Δευτέρα 18 Ιανουαρίου 2016

Πάνω από 12.500 οικογένειες στην Ηλεία ζουν σε συνθήκες φτώχειας

http://www.patrisnews.com/sites/default/files/field/news/image/ftoxeia_hleia_2.jpg 
Όλο και περισσότερο αυξάνεται η φτώχεια στη Χώρα μας, σύμφωνα με τα στατιστικά στοιχεία που παρουσιάζονται κατά καιρούς ενώ και στην Ηλεία, τα στοιχεία αυτά αποδεικνύουν πως μεγάλο μέρος του πληθυσμού αυτή την εποχή ζει στα όρια της φτώχειας και πολλές οικογένειες αδυνατούν να τα βγάλουν πέρα στις καθημερινές απαιτήσεις.
Τα αποκαλυπτικά στοιχεία, παρουσίασε στην Ιερατική Σύναξη που έγινε τις προηγούμενες ημέρες στα Φωναΐτικα, ο Αρχιμανδρίτης, Φιλάρετος Σπανόπουλος, ο οποίος μέσα από την εισήγησή του, αναφέρθηκε τόσο στα αίτια της φτώχειας όσο και στις συνέπειες αυτής, παρουσιάζοντας παράλληλα το έργο της Ιεράς Μητροπόλεως Ηλείας στην ανακούφιση των ανθρώπων που έχουν ανάγκη.
Όπως ανέφερε ο Αρχιμανδρίτης, Φιλάρετος Σπανόπουλος, μια από της βασικότερες και γενικότερες αιτίες της γενικευμένης φτώχειας μέσα στις ανθρώπινες κοινωνίες είναι ο εγωκεντρισμός του ανθρώπου. «Εφόσον σύμφωνα με τον Ιερό Χρυσόστομο, ο οποίος έβλεπε τα κοινωνικά θέματα όχι ως ουτοπιστής αλλά ως άνθρωπος της έμπρακτης προσφοράς προς τον συνάνθρωπό του, η φτώχεια οφείλεται στην εγκατάλειψη από τον άνθρωπο της αρχέγονης κοινοκτημοσύνης και στην αποδοχή της ιδιοκτησίας, δηλαδή στην διάκριση του «δικού μου» και του «δικού σου», αναφέρει ο Αρχιμανδρίτης, Φιλάρετος Σπανόπουλος.

Η φτώχεια με αριθμούς
Όπως εξήγησε ο π. Φιλάρετος, σύμφωνα με τα στοιχεία που προέρχονται από την Ελληνική Στατιστική Υπηρεσία, η Ελλάδα κατέχει την πρώτη θέση μεταξύ των 28 κρατών – μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης με το μεγαλύτερο ποσοστό των πολιτών της να βρίσκονται στα όρια της φτώχειας. Έτσι το 35,7% του πληθυσμού των Ελλήνων, δηλαδή 3.904.000 άτομα ζουν στα όρια της φτώχειας, ενώ το 20,3% του πληθυσμού ζει σε συνθήκες υλικής στέρησης.
Ως προς το Νομό Ηλείας, 12. 514 Ηλείοι ζουν στα όρια της φτώχειας, εφόσον σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία της Περιφερειακής Ενότητας Ηλείας, αυτοί είναι δικαιούχοι του προγράμματος επισιτιστικής και βασικής υλικής συνδρομής που χρηματοδοτείται από την Ευρωπαϊκή Ένωση.
«Το 8% περίπου του Ηλειακού πληθυσμού ζει κάτω από τα όρια της φτώχειας και της ανέχειας, ενώ ο αριθμός εκείνων που αντιμετωπίζουν προβλήματα διαβίωσης είναι κατά πολύ μεγαλύτερος. Αναλυτικότερα στο Δήμο Πύργου καταγράφονται 3.502 άτομα που ζουν στα όρια της φτώχειας. Στο Δήμο Ήλιδος 2.841 άτομα, στο Δήμο Ζαχάρως 1.119 άτομα, στο Δήμο Ανδραβίδας-Κυλλήνης 1.052 άτομα, στο Δήμο Ολυμπίας 550 άτομα και στο Δήμο Πηνειού 1.592 άτομα», ανέφερε ο Πανοσολογιώτατος Αρχιμανδρίτης, Φιλάρετος.

Η φτώχεια μάστιγα του αιώνα
«Η φτώχεια αποδεδειγμένα αποτελεί την μάστιγα του αιώνα μας, εφόσον ένας μεγάλος αριθμός συνανθρώπων μας ζει σε συνθήκες κοινωνικής εξαθλίωσης και υπέρτατης πενίας και ένδειας», τόνισε χαρακτηριατικά ο π. Φιλάρετος και συνέχισε «Με τον όρο φτώχεια από κοινωνιολογικής πλευράς, αναφερόμαστε στην οικονoμική κατάσταση μιας ανθρώπινης κοινωνίας που χαρακτηρίζεται από έλλειψη επαρκών πόρων για την ικανοποίηση βασικών ανθρώπινων αναγκών. Η φτώχεια από τους ειδικούς προς το θέμα επιστήμονες διακρίνεται σε απόλυτη και σχετική. Η απόλυτη σχετίζεται με την κατάσταση στέρησης των ατόμων από τα είδη βασικής και πρώτης ανάγκης, όπως η τροφή, το νερό, η στέγαση, η ένδυση, η ιατροφαρμακευτική περίθαλψη κ.α. και η σχετική συνδέεται με την κατάσταση των ατόμων που λόγω του χαμηλού οικονομικού και βιοτικού τους επιπέδου αντιμετωπίζουν αδυναμία συμμετοχής στον οικονομικό, κοινωνικό και πολιτιστικό ιστό της χώρας στην οποία διαμένουν».

Οι λυτρωτικές παρεμβάσεις της Εκκλησίας
Στην Ιερατική Σύναξη, παρουσιάσθηκε επίσης, από τον Πανοσολογιώτατο Αρχιμανδρίτη, Φιλάρετο, το έργο της Εκκλησίας, η οποία, όπως σημείωσε, δεν εθελοτυφλεί και δεν αντιμετωπίζει το θέμα της φτώχειας ως ένα απλό κοινωνικό φαινόμενο.
«Η Εκκλησία, ως Θεανθρώπινος οργανισμός, δεν βλέπει και πολύ περισσότερο δεν αντιμετωπίζει το θέμα της φτώχειας ως ένα απλό κοινωνικό φαινόμενο, μοιρολατρικά και εθελοτυφλώντας. Αλλά επεμβαίνει, με λυτρωτικές και διορθωτικές υπερβάσεις και παρεμβάσεις καλύπτοντας τις ψυχοσωματικές ανάγκες του σημερινού ανθρώπου. Πρέπει να κατανοηθεί από όλους μας ότι τα προβλήματα του σημερινού σύγχρονου κόσμου και της κοινωνίας μας δεν οφείλονται αποκλειστικά στις δομές της κοινωνίας μας, αλλά στον άνθρωπο. Άλλωστε ο άνθρωπος είναι ο δημιουργός των δομών, των νόμων, των κανονισμών και των ποικίλων κοινωνικών συστημάτων, που δυστυχώς καλλιεργούν και το φαινόμενο της φτώχειας. Επομένως η αρχή για την λύση των σύγχρονων προβλημάτων πρέπει να γίνει από τον άνθρωπο», είπε στην ομιλία του ο Πανοσολογιώτατος.

Οι συνέπειες της φτώχειας
Μια από τις σημαντικότερες αρνητικές συνέπειες της φτώχειας, όπως αναφέρθηκε, είναι ο κοινωνικός αποκλεισμός, κάτι που χαρακτηρίσθηκε ανεπίτρεπτο για την Ορθόδοξη διδασκαλία να συμβαίνει.
«Είναι ανεπίτρεπτο για την Ορθόδοξη διδασκαλία τόσο η φτώχεια και η πενία όσο και ο πλούτος να αποτελούν παράγοντες κοινωνικού αποκλεισμού. Και αυτό γιατί ο φτωχός δεν είναι καλός η κακός επειδή είναι φτωχός, το ίδιο και ο πλούσιος επειδή κατέχει πλούτη. Το ενδιαφέρον της Εκκλησίας δεν στρέφεται στον πλούτο η την πενία, αλλά στην στάση του πλουσίου και του φτωχού έναντι του Θεού και κυρίως έναντι των συνανθρώπων του. Καθοριστικό για εμάς δεν είναι τι είσαι και πόσα έχεις, αλλά στο ποίος είσαι όταν έχεις ή δεν έχεις και πως συμπεριφέρεσαι στον συνάνθρωπο», ανέφερε ο π. Φιλάρετος.
Επίσης, συνέπειες της φτώχειας, όπως παρουσιάσθηκαν στην Ιερατική Σύναξη, είναι οι αυτοκτονίες, οι παραβατικές πράξεις και τα πολυδιάστατα ψυχολογικά προβλήματα.
«Οι αυτοκτονίες στις μέρες μας είναι ένα τραγικό γεγονός και αποτέλεσμα πολλών παραγόντων. Ένας απ’ αυτούς είναι και η φτώχεια, η οποία δημιουργώντας οικονομικά αδιέξοδα οδηγεί κάποιους ανθρώπους στο απονενοημένο διάβημα. Στην Ελλάδα το 2015 λόγω της υφιστάμενης οικονομικής κρίσης, συνεπώς και της φτώχειας που πλήττει την χώρα μας, οι αυτοκτονίες αυξήθηκαν σημαντικά. Ακόμα ο άνθρωπος που δεν έχει εξασφαλίσει την τροφή του οδηγείται αναπόφευκτα σε παραβατικές πράξεις. Δεν είναι τυχαίο το γεγονός ότι οι άνθρωποι που οδηγούνται στην εγκληματικότητα προέρχονται σε μεγάλο βαθμό από κατώτερες κοινωνικές ομάδες, οι οποίες ζουν στα όρια της φτώχειας (Ρομά, αλλοδαποί, ημεδαποί από φτωχές και προβληματικές οικογένειες κ.α.). Επίσης η εποχή μας αναμφισβήτητα θα μπορούσε να χαρακτηριστεί ως εποχή της «σχιζοφρένειας», λόγω των πολυδιάστατων ψυχολογικών προβλημάτων που αντιμετωπίζουν οι σημερινοί άνθρωποι. Σήμερα ακόμα και νέοι χρησιμοποιούν αγχολυτικά φάρμακα και χάπια για να μπορέσουν έτσι να ανταποκριθούν στα οικονομικά προβλήματα της καθημερινότητας. Η φτώχεια είναι ένας σημαντικότατος παράγοντας, ο οποίος επαυξάνει τα ψυχολογικά προβλήματα μέσα τις ανθρώπινες κοινωνίες και δη μέσα στους νέους ανθρώπους», ανέφερε ο Αρχιμανδρίτης, Φιλάρετος Σπανόπουλος.

ΕΡΕΥΝΑ: ΠΗΓΗ ΓΙΑΚΟΥΜΕΛΟΥ



Νίκος Πλάτων Παπαδόπουλος Πισατίδης ΚΑΛΗΜΕΡΑ ΣΤΗΝ ΕΡΗΜΟ ΤΗΣ ΗΛΕΙΑΣ. ΤΙ ΣΑΣ ΦΤΑΙΝΕ ΟΙ ΒΟΛΕΥΤΕΣ ΑΦΟΥ ΕΣΕΙΣ ΤΟΥΣ ΣΤΕΛΝΕΤΕ ΕΚΕΙ ΜΕ ΕΝ ΛΕΥΚΩ ΕΚΧΩΡΗΣΗ ΤΗΣ ΕΛΕΥΘΕΡΙΑΣ ΣΑΣ ΣΕ ΑΥΤΟΥΣ ΝΑ ΑΠΟΦΑΣΙΖΟΥΝ ΑΥΤΟΙ ΑΝΤΙ ΓΙΑ ΕΣΑΣ ΚΑΙ ΜΑΛΙΣΤΑ ΜΕ ΑΣΥΛΙΑ. ΠΑΡΤΕ ΤΟ ΧΑΜΠΑΡΙ ΟΤΙ ΕΙΝΑΙ ΜΟΝΟΔΡΟΜΟΣ Η Ε.ΣΥ. ΕΛΛΗΝΩΝ ΣΥΝΕΛΕΥΣΙΣ. ΗΔΗ ΤΟ ΚΑΘΕΣΤΩΣ ΕΧΕΙ ΤΡΟΜΟΚΡΑΤΗΘΕΙ ΚΑΙ ΜΟΝΟ ΑΠΟ ΤΙΣ ΠΡΩΤΕΣ ΚΑΤΑΘΕΣΕΙΣ ΤΩΝ ΕΞΩΔΙΚΩΝ ΕΝΤΟΛΩΝ ΕΞΟΥΣΙΟΔΟΤΗΣΕΩΝ ΟΡΙΣΤΙΚΟΥ ΞΕΧΡΕΩΜΑΤΟΣ. ΓΙΑ ΝΑ ΕΝΗΜΕΡΩΘΕΙΤΕ ΠΗΓΑΙΝΕΤΕ http://alfeiospotamos.gr/

ΚΕΝΤΡΙΚΑ ΕΛΛΗΝΩΝ ΣΥΝΕΛΕΥΣΙΣ. ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ – ΠΡΟΣΚΛΗΣΗ. ΓΙΑ ΠΡΩΤΗ ΦΟΡΑ ΠΑΡΕΧΕΤΑΙ Η…
  

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Next previous home

Αναζήτηση στο ιστολόγιο

-------\ KRYON IN HELLENIC /-------

-------\ KRYON  IN  HELLENIC /-------
Ο Κρύων της Μαγνητικής Υπηρεσίας... Συστήνεται απλώς σαν βοηθός από την άλλη πλευρά του «πέπλου της δυαδικότητας», χωρίς υλική μορφή ή γένος. Διαμέσου του Λη Κάρολ, αναφέρεται στις ριζικές αλλαγές που συμβαίνουν στη Γη και τους Ανθρώπους αυτή την εποχή.

------------\Αλκυόν Πλειάδες/-------------

------------\Αλκυόν Πλειάδες/-------------
Σκοπός μας είναι να επιστήσουμε την προσοχή γύρω από την ανάγκη να προετοιμαστούμε γι' αυτό το μεγάλο αστρικό γεγονός, του οποίου η ενέργεια ήδη έχει αρχίσει να γίνεται αντιληπτή στον πλανήτη μας μέσα από φωτεινά φαινόμενα, όμορφες λάμψεις, την παράξενη παθητική συμπεριφορά του ήλιου, αύξηση των εμφανίσεων μετεωριτών, διακοπών ρεύματος.. όλα αυτά είναι ενδείξεις της επικείμενης άφιξης της τεράστιας ηλεκτρομαγνητικής του ζώνης η οποία είναι φορτισμένη με φωτονικά σωματίδια, και κάθε ημέρα που περνάει αυξάνονται όλο και περισσότερο.

Οι επισκεπτεσ μας στον κοσμο απο 12-10-2010

free counters