Τρίτη 9 Δεκεμβρίου 2014

Ούτε ένα κιλό λάδι φέτος με τα βυτία...

Γιουρουκέλη Μαρία.

Οργώνουν την ελληνική επαρχία µεγάλοι ξένοι διακινητές ελαιολάδου, καθώς η διπλάσια φέτος εγχώρια παραγωγή, όπως συγκλίνουν όλοι οι αρµόδιοι φορείς, είναι αυτή που µπορεί να καλύψει τις µεγάλες απώλειες που καταγράφουν οι σοδειές σε Ισπανία και Ιταλία.

Αυτό που λένε τώρα µε απόλυτη βεβαιότητα παράγοντες της ελληνικής αγοράς είναι ότι δεν πρέπει να φύγει ούτε ένα κιλό στους Ιταλούς  εµπόρους, και αυτό γιατί πρέπει να αξιοποιηθεί  στο έπακρο η θετική για το εγχώριο προϊόν συγκυρία ώστε να βρει νέους εµπορικούς δρόµους. 

«Αυτή η χρονιά είναι ευκαιρία για το ελληνικό ελαιόλαδο. Περιµένουµε αύξηση στις εξαγωγές», λέει χαρακτηριστικά ο  διευθύνων σύµβουλος της Gaea Products S.A,  Άρης Κεφαλογιάννης.
 

Ωστόσο,  µεγάλο µειονέκτηµα   αποτελεί το γεγονός ότι το 75% του ελληνικού ελαιολάδου εξάγεται µε τη µορφή «χύµα», µε τα οφέλη να τα καρπώνονται οι ξένοι έµποροι. 


Ενδεικτικό του ιταλικού και ισπανικού ενδιαφέροντος, που σηµειωτέων βιώνουν µια από τις χειρότερες χρονιές στην ιστορία τους µε απώλειες άνω του 35% και 50% αντίστοιχα, είναι ότι το γεγονός ότι στην πρώτη δηµοπρασία στη Λακωνία κλείστηκαν συµφωνίες για τιµή άνω των 3,9 ευρώ το κιλό για το έξτρα παρθένο. 

Ακολούθως στα 3,75 ευρώ το κιλό η τιµή του ελαιολάδου σε νέα δηµοπρασία που πραγµατοποίησε ο αγροτικός συνεταιρισµός Παντάνασσας στη Λακωνία.

Η τιµή του παρθένου ελαιολάδου µεσαίας ποιότητας από την Ισπανία που αποτελεί σηµείο αναφοράς του κλάδου, µπορεί να φθάσει τα 3,2 ευρώ το κιλό τους επόµενους δύο µε τρεις µήνες, αύξηση 65% σε σύγκριση µε τις σηµερινές τιµές. 



Επιπλέον, οι τιµές του ιταλικού παρθένου ελαιολάδου κορυφαίας ποιότητας έφθασαν το Νοέµβριο σε επίπεδα ρεκόρ και τους δύο τελευταίους µήνες έχουν αυξηθεί 46% στο ελαιοτριβείο φθάνοντας τα 6.308 ευρώ για κάθε έναν µετρικό τόνο. 

Μάλιστα, η τιµή του παρθένου ελαιολάδου µεσαίας ποιότητας από την Ισπανία έχει αυξηθεί 61% από το Μάιο, στα 2.764 ευρώ ο τόνος.
 

∆ιεθνές Συµβούλιο Ελαιολάδου
Σύµφωνα µε το ∆ιεθνές Συµβούλιο Ελαιολάδου, η παγκόσµια παραγωγή έως και τον Σεπτέµβριο του 2015 µπορεί να είναι η χαµηλότερη των τελευταίων 15 ετών, λόγω του  δάκου στα ελαιόδεντρα της Ιταλίας και των προβληµάτων στην συγκοµιδή στην Ισπανία. 



Οι αναθεωρηµένες προβλέψεις του IOC που εγκρίθηκαν κατά την 102η σύνοδο, δείχνουν ότι η παγκόσµια παραγωγή ελαιολάδου την εµπορική περίοδο 2014-2015 αναµένεται µειωµένη στους 2,39 εκατ. τόνους από 2,56 εκατ. πέρυσι.  


Συγκεκριµένα, η ελαιοπαραγωγή της Ισπανίας, που συµβάλλει στο 50% της παγκόσµιας παραγωγής, θα αγγίξει τους 825.700 τόνους, πολύ κάτω από το περσινό ρεκόρ των 1.175.800 τόνων, ενώ στην Ιταλία στους 302.500 τόνους (από 461.200).


Υπερδιπλάσια αύξηση στην εγχώρια παραγωγή

Η φετινή ελληνική παραγωγή εκτιµά ο IOC να φθάσει τους 300.000 τόνους, υπερδιπλασιάζοντας την περσινή παραγωγή των 131.900 τόνων, γεγονός που θα της επιτρέψει να ανταποκριθεί µε καλύτερους όρους στη ζήτηση που θα υπερβαίνει την προσφορά των ανταγωνιστριών ελαιοπαραγωγικών χωρών.

 

 Την ευκαιρία που ανοίγεται από τη διεθνή συγκυρία στο ελληνικό ελαιόλαδο δείχνουν να αντιλαµβάνονται τελευταία και οι κατά τόπους αγροτικοί συνεταιρισµοί.  

Ενδεικτικό το παράδειγµα της Ένωσης Ηρακλείου, η οποία καθόρισε το περασµένο Σάββατο τιµή παραγωγού στα 3 ευρώ το κιλό για οξύτητες µέχρι 0,3, ενώ δύο µόλις µέρες µετά προχώρησε σε αναθεώρηση ανακοινώνοντας ότι η τιµή έφτασε τα 3,20 λεπτά το κιλό. 

Σύµφωνα µε τον πρόεδρο της εταιρικής σύµπραξης Ανδρέα Στρατάκη, οι πληρωµές των παραγωγών θα γίνονται τοις µετρητοίς.
 

Αντίστοιχα, στην περιοχή της Σητείας οι τιµές εκκίνησης βρίσκονται στα επίπεδα των 3,20 ευρώ το κιλό, σύµφωνα µε την πρόεδρο της Οµάδας Παραγωγών Σητείας Βασιλεία Φραγκάκη, ενώ όπως λέει «οδεύουµε στα 3,50 ευρώ το κιλό το προσεχές διάστηµα». 


Η Ένωση Ηρακλείου ανακοίνωσε τιµή στα 3 ευρώ το κιλό για οξύτητες µέχρι 0,3 και η Ένωση Πεζών στα 2,90 ευρώ. Στην Μεσσηνία, η τιµή αγοράς ελαιολάδου από τον Αγροτικό Συνεταιρισµό Βάλτας βρίσκεται στα 3,25 ευρώ το κιλό και στα Φιλιατρά πλησιάζουν τα 3,50 ευρώ το κιλό.




agronews.gr 
http://ideopigi.blogspot.gr/2014/12/blog-post_26.html

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Next previous home

Αναζήτηση στο ιστολόγιο

-------\ KRYON IN HELLENIC /-------

-------\ KRYON  IN  HELLENIC /-------
Ο Κρύων της Μαγνητικής Υπηρεσίας... Συστήνεται απλώς σαν βοηθός από την άλλη πλευρά του «πέπλου της δυαδικότητας», χωρίς υλική μορφή ή γένος. Διαμέσου του Λη Κάρολ, αναφέρεται στις ριζικές αλλαγές που συμβαίνουν στη Γη και τους Ανθρώπους αυτή την εποχή.

------------\Αλκυόν Πλειάδες/-------------

------------\Αλκυόν Πλειάδες/-------------
Σκοπός μας είναι να επιστήσουμε την προσοχή γύρω από την ανάγκη να προετοιμαστούμε γι' αυτό το μεγάλο αστρικό γεγονός, του οποίου η ενέργεια ήδη έχει αρχίσει να γίνεται αντιληπτή στον πλανήτη μας μέσα από φωτεινά φαινόμενα, όμορφες λάμψεις, την παράξενη παθητική συμπεριφορά του ήλιου, αύξηση των εμφανίσεων μετεωριτών, διακοπών ρεύματος.. όλα αυτά είναι ενδείξεις της επικείμενης άφιξης της τεράστιας ηλεκτρομαγνητικής του ζώνης η οποία είναι φορτισμένη με φωτονικά σωματίδια, και κάθε ημέρα που περνάει αυξάνονται όλο και περισσότερο.

Οι επισκεπτεσ μας στον κοσμο απο 12-10-2010

free counters