Η "Μεγάλη Πόλη" είναι ένα σχέδιο για ένα φιλόδοξο αστικό κέντρο με σκοπό να περιορίσει την περιβαλλοντική επίδραση των κατοίκων της με την παραγωγή καθαρής ενέργειας, τη μείωση των αποβλήτων, καθώς και την προώθηση του δημόσιου μέσου μεταφοράς πέρα από τη μεμονωμένη χρήση των αυτοκινήτων.
Το έργο είναι των αρχιτεκτόνων Adrian Smith και Gordon Gill, και έχει ονομαστεί η «πόλη Χωρίς Αυτοκίνητο," ένα παρατσούκλι που δεν είναι απόλυτα ακριβής. Η αρχιτεκτονική εταιρεία σημειώνει ότι το όραμα είναι μια πόλη όπου «τα αυτοκίνητα θα είναι ουσιαστικά περιττά», αλλά θα επιτρέπονται.
Το σχέδιο περιλαμβάνει πολλές καλές ιδέες. Ο μισός χώρος απο τον δρόμο θα χρησιμοποιείται αποκλειστικά για μη μηχανοκίνητα οχήματα, και τα ηλεκτρικά λεωφορεία θα μεταφέρουν τους ανθρώπους όπου δεν μπορούν ή δεν θέλουν να περπατήσουν. Όλα τα σπίτια θα είναι μέσα σε δύο λεπτά με τα πόδια από το δημόσιο πάρκο.
Ένα «οικολογικό πάρκο» θα επεξεργάζεται τα υγρά και στερεά απόβλητα, και θα παράγει ηλεκτρική ενέργεια. Το έδαφος έξω από την πόλη θα διατηρηθεί για την καλλιέργεια. Ο βιότοπος άγριας φύσης θα προστατευθεί. Τα κτήρια έχουν σχεδιαστεί για να μεγιστοποιήσουν τη χρήση της αιολικής ενέργειας. Οι σχεδιαστές αποφάσισαν ότι το μουντό κλίμα στο Chengdu δεν είναι ευνοϊκό για ηλιακή ενέργεια.
Συνολικά, ο Smith και ο Gill αναμένεται να μειώσουν τη χρήση ενέργειας κατά 48%, τη χρήση νερού κατά 58%, όπου θα παράγει 89% λιγότερα απόβλητα, σε σύγκριση με μια συμβατική ανάπτυξη απο ένα παρόμοιο πληθυσμό.
Κοιτάζοντας πέρα από τις περιβαλλοντικές επιπτώσεις, ο Smith και ο Gill σχεδίασαν τη Μεγάλη Πόλη για να προσφέρουν στους κατοίκους της μια οικονομικά προσιτή στέγαση, εκπαίδευση, ιατρική περίθαλψη και, όλα αυτά συγκεντρωμένα στο κέντρο της πόλης για να ενθαρρύνουν μια ανεπτυγμένη πολιτική ζωή. Είναι ένα υπέροχο όραμα για κάθε ενδιαφερόμενο που νοιάζετε για την κλιματική αλλαγή, την κοινωνική αδικία, και την αποτελεσματικότητα των συστημάτων ενέργειας, των μεταφορών, και τα συστήματα ανακύκλωσης. Όμως το πρόγραμμα συνολικά θέτει μερικά ερωτήματα.
Μπορεί μια πόλη που χτίζεται τόσο γρήγορα να αντέξει στη δοκιμασία του χρόνου; Τι θα συμβεί στο σχέδιο των αρχιτεκτόνων εάν οι κάτοικοι δεν συμπεριφέρονται όπως αναμένεται; Και ακόμα, αν αυτή η οικολογική πόλη λειτουργήσει όπως έχει προγραμματιστεί, τι μπορεί να κάνει η Κίνα για να μεταφέρει αυτό το πρόγραμμα στις εκατοντάδες των εκατομμυρίων ανθρώπων που ζουν στις παλαιότερες πόλεις;
ΠΗΓΗ
http://www.apocalypsejohn.com/2012/11/Antzenta-21.html
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου