Τρίτη 10 Δεκεμβρίου 2013

O φιλέλληνας Νέλσον Μαντέλα και ο διεθνής ρόλος της Ολυμπίας


Του Αθανάσιου Κατσίμπελη*
Την τελευταία του πνοή, σε ηλικία 95 χρόνων, άφησε το βράδυ της Πέμπτης 5 Δεκεμβρίου ο πρώτος μαύρος πρόεδρος της Νότιας Αφρικής, ήρωας του αγώνα εναντίον του απαρτχάιντ, φλογερός φιλέλληνας και επίτιμος δημότης της Ολυμπίας Νέλσον Μαντέλα. Ο άνθρωπος που απέρριψε ασυζητητί ως ρατσιστική τη διζωνική λύση για τη πατρίδα του, όταν του την πρότειναν και εκείνου την δεκαετία του 1990, στο πρότυπο που την προωθούν από το 1974 για λύση του δικού μας Κυπριακού προβλήματος.
Ο Μαντέλα, πρωτοπόρησε, αγωνίστηκε για τη απελευθέρωση της πατρίδας του και τα ανθρώπινα δικαιώματα των συμπατριωτών του. Αγωνίστηκε κατά της φτώχειας και εξαθλίωσης του λαού του, φυλακίστηκε για δεκαετίες. Τόσο για τον ίδιο όσο και για τους συμπατριώτες του, λέξεις όπως αγώνας, συναγωνιστές και ανθρώπινα δικαιώματα, όχι μόνο είχαν βάθος και νόημα αλλά και έμπρακτα υπήρξαν βίωμα πραγματικού αγώνα, στόχος και σκοπός που άφησαν πλέον τη θέση τους στη παγκόσμια ιστορία και όχι μόνο στην Ιστορία της Νοτίου Αφρικής. Προσωπικότητες της παγκόσμιας ιστορίας σαν τον Μαντέλα δεν πεθαίνουν ποτέ, καθώς υπερβαίνουν σύνορα και χωροχρόνους.
Ακόμα όμως και με το φυσικό του θάνατο ο Νέλσον Μαντέλα μας διδάσκει και μας καλεί να αναδείξουμε το διεθνή ρόλο της Ολυμπίας για την εξάλειψη των διακρίσεων, της φτώχειας και την εδραίωση της Ειρήνης ανάμεσα στα Έθνη.
Σύμφωνα με το στενό του συνεργάτη και φίλο του Γιώργο Μπίζο ο Μαντέλα υποστήριζε πως η Ελλάδα είναι η μητέρα της Δημοκρατίας και θα ήθελε η Νότια Αφρική να γίνει μια από τις νέες θυγατέρες της. «Ο Μαντέλα ήταν στη φυλακή όταν είχα έλθει στην Ελλάδα εγώ το 1982 και πήγα στην Αρχαία Ολυμπία. Ο δήμαρχος της Αρχαίας Ολυμπίας δεν μιλούσε αγγλικά και δεν μπορούσε να συνεννοηθεί με τα ξένα μέλη του συνεδρίου, που είχε οργανωθεί στην πόλη. Μου ζήτησε να βοηθήσω στη μετάφραση στα Αγγλικά» ανέφερε ο κ.Μπίζος και πρόσθεσε: «Όταν τελείωσε η συνάντηση του δημάρχου με τους ξένους προσκεκλημένους, μου είπε: -Εσύ μιλάς τα ελληνικά, αλλά καλύτερα τα αγγλικά, έχεις τον αέρα τους. Πού τα έμαθες; Του είπα, στη Νότια Αφρική. Με πήγε τότε στο γραφείο του και μου έδειξε μια φωτογραφία του Μαντέλα. Τον έχουμε κηρύξει επίτιμο δημότη της Αρχαίας Ολυμπίας. Και του γράψαμε γράμμα, αλλά δεν μας απάντησε. Του είπα να μην τον κατηγορείτε αυτόν, διότι οι Αρχές δεν δίνουν τα γράμματα τα οποία δεν τους συμφέρει να μάθει ο Μαντέλα ότι λαμβάνει τιμές από ξένα κράτη. Είπα στον δήμαρχο της Αρχαίας Ολυμπίας ότι το '96 όλοι ελπίζαμε ότι θα γίνουν οι Ολυμπιακοί Αγώνες στην Ελλάδα και ότι θα έλθουμε μαζί με τον Νέλσονα Μαντέλα στην Ελλάδα. Εννοούσα βέβαια ότι θα έχει απελευθερωθεί και ότι το είχαμε σχεδόν σίγουρο πως οι Αγώνες θα γίνουν το '96 στην Ελλάδα. Όταν του το είπα το περιστατικό επιστρέφοντας από την Ελλάδα στη Νότια Αφρική, ο Μαντέλα ενθουσιάστηκε. «Με κολακεύει πολύ περισσότερο από όλα τα πτυχία και τις τιμές που έχω» είπε. Απελύθη ο Μαντέλα από τη φυλακή, αλλά η Ελλάδα δεν πήρε τους Αγώνες και γι αυτό ήρθαμε αργότερα, το 2002. Τότε υπέγραψε μαζί με τον Γιώργο Παπανδρέου και με τον Μίκη Θεοδωράκη την Ολυμπιακή Εκεχειρία. Ήταν ο Μαντέλα που υπέγραψε πρώτος την Ολυμπιακή Εκεχειρία, δεύτερος ο Γιώργος Παπανδρέου, που ήταν υπουργός Εξωτερικών, εγώ και μερικοί άλλοι στο Μέγαρο Μουσικής, όπου είχε γίνει η εκδήλωση.
Τόσο μεγάλη ήταν η τιμή για τον Νέλσον Μαντέλα που τον ανακήρυξαν Επίτιμο Δημότη της Ολυμπίας (ίσως αυτό το «Αρχαίας» πρέπει να το καταργήσουμε κάποτε ως πλεονασμό) που ακόμα και με το θάνατό του ο μεγάλος αυτός ηγέτης μας στέλνει το μήνυμα για το διεθνή ρόλο της Ολυμπίας μας. Έναν ρόλο που οι κυβερνώντες τόσα χρόνια δεν εκμεταλλεύτηκαν ώστε να αποδώσουν στο Δήμο της Ολυμπίας τον οικουμενικό και αξιακό χαρακτήρα της και το παγκόσμιο κύρος που του αξίζει.
Ο εκάστοτε Δήμαρχος της Ολυμπίας, όπως αναγνώριζε και ο ίδιος ο Μαντέλα, ακόμα κι αν δεν γνωρίζει αγγλικά, αποτελεί μια οιονεί διεθνή προσωπικότητα με κύρος, που εκπορεύεται από την ίδια τη θέση του. Κατά τη διάρκεια κάθε αφής της Ολυμπιακής φλόγας ο Δήμαρχος Ολυμπίας απευθύνεται με μήνυμά του στην ανθρωπότητα ενώ είναι ανοικτές για αυτόν οι πόρτες κάθε Προεδρικού Μεγάρου για να τον υποδεχτούν και κάθε ΜΜΕ να τον φιλοξενήσουν.
Αυτό το διεθνή ρόλο του Δήμου και του Δημάρχου της Ολυμπίας δεν τον έχει αναδείξει η ελληνική Πολιτεία. Όπως έχω υποστηρίξει και στο παρελθόν στο Δήμο της Ολυμπίας θα έπρεπε να υπάρχει γραφείο του Υπουργείου Εξωτερικών της Πατρίδας μας, μόνιμα εγκατεστημένο, στελεχωμένο με διπλωματικούς υπαλλήλους που θα βοηθούν στο διεθνή ρόλο του Δήμου Ολυμπίας, που σε συνεργασία με το Υπουργείο Τουρισμού, Πολιτισμού, Αθλητισμού και Παιδείας θα προωθούν και θα διαφημίζουν τη χώρα μας. Και βεβαίως ο Δήμος Ολυμπίας θα πρέπει να λαμβάνει και ξεχωριστή χρηματοδότηση από την Πολιτεία. Τόσα χρήματα κερδίζει το κράτος από την επισκεψιμότητα του Μουσείου και του Αρχαιολογικού χώρου και ένα ποσοστό από αυτά θα έπρεπε να χρηματοδοτεί το Δήμο Ολυμπίας.
Ο Δήμαρχος της Ολυμπίας και αντιπροσωπεία του Δήμου θα έπρεπε την Τρίτη να βρίσκεται στο Γιοχάνεσμπουργκ με τη συνδρομή της Πολιτείας ώστε να παραβρεθούν στην εθνική επιμνημόσυνη δέηση και να αποτίσουν φόρο τιμής στον Νέλσον Μαντέλα, τον ήρωα του αγώνα κατά του απαρτχάιντ και επίτιμο δημότη της Ολυμπίας.
Διεθνείς προσωπικότητες θα πρέπει σε ειδική τελετή κάθε χρόνο να βραβεύονται στην Ολυμπία, για τη δράση τους σε θέματα Ολυμπισμού, Πολιτισμού, Ανθρωπισμού, Παιδείας, Ειρήνης και Αθλητισμού με την ύψιστη τιμή του Δημότη της Ολυμπίας. Να γίνονται διεθνείς πρεσβευτές της Ολυμπίας και της Ηλείας.
Κάποιοι θα πουν πως είναι απίθανα και απραγματοποίητα όνειρα όλα αυτά στον τόπο που ζούμε αλλά ο Μαντέλα θα τους διαψεύσει : «Υπάρχει πάντα κάτι που φαντάζει απίθανο, μέχρι τη στιγμή που θα συμβεί»
*Δάσκαλος-M.Ed, Νομικός
 
http://exomatiakaivlepo.blogspot.com/2013/12/o.html

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Next previous home

Αναζήτηση στο ιστολόγιο

-------\ KRYON IN HELLENIC /-------

-------\ KRYON  IN  HELLENIC /-------
Ο Κρύων της Μαγνητικής Υπηρεσίας... Συστήνεται απλώς σαν βοηθός από την άλλη πλευρά του «πέπλου της δυαδικότητας», χωρίς υλική μορφή ή γένος. Διαμέσου του Λη Κάρολ, αναφέρεται στις ριζικές αλλαγές που συμβαίνουν στη Γη και τους Ανθρώπους αυτή την εποχή.

------------\Αλκυόν Πλειάδες/-------------

------------\Αλκυόν Πλειάδες/-------------
Σκοπός μας είναι να επιστήσουμε την προσοχή γύρω από την ανάγκη να προετοιμαστούμε γι' αυτό το μεγάλο αστρικό γεγονός, του οποίου η ενέργεια ήδη έχει αρχίσει να γίνεται αντιληπτή στον πλανήτη μας μέσα από φωτεινά φαινόμενα, όμορφες λάμψεις, την παράξενη παθητική συμπεριφορά του ήλιου, αύξηση των εμφανίσεων μετεωριτών, διακοπών ρεύματος.. όλα αυτά είναι ενδείξεις της επικείμενης άφιξης της τεράστιας ηλεκτρομαγνητικής του ζώνης η οποία είναι φορτισμένη με φωτονικά σωματίδια, και κάθε ημέρα που περνάει αυξάνονται όλο και περισσότερο.

Οι επισκεπτεσ μας στον κοσμο απο 12-10-2010

free counters