το 2001 και το 2003 είχε εκτοξεύσει το δορυφόρο Hellas Sat 2, ο οποίος βρίσκεται αυτή τη στιγμή σε υπηρεσία.