υπογράφηκαν και αμυντικές συμφωνίας ύψους 50 δισ. δολαρίων, μεταξύ των οποίων και αυτή της προμήθειας από την Ινδία ως συμπαραγωγή του θπερμαχητικού πέμπτης γενιάς Τ-50 PAK FA, την ανάπτυξη του οποίου έχει χρηματοδοτήσει με ποσό περί τα 2 δισ. ευρώ η Ινδία.
Επίσης υπεγράφη και μία ενεργειακή συμφωνία στο τομέα των υδρογονανθράκων μεταξύ της ρωσικής Rosneft και της ινδικής Essar Oil που θα ξεπεράσει σε ύψος τα 5 δισ. δολ.
Oι παραπάνω ενεργειακές συμφωνίες θα αλλάξουν την πορεία και το μέλλον της Ινδίας των 1,15 δισ. κατοίκων, καθώς θα επιστρέψουν την ηλεκτροδότηση αχανών περιοχών της ινδικής υποηπείρου που τώρα δεν ηλεκτροδοτούνται.
Πρόκειται για την μεγαλύτερη ενεργειακή-αμυντική συμφωνία πακέτο της ιστορίας που θα ξεπεράσει τα 300 δισ. δολάρια και το κυριότερο για την Ρωσία αποκτά τα ανεργειακά και αμυντικά "κλειδιά" της μεγάλης ασιατικής χώρας με τον ίδιο τον Ινδό πρωθυπουργόνα δηλώνει ότι «παρά το γεγονός ότι οι επιλογές της Ινδίας είναι πλέον πολύ περισσότερες από ότι ήταν την περίοδο του Ψυχρού Πολέμου, η Ρωσία θα παραμείνει ο βασικός συνεργάτης της Ινδίας, στον τομέα της άμυνας».
Eνα άλο σημαντικό στοιχείο για την ρωσική αμυντική βιομηχανία είναι η υπογραφή για την κατασκευή στην Ινδία εργοστασίου ρωσικών ελικοπτέρων, καθώς η προμήθεια των AH-64Δ Αpache και των ελικοπτέρων ανθυποβρυχιακιακού πολέμου S-70 Sikorski, είχαν τραυματίσει τις ινδορωσικές σχέσεις, ειδικά, η πρώτη, καθώς η επιλογή του Apache έγινε έναντι του ρωσικού επιθετικού ελικοπτέρου Mil Mi-28 Havoc μια επιλογή η οποία τραυμάτισε την εικόνα του ρωσικού ελικοπτέρου διεθνώς.
Επίσης υπεγράφη η συμφωνία για την προμήθεια μεταξύ 60 και 100 T-50 σε προνομιακή τιμή για την ινδική Αεροπορία και η από κοινού ανάπτυξη ενός νέου μεταγωγικού αεροσκάφους το οποίος θα αναπτυχθεί για να αντικαταστήσει το πολύ καλό ρωσο-ουκρανικό Αntonov, ανώτερων προδιαγραφών από το πανάκριβο Α400Μ που ήταν έτοιμο να μπει στην παραγωγή πριν ξεσπάσουν τα γεγονότα στην Ουκρανία.
«Εκτιμούμε ιδιαίτερα τη φιλία και την εμπιστοσύνη των Ινδών φίλων», ανταπάντησε λακωνικά ο Πούτιν, ο οποίος για άλλη μια φορά "έσπασε την μπάνκα", μετά από την συμφωνία με την Κίνα για την προμήθεια ρωσικού φυσικού αερίου.
Οι δύο ηγέτες, εξάλλου, υπέγραψαν μια κοινή διακήρυξη, έναν οδικό χάρτη της διμερούς συνεργασίας, στον τομέα της πυρηνικής ενέργειας, η οποία επισφραγίστηκε με την συμφωνία για την κατασκευή των 12 πυρηνικών αντιδραστήρων.
Ο Ρώσος πρόεδρος είπε πως η Ρωσία μπορεί να προμηθεύσει την Ινδία με επιπλέον οκτώ πυρηνικά αντιδραστήρες. Ήδη ένας αντιδραστήρας, παραγωγής 1.000 MW λειτουργεί στην Ινδία και το 2015 θα τεθεί σε λειτουργία ένας δεύτερος.
Αξίζει να σημειωθεί, ότι τον Πούτιν συνόδευε στο ταξίδι του και ο ηγέτης της Κριμαίας, Σεργκέι Ακσιόνοφ, ο οποίος είχε ανεπίσημες επαφές με Ινδούς επιχειρηματίες, καθώς η Μόσχα επιζητεί διεθνείς επενδύσεις στην Κριμαία την οποία σκοπεύει να μετατρέψει με το ευνοϊκό φορολογικό καθεστώς σε "Χοννγκ Κονγκ" της Ευρώπης.
http://ksipnistere.blogspot.gr/2014/12/h-deal-300.html
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου