Πέμπτη 24 Ιανουαρίου 2013

Αρμαγεδδών στο τραπεζικό σύστημα


banks22Με καταιγιστικές εξελίξεις, που χρονικά συμπυκνώνονται στο πρώτο εξάμηνο του 2013, το τραπεζικό σύστημα προσαρμόζεται απότομα στα νέα δεδομένα της οικονομίας.
Μέσα στο επόμενο δεκαήμερο το Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο, μια ιστορική δημόσια τράπεζα που άλλοτε εθεωρείτο υπόδειγμα υγιούς πιστωτικού ιδρύματος, «σπάει» στα δύο, όπως η προβληματική Proton του προφυλακισμένου Λαυρ. Λαυρεντιάδη. Την ίδια στιγμή, η μεγαλύτερη τράπεζα της χώρας, η «νέα» Εθνική Τράπεζα, που θα δημιουργηθεί με τον «γάμο» με τη Eurobank, ετοιμάζει ένα επώδυνο για προσωπικό και στελέχη σχέδιο αναδιάρθρωσης, που περιλαμβάνει το κλείσιμο του ενός πέμπτου των καταστημάτων της.
Το Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο, ένα δημόσιο πιστωτικό ίδρυμα με ιστορία 103 ετών και μεγάλη κοινωνική προσφορά, θα έχει, κατά τραγική ειρωνεία, την ίδια κατάληξη με τη λεηλατημένη Proton Bank: Μέσα στις επόμενες ημέρες, εφόσον «ανάψει πράσινο» η Διεύθυνση Ανταγωνισμού της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, θα «σπάσει» σε δύο κομμάτια και το «υγιές» κομμάτι του θα συνεχίσει προσωρινά αυτόνομα την πορεία του, ανήκοντας πλέον στο Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας.
Ο διαγωνισμός για την πώληση του «καλού» κομματιού του ΤΤ κατέληξε σε «ναυάγιο», καθώς οι τέσσερις αρχικά ενδιαφερόμενες τράπεζες (Εθνική, Eurobank, Alpha, Τράπεζα Αττικής) δεν υπέβαλαν τελικά δεσμευτικές προσφορές την Παρασκευή.
Σύμφωνα με πληροφορίες, η Κομισιόν δεν θα δώσει εύκολα την έγκρισή της στο σχέδιο του ΤΧΣ και της Τράπεζας της Ελλάδος, καθώς θέλει να βεβαιωθεί, από το επιχειρηματικό σχέδιο που θα παρουσιασθεί, ότι το «νέο» ΤΤ θα είναι βιώσιμο - για την Proton Bank, άλλωστε, η Κομισιόν έχει δηλώσει ότι δεν θεωρεί πως μπορεί να συνεχίσει αυτόνομα την πορεία της, χωρίς δηλαδή να απορροφηθεί από μεγαλύτερη τράπεζα.
Με αυτά τα δεδομένα, η Κομισιόν πιέζει ασφυκτικά για μεγάλο «ψαλίδισμα» στον αριθμό των υπαλλήλων που θα μεταφερθούν στο «νέο» ΤΤ, αλλά και για τη μεταφορά λιγότερων «επικίνδυνων» δανείων στο χαρτοφυλάκιο της τράπεζας, κάτι που αυξάνει τις ανάγκες «αιμοδοσίας» κεφαλαίων από το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας. Οι απαιτήσεις της Κομισιόν δεν είναι εύκολο να ικανοποιηθούν, καθώς είναι προφανές ότι ενέχουν κινδύνους για υψηλό πολιτικό κόστος για την κυβέρνηση, και μένει να φανεί τις επόμενες ημέρες με ποιους όρους μπορεί να επιτευχθεί συμβιβασμός με τις Βρυξέλλες.
Σύμφωνα με ορισμένες πληροφορίες, στην Κομισιόν θεωρούσαν σίγουρη την επιτυχία της διαδικασίας πώλησης του «καλού» κομματιού του ΤΤ, που αποτελούσε και μνημονιακή υποχρέωση της κυβέρνησης, και επικρατεί οργή στις Βρυξέλλες για την αποτυχία του διαγωνισμού. Εκφράζονται φόβοι, μάλιστα, ότι η «τρόικα» θα χρησιμοποιήσει το θέμα για να εγείρει ενστάσεις, σχετικά με την εκταμίευση της επόμενης δόσης του δανείου.
Στο μεταξύ, στον βασικό πόλο του τραπεζικού συστήματος, τον οποίο δημιουργούν με τον «γάμο» τους η Εθνική και η Eurobank, από την Παρασκευή επιταχύνονται οι εξελίξεις προς τη συγχώνευση, καθώς ανακοινώθηκε η δημόσια προσφορά της Εθνικής Τράπεζας για τις μετοχές της Eurobank.
Όπως προκύπτει από το ενημερωτικό δελτίο της δημόσιας πρότασης της Εθνικής, η οποία έγινε δεκτή από το διοικητικό συμβούλιο της Eurobank, η «νέα» τράπεζα θα διατηρήσει την επωνυμία της Εθνικής Τράπεζας και τις δύο κορυφαίες θέσεις στο διοικητικό συμβούλιο θα καταλάβει το σημερινό ηγετικό δίδυμο της Εθνικής, δηλαδή οι κ. Ζανιάς και Τουρκολιάς.
Το στοιχείο που προκάλεσε έντονες ανησυχίες στους τραπεζοϋπαλλήλους, κυρίως σε όσους ανήκουν στο δυναμικό της Eurobank, είναι ότι σχεδιάζονται μεγάλες περικοπές στο δίκτυο καταστημάτων. Ένα στα πέντε καταστήματα στην Ελλάδα και ένα στα τέσσερα στο εξωτερικό θα κλείσουν και αυτό οδηγεί σε μαζική απομάκρυνση υπαλλήλων, πιθανότατα με πρόγραμμα εθελουσίας εξόδου. «Ψαλίδι» θα πέσει και στο δυναμικό των στελεχών, με τη διοίκηση της Εθνικής Τράπεζας να προαναγγέλλει ότι όλα τα στελέχη θα αξιολογηθούν με αξιοκρατικό τρόπο και για κάθε θέση θα επιλεγεί ο καλύτερος, ανεξάρτητα από το αν προέρχεται από την Εθνική ή τη Eurobank.
Συνδικαλιστικά στελέχη του τραπεζικού κλάδου εκφράζουν φόβους ότι μέσα στους επόμενους μήνες θα μειωθεί δραματικά η απασχόληση στον κλάδο, καθώς όλοι οι νέοι μεγάλοι όμιλοι, που δημιουργούνται από συγχωνεύσεις, έχουν σχέδια συρρίκνωσης του δικτύου και του προσωπικού τους, που θα πρέπει μέσα σε λίγους μήνες να προσαρμοσθεί στην εποχή «ισχνών αγελάδων», την οποία θα διανύσει για αρκετά χρόνια η οικονομία και ο τραπεζικός κλάδος.


http://www.banksnews.gr/portal/home-page/124-top-story/14128-2013-01-23-17-07-30

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Next previous home

Αναζήτηση στο ιστολόγιο

-------\ KRYON IN HELLENIC /-------

-------\ KRYON  IN  HELLENIC /-------
Ο Κρύων της Μαγνητικής Υπηρεσίας... Συστήνεται απλώς σαν βοηθός από την άλλη πλευρά του «πέπλου της δυαδικότητας», χωρίς υλική μορφή ή γένος. Διαμέσου του Λη Κάρολ, αναφέρεται στις ριζικές αλλαγές που συμβαίνουν στη Γη και τους Ανθρώπους αυτή την εποχή.

------------\Αλκυόν Πλειάδες/-------------

------------\Αλκυόν Πλειάδες/-------------
Σκοπός μας είναι να επιστήσουμε την προσοχή γύρω από την ανάγκη να προετοιμαστούμε γι' αυτό το μεγάλο αστρικό γεγονός, του οποίου η ενέργεια ήδη έχει αρχίσει να γίνεται αντιληπτή στον πλανήτη μας μέσα από φωτεινά φαινόμενα, όμορφες λάμψεις, την παράξενη παθητική συμπεριφορά του ήλιου, αύξηση των εμφανίσεων μετεωριτών, διακοπών ρεύματος.. όλα αυτά είναι ενδείξεις της επικείμενης άφιξης της τεράστιας ηλεκτρομαγνητικής του ζώνης η οποία είναι φορτισμένη με φωτονικά σωματίδια, και κάθε ημέρα που περνάει αυξάνονται όλο και περισσότερο.

Οι επισκεπτεσ μας στον κοσμο απο 12-10-2010

free counters