Το γλυπτό απεικονίζει τις προτομές τεσσάρων Αμερικανών προέδρων: του Τζορτζ Ουάσιγκτον, του Τόμας Τζέφερσον, του Θίοντορ Ρούσβελτ και του Άμπρααμ Λίνκολν ενώ η ιδέα για την κατασκευή του μνημείου αποδίδεται στον ιστορικό Ντόαν Ρόμπινσον.
Για την ολοκλήρωση του εργάστηκαν συνολικά 400 εργάτες, με αρκετούς να πεθαίνουν τα επόμενα χρόνια μετά την ολοκλήρωση, εξαιτίας της εισπνοής πυριτίου.

Ωστόσο, το Εθνικό Μνημείο του όρους Ράσμορ κρύβει ένα μυστικό. Αυτό που λίγοι γνωρίζουν, είναι πως διαγώνια, πίσω από το κεφάλι του Λίνκολν οι εργάτες δημιούργησαν ένα δωμάτιο, το οποίο ωστόσο δεν κατάφεραν να ολοκληρώσουν μέχρι την αποπεράτωση του έργου στις αρχές της δεκαετίας του ’40.

Οι γλύπτες του, ο πατέρας και γιος Μπόργκλουμ φοβήθηκαν ότι με την πάροδο των ετών το έργο τους θα χάσει τη σημασία τους, οπότε δημιούργησαν ένα κρυφό δωμάτιο το οποίο είναι απροσπέλαστο για τους τουρίστες και τα αδιάκριτα βλέμματα.
Εκεί λοιπόν φυλάσσονται μερικά από τα πιο σημαντικά και ιστορικά έγγραφα της Αμερικάνικης δημοκρατίας, όπως το Σύνταγμα και η Διακήρυξη των Δικαιωμάτων. Έτσι, πλέον η ιστορία της Αμερικής βρίσκεται σφραγισμένη μέσα σε μια κρύπτη που καλύπτεται από μια γρανιτένια πλάκα.
Το Hall of Records -όπως ονομάζεται το δωμάτιο- είναι το ιστορικό αποθετήριο αυτών των εγγράφων και το όνειρο του Μπόργκλουμ που πήρε σάρκα και οστά.
Αξίζει να σημειωθεί ότι το μνημείο επισκέπτονται κάθε χρόνο δύο εκατομμύρια άνθρωποι.