Τετάρτη 10 Ιουλίου 2013

Στη Βουλή το πολυνομοσχέδιο – μαμούθ. Δείτε εδω την Αιτιολογική Έκθεση και το Σχέδιο Νόμου


Κατατέθηκε στη Βουλή το πολυνομοσχέδιο – μαμούθ. Πρόκειται για εφαρμοστικό νόμο 109 άρθρων εκ των οποίων οι μισοί καταγράφουν το νέο Κώδικα Φορολογίας Εισοδήματος. Τα υπόλοιπα άρθρα φέρνουν νέο «μνημόνιο» στους ΟΤΑ, μεγάλο τσεκούρι σε δημοτικούς υπαλλήλους και εκπαιδευτικούς, καθώς παρεμβάσεις σε υγεία, ταμεία, στην αγορά πετρελαιοειδών και στην εκκαθάριση τραπεζών....

Το νομοσχέδιο θα πρέπει να συζητηθεί και να ψηφιστεί έως τις 19 Ιουλίου προκειμένου να εκταμιευτεί η πρώτη από τις δόσεις που ενέκρινε χθες το Eurogroup ύψους 3 δισ. ευρώ (επί συνόλου 6,8 δισ. ευρώ).
Σύμφωνα με πληροφορίες, τελευταία στιγμή βγήκαν εκτός του νομοσχεδίου θέματα όπως το άνοιγμα καταστημάτων τις Κυριακές το όποιο θα συμπεριληφθεί αργότερα σε άλλη ρύθμιση.

Σφίγγουν τα λουριά στους ΟΤΑ
Στο πολυνομοσχέδιο περιλαμβάνονται διατάξεις για την τροποποίηση είσπραξης δημοσίων εσόδων, όπως και παρεμβάσεις για την ενίσχυση του παρατηρητηρίου οικονομικής αυτοτέλειας των ΟΤΑ ώστε να γίνει πιο «σφιχτός» ο έλεγχος στα οικονομικά των δήμων. Πλέον, το παρατηρητήριο θα έχει δικαίωμα γνώμης επί των προϋπολογισμών των δήμων.

Το υπουργείο Οικονομικών θα μπορεί μαζί με το υπουργείο Εσωτερικών να επανακαθορίζει τα όρια δαπανών των δήμων, ενώ γίνονται υποχρεωτικοί οι προϋπολογισμοί σε κάθε δήμο και τοπική κοινότητα σε ετήσια βάση με σαφή χρονικά όρια. Αντίστοιχες διατάξεις ορίζονται για τις περιφέρειες. Σε περίπτωση μη συμμόρφωσης ή υπέρβασης θεσπίζεται παρακράτηση και μη απόδοση της τακτικής επιχορήγησης της περιφέρειας από τους κεντρικούς αυτοτελείς πόρους.

Καταργούνται σχολικοί φύλακες και δημοτική αστυνομία

Στους δήμους καταργείται συνολικά η ειδικότερα των σχολικών φυλάκων και οι υπάλληλοι τίθενται σε διαθεσιμότητα.

Από την 23/9/2013 καταργούνται στους Δήμους οι θέσεις του κλάδου Δημοτικής Αστυνομίας. Οι υπάλληλοι των οποίων οι θέσεις καταργούνται και τίθενται σε διαθεσιμότητα.

Στις περιπτώσεις σχολικών φυλάκων ή εργαζόμενων στην δημοτική αστυνομία που ανήκουν σε ευαίσθητες ομάδες οι οποίες και προσδιορίζονται στο νόμο (ανάπηρος σε ποσοστό τουλάχιστον 67% ή πολύτεκνος, με σύζυγος ή τέκνο με αναπηρία ή που ασκεί κατ’ αποκλειστικότητα τη γονική μέριμνα ή έχει σύζυγο σε διαθεσιμότητα) μετατάσσονται αυτοδικαίως «σε συνιστώμενες προσωποπαγείς θέσεις κλάδου ή ειδικότητας με το βασικό τίτλο σπουδών που κατέχουν».

Στο άρθρο 90 περί διαθεσιμότητας ορίζεται ότι επιτρέπεται να καταργούνται θέσεις σε υπουργεία και στο ευρύτερο δημόσιο μετά από τεκμηρίωση που θα στηρίζεται σε εκθέσεις αξιολόγησης δομών και σχέδια στελέχωσης. Αντιστοίχως, επιτρέπει να δημιουργούνται νέες θέσεις. Σε διαθεσιμότητα θα τίθεται το προσωπικό που υπηρετεί σε θέσεις που καταργούνται. Παράλληλα, ορίζονται κριτήρια αξιολόγησης του ενώ όσοι επιθυμούν να αποχωρήσουν τίθενται κατά προτεραιότητα σε διαθεσιμότητα χωρίς αποτίμηση προσόντων.

«Σφάζουν» τα τεχνικά λύκεια

Καταργούνται 46 συνολικά ειδικότητες τεχνικών λυκείων. Ειδικότερα καταργούνται οι εξής ειδικότητες εκπαιδευτικών: μηχανικοί, κλωστοϋφαντουργίας,  ιατροί, οδοντίατροι, φαρμακοποιοί, νοσηλευτές, τεχνικοί ιατρικών οργάνων, τεχνολόγοι μουσικής τεχνολογίας, γραφικών τεχνών, αισθητικής, κομμωτικής, ιατρικών εργαστηρίων, οδοντοτεχνικής, κοινωνικής εργασίας, νοσηλευτικής, μαιευτικής, ραδιολογίας-ακτινολογίας εργασιοθεραπείας, φυσιοθεραπείας, γραφιστικής, διακοσμητικής, φωτογραφίας, βρεφονηπιοκόμοι, δημόσιας υγιεινής, επισκέπτες υγείας, ιταλικής, ισπανικής, χημικοί εργαστηρίων, υπάλληλοι γραφείου, υπάλληλοι λογιστηρίου, διακοσμητικής, γραφικών τεχνών, αργυροχρυσοχοΐας, οδοντοτεχνικής, βοηθ. ιατρ. και βιολογ. Εργαστηρίων, βοηθοί παιδοκόμοι – βρεφοκόμοι, χείριστες ιατρικών συσκευών, ηλεκτροτεχνίτες, μηχανοτεχνίτες, ηλεκτρονικοί, οικοδόμοι, ηλεκτροσυγκολλητές, τεχνίτες αυτοκίνητων, τεχνίτες ψύξεων (ψυκτικοί), υδραυλικοί, ξυλουργοί, κοπτικής-ραπτικής, τεχνικοί αμαξωμάτων.

Κινητικότητα

Στο άρθρο 91 του πολυνομοσχεδίου (περί κινητικότητας) ορίζεται ότι επιτρέπεται η μετάταξη ή μεταφορά υπαλλήλων σε άλλη θέση όταν επιβάλλεται από το συμφέρον της υπηρεσίας υποδοχής. Η μεταφορά θα είναι υποχρεωτική και θα γίνεται χωρίς αίτηση των υπαλλήλων σε υφιστάμενες κενές θέσεις ή σε θέσεις που συστήνονται με την πράξη μετάταξης. Αν ο/η υπάλληλος συμφωνήσει η μετάταξη θα μπορεί να γίνεται και σε κλάδο κατώτερης κατηγορίας. Ειδικά για τους εκπαιδευτικούς ορίζεται ότι η μετάταξη μπορεί να διενεργείται και σε κενή ή συνιστώμενη θέση μη συναφούς κλάδου ίδιας κατηγορίας.

Με το άρθρο 92 μεταφέρονται οι αρμοδιότητες διεύθυνσης κρατικών αυτοκινήτων και καταργείται μέρος των ειδικοτήτων του προσωπικού της.

Παρεμβάσεις στο υπουργείο Υγείας

Ορίζονται με το άρθρο 95 ποινές σε φαρμακοποιούς κα σε κατόχους άδειας κυκλοφορίας σκευασμάτων σε περίπτωση που δεν ακολουθούν μια σειρά από υποχρεώσεις ή έχουν έλλειψη σε φάρμακα. Ορίζονται επίσης αυστηρότεροι όροι συνταγογράφησης και ποινές συμβεβλημένων ιατρών, φυσιοθεραπευτών και παρόχων υπηρεσιών υγείας.

Κέντρο είσπραξης ασφαλιστικών οφειλών

Δημιουργείται κέντρο είσπραξης ασφαλιστικών οφειλών στο ΙΚΑ ΕΤΕΑΜ με οικονομική και λογιστική αυτοτέλεια και σκοπό την είσπραξη ληξιπρόθεσμων ασφαλιστικών οφειλών των ΟΚΑ. Στο άρθρο 103 επίσης ορίζονται μια σειρά από παρεμβάσεις διατάξεις για τον κατώτατο μισθό. Ορίζεται διαδικασία διαβούλευσης για το νομοθετημένο κατώτατο μισθό και ημερομίσθιο και οι όροι για τις ατομικές συμβάσεις που θα εφαρμοστούν από την 1/1/2017.

ΕΡΤ 

Με το άρθρο 108 ορίζεται ότι για το προσωπικό της καταργηθείσας ΕΡΤ Α.Ε. και των θυγατρικών της, των οποίων οι συμβάσεις λύθηκαν από τη δημοσίευση της διάταξης του άρθρου 3 της υπ’αριθμ. ΟΙΚ 02/11.6.2013 κοινής απόφασης του Υφυπουργού στον Πρωθυπουργό και του Υπουργού Οικονομικών (Β’ 1414) δεν θα εφαρμοστεί η διάταξη της παραγράφου 2 του άρθρου 2 του α.ν. 173/1967, με την οποία καθοριζόταν ανώτατο όριο για τον  καθορισμό των αποζημιώσεων αυτών.  

Παρεμβάσεις στην αγορά πετρελαιοειδών

Στο άρθρο 104 έρχονται παρεμβάσεις στην αγορά πετρελαιοειδών με τις οποίες ανοίγει ο ανταγωνισμός και σε μικρότερους παίκτες. Οι παρεμβάσεις αφορούν το ελάχιστο εταιρικό κεφάλαιο στην ασφαλιστική κάλυψη κινδύνων και στη διαθεσιμότητα αποθηκευτικών χώρων.

Έρχονται παράλληλα παρεμβάσεις στον κώδικα πολιτικής δικονομίας. Ενσωματώνεται οδηγία που φέρει παρεμβάσεις στην παροχή υπηρεσιών από δικηγόρους.

Συστήνεται Επιτροπή Εκκαθαρίσεων τραπεζών

Σε ό,τι αφορά τον χρηματοπιστωτικό κλάδο, το πολυνομοσχέδιο προβλέπει τη σύσταση πενταμελούς Επιτροπής Ειδικών Εκκαθαρίσεων η οποία στη ουσία θα επιβλέπει τις ενέργειες του ειδικού εκκαθαριστή που έχει αναλάβει την εκκαθάριση ενός πιστωτικού ιδρύματος.

Όπως αναφέρεται στο κείμενο του νομοσχεδίου, τα μέλη της Επιτροπής θα διορίζονται με απόφαση της Τράπεζας της Ελλάδος, ενώ ο ειδικός εκκαθαριστής υποχρεούται να ζητά, με αιτιολογημένο και εμπεριστατωμένο αίτημά του, τη σύμφωνη γνώμη της Επιτροπής, για τις ακόλουθες συναλλαγές:

α) Συμβιβασμούς, όταν η απαίτηση, στην οποία αφορά ο συμβιβασμός, υπερβαίνει, κατά το δανειστή, τις είκοσι χιλιάδες (20.000) ευρώ, περιλαμβανομένων κεφαλαίου, τόκων και εξόδων. Ως συμβιβασμοί νοούνται συμβάσεις που έχουν στοιχείο μερικής άφεσης χρέους ως προς το κεφάλαιο του δανείου.

β) Ρυθμίσεις δανείων, όταν η απαίτηση κατά του οφειλέτη υπερβαίνει τις διακόσιες πενήντα χιλιάδες (250.000) ευρώ, περιλαμβανομένων κεφαλαίου, τόκων και εξόδων. Ως ρυθμίσεις νοούνται ιδίως συμβάσεις, με τις οποίες παρατείνεται ο χρόνος αποπληρωμής του δανείου ή μειώνεται το επιτόκιό του. Οι ρυθμίσεις μπορούν να αναφέρονται και σε δάνεια που έχουν καταγγελθεί.

γ) Εκποιήσεις ακινήτων, οι οποίες γίνεται πάντοτε με πλειστηριασμό, σύμφωνα με όσα ορίζονται ειδικότερα από την Τράπεζα της Ελλάδος βάσει της παραγράφου 5, η δε έγκριση παρέχεται πριν από τον πλειστηριασμό και έχει ως αντικείμενο και την τιμή πρώτης προσφοράς. Σύμφωνη γνώμη της Επιτροπής δεν απαιτείται, εάν η αντικειμενική αξία του ακινήτου είναι μικρότερη των εκατόν πενήντα χιλιάδων (150.000) ευρώ και η τιμή πρώτης προσφοράς ισούται τουλάχιστον με τα επτά δέκατα (7/10)της λογιστικής αξίας του ακινήτου.

δ) Εκποιήσεις απαιτήσεων από δάνεια, συμμετοχών, μετοχών, εταιρικών μεριδίων και ομολόγων. Σύμφωνη γνώμη της Επιτροπής δεν απαιτείται, εάν η λογιστική αξία του εκποιούμενου στοιχείου είναι μικρότερη των εκατόν πενήντα χιλιάδων (150.000) ευρώ και η τιμή πρώτης προσφοράς ισούται τουλάχιστον με τα επτά δέκατα (7/10) της λογιστικής αξίας ή όταν πρόκεται για εισηγμένους τίτλους σε οργανωμένη αγορά. . Όταν απαιτείται σύμφωνη γνώμη της Επιτροπής, η εκποίηση γίνεται με πλειστηριασμό, σύμφωνα με όσα ορίζονται ειδικότερα από την Τράπεζα της Ελλάδος βάσει της παραγράφου 6, η δε έγκριση παρέχεται πριν από τον πλειστηριασμό και έχει ως αντικείμενο και την τιμή πρώτης προσφοράς.

Η Επιτροπή θα συνεδριάζει και θα αποφασίζει με πλειοψηφία του όλου αριθμού των μελών της. Ομόφωνη απόφαση απαιτείται: α) όταν οι απαιτήσεις των περιπτώσεων α και β, υπερβαίνουν το ένα εκατομμύριο (1.000.000) ευρώ και β) όταν η λογιστική αξία του προς εκποίηση περιουσιακού στοιχείου των περιπτώσεων γ και δ υπερβαίνει το ένα εκατομμύριο (1.000.000) ευρώ.

Τα μέλη της Επιτροπής έχουν υποχρέωση τήρησης απορρήτου των εργασιών της, ισχύουσας και της παραγράφου 7 του άρθρου 60. Οι εξαιρέσεις από την υποχρέωση απορρήτου που προβλέπονται στο άρθρο 60 εφαρμόζονται αναλόγως.

Η Τράπεζα της Ελλάδος με απόφασή της μπορεί να καθορίζει θέματα σχετικά με τον τρόπο λειτουργίας της Επιτροπής Ειδικής Εκκαθάρισης, τα προσόντα των μελών της, την καταβολή αποζημίωσης από την Τράπεζα της Ελλάδος, περαιτέρω όρους και διατυπώσεις για τις συναλλαγές που συνάπτονται με σύμφωνη γνώμη της Επιτροπής και άλλα ειδικότερα θέματα.

Διατηρείται παράλληλα, η ευχέρεια της Τράπεζας της Ελλάδος κατά την παράγραφο 2 του άρθρου 68 να καθορίζει όρους και διατυπώσεις για συναλλαγές, για τις οποίες δεν απαιτείται σύμφωνη γνώμη της Επιτροπής.


Αιτιολογική Έκθεση (480 KB)
Σχέδιο Νόμου (906 KB)
 
http://skeftomasteellhnika.blogspot.gr/2013/07/blog-post_7024.html

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Next previous home

Αναζήτηση στο ιστολόγιο

-------\ KRYON IN HELLENIC /-------

-------\ KRYON  IN  HELLENIC /-------
Ο Κρύων της Μαγνητικής Υπηρεσίας... Συστήνεται απλώς σαν βοηθός από την άλλη πλευρά του «πέπλου της δυαδικότητας», χωρίς υλική μορφή ή γένος. Διαμέσου του Λη Κάρολ, αναφέρεται στις ριζικές αλλαγές που συμβαίνουν στη Γη και τους Ανθρώπους αυτή την εποχή.

------------\Αλκυόν Πλειάδες/-------------

------------\Αλκυόν Πλειάδες/-------------
Σκοπός μας είναι να επιστήσουμε την προσοχή γύρω από την ανάγκη να προετοιμαστούμε γι' αυτό το μεγάλο αστρικό γεγονός, του οποίου η ενέργεια ήδη έχει αρχίσει να γίνεται αντιληπτή στον πλανήτη μας μέσα από φωτεινά φαινόμενα, όμορφες λάμψεις, την παράξενη παθητική συμπεριφορά του ήλιου, αύξηση των εμφανίσεων μετεωριτών, διακοπών ρεύματος.. όλα αυτά είναι ενδείξεις της επικείμενης άφιξης της τεράστιας ηλεκτρομαγνητικής του ζώνης η οποία είναι φορτισμένη με φωτονικά σωματίδια, και κάθε ημέρα που περνάει αυξάνονται όλο και περισσότερο.

Οι επισκεπτεσ μας στον κοσμο απο 12-10-2010

free counters