Παρασκευή, 15 Μαρτίου 2013

25.000 μαθητές ΠΕΙΝΑΝΕ στην Ελλάδα

Μάλλον η Ελλάδα δεν έχει πάρει στα σοβαρά το τι συμβαίνει στα σπλάχνα της. Το περιστατικό με τον μαθητή Δημοτικού σχολείου στην Πάτρα που λιποθύμησε, την την ώρα που πήγαινε σχολείο, μπροστά στα μάτια συμμαθητών του και γονέων, και όταν συνήλθε είπε ότι είχε να φάει δύο ημέρες, αφού οι....
γονείς του αδυνατούν να εξασφαλίσουν τα στοιχειώδη για την διατροφή της οικογένειας είναι “σταγόνα” στον ωκεανό. Όπως και η συγκλονιστική επιστολή της δασκάλας από τα Τρίκαλα που προειδοποιεί ότι θα έχουμε θανάτους παιδιών από ασιτία. Η πικρή αλήθεια που όλοι κάνουμε ότι δεν βλέπουμε, είναι ότι τουλάχιστον 25.000 μαθητές στην Ελλάδα, υποσιτίζονται. Η iTabloid ανοίγει ξανά σήμερα αυτό το θέμα, μήπως και αφυπνιστούν συνειδήσεις…
Το 1964, ο τότε πρωθυπουργός, Γεώργιος Παπανδρέου και ο υφυπουργός Παιδείας, Λουκής Ακρίτας, εγκαινίαζαν για πρώτη φορά στην Ελλάδα το πρωινό ρόφηµα του παιδιού και το µεσηµεριανό. Ήταν το συσσίτιο: γάλα -σκόνη, κίτρινο τυρί και σταφιδόψωμο, για να γλιτώσει η –κλονισμένη από την πείνα- υγεία των παιδιών. Σήμερα, 49 χρόνια μετά, η Ελλάδα αναγκάζεται να επιστρέψει και πάλι στα συσσίτια στα σχολεία. Ίσως με μια πιο «επείγουσα» μορφή.

Η κυβέρνηση, η οποία μόλις έναν χρόνο πριν διέψευδε ως «υπερβολές» τα κρούσματα λιποθυμίας μαθητών σε σχολεία από ασιτία, βλέπει το φαινόμενο της πείνας να έχει πάρει τόσο μεγάλες διαστάσεις, που δεν μπορεί να περιμένει το πρόγραμμα «φρούτα και γάλα για τα παιδιά» της ΕΕ που είναι στον… κόσμο της. Που προτείνει να δίνονται φρούτα και γάλα στα σχολεία για να μην… εθιστούν τα παιδιά στα junk food. Θα μπορούσε να είναι μια λύση, αλλά μέχρι να εφαρμοστεί, χιλιάδες παιδιά πεινάνε.

Έτσι, έρχεται η ιδιωτική πρωτοβουλία. Την αρχή έκανε το Ίδρυμα Νιάρχου, το οποίο μοιράζει χιλιάδες μερίδες φαγητού σε υποσιτισμένα παιδιά στα σχολεία. Ακολούθησε η Εκκλησία που άρχισε να κάνει το ίδιο. Και, στα δραματικά κελεύσματα δασκάλων και καθηγητών που έβλεπαν μαθητές τους να πεινάνε, ανταποκρίθηκε, παρακάμπτοντας το τέρας της γραφειοκρατίας, το Δημοτικό Βρεφοκομείο Αθηνών, άρχισε να παράγει περισσότερο φαγητό (χωρίς καμία επιπλέον χρηματοδότηση- απλά αφορά πρωτοβουλία των εργαζόμενων) και να στέλνει μερίδες φαγητού σε σχολεία όπου έχουν παρατηρηθεί φαινόμενα υποσιτισμού.

Οι αριθμοί

Οι αριθμοί, δυστυχώς, είναι αποκαρδιωτικοί. Το υπουργείο Παιδείας, παραδέχεται πως 25.000 παιδιά υποσιτίζονται σε όλη την Ελλάδα και ότι κρούσματα υποσιτισμού έχουν παρουσιαστεί σε 100 σχολεία πανελλαδικά. Δεκάδες καταγγελίες δασκάλων και καθηγητών κάνουν λόγο για λιποθυμίες παιδιών εξαιτίας της ασιτίας, ακόμη και περιστατικά όπου μαθητές κλέβουν από τους συμμαθητές τους το κολατσιό. Σκεφτείτε ότι υπάρχουν και χιλιάδες περιπτώσεις μαθητών που υποσιτίζονται και δεν «καταγράφονται» (όχι ότι υπάρχει καμία επίσημη καταγραφή) επειδή απλά τα παιδιά σταματούν να πηγαίνουν σχολείο, ή το «κρύβουν».
Μόνο το Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος, σε συνεργασία με το Υπουργείο Παιδείας, , ξεκίνησε ένα πρόγραμμα σίτισης για άπορα παιδιά στα σχολεία, που αφορά περίπου 16.000 παιδιά σε όλη τη χώρα. Το Ίδρυμα σκοπεύει να επεκτείνει το πρόγραμμα σε τουλάχιστον 4.000 παιδιά μέσα στο έτος. Χωρίς υπερβολή, αυτή η πρωτοβουλία έσωσε ζωές…

Έτσι, με συνοπτικές διαδικασίες, έχει αρχίσει η διανομή κουπονιών σίτισης ανά νομούς. Την ίδια ώρα, το Δημοτικό Βρεφοκομείο Αθηνών αναλαμβάνει να σιτίζει παιδιά στα δημοτικά και στα νηπιαγωγεία, που είναι υποσιτισμένα, ενώ η ΜΚΟ της Αρχιεπισκοπής «Αποστολή» θα αναλάβει να ενισχύσει τις οικογένειες 2.000 παιδιών στην Αθήνα.

Μια σύγχρονη µορφή συσσιτίων, µε τη µορφή µικρογευµάτων, θα προσφέρεται από τη νέα χρονιά στα σχολεία της χώρας, σε περιοχές όπου φοιτούν µεγάλα ποσοστά µαθητών από χαµηλότερα οικονοµικά στρώµατα, µετανάστες και Αθίγγανοι. Και βέβαια στις περιοχές του κέντρου της Αθήνας που στην πλειονότητά τους θα ενταχθούν στο σχετικό πρόγραµµα.

Οι δράσεις του Υπουργείου Παιδείας εντάσσονται στα προγράµµατα των Ζωνών Εκπαιδευτικής Προτεραιότητας (ΖΕΠ) που αφορούν τη στήριξη περιοχών µε µαθητές που έχουν ανάγκη κοινωνικής και εκπαιδευτικής στήριξης. Ως πρωταρχικής ανάγκης, έχουν επιλεγεί νηπιαγωγεία και δηµοτικά στις περιοχές του Ταύρου, της πλατείας Βάθης, των Εξαρχείων, των Κάτω Πατησίων, των Αχαρνών, αλλά και σχολεία σε Μοσχάτο, Νίκαια, Ασπρόπυργο, Ζεφύρι και Αυλώνα για να ενταχθούν στο πρόγραµµα.

«Μου έσωσαν τη ζωή»

Οι εποχές που ζούμε θυμίζουν αυτές της μεγάλης πείνας. Ο επίτιμος πρόεδρος της ΝΔ και πρώην πρωθυπουργός, Κωνσταντίνος Μητσοτάκης, θυμάται πως τα συσσίτια του είχαν σώσει τη ζωή: «Εγώ επέζησα από τα συσσίτια στη διάρκεια της µεγάλης πείνας» έχει εξομολογηθεί ο κ. Μητσοτάκης. «Τα συσσίτια ήταν πολύ σηµαντική υπόθεση. Δεν πρέπει τα παιδιά να πεινούν και να υποσιτίζονται. Τώρα έχουν αρχίσει πάλι να λειτουργούν τα συσσίτια. Αρχισαν µάλιστα να λειτουργούν και στον στρατό. Συνέστησα ακόµη και στα ιδρύµατα να κάνουν το ίδιο. Και ιδρύµατα, όπως π.χ. το Ιδρυµα Νιάρχου, αλλάζουν πολιτική στην οικονοµική κρίση και δίνουν χρήµατα για στέγαση και σίτιση. Πρέπει να κινητοποιηθούν οι πάντες».

http://www.itabloid.gr/

http://ksipnistere.blogspot.gr/2013/03/25000.html
Blog Widget by LinkWithin

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Next previous home
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Αναζήτηση στο ιστολόγιο

50000 ΧΙΛΙΑΔΕΣ ΣΕΛΙΔΕΣ ΣΤΟ ΣΑΙΤ ΤΗΣ ΑΙΘΕΡΙΚΗΣ ΓΡΑΦΗΣ. ΤΑΞΙΔΙ ΣΤΗΝ ΑΠΥΡΗ ΓΝΩΣΗ

ΑΠΟ ΤΟΝ ΕΛΛΗΝ ΑΝΘΡΩΠΟ ΑΡΤΕΜΗ ΣΩΡΡΑ ΠΟΥ ΑΓΩΝΙΖΕΤΑΙ ΓΙΑ ΕΣΕΝΑ ΑΝΘΡΩΠΕ ΝΑ ΕΝΘΥΜΗΘΕΙΣ ΠΟΙΟΣ ΕΙΣΑΙ ΑΠΟ ΠΟΥ ΠΡΟΕΡΧΕΣΑΙ ΚΑΙ ΑΦΟΥ ΘΥΜΗΘΕΙΣ ΚΑΙ ΑΝΤΙΛΗΦΘΕΙΣ ΘΑ ΓΝΩΡΙΣΕΙΣ ΚΑΙ ΠΟΥ ΜΠΟΡΕΙΣ ΝΑ ΦΤΑΣΕΙΣ!!!
ΜΕΓΙΣΤΗ ΤΙΜΗ ΚΑΙ ΑΠΕΙΡΟ ΣΕΒΑΣΜΟ!!!
https://www.aitherikigrafi.gr/keimena

ΑΝΟΙΓΟΥΜΕ ΓΡΑΦΕΙΑ Ε.ΣΥ. – ΕΛΛΗΝΩΝ ΣΥΝΕΛΕΥΣΙΣ ΣΕ ΟΛΗ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ.

ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΙΚΕΣ ΔΗΛΩΣΕΙΣ ΕΛΛΗΝΩΝ ΣΥΝΕΛΕΥΣΙΣ

ΑΠΟ ΠΟΥ ΒΡΕΘΗΚΑΝ ΑΥΤΑ ΤΑ ΔΙΣ;;; ΠΡΟΫΠΟΛΟΓΙΣΜΟΣ 2015 600 ΔΙΣ ΠΙΣΤΩΤΙΚΟ

ΑΡΤΕΜΙΟΣ ΣΩΡΡΑΣ : ΕΓΩ ΣΕ ΧΕΛΩΝΕΣ ΔΕΝ ΠΡΟΣΚΥΝΑΩ

Οι επισκεπτεσ μας στον κοσμο απο 12-10-2010

free counters