Λίγο πριν αναχωρήσει για τις ΗΠΑ κι ενω πολλοί βουλευτές έχουν δηλώσει
δημόσια και επίσημα οτι ΔΕΝ πρόκειται να ψηφίσουν τα μέτρα που θα έρθουν
το φθινόπωρο κατ'επιταγη και εντολή της "τρόϊκας" ο Α.Σαμαράς με μια
συνέντευξη του στα ΝΕΑ(Σ.Ψυχάρης) λέει οτι δεν επιδιώκει πρόωρες εκλογές
και ...
οτι δεν θα δεχθεί εκβιασμούς!
Οι δικές μας πληροφορίες λένε οτι η συζήτηση με τον Μ.Ομπάμα θα είναι εξαιρετικά δύσκολη και δεν θα έχει ΚΑΜΜΙΑ απολύτως σχέση με στήριξη του Α.Σαμαρά(μάλλον το αντίθετο). Οπως επίσης στους διαλόγους Σόϊμπλε-Σαμαρά που αποκαλύψαμε - και επιβεβαιώθηκαν στη συνέχεια απο διάφορες "διαρροές"- οτι οι Γερμανοί θα απαιτήσουν ΠΡΟΣΘΕΤΑ ΜΕΤΡΑ 5 δις το φθινόπωρο ενω βιάζονται να βάλουν στο χέρι και τα ακίνητα ΚΟΨΟΧΡΟΝΙΑ αφού κανένας δεν μπορεί να ανταποκριθεί σε ΤΟΣΟΥΣ φόρους και ΧΡΕΗ που δημιούργησε για τον καθένας μας η τρόϊκα ΕΣΚΕΜΜΕΝΑ. Το οτι η κυβέρνηση ΘΑ ΠΕΣΕΙ ΜΕ ΠΑΤΑΓΟ και θα κονιορτοποιηθει αν τολμήσει εστω και να σκεφθει να βαλει χερι στην πρώτη κατικία του ελληνα, πρέπει να θεωρείτε κάτι περισσότερο ΑΠΟ ΔΕΔΟΜΕΝΟ(με ό,τι κι αν σημαίνει αυτό). Απο εκεί και μετά ούτως η άλλως "το πρόγραμμα αυτό δεν βγαίνει" για τον απλούστατο λόγο οτι σχεδιάσθηκε οχι για μεταρρυθμισεις αλλά για...πλιάτσικο. Οχι για ανάπτυξη, αλλά για ...ληστεία.Ο καθένας ας αναλάβει τις ευθυνες του.
Διαβάστε στη συνεχεια το ρεπορτάζ απο τον ΔΟΛ:
Στη συνέντευξη που παραχώρησε στην εφημερίδα Τα Νέα, ο πρωθυπουργός μιλά για την «ειλικρινή και εποικοδομητική» συνεργασία με τον Ευ.Βενιζέλο, αφήνει να διαφανεί ότι η σχέση του με τον Φ.Κουβέλη εισέρχεται σε μια περίοδο ψυχρότητας, ενώ παρατηρεί ότι δεν βλέπει περιθώριο συναίνεσης με τον ΣΥΡΙΖΑ.
Παράλληλα, ο Αντώνης Σαμαράς επιτίθεται στα άκρα του πολιτικού φάσματος, με αφορμή εμφυλιοπολεμικά συνθήματα, για τα οποία λέει ότι «έχουν οσμή αίματος» και τονίζει ότι «όσοι τα φωνάζουν θέλουν να οδηγήσουν την ελληνική κοινωνία σε έναν θανάσιμο φαύλο κύκλο διχασμού».
Σε ό,τι αφορά την οικονομία, ο πρωθυπουργός επιμένει ότι δεν θα υπάρξουν νέα μέτρα, ενώ χαρακτηρίζει «υποθέσεις εργασίας» τις προβλέψεις για δημοσιονομικό κενό. Παράλληλα προειδοποιεί ότι αν αποτύχει το πείραμα με τη μείωση του ΦΠΑ στην εστίαση, τότε απομακρύνεται ο γενικότερος στόχος μείωσης της φορολογίας.
Ο πρωθυπουργός υπεραμύνεται των χειρισμών για την ΕΡΤ και δηλώνει ότι αποτελεί ακριβώς την αντίθετη περίπτωση από τις αμυντικές βιομηχανίες.
Εν όψει της επίσκεψής του στις ΗΠΑ, ο Αντώνης Σαμαράς σημειώνει ότι προσβλέπει σε έναν «στρατηγικό διάλογο μακράς πνοής» με την κυβέρνηση των ΗΠΑ και σε μια «νέα δυναμική» των ελληνοαμερικανικών σχέσεων, υπογραμμίζοντας παράλληλα ότι «οι ανησυχίες των ΗΠΑ για τη σταθερότητα στην Ανατολική Μεσόγειο συμπίπτουν με τις αντίστοιχες δικές μας ανησυχίες».
Ειδικότερα, για το θέμα των εκλογών, ο πρωθυπουργός παρατηρεί: «Τα "εκλογικά σενάρια" τα συντηρούν όσοι εύχονται να αποτύχει η κυβέρνηση. Αλλά η πλειονότητα του ελληνικού λαού εύχεται το ακριβώς αντίθετο: Να ολοκληρώσουμε το έργο μας! Και αυτό καλύτερα από όλους το γνωρίζουν οι βουλευτές μας. Αλλωστε, γιατί να κάνουμε εκλογές λίγο προτού φανεί η ανάκαμψη, την οποία επιβεβαιώνουν όλες οι προβλέψεις;
»Πρόωρες εκλογές ούτε θέλω ούτε πρόκειται να επιδιώξω! Ωστόσο, το ότι δεν θέλω εκλογές δεν σημαίνει ότι θα ήμουν διατεθειμένος να δεχθώ οποιονδήποτε εκβιασμό από οποιαδήποτε συμφέροντα! Διότι αν αντιληφθώ εκβιασμούς ή άλλου είδους πιέσεις, τότε προφανώς άλλοι θα έχουν τις ευθύνες για ό,τι συμβεί. Να το πω αλλιώς: Εγώ θέλω σταθερότητα και εξάντληση τετραετίας! Για το καλό του τόπου. Αλλά έχω και τα μάτια μου ανοιχτά... »
Για την οικονομία, ο κ. Σαμαράς σημειώνει: «Εφόσον καταφέρουμε να πιάσουμε τον στόχο για πρωτογενές πλεόνασμα, δεν θα χρειάζονται άλλα περιοριστικά μέτρα. Αυτά που ακούγονται κάθε τόσο για "δημοσιονομικό κενό" τα επόμενα χρόνια αποτελούν "προβλέψεις" που εξαρτώνται από υποθέσεις εργασίας. Συνήθως τα μεγέθη στα οποία καταλήγουν είναι πολύ μικρότερα από αυτά που ξεκινούν. Και έπειτα από κάποιες διορθωτικές κινήσεις εξαλείφονται. Το βασικό είναι να πιάνουμε κάθε φορά τους στόχους μας».
Σε ό,τι αφορά την ανεργία και την επιχειρηματικότητα, τονίζει: «Το πρόβλημα τα τελευταία σχεδόν δύο χρόνια είναι ότι δεν υπάρχει ρευστότητα στην αγορά. Ουσιαστικά δεν είχαμε τραπεζικό σύστημα! [...] Αλλά τώρα μόλις λύθηκε, με την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών. Και κάνουμε τα πάντα για να επιστρέψει η ρευστότητα στην οικονομία το ταχύτερο. Αυτή είναι η σπουδαιότερη άμεση προτεραιότητά μας.
»Αυτό θα σώσει επιχειρήσεις, θα σώσει θέσεις εργασίας και θα δημιουργήσει τόνωση της αγοράς. Η ρευστότητα, σε συνδυασμό με την επιστροφή των οφειλών του Δημοσίου που ήδη προχωρεί, θα δημιουργήσει τις προϋποθέσεις για να αρχίσει η ανάκαμψη. Μαζί φυσικά και η αποκατάσταση της εμπιστοσύνης προς τη χώρα, που ομολογείται από όλους στο εξωτερικό και τη δείχνουν κάθε μέρα και οι αγορές.
»Βασικό μου μέλημα είναι η καταπολέμηση της ανεργίας. Γι' αυτό προσπαθώ συνεχώς. [...] Αλλά αυτό δεν γίνεται από τη μια στιγμή στην άλλη. Δεν μπορείς να "διατάξεις" την ανάκαμψη της οικονομίας! [...] Η ανάκαμψη δεν γίνεται αυτόματα. Δεν γυρίζεις το κλειδί και παίρνει μπροστά η μηχανή αμέσως. Επί έναν χρόνο σταθεροποιήσαμε την κατάσταση στο εσωτερικό και εξασφαλίσαμε τις προϋποθέσεις για να αρχίσει η ανάκαμψη. Αλλωστε, όλες οι επίσημες προβλέψεις αυτό λένε πια».
Σε ό,τι αφορά τα ενεργειακά, ο πρωθυπουργός αναφέρει: «Σύμφωνα με τα πρώτα επίσημα στοιχεία, οι ενεργειακοί πόροι που βρίσκονται μέσα στον ελληνικό θαλάσσιο χώρο μπορούν σε λίγα χρόνια να καλύπτουν κάποιο, όχι αμελητέο, μέρος των ενεργειακών αναγκών της Ευρώπης.
Αν επαληθευτούν κάποιες πρόσθετες ενδείξεις που υπάρχουν, το μέρος αυτό μπορεί να είναι πολύ μεγαλύτερο. Και μαζί με τα αντίστοιχα αποθέματα της Κύπρου και του Ισραήλ, τα οποία έχουν ήδη ανακαλυφθεί ή θεωρούνται αρκετά πιθανά, η περιοχή μας μπορεί να καλύπτει μελλοντικά σημαντικότατο μέρος των ενεργειακών αναγκών ολόκληρης της Ευρώπης σε φυσικό αέριο.
» [...] Και από τις εξελίξεις που θα προκύψουν θα αναβαθμιστούν η θέση και ο ρόλος πολλών χωρών της περιοχής μας. Και η Ελλάδα θα είναι σίγουρα μία από τις χώρες αυτές».
Όσον αφορά στις σχέσεις της χώρας με τις ΗΠΑ, με αφορμή την επίσκεψή του στην Ουάσινγκτον στις 8 Αυγούστου, ο Αντώνης Σαμαράς σημειώνει: «Επαναπροσδιορίζουμε τις σχέσεις της Ελλάδας με φίλους, συμμάχους και εταίρους. [...] Στο πρόσωπο, λοιπόν, του Μπαράκ Ομπάμα βλέπουμε έναν φίλο και έναν σύμμαχο. Μόνο που τέτοιες σχέσεις χρειάζονται επαναπροσδιορισμό σε κρίσιμες καμπές. Και τέτοια είναι η εποχή που ζούμε: μια κρίσιμη καμπή· και για την Ελλάδα και για την Ευρώπη και για την περιφερειακή ασφάλεια στην Ανατολική Μεσόγειο. Ζητούμενο, λοιπόν, να δώσουμε νέα δυναμική στις ελληνοαμερικανικές σχέσεις. Εμείς προσβλέπουμε σε στρατηγικό διάλογο μακράς πνοής με τους συμμάχους μας».
Ερωτηθείς εάν η χώρα προσβλέπει σε επενδύσεις από τις ΗΠΑ, αναφέρει: «Όλα αυτά είναι προς συζήτηση. Ενα πράγμα όμως θέλω να υπογραμμίσω: προσπαθούμε να κάνουμε την Ελλάδα χώρα "φιλική" για παραγωγικές επενδύσεις. Αυτό έκαναν όλες οι άλλες χώρες που κατάφεραν να μπουν σε αναπτυξιακή τροχιά. Αν το πετύχουμε, ασφαλώς έχουμε να προσδοκούμε πολλά και από αμερικανούς επενδυτές και από άλλους. Αν δεν το καταφέρουμε, δεν θα βγούμε από την κρίση...
Συνεπώς, εμείς θα "σώσουμε" τον εαυτό μας. Κανένας άλλος δεν θα μας "σώσει".»
Ερωτηθείς για το πρόγραμμα διαθεσιμότητας των δημοσίων υπαλλήλων, ο κ. Σαμαράς λέει: «Σε όλες τις δημοσκοπήσεις οι πολίτες δηλώνουν με συντριπτική πλειοψηφία υπέρ του "ξεκαθαρίσματος" στο Δημόσιο! Κοιτάξτε για τι ακριβώς συζητάμε: Σε μια χώρα που βούλιαζε στα ελλείμματα και διέθετε έναν υπερδιογκωμένο δημόσιο τομέα, τελικά θα θέσουμε σε διαθεσιμότητα το... 3,5% του συνολικού προσωπικού του Δημοσίου! Από αυτό το 3,5% που θα τεθεί σε «διαθεσιμότητα», μόνο το 2% θα απομακρυνθεί τελικά.
»[...] Το σπουδαιότερο: Για καθέναν από αυτούς που απομακρύνονται θα προσληφθεί με αξιοκρατικό τρόπο ένας νέος. Και μάλιστα σε θέσεις όπου τους έχουμε πραγματικά ανάγκη: νοσοκομεία, ΚΕΠ κ.α. Αρα, από αυτό η ανεργία δεν θα επηρεαστεί καθόλου!»
Κληθείς να συγκρίνει το διαφορετικό χειρισμό της ΕΡΤ από τις αμυντικές βιομηχανίες, ο πρωθυπουργός δηλώνει ότι πρόκειται για δύο ακριβώς αντίθετες περιπτώσεις. «Την ΕΡΤ την ελεεινολογούσαν οι πάντες! Ακόμη και εκείνοι που χύνουν κροκοδείλια δάκρυα εκ των υστέρων για την κατάργησή της! Αντίθετα, για τις αμυντικές βιομηχανίες όλοι αναγνωρίζουν τον ρόλο και τη σημασία τους. Ακόμη και εκείνοι που ιδεολογικά θα ήθελαν να καταργήσουν... τον Στρατό και τους εξοπλισμούς!
»Στην ΕΡΤ επιχειρήθηκε πολλές φορές η "αναδιάρθρωσή της εν λειτουργία", χωρίς κανένα απολύτως αποτέλεσμα. Και όσοι επιμένουν ότι θα μπορούσε τάχα να αναδιαρθρωθεί η ΕΡΤ "εν λειτουργία", λένε ψέματα - και μάλιστα εν γνώσει τους. Ουσιαστικά δεν ήθελαν καμία αλλαγή.
Αντίθετα, οι αμυντικές βιομηχανίες είχαν υποβαθμιστεί για χρόνια, ενώ διαθέτουν πολλά και σημαντικά ανταγωνιστικά πλεονεκτήματα. Και αυτά θέλουμε να αναδείξουμε σήμερα με τη μεγάλη αναδιάρθρωση που προωθούμε».
Ερωτηθείς για τα εμφυλιοπολεμικά συνθήματα με που ακούστηκαν στη Βουλή, ο πρωθυπουργός επισημαίνει: «Τα συνθήματα που αναφέρατε δεν είναι «γραφικότητες». Εχουν οσμή αίματος! Είναι ακραίες εκδηλώσεις διχασμού και... "νοσταλγία" εμφύλιας σύγκρουσης! Οσοι τα φωνάζουν είναι τυφλωμένοι, ακραίοι. Και όσοι τα ανέχονται, ακόμη, είναι απολύτως συνυπεύθυνοι και εξίσου ακραίοι.
»Δείχνουν όμως με τον πιο αποκαλυπτικό τρόπο πού θέλουν, όσοι τα φωνάζουν, να οδηγήσουν την ελληνική κοινωνία: σε έναν θανάσιμο φαύλο κύκλο διχασμού, ανάμεσα σε δύο αλληλοτροφοδοτούμενα και απεχθή άκρα! Αυτό βλέπει η ελληνική κοινωνία. Και όσο περισσότερο συνειδητοποιεί πού την οδηγούν τόσο περισσότερο θα αποστρέφει το πρόσωπό της και από τα δύο άκρα».
www.i-reportergr.com
οτι δεν θα δεχθεί εκβιασμούς!
Οι δικές μας πληροφορίες λένε οτι η συζήτηση με τον Μ.Ομπάμα θα είναι εξαιρετικά δύσκολη και δεν θα έχει ΚΑΜΜΙΑ απολύτως σχέση με στήριξη του Α.Σαμαρά(μάλλον το αντίθετο). Οπως επίσης στους διαλόγους Σόϊμπλε-Σαμαρά που αποκαλύψαμε - και επιβεβαιώθηκαν στη συνέχεια απο διάφορες "διαρροές"- οτι οι Γερμανοί θα απαιτήσουν ΠΡΟΣΘΕΤΑ ΜΕΤΡΑ 5 δις το φθινόπωρο ενω βιάζονται να βάλουν στο χέρι και τα ακίνητα ΚΟΨΟΧΡΟΝΙΑ αφού κανένας δεν μπορεί να ανταποκριθεί σε ΤΟΣΟΥΣ φόρους και ΧΡΕΗ που δημιούργησε για τον καθένας μας η τρόϊκα ΕΣΚΕΜΜΕΝΑ. Το οτι η κυβέρνηση ΘΑ ΠΕΣΕΙ ΜΕ ΠΑΤΑΓΟ και θα κονιορτοποιηθει αν τολμήσει εστω και να σκεφθει να βαλει χερι στην πρώτη κατικία του ελληνα, πρέπει να θεωρείτε κάτι περισσότερο ΑΠΟ ΔΕΔΟΜΕΝΟ(με ό,τι κι αν σημαίνει αυτό). Απο εκεί και μετά ούτως η άλλως "το πρόγραμμα αυτό δεν βγαίνει" για τον απλούστατο λόγο οτι σχεδιάσθηκε οχι για μεταρρυθμισεις αλλά για...πλιάτσικο. Οχι για ανάπτυξη, αλλά για ...ληστεία.Ο καθένας ας αναλάβει τις ευθυνες του.
Διαβάστε στη συνεχεια το ρεπορτάζ απο τον ΔΟΛ:
Στη συνέντευξη που παραχώρησε στην εφημερίδα Τα Νέα, ο πρωθυπουργός μιλά για την «ειλικρινή και εποικοδομητική» συνεργασία με τον Ευ.Βενιζέλο, αφήνει να διαφανεί ότι η σχέση του με τον Φ.Κουβέλη εισέρχεται σε μια περίοδο ψυχρότητας, ενώ παρατηρεί ότι δεν βλέπει περιθώριο συναίνεσης με τον ΣΥΡΙΖΑ.
Παράλληλα, ο Αντώνης Σαμαράς επιτίθεται στα άκρα του πολιτικού φάσματος, με αφορμή εμφυλιοπολεμικά συνθήματα, για τα οποία λέει ότι «έχουν οσμή αίματος» και τονίζει ότι «όσοι τα φωνάζουν θέλουν να οδηγήσουν την ελληνική κοινωνία σε έναν θανάσιμο φαύλο κύκλο διχασμού».
Σε ό,τι αφορά την οικονομία, ο πρωθυπουργός επιμένει ότι δεν θα υπάρξουν νέα μέτρα, ενώ χαρακτηρίζει «υποθέσεις εργασίας» τις προβλέψεις για δημοσιονομικό κενό. Παράλληλα προειδοποιεί ότι αν αποτύχει το πείραμα με τη μείωση του ΦΠΑ στην εστίαση, τότε απομακρύνεται ο γενικότερος στόχος μείωσης της φορολογίας.
Ο πρωθυπουργός υπεραμύνεται των χειρισμών για την ΕΡΤ και δηλώνει ότι αποτελεί ακριβώς την αντίθετη περίπτωση από τις αμυντικές βιομηχανίες.
Εν όψει της επίσκεψής του στις ΗΠΑ, ο Αντώνης Σαμαράς σημειώνει ότι προσβλέπει σε έναν «στρατηγικό διάλογο μακράς πνοής» με την κυβέρνηση των ΗΠΑ και σε μια «νέα δυναμική» των ελληνοαμερικανικών σχέσεων, υπογραμμίζοντας παράλληλα ότι «οι ανησυχίες των ΗΠΑ για τη σταθερότητα στην Ανατολική Μεσόγειο συμπίπτουν με τις αντίστοιχες δικές μας ανησυχίες».
Ειδικότερα, για το θέμα των εκλογών, ο πρωθυπουργός παρατηρεί: «Τα "εκλογικά σενάρια" τα συντηρούν όσοι εύχονται να αποτύχει η κυβέρνηση. Αλλά η πλειονότητα του ελληνικού λαού εύχεται το ακριβώς αντίθετο: Να ολοκληρώσουμε το έργο μας! Και αυτό καλύτερα από όλους το γνωρίζουν οι βουλευτές μας. Αλλωστε, γιατί να κάνουμε εκλογές λίγο προτού φανεί η ανάκαμψη, την οποία επιβεβαιώνουν όλες οι προβλέψεις;
»Πρόωρες εκλογές ούτε θέλω ούτε πρόκειται να επιδιώξω! Ωστόσο, το ότι δεν θέλω εκλογές δεν σημαίνει ότι θα ήμουν διατεθειμένος να δεχθώ οποιονδήποτε εκβιασμό από οποιαδήποτε συμφέροντα! Διότι αν αντιληφθώ εκβιασμούς ή άλλου είδους πιέσεις, τότε προφανώς άλλοι θα έχουν τις ευθύνες για ό,τι συμβεί. Να το πω αλλιώς: Εγώ θέλω σταθερότητα και εξάντληση τετραετίας! Για το καλό του τόπου. Αλλά έχω και τα μάτια μου ανοιχτά... »
Για την οικονομία, ο κ. Σαμαράς σημειώνει: «Εφόσον καταφέρουμε να πιάσουμε τον στόχο για πρωτογενές πλεόνασμα, δεν θα χρειάζονται άλλα περιοριστικά μέτρα. Αυτά που ακούγονται κάθε τόσο για "δημοσιονομικό κενό" τα επόμενα χρόνια αποτελούν "προβλέψεις" που εξαρτώνται από υποθέσεις εργασίας. Συνήθως τα μεγέθη στα οποία καταλήγουν είναι πολύ μικρότερα από αυτά που ξεκινούν. Και έπειτα από κάποιες διορθωτικές κινήσεις εξαλείφονται. Το βασικό είναι να πιάνουμε κάθε φορά τους στόχους μας».
Σε ό,τι αφορά την ανεργία και την επιχειρηματικότητα, τονίζει: «Το πρόβλημα τα τελευταία σχεδόν δύο χρόνια είναι ότι δεν υπάρχει ρευστότητα στην αγορά. Ουσιαστικά δεν είχαμε τραπεζικό σύστημα! [...] Αλλά τώρα μόλις λύθηκε, με την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών. Και κάνουμε τα πάντα για να επιστρέψει η ρευστότητα στην οικονομία το ταχύτερο. Αυτή είναι η σπουδαιότερη άμεση προτεραιότητά μας.
»Αυτό θα σώσει επιχειρήσεις, θα σώσει θέσεις εργασίας και θα δημιουργήσει τόνωση της αγοράς. Η ρευστότητα, σε συνδυασμό με την επιστροφή των οφειλών του Δημοσίου που ήδη προχωρεί, θα δημιουργήσει τις προϋποθέσεις για να αρχίσει η ανάκαμψη. Μαζί φυσικά και η αποκατάσταση της εμπιστοσύνης προς τη χώρα, που ομολογείται από όλους στο εξωτερικό και τη δείχνουν κάθε μέρα και οι αγορές.
»Βασικό μου μέλημα είναι η καταπολέμηση της ανεργίας. Γι' αυτό προσπαθώ συνεχώς. [...] Αλλά αυτό δεν γίνεται από τη μια στιγμή στην άλλη. Δεν μπορείς να "διατάξεις" την ανάκαμψη της οικονομίας! [...] Η ανάκαμψη δεν γίνεται αυτόματα. Δεν γυρίζεις το κλειδί και παίρνει μπροστά η μηχανή αμέσως. Επί έναν χρόνο σταθεροποιήσαμε την κατάσταση στο εσωτερικό και εξασφαλίσαμε τις προϋποθέσεις για να αρχίσει η ανάκαμψη. Αλλωστε, όλες οι επίσημες προβλέψεις αυτό λένε πια».
Σε ό,τι αφορά τα ενεργειακά, ο πρωθυπουργός αναφέρει: «Σύμφωνα με τα πρώτα επίσημα στοιχεία, οι ενεργειακοί πόροι που βρίσκονται μέσα στον ελληνικό θαλάσσιο χώρο μπορούν σε λίγα χρόνια να καλύπτουν κάποιο, όχι αμελητέο, μέρος των ενεργειακών αναγκών της Ευρώπης.
Αν επαληθευτούν κάποιες πρόσθετες ενδείξεις που υπάρχουν, το μέρος αυτό μπορεί να είναι πολύ μεγαλύτερο. Και μαζί με τα αντίστοιχα αποθέματα της Κύπρου και του Ισραήλ, τα οποία έχουν ήδη ανακαλυφθεί ή θεωρούνται αρκετά πιθανά, η περιοχή μας μπορεί να καλύπτει μελλοντικά σημαντικότατο μέρος των ενεργειακών αναγκών ολόκληρης της Ευρώπης σε φυσικό αέριο.
» [...] Και από τις εξελίξεις που θα προκύψουν θα αναβαθμιστούν η θέση και ο ρόλος πολλών χωρών της περιοχής μας. Και η Ελλάδα θα είναι σίγουρα μία από τις χώρες αυτές».
Όσον αφορά στις σχέσεις της χώρας με τις ΗΠΑ, με αφορμή την επίσκεψή του στην Ουάσινγκτον στις 8 Αυγούστου, ο Αντώνης Σαμαράς σημειώνει: «Επαναπροσδιορίζουμε τις σχέσεις της Ελλάδας με φίλους, συμμάχους και εταίρους. [...] Στο πρόσωπο, λοιπόν, του Μπαράκ Ομπάμα βλέπουμε έναν φίλο και έναν σύμμαχο. Μόνο που τέτοιες σχέσεις χρειάζονται επαναπροσδιορισμό σε κρίσιμες καμπές. Και τέτοια είναι η εποχή που ζούμε: μια κρίσιμη καμπή· και για την Ελλάδα και για την Ευρώπη και για την περιφερειακή ασφάλεια στην Ανατολική Μεσόγειο. Ζητούμενο, λοιπόν, να δώσουμε νέα δυναμική στις ελληνοαμερικανικές σχέσεις. Εμείς προσβλέπουμε σε στρατηγικό διάλογο μακράς πνοής με τους συμμάχους μας».
Ερωτηθείς εάν η χώρα προσβλέπει σε επενδύσεις από τις ΗΠΑ, αναφέρει: «Όλα αυτά είναι προς συζήτηση. Ενα πράγμα όμως θέλω να υπογραμμίσω: προσπαθούμε να κάνουμε την Ελλάδα χώρα "φιλική" για παραγωγικές επενδύσεις. Αυτό έκαναν όλες οι άλλες χώρες που κατάφεραν να μπουν σε αναπτυξιακή τροχιά. Αν το πετύχουμε, ασφαλώς έχουμε να προσδοκούμε πολλά και από αμερικανούς επενδυτές και από άλλους. Αν δεν το καταφέρουμε, δεν θα βγούμε από την κρίση...
Συνεπώς, εμείς θα "σώσουμε" τον εαυτό μας. Κανένας άλλος δεν θα μας "σώσει".»
Ερωτηθείς για το πρόγραμμα διαθεσιμότητας των δημοσίων υπαλλήλων, ο κ. Σαμαράς λέει: «Σε όλες τις δημοσκοπήσεις οι πολίτες δηλώνουν με συντριπτική πλειοψηφία υπέρ του "ξεκαθαρίσματος" στο Δημόσιο! Κοιτάξτε για τι ακριβώς συζητάμε: Σε μια χώρα που βούλιαζε στα ελλείμματα και διέθετε έναν υπερδιογκωμένο δημόσιο τομέα, τελικά θα θέσουμε σε διαθεσιμότητα το... 3,5% του συνολικού προσωπικού του Δημοσίου! Από αυτό το 3,5% που θα τεθεί σε «διαθεσιμότητα», μόνο το 2% θα απομακρυνθεί τελικά.
»[...] Το σπουδαιότερο: Για καθέναν από αυτούς που απομακρύνονται θα προσληφθεί με αξιοκρατικό τρόπο ένας νέος. Και μάλιστα σε θέσεις όπου τους έχουμε πραγματικά ανάγκη: νοσοκομεία, ΚΕΠ κ.α. Αρα, από αυτό η ανεργία δεν θα επηρεαστεί καθόλου!»
Κληθείς να συγκρίνει το διαφορετικό χειρισμό της ΕΡΤ από τις αμυντικές βιομηχανίες, ο πρωθυπουργός δηλώνει ότι πρόκειται για δύο ακριβώς αντίθετες περιπτώσεις. «Την ΕΡΤ την ελεεινολογούσαν οι πάντες! Ακόμη και εκείνοι που χύνουν κροκοδείλια δάκρυα εκ των υστέρων για την κατάργησή της! Αντίθετα, για τις αμυντικές βιομηχανίες όλοι αναγνωρίζουν τον ρόλο και τη σημασία τους. Ακόμη και εκείνοι που ιδεολογικά θα ήθελαν να καταργήσουν... τον Στρατό και τους εξοπλισμούς!
»Στην ΕΡΤ επιχειρήθηκε πολλές φορές η "αναδιάρθρωσή της εν λειτουργία", χωρίς κανένα απολύτως αποτέλεσμα. Και όσοι επιμένουν ότι θα μπορούσε τάχα να αναδιαρθρωθεί η ΕΡΤ "εν λειτουργία", λένε ψέματα - και μάλιστα εν γνώσει τους. Ουσιαστικά δεν ήθελαν καμία αλλαγή.
Αντίθετα, οι αμυντικές βιομηχανίες είχαν υποβαθμιστεί για χρόνια, ενώ διαθέτουν πολλά και σημαντικά ανταγωνιστικά πλεονεκτήματα. Και αυτά θέλουμε να αναδείξουμε σήμερα με τη μεγάλη αναδιάρθρωση που προωθούμε».
Ερωτηθείς για τα εμφυλιοπολεμικά συνθήματα με που ακούστηκαν στη Βουλή, ο πρωθυπουργός επισημαίνει: «Τα συνθήματα που αναφέρατε δεν είναι «γραφικότητες». Εχουν οσμή αίματος! Είναι ακραίες εκδηλώσεις διχασμού και... "νοσταλγία" εμφύλιας σύγκρουσης! Οσοι τα φωνάζουν είναι τυφλωμένοι, ακραίοι. Και όσοι τα ανέχονται, ακόμη, είναι απολύτως συνυπεύθυνοι και εξίσου ακραίοι.
»Δείχνουν όμως με τον πιο αποκαλυπτικό τρόπο πού θέλουν, όσοι τα φωνάζουν, να οδηγήσουν την ελληνική κοινωνία: σε έναν θανάσιμο φαύλο κύκλο διχασμού, ανάμεσα σε δύο αλληλοτροφοδοτούμενα και απεχθή άκρα! Αυτό βλέπει η ελληνική κοινωνία. Και όσο περισσότερο συνειδητοποιεί πού την οδηγούν τόσο περισσότερο θα αποστρέφει το πρόσωπό της και από τα δύο άκρα».
www.i-reportergr.com
http://ksipnistere.blogspot.gr/2013/08/blog-post_3849.html
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου