Τρίτη 30 Απριλίου 2013

ΚΥΠΡΟΣ-Αναστασιάδης: Πήγα αξιόπιστος και γύρισα αναξιόπιστος

Ως μια καλοστημένη παγίδα χαρακτήρισε τα όσα διαδραματίσθηκαν στα δύο Eurogroup  ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, στην πρώτη του τηλεοπτική συνέντευξη, στη Νέα Ελληνική Τηλεόραση και την Έλλη Στάη, κάνοντας, μάλιστα, λόγο για προειλημμένες αποφάσεις.



Οι στιγμές στο Eurogroup, όπου λήφθηκαν οι αποφάσεις για το κούρεμα των καταθέσεων ήταν από τις χειρότερες στην πολιτική μου ζωή, δήλωσε ο Νίκος Αναστασιάδης, λέγοντας, πως έθεσε γι ακόμη μια φορά το εθνικό καλό πάνω από το πολιτικό κόστος. «Πήγα αξιόπιστος και επέστρεψα αναξιόπιστος», είναι η αναφορά του Προέδρου που προκαλεί ιδιαίτερη αίσθηση.
Χαρακτηριστική ήταν η αναφορά του Νίκου Αναστασιάδη σχολιάζοντας την τρόπο με τον οποίο αντιμετωπίστηκε η Κύπρος από τους Ευρωπαίους εταίρους. «Το πειραματόζωο», ανέφερε, «έπρεπε να είναι μια μικρή χώρα, που δεν θα επηρέαζε αρνητικά την Ευρωζώνη στο σύνολό της».
«Είχαμε προετοιμαστεί για το πρώτο Eurogroup με αξιόπιστες αντιπροτάσεις στα μέτρα που πρότεινε η τρόικα, ωστόσο το κούρεμα των καταθέσεων αποτελούσε για μένα κόκκινη γραμμή», δήλωσε ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας. «Θα μπορούσα να επιστρέψω σαν ήρωας μ’ ένα όχι και την επόμενη μέρα να καταρρεύσει όλη η οικονομία, αλλά έθεσα το εθνικό καλό πάνω από το πολιτικό κόστος». «Πιέστηκα να δεχθώ το κούρεμα καταθέσεων κάτω των 100 000», ανέφερε ο Πρόεδρος, λέγοντας, πως είναι λυπηρό, που ο κύριος Σόιμπλε επιμένει να ισχυρίζεται, πως κάτι τέτοιο ήταν πρόταση της κυπριακής κυβέρνησης. «Ήθελαν να τιμωρήσουν τους Ρώσους, αλλά στο τέλος τους έδωσαν την Τράπεζα Κύπρου», υποστήριξε ο Νίκος Αναστασιάδης.
Η επιμονή της Κριστίν Λαγκάρντ για εφαρμογή του γνωστού πλέον bail in ή η εφαρμογή resolution και για τις δύο τράπεζες περιέπλεξε τα πράγματα σύμφωνα με τον Πρόεδρο. Ο Νίκος Αναστασιάδης αρνήθηκε και τότε η επικεφαλής του ΔΝΤ ξεκαθάρισε, πως δεν θα συμμετάσχει στο πακέτο στήριξης της Κυπριακής Δημοκρατίας. Αμέσως, λέγει ο Πρόεδρος μια ομάδα χωρών διεμήνυσε, πως χωρίς τη συμμετοχή του ΔΝΤ δεν θα στείλουν το πακέτο για ψήφιση στα κοινοβούλιά τους. Στη συνέχεια ήρθε και η αναβολή της προκαθορισμένης συνάντησης με τον Ρώσο Υπ. Οικ. και έχασα ένα ακόμη διαπραγματευτικό χαρτί, ανέφερε ο Πρόεδρος Αναστασιάδης.
Την απογοήτευσή του για την στάση των Ευρωπαίων φίλων του εξέφρασε ο Πρόεδρος, κάνοντας ειδική αναφορά στη στάση που τήρησε το Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα έναντι των άδικων αποφάσεων του Eurogroup για την Κύπρο. Ανέφερε, πως η ρωσική βοήθεια απομακρύνθηκε μετά την πλήρη ταύτιση των σχέσεων της Ρωσίας με την Ευρώπη.
Ο Νίκος Αναστασιάδης δήλωσε ότι η απόφαση του πρώτου Eurogroup ήταν καλύτερη απ’ αυτή που λήφθηκε την 25η Μαρτίου, καθώς όπως ανέφερε οι καταθέτες κάτω των 100 000 θα επιβαρύνονταν με τα επιτόκια 1,5 χρόνου, ενώ οι ανασφάλιστες καταθέσεις με τα επιτόκια 2 χρόνων. Ίσως, είπε, να σώζαμε και τις δύο τράπεζες.
Το «όχι» της Βουλής είχε κόστος, δήλωσε ο Νίκος Αναστασιάδης και πρόσθεσε, πως όταν ένας λαός λειτουργεί παρορμητικά και όχι με την λογική, τότε πληρώνει κόστος.
Πρωτόγνωρα χαρακτήρισε αυτά που εφαρμόστηκαν στην Κύπρο και δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο, ανάλογες συνταγές να επαναληφθούν σε περιπτώσεις όπου υπάρχουν αφερέγγυες τράπεζες, οι οποίες, ωστόσο, δεν αποτελούν συστημικό κίνδυνο για την Ευρωζώνη.
Μαύρη χαρακτήρισε την 25η Μαρτίου, όπου λήφθηκε η τελική απόφαση του δεύτερου Eurogroup, ενώ επανέλαβε την πεποίθησή του ότι η Κύπρος θα τα καταφέρει. Αναφέρθηκε, μάλιστα, στον αγώνα της ΕΟΚΑ λέγοντας, πως κανείς δεν πίστευε ότι μια δράκα ανθρώπων θα έδιωχνε την αποικιοκρατία και θ’ αποκαθιστούσε τη δημοκρατία.
Ο Πρόεδρος αναφέρθηκε, επίσης, στην τραγική κατάσταση, που αντιμετώπισε η πατρίδα μας μετά την παράνομη τουρκική εισβολή του 1974, λέγοντας, πως, όπως τα καταφέραμε τότε, θα τα καταφέρουμε και σήμερα, καθώς όπως δήλωσε οι Κύπριοι έχουν πείσμα και πειθαρχία.
Κληθείς να σχολιάσει λανθασμένες αποφάσεις των κυπριακών τραπεζών ο Πρόεδρος είπε, πως «πήραν τα μυαλά μας αέρα και νομίζαμε ότι θα μετατρέψουμε τις τράπεζές μας σε Deutsche bank ή HSBC». Συνέχισε, λέγοντας, πως δεν μπορεί μια αφερέγγυα τράπεζα να λαμβάνει ELA ύψους 9,5 δις από την ΕΚΤ, καθώς αυτά τα κεφάλαια δίδονται σε υγιείς τράπεζες. «Είναι εδώ που ελέγχεται ο κύριος Ντράγκι», υπέδειξε ο Νίκος Αναστασιάδης.
Εποικοδομητική και καρποφόρα χαρακτήρισε την τελευταία συνάντηση, που είχε με τον Διοικητή της ΚΤ, λέγοντας ότι υπάρχουν κάποιες διαφωνίες, οι οποίες αναμένεται, πως θα ξεπεραστούν στο επόμενο χρονικό διάστημα.
Σχολιάζοντας την ρητορική του ΑΚΕΛ για εξεύρεση λύσης εκτός Ευρωζώνης, ο Νίκος Αναστασιάδης διερωτήθηκε γιατί δεν έδρασαν κατά τρόπο, ώστε να μην έρθει η τρόικα στην Κύπρο. Υπενθύμισε, πως η κυβέρνηση Χριστόφια έφερε την Τρόικα στο νησί και ότι το πρώτο πακέτο μέτρων λήφθηκε το Νοέμβριο του 2012, με την στήριξη, μάλιστα, της τότε αντιπολίτευσης.
Ο Νίκος Αναστασιάδης δήλωσε ότι δεν είναι εναντίον του δημοψηφίσματος, καθώς αποτελεί έκφραση του δημοκρατικού πολιτεύματος. Θεωρεί, ωστόσο, πως τη δεδομένη στιγμή θα είναι μια εκ των υστέρων πράξη, καθώς το μνημόνιο έχει ήδη υπογραφθεί.
Απορρίπτει, ως λύση, την επιστροφή στη λίρα, καθώς, όπως δήλωσε, ένα τέτοιο ενδεχόμενο θα διπλασιάσει το δημόσιο χρέος και διερωτήθηκε με ποιο τρόπο θα λυθεί το πρόβλημα εάν επιστρέψουμε στο εθνικό νόμισμα. «Κόβοντας χαρτάκια;», ρώτησε και πρόσθεσε, πως στην περίπτωση επιστροφής στη λίρα θα ευνοηθούν οι έχοντες και οι κατέχοντες. Ως εκ τούτου, θα οδηγηθούμε στην ολιγαρχία, ανέφερε.
Κατηγορηματικός υπήρξε ο Πρόεδρος, όταν κλήθηκε να σχολιάσει το ενδεχόμενο διασύνδεσης της επίλυσης του Κυπριακού προβλήματος με την εκμετάλλευση των υδρογονανθράκων και την οικονομική κρίση. «Όσοι υπολογίζουν σε κάτι τέτοιο θ’ απογοητευθούν», τόνισε και πρόσθεσε ότι η κυβέρνηση επιδιώκει τη σύναψη στρατηγικών συμμαχιών. Σ’ αυτό το πλαίσιο εντάσσεται και η επικείμενή επίσκεψή του στη γείτονα χώρα του Ισραήλ. 
Η κυβέρνηση αναμένει την επιβεβαιωτική γεώτρηση στο οικόπεδο 12 για να μπορέσει ν’ αξιοποιήσει εμπορικό το φυσικό πλούτο του νησιού, ανέφερε ο Νίκος Αναστασιάδης. Αναφορικά με τις απειλές των Τούρκων δήλωσε, πως, όταν δίνεις άδεια για έρευνες σε ισχυρές εταιρείες, τότε οι απειλές θα παραμένουν σε φιλολογικό επίπεδο. Το ίδιο συνέβη, υπέδειξε, όταν αρχίζαμε τις έρευνες στο οικόπεδο Αφροδίτη με τις απειλές της Τουρκίας να είναι ακόμη πιο σκληρές. Ωστόσο, η παρουσία της αμερικανοεβραϊκών συμφερόντων Noble Energy λειτούργησε αποτρεπτικά. Επομένως, πλανώνται πλάνην οικτράν οι Τούρκοι, εάν νομίζουν ότι με τις απειλές θα εμποδίσουν τη δυνατότητά μας γι αυτόνομη εκμετάλλευση των ενεργειακών πόρων, δήλωσε ο Πρόεδρος.
Το 76% του κυπριακού Ελληνισμού απέρριψε το Σχέδιο Ανάν, ανέφερε ο Νίκος Αναστασιάδης, τονίζοντας, πως δεν γίνεται να το επαναφέρουμε. Στόχος, είπε, είναι ν’ αποφευχθεί η έλευση ενός σχεδίου, που θα οδηγήσει τους Ελληνοκύπριους σε απόρριψή του.
Αναφερόμενος στο ζήτημα εκροής καταθέσεων από άτομα του οικογενειακού του περιβάλλοντος, τόνισε, πως δεν είναι δυνατόν να τον κατηγορούν ότι τις κρίσιμες εκείνες ώρες έδινε πληροφορίες σε συγγενικά του πρόσωπα. Διερωτήθηκε, μάλιστα, γιατί δεν απέσυραν όλα τους τα χρήματα, προκειμένου ν’ αποφύγουν ολοκληρωτικά την κούρεμα των κεφαλαίων τους.
Τέλος αναφέρθηκε στη Διερευνητική Επιτροπή δηλώνοντας, πως εάν του αποδοθούν πολιτικές ή άλλες ευθύνες, θα τις αναλάβει, έμπρακτα, υποβάλλοντας την παραίτησή του.
http://alfeiospotamos.blogspot.gr/2013/04/blog-post_1241.html

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Next previous home

Αναζήτηση στο ιστολόγιο

-------\ KRYON IN HELLENIC /-------

-------\ KRYON  IN  HELLENIC /-------
Ο Κρύων της Μαγνητικής Υπηρεσίας... Συστήνεται απλώς σαν βοηθός από την άλλη πλευρά του «πέπλου της δυαδικότητας», χωρίς υλική μορφή ή γένος. Διαμέσου του Λη Κάρολ, αναφέρεται στις ριζικές αλλαγές που συμβαίνουν στη Γη και τους Ανθρώπους αυτή την εποχή.

------------\Αλκυόν Πλειάδες/-------------

------------\Αλκυόν Πλειάδες/-------------
Σκοπός μας είναι να επιστήσουμε την προσοχή γύρω από την ανάγκη να προετοιμαστούμε γι' αυτό το μεγάλο αστρικό γεγονός, του οποίου η ενέργεια ήδη έχει αρχίσει να γίνεται αντιληπτή στον πλανήτη μας μέσα από φωτεινά φαινόμενα, όμορφες λάμψεις, την παράξενη παθητική συμπεριφορά του ήλιου, αύξηση των εμφανίσεων μετεωριτών, διακοπών ρεύματος.. όλα αυτά είναι ενδείξεις της επικείμενης άφιξης της τεράστιας ηλεκτρομαγνητικής του ζώνης η οποία είναι φορτισμένη με φωτονικά σωματίδια, και κάθε ημέρα που περνάει αυξάνονται όλο και περισσότερο.

Οι επισκεπτεσ μας στον κοσμο απο 12-10-2010

free counters