Eξοπλιστικό πρόγραμμα μαμούθ ύψους 35 δισ. δολάρια ανακοίνωσε η Αγκυρα  προκειμένου να αποδεσμευθεί  από κρίσιμα στρατιωτικά προγράμματα των ΗΠΑ και γενικά της Δύσης… Τις ανακοινώσεις τις έκανε ο Τούρκος Υπουργός Άμυνας και αφορούν το νέο τουρκικό μαχητικό.


«Το νέο τουρκικό  μαχητικό θα κατασκευάζεται εξ ολοκλήρου στη χώρα» , δήλωσε ο  υπουργός άμυνας της Τουρκίας Fikri Isik
Ο ίδιος  ανακοίνωσε ότι η Τουρκία θα παράγει πλήρως  όλα τα μέρη και τα συστήματα  του νέου μαχητικού, συμπεριλαμβανομένου του κινητήρα.
Πρόκειται για το αεροσκάφος  «TF-X», και για το σκοπό αυτό Τούρκοι μηχανικοί προσπαθούν να ξεκινήσουν την  παραγωγή του. Το πιο δύσκολο κομμάτι  είναι συγκεκριμένα ο κινητήρας, ο οποίος αποτελεί  το πιο  υπεύθυνο μέρος του αεροσκάφους.

Σύμφωνα με τον υπουργό, το κόστος του έργου υπερβαίνει τα 35 δισ. Δολάρια. Με την εφαρμογή της παροχής συμβουλών για τις δημόσιες συμβάσεις το τουρκικό υπουργείο θα έχει την εποπτεία  σε ολόκληρο το στρατιωτικό-βιομηχανικό σύμπλεγμα της Τουρκίας, προσθέτει το πρακτορείο  DHA.

Οι «γείτονες» παρουσίασαν πρόσφατα  για πρώτη φορά με όλες τις τιμές το νέο υπό κατασκευή αεροσκάφος τους TF-X , προκαλώντας ερωτηματικά σε δύση και ανατολή προσπαθώντας να επιδείξουν οθωμανικά μεγαλεία .

Στο  Κίεβο πριν ένα μήνα επήλθε η υπογραφή συμφωνίας μεταξύ της Ουκρανικής εταιρεία αεροσκαφών «Αντόνοφ» και της τουρκικής εταιρείας ASELSAN Elektronik, ενώ αιφνιδιαστικά η Άγκυρα δημοσίευσε βίντεο από το μελλοντικό μαχητικό αεροσκάφος TF-X.

Η συμφωνία υπεγράφη στις 10 Μαΐου στο πλαίσιο της έκθεσης IDEF 2017 στην Κωνσταντινούπολη. Αυτή έχει ως στόχο να διερευνήσει τις δυνατότητες ολοκληρωμένων λύσεων για ηλεκτρονικά συστήματα αεροσκαφών, όπως το AN-148, AN-158 και AN-178.




Κίεβο και Άγκυρα υπέγραψαν μνημόνιο αποσαφηνίζοντας  τις κύριες κατευθύνσεις της συνεργασίας στον τομέα των  ηλεκτρονικών συστημάτων αεροσκαφών ενώ η συμφωνία με τους Βρετανούς είχε υπογραφεί πριν λίγες ημέρες.

Επίσης και η Ρωσία θέλει να  δώσει λύση στα αδιέξοδα του Τούρκου προέδρου για να κυριαρχήσει στην περιοχή και όλα δείχνουν ότι οι Τούρκοι θα ξεκινήσουν την κατασκευή αυτού του αεροσκάφους ….δεν γνωρίζουμε όμως αν την τελειώσουν.

Αυτό όμως που γίνεται πασιφανές είναι ότι η Ουκρανία, η Ρωσία  και ίσως η Βρετανία να δώσουν  την λύση που επιζητεί εναγωνίως ο Σουλτάνος  Ερντογάν σε δύο βασικά προγράμματα τα οποία είχαν βαλτώσει μέχρι τώρα , το εθνικό άρμα μάχης (κινητήρας)  και το εθνικό μαχητικό αεροσκάφος (ηλεκτρονικά συστήματα-κινητήρας).

Υπενθυμίζουμε, ότι η βρετανική Ρολς Ρόις υπέγραψε συμφωνία με τον τουρκικό αεροδιαστημικό όμιλο Καλέ Γκρουπ για την παραγωγή κινητήρων για τα τουρκικής κατασκευής μαχητικά TF-X.

Η Ρολς Ρόις ανκοίνωσε ότι οι δύο εταιρίες θα δημιουργήσουν μια σύμπραξη που θα παράγει κινητήρες ειδικά για το εγχώρια σχεδιασμένο και κατασκευασμένο μαχητικό και φυσικά κατά αυτόν τον τρόπο η τεχνογνωσία θα περάσει σε τουρκικά χέρια.

Ο τουρκικό όμιλος Καλέ Γκρουπ θα συμμετέχει στην σύμπραξη με 51%.
Την συμφωνία υπέγραψε στην Κωνσταντινούπολη εκ μέρους του Καλέ Γκρουπ ο διευθύνων σύμβουλος Οσμάν Οκιέϊ και εκ μέρους της Ρολς Ρόις ο πρόεδρός της Κρις Τσόλερτον.

Ο όμιλος Καλέ Γκρουπ έχει πάνω από 5.000 εργαζόμενους στις 17 εταιρίες που την αποτελούν και γιορτάζει τα 60 της χρόνια με αυτή την υπογραφή.
Εισήλθε στον κλάδο της άμυνας και αεροδιαστημικής το 1987.

Όσον αφορά τον κινητήρα η Rolls χρησιμοποιεί τον EJ200 που είναι επιχειρησιακός στα Typhoon που βρίσκονται σε υπηρεσία με την RAF και θα αποτελέσει την βάση από την οποία θα αναπτυχθεί ο νέος κινητήρας.
Σύμφωνα με ανακοίνωση που εξέδωσε τότε η Ντάουνινγκ Στριτ: «Η BAE Systems και η TAI (Turkish Aerospace Industries) υπέγραψαν σήμερα ένα ‘πρωτόκολλο συμφωνίας’ που εγκαθιδρύει έναν συνεταιρισμό για την ανάπτυξη του φιλόδοξου συστήματος Turkish Fighter Programme TF-X».
Τότε η Τερέζα Μέι δήλωσε ότι, η βρετανική BAE Systems θα συνεργαστεί με την τουρκική ΤΑΙ (Turkish Aerospace Industries) στην σχεδίαση και την κατασκευή του νέου τουρκικού μαχητικού.

Η πρόοδος στην εμπορική συμφωνία είχε παύσει μετά το αποτυχημένο πραξικόπημα κατά του Ερντογάν, όμως η Μέι και ο Τούρκος Πρωθυπουργός Μπιναλί Γιλντιρίμ δήλωσαν ότι τώρα το κοινό πρόγραμμα θα προχωρήσει.
Η συμφωνία για τα μαχητικά αεροσκάφη, τα οποία η βρετανική ΒΑΕ θα σχεδιάσει και θα κατασκευάσει σε συνεργασία με την Τουρκία, αναμένεται να ανοίξει το δρόμο για την παραγγελία 250 επιπλέον αεροσκαφών για την τουρκική Αεροπορία τα επόμενα 20 χρόνια.

Η βρετανική BAE ανταγωνιζόταν την ευρωπαϊκή εταιρία Airbus για το συγκεκριμένο συμβόλαιο και η Ντάουνιγκ Στριτ βρήκε την ευκαιρία, μέσω της συμφωνίας με την Τουρκία, να αυξήσει τις δουλειές στην αμυντική της βιομηχανία.

Η BAE Systems έχει τα δικαιώματα από το σουηδικό μαχητικό JAS-39 Gripen. Αυτό σημαίνει ότι τι πιθανότερο είναι το νέο τουρκικό μαχητικό να δανειστεί πολλά τεχνικά και άλλα χαρακτηριστικά από τη σουηδική σχεδίαση.




http://www.pentapostagma.gr/2017/06/εξοπλιστικό-πρόγραμμα-μαμούθ-ύψου.html