Δευτέρα, 20 Φεβρουαρίου 2017

Αυτός ο χάρτης που δείχνει την κατάσταση της δημοκρατίας στον κόσμο θα σας εκπλήξει


 


Ο Δείκτης Δημοκρατικότητας είναι ένας δείκτης που καταρτίζεται από την Intelligence Unit του Economist, που μετρά την κατάσταση της δημοκρατίας σε 167 χώρες.
Ο δείκτης βασίζεται σε 60 δείκτες που ομαδοποιούνται σε πέντε διαφορετικές κατηγορίες που μετρούν τον πλουραλισμό, τις πολιτικές ελευθερίες και την πολιτική κουλτούρα.

Εκτός από μια αριθμητική βαθμολογία και κατάταξη, ο δείκτης κατηγοριοποιεί τις χώρες σε ένα από τους τέσσερις τύπους καθεστώτων:


Αυτός ο χάρτης που δείχνει την κατάσταση της δημοκρατίας στον κόσμο θα σας εκπλήξει
  • ώριμες δημοκρατίες,
  • ατελείς δημοκρατίες,
  • υβριδικά καθεστώτα
  • αυταρχικά καθεστώτα.
Συνολικά, στις ώριμες δημοκρατίες βρίσκουμε μόνο 19 κράτη, δηλαδή το 11,4% του συνόλου με το 4,5% του συνολικού πληθυσμού. Στις ατελείς δημοκρατίες βρίσκουμε 57 κράτη (το 34,1% του συνόλου) όπου διαμένει το 44,8% του συνολικού πληθυσμού. Στα υβριδικά καθεστώτα (δηλαδή κάτι μεταξύ δημοκρατίας και απολυταρχισμού) βρίσκουμε 40 κράτη (το 24% του συνόλου) με του 18% του πληθυσμού της γης. Τέλος στα απολυταρχικά καθεστώτα βρίσκουμε 51 κράτη (το 30,5% του συνόλου) με το 32,7% του πληθυσμού.
Ο φετινός δείκτης, για το 2016, βρίσκει τις ΗΠΑ να υποβιβάζεται στην κατηγορία με τις ατελείς δημοκρατίες, μετά την εκλογή Τραμπ. Στην ίδια κατηγορία βρίσκεται και η Ελλάδα.
Η Ελλάδα καταγράφει καλά σκορ στα κριτήρια της εκλογικής διαδικασίας και του πλουραλισμού (με βαθμολογία 9,58 στα 10) και των πολιτικών ελευθεριών (8,82), παίρνει όμως 6,25 στην πολιτική κουλτούρα, 6,11 στην πολιτική συμμετοχή και μόνο 5,36 στη λειτουργία της κυβέρνησης. Συνολικά για το 2016 το Democracy Index της χώρας διαμορφώθηκε στο 7,23 από 7,45 που ήταν το 2015 και το 2014 και έναντι 8,13 που ήταν το 2006.
Οι πέντε πιο δημοκρατικές χώρες του κόσμου, αυτές είναι η Νορβηγία, η Ισλανδία, η Σουηδία, η Ν. Ζηλανδία και η Δανία.

Όσο για τις ΗΠΑ, αν και ο δείκτης δημοκρατίας δεν μειώθηκε σημαντικά το 2016 -πήγε στο 7,98 από 8,05 το 2015 – αυτό ήταν αρκετό για να περάσει κάτω από το όριο των 8 μονάδων που χωρίζει τις ολοκληρωμένες δημοκρατίες από τις ατελείς δημοκρατίες.
Η υποβάθμιση δεν ήταν αποτέλεσμα της εκλογής του Ντόναλντ Τραμπ, σύμφωνα με την έκθεση, αντίθετα, προκλήθηκε από τους ίδιους λόγους που έφεραν τον Τραμπ στον Λευκό Οίκο: μία συνεχή διάβρωση της εμπιστοσύνης στην κυβέρνηση και τους εκλεγμένους αξιωματούχους.Πηγή
huffingtonpost.gr
Blog Widget by LinkWithin

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Next previous home
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Αναζήτηση στο ιστολόγιο

50000 ΧΙΛΙΑΔΕΣ ΣΕΛΙΔΕΣ ΣΤΟ ΣΑΙΤ ΤΗΣ ΑΙΘΕΡΙΚΗΣ ΓΡΑΦΗΣ. ΤΑΞΙΔΙ ΣΤΗΝ ΑΠΥΡΗ ΓΝΩΣΗ

ΑΠΟ ΤΟΝ ΕΛΛΗΝ ΑΝΘΡΩΠΟ ΑΡΤΕΜΗ ΣΩΡΡΑ ΠΟΥ ΑΓΩΝΙΖΕΤΑΙ ΓΙΑ ΕΣΕΝΑ ΑΝΘΡΩΠΕ ΝΑ ΕΝΘΥΜΗΘΕΙΣ ΠΟΙΟΣ ΕΙΣΑΙ ΑΠΟ ΠΟΥ ΠΡΟΕΡΧΕΣΑΙ ΚΑΙ ΑΦΟΥ ΘΥΜΗΘΕΙΣ ΚΑΙ ΑΝΤΙΛΗΦΘΕΙΣ ΘΑ ΓΝΩΡΙΣΕΙΣ ΚΑΙ ΠΟΥ ΜΠΟΡΕΙΣ ΝΑ ΦΤΑΣΕΙΣ!!!
ΜΕΓΙΣΤΗ ΤΙΜΗ ΚΑΙ ΑΠΕΙΡΟ ΣΕΒΑΣΜΟ!!!
https://www.aitherikigrafi.gr/keimena

ΑΝΟΙΓΟΥΜΕ ΓΡΑΦΕΙΑ Ε.ΣΥ. – ΕΛΛΗΝΩΝ ΣΥΝΕΛΕΥΣΙΣ ΣΕ ΟΛΗ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ.

ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΙΚΕΣ ΔΗΛΩΣΕΙΣ ΕΛΛΗΝΩΝ ΣΥΝΕΛΕΥΣΙΣ

ΑΠΟ ΠΟΥ ΒΡΕΘΗΚΑΝ ΑΥΤΑ ΤΑ ΔΙΣ;;; ΠΡΟΫΠΟΛΟΓΙΣΜΟΣ 2015 600 ΔΙΣ ΠΙΣΤΩΤΙΚΟ

ΑΡΤΕΜΙΟΣ ΣΩΡΡΑΣ : ΕΓΩ ΣΕ ΧΕΛΩΝΕΣ ΔΕΝ ΠΡΟΣΚΥΝΑΩ

Οι επισκεπτεσ μας στον κοσμο απο 12-10-2010

free counters