Νίκος Πελεκάνος: Καινοτομία στην τεχνολογία των φωτοβολταϊκών
Το βραβείο του διεθνούς διαγωνισμού «Solar-Innovation 2010» μοιράστηκε μαζί με άλλους δύο ερευνητές, ο κ. Νίκος Πελεκάνος, καθηγητής Επιστήμης και Τεχνολογίας Υλικών του Πανεπιστημίου Κρήτης και ερευνητής στο Ινστιτούτο Ηλεκτρονικής Δομής και Λέιζερ του Ιδρύματος Τεχνολογίας και Έρευνας. Η Γαλλική Επιτροπή Ατομικής Ενέργειας επέλεξε μεταξύ δεκάδων συμμετοχών να χρηματοδοτήσει την πρόταση του κ. Πελεκάνου με την ονομασία «Ανάπτυξη νέας γενιάς φωτοβολταϊκών με χρήση χαμηλο-διάστατων III-V ημιαγωγικών νανοδομών». Στον διαγωνισμό διακρίθηκαν ακόμη η Βρετανίδα ερευνήτρια Τάμζιν Λάμφορντ και ο Γάλλος Βενσάν Ρενάρ από το Ινστιτούτο Neel της Γκρενόμπλ.
Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης: Εφαρμογή για την απάλειψη του πόνου
Μία ηλεκτρονική εφαρμογή που βοηθά τον ασθενή να αντιμετωπίσει κάθε είδους χρόνιο πόνο, σωματικό και ψυχικό, εφηύρε επιστημονική ομάδα του ΑΠΘ που βάφτισε το πρωτοποριακό πρόγραμμα «Ηπιόνη», από το όνομα της συζύγου του Ασκληπιού η οποία υποτίθεται ότι είχε την ικανότητα να απαλύνει τον πόνο. Όπως εξήγησε ο καθηγητής Λεόντιος Xατζηλεοντιάδης, η εφαρμογή λειτουργεί με δύο τρόπους: μέσω της βιοανάδρασης όπου ηλεκτρόδια στέλνουν στον εγκέφαλο ηλεκτρικές διεγέρσεις για την έκκριση ενδορφινών, και μέσω της απόσπασης προσοχής, δημιουργώντας την ψευδαίσθηση μιας ηλεκτρονικής αγκαλιάς σε τρισδιάστατο περιβάλλον. Η εφαρμογή κοστίζει 400 ευρώ και σύντομα θα δοκιμαστεί πειραματικά σε νοσοκομεία της Κρήτης και της Θεσσαλονίκης.
Πανεπιστήμιο Κρήτης: Νέα ασπιρίνη βιολογική & φθηνή
Ένα εναλλακτικό και χωρίς παρενέργειες φάρμακο το οποίο ανακουφίζει από τη γρίπη και το κρυολόγημα, παρασκεύασαν οι καθηγητές Χρήστος Λιονής, Ηλίας Καστανάς και Στέργιος Πυρίντσος από το Πανεπιστήμιο Κρήτης. Τα συστατικά της «συνταγής» απαρτίζονται αποκλειστικά από βότανα της κρητικής γης, γνωστά για τις θεραπευτικές ιδιότητές τους, που συνδυάστηκαν σε μία κάψουλα. Διαβάστε περισσότερα εδώ.
Τεστ αίματος για τη διάγνωση του σύνδρομου Down
Μία απλή εξέταση αίματος που προβλέπει με μεγάλο ποσοστό ακρίβειας την πιθανότητα εμφάνισης σύνδρομου Down στο κυοφορούμενο μωρό αλλάζει τα δεδομένα στον προγεννητικό έλεγχο, ελαχιστοποιώντας τους κινδύνους για τη μέλλουσα μητέρα. Τη νέα μέθοδο ανέπτυξε ομάδα Ελλήνων επιστημόνων μεταξύ των οποίων η Ευδοκία Τσαλίκη και η Βούλα Βελισσαρίου από το Νοσοκομείο «Μητέρα», με επικεφαλής τον Φίλιππο Πατσαλή του Ινστιτούτου Νευρολογίας και Γενετικής της Κύπρου. Διαβάστε περισσότερα εδώ.
Ελληνικό design στα πάνω του
Τα έργα των Κωνσταντίνου Μίαρη, Φιλήμονα Τριανταφύλλου και Prop4g4nd4 επιλέχθηκαν για να συμμετάσχουν στη διεθνούς κύρους Bienniale Αφίσας του Λαχτί της Φινλανδίας, διαφημίζοντας με τον καλύτερο τρόπο το ελληνικό design, το οποίο -παρά το ζοφερό τοπίο-διατηρεί το υψηλό του επίπεδο. Ευχόμαστε καλή επιτυχία στους τρεις αφισέρ! Διαβάστε περισσότερα εδώ.
Πηγή...
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου