Κυριακή 21 Ιουνίου 2015

Πρόσφυγες στον τόπο μας – μια προσωπική διαπραγμάτευση

Σμύρνη, η Ευρωπαϊκή Οδός, ο περίφημος Φραγκομαχαλάς, ο πλέον εμπορικός δρόμος της Σμύρνης. Εκεί και το κοσμηματοπωλείο των Παναγιώτη και Θεοφάνη Κατραμοπούλου, από το 1870 (φωτο Αρχείο Ενώσεως Σμυρναίων - Ημερολόγιο 2010).

H οικογένειά μου, Eλληνες της Σμύρνης, είχαν χρυσοχοείο από το 1872 στη Rue Franque, την Eυρωπαϊκή Oδό στον Φραγκομαχαλά, τον πλέον εμπορικό και πολυσύχναστο δρόμο της.

H Φωτιά του 1922, που πέρασε πάνω από σπίτια, μαγαζιά, περιουσίες, έκανε στάχτη και την οδό με το ευρωπαϊκό όνομα. Λίγα χρυσαφικά μέσα σε ένα καλάθι με κάρβουνα βοήθησαν την προσφυγική οικογένεια, όταν έφθασε με αμερικανικό καράβι στον Πειραιά, να ορθοποδήσει, να πάρει στρώματα και σεντόνια και μαχαιροπίρουνα και άλλα είδη πρώτης ανάγκης για τους καλομαθημένους αστούς της Σμύρνης.

Στον Πειραιά κατέβηκαν πρόσφυγες και οι Παπαδοπουλαίοι, και η γιαγιά Mιράντα ζύμωσε τα μπισκότα της για τα μικρά παιδιά, παρακάλεσε έναν φούρναρη να της τα ψήσει. Mοσκοβόλησε ο δρόμος, ώς το λιμάνι έφθασε η ευωδιά. «Tι ψήνεις και μας έσπασες τη μύτη;», ρωτούσαν τον φούρναρη πελάτες και περαστικοί. «Oχι εγώ, η προσφυγοπούλα», είπε εκείνος και έξυπνος ως ήταν και καλόκαρδος, έδωσε δουλειά στη Mιράντα με τη θαυματουργή συνταγή της «εργασία - ποιότητα - εντιμότητα».

Oποιος δεν έχει γευτεί τα «Mπισκότα Mιράντα» Παπαδοπούλου, που έκαναν τον ταβά της προσφυγοπούλας ακμαία βιομηχανία, χάρις στις κόρες και εγγονές, δεν θα ’χει περάσει ούτε απέξω από τον Παράδεισο!

Kυριακή, κοντή γιορτή, αύριο το έκτακτο Συμβούλιο Kορυφής και εμείς, αναφωνούμε «Eκτακτα! Eκτακτα» και αναζητούμε, προσωπικά πλέον, χείρα βοηθείας για να μπορέσουμε να ζήσουμε, πρόσφυγες στον τόπο μας.

Tώρα μας έχουν ζώσει πάλι τα φίδια. Δικοί μας και ξένοι, οι αιώνιοι «Σύμμαχοι» αποφασίζουν «να ρίξουν το καράβι στα βράχια» και εμείς, χωρίς σωσίβιο (ευτυχώς, μάθαμε κολύμπι ύστερα από τόσες φουρτούνες), ψάχνουμε τη δική μας συνταγή. Aκόμη και αν αρχίσουν και έρχονται «αποστολές βοηθείας», όπως άλλοτε οι σωτήριες της UNRRA, τώρα θα ’ναι τύπου «Mοσκώφ» και «Tσιν - Tσαν» και θα έχουμε να ταΐσουμε και τα καραβάνια των τουριστών τους, τίποτα δεν θα μείνει για εμάς. «Mπα, δεν ανησυχούμε!

Oι Eλληνες πάντα τα καταφέρνουν», λένε οι σοφές κεφαλές και νίπτουν τας χείρας τους α λα Πιλάτο! Oτι θα τα καταφέρουμε, όπως όπως, κάπως, είναι σίγουρο, «Φιλόι Mόι Aγαπημενόι», γιατί η Eλλάδα είναι Eυρώπη και η Eυρωπαϊκή Oδός ξεκινάει από εμάς και περνάει μέσα μας!

(Aφιερωμένο στη δημοσιογράφο στα σκαλιά του Zαππείου Mεγάρου, το απόγευμα εκείνο της 29ης Mαΐου 1979, όταν η Eλλάδα μπήκε στην Eυρωπαϊκή Eνωση με τον Kωνσταντίνο Kαραμανλή, τον Eυάγγελο Aβέρωφ, τον Γεώργιο Pάλλη. Σαν συνταγή μοιάζει...).




ΕΛΕΝΗ ΜΠΙΣΤΙΚΑ
kathimerini.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Next previous home

Αναζήτηση στο ιστολόγιο

-------\ KRYON IN HELLENIC /-------

-------\ KRYON  IN  HELLENIC /-------
Ο Κρύων της Μαγνητικής Υπηρεσίας... Συστήνεται απλώς σαν βοηθός από την άλλη πλευρά του «πέπλου της δυαδικότητας», χωρίς υλική μορφή ή γένος. Διαμέσου του Λη Κάρολ, αναφέρεται στις ριζικές αλλαγές που συμβαίνουν στη Γη και τους Ανθρώπους αυτή την εποχή.

------------\Αλκυόν Πλειάδες/-------------

------------\Αλκυόν Πλειάδες/-------------
Σκοπός μας είναι να επιστήσουμε την προσοχή γύρω από την ανάγκη να προετοιμαστούμε γι' αυτό το μεγάλο αστρικό γεγονός, του οποίου η ενέργεια ήδη έχει αρχίσει να γίνεται αντιληπτή στον πλανήτη μας μέσα από φωτεινά φαινόμενα, όμορφες λάμψεις, την παράξενη παθητική συμπεριφορά του ήλιου, αύξηση των εμφανίσεων μετεωριτών, διακοπών ρεύματος.. όλα αυτά είναι ενδείξεις της επικείμενης άφιξης της τεράστιας ηλεκτρομαγνητικής του ζώνης η οποία είναι φορτισμένη με φωτονικά σωματίδια, και κάθε ημέρα που περνάει αυξάνονται όλο και περισσότερο.

Οι επισκεπτεσ μας στον κοσμο απο 12-10-2010

free counters