Θύελλα αντιδράσεων έχει προκαλέσει η πρόθεση της περιφερειακής αρχής να ολοκληρώσει έναν διαγωνισμό που επιτρέπει την επανάκαμψη της Siemens με ένα έργο-πρόκληση, προϋπολογισμού σχεδόν 3,6 εκατ. ευρώ.
Την ώρα που η κυβέρνηση και ο ΣΥΡΙΖΑ διακηρύσσουν ότι θέλουν πλήρη διαφάνεια και διαλεύκανση σκανδάλων διαφθοράς, στα οποία ενεπλάκη η γερμανική εταιρεία, η περιφέρεια της Αττικής δείχνει έτοιμη να δώσει έμμεσα συγχωροχάρτι στη Siemens, βάζοντάς την από το παράθυρο στο πεδίο των δημόσιων προμηθειών σαν να μην έχει συμβεί τίποτα στο μεταξύ.
Το πρόβλημα δεν θα υπήρχε εάν δεν συμβουλευόταν τον στενό της συνεργάτη αντιπεριφερειάρχη, αρμόδιο για τα οικονομικά κ. Χρήστο Καραμάνο, αλλά και ένα κλειστό κύκλο υπηρεσιακών παραγόντων, που διαχειρίζονται επί χρόνια όλα τα κρίσιμα και κοστοβόρα έργα της Περιφέρειας, που επέμειναν να συνεχιστεί ο διαγωνισμός.
Γι' αυτό προκειμένου να ελέγξει την κατάσταση, η περιφερειάρχης για να μην λάβει έκταση το θέμα, την οδήγησε στην εκδίωξη υπαλλήλων, τους οποίους θεώρησε υπεύθυνους για διαρροές εγγράφων, που εξέθεταν τις επιλογές της. Σχεδόν σύσσωμη η αντιπολίτευση, αλλά και μέρος της παράταξης του ΣΥΡΙΖΑ είναι ανάστατοι και καταγγέλλουν ότι δύο υπάλληλοι, που είχαν διαφωνήσει με τις προβλέψεις του διαγωνισμού, αμφισβητώντας τη δρομολογούμενη συνεργασία της Περιφέρειας με τη Siemens, μετατέθηκαν δυσμενώς σε άλλες υπηρεσίες, σε μία προσπάθεια φίμωσης και τρομοκράτησης όσων εντοπίζουν προβλήματα στη συνεργασία με τη Siemens.
Ο διαγωνισμός αφορά στο έργο «Συντήρηση Εξοπλισμού Συστήματος Διαχείρισης Κυκλοφορίας και λειτουργίας Κέντρου Διαχείρισης Κυκλοφορίας (ΚΔΚ)» και η Περιφέρεια έσπευσε να τον κατοχυρώσει υπέρ της Siemens στις 8 Ιουνίου 2015. Πολλά στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ είχαν εκφράσει σοβαρές ενστάσεις και είχαν ζητήσει την επαναπροκήρυξή του με άλλους όρους.
Κυρίως για δύο λόγους: πρώτον, επειδή η αναγκαιότητα του διαγωνισμού στηρίχθηκε στο σαθρό επιχείρημα ότι το ΚΔΚ σχετίζεται με την ομαλή λειτουργία των φαναριών στους δρόμους της Αθήνας. Οι υποστηρικτές του διαγωνισμού ισχυρίζονταν ότι σε περίπτωση ακύρωσης της διαδικασίας θα «παρατηρούνταν πολύμηνο κυκλοφοριακό χάος, με αποτέλεσμα να απειλούνται ζωές πολιτών στους δρόμους». Οι ισχυρισμοί αυτοί καταρρίφθηκαν, όχι μόνο από γνωματεύσεις της αρμόδιας Διεύθυνσης, αλλά και στην πράξη, καθώς από τις 15 Ιουνίου που έληξε η προηγούμενη σύμβαση και το ΚΔΚ λειτουργεί με προσωπικό ασφαλείας, τα φανάρια και η κυκλοφορία στους δρόμους γίνεται χωρίς κανένα πρόβλημα. Μάλιστα ο Διευθυντής της Διεύθυνσης ΚΕΣΟ κ. Γιώργος Μαυρογιαννίδης και ο υπάλληλος κ. Αθανάσιος Κουτσούρης, που υποστήριξαν και δικαιώθηκαν- ότι το ΚΔΚ δεν σχετίζεται με τα φανάρια, μπήκαν στη δυσμένεια της περιφερειακής αρχής και μετατέθηκαν δυσμενώς σε άλλη υπηρεσία!
Δεύτερον, γιατί ο διαγωνισμός βάζει δύο χωριστά έργα σε ένα, με αποτέλεσμα να μην επιτυγχάνεται η μεγαλύτερη δυνατή έκπτωση προς όφελος του δημοσίου, αλλά και να δίδεται εκ των προτέρων σαφές προβάδισμα στη Siemens πολλοί ήταν αυτοί που μίλησαν για “φωτογραφικό” διαγωνισμό. Στο διαγωνισμό εντάσσονται η συντήρηση του λογισμικού (προέλευσης Siemens) και η συντήρηση των λοιπών συστημάτων (κάμερες, ανιχνευτές κίνησης, χειριστές). Επειδή στο πρώτο κομμάτι δεν μπορεί να δικαιολογηθεί μεγάλη έκπτωση, αυτό παρασύρει και το δεύτερο τμήμα, για το οποίο θα ήταν δυνατή η μείωση του κόστους αν ήταν χωριστή εργολαβία, με αποτέλεσμα να καλείται η Περιφέρεια να πληρώσει υπερβολικά ποσά για τη συγκεκριμένη υπηρεσία.
http://www.voicenews.gr/index.php/politiki/42530-siemens-3.html
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου