Δευτέρα 1 Οκτωβρίου 2012

ΑΠΙΣΤΕΥΤΟ ! Τεκμήριο εισοδήματος και τα... παιδιά. Μέχρι 1.500% η πρόσθετη φορολογική επιβάρυνση


Αυξημένους φόρους έως και 1.500% θα κληθούν να πληρώσουν φέτος οι φορολογούμενοι για τα εισοδήματα που απέκτησαν πέρυσι αμέσως μετά την εκκαθάριση των φορολογικών τους δηλώσεων. Οι μεγάλοι χαμένοι στη φετινή «μάχη» με την εφορία είναι οι οικογένειες με παιδιά, αφού για τους φορολογούμενους με ένα παιδί και.. εισοδήματα από 14.000 έως 20.000 ευρώ η φορολογική επιβάρυνση θα είναι αυξημένη φέτος από 57% έως 855,6%, ενώ οι φορολογούμενοι με δύο παιδιά και εισοδήματα από 16.000 ευρώ έως 20.000 ευρώ θα πληρώσουν πρόσθετο φόρο για τα εισοδήματά τους που είναι αυξημένοι έως 467% σε σχέση με τα εισοδήματα του 2010.

Αλλά και τα χαμηλά και μεσαία εισοδήματα δεν ανήκουν στους κερδισμένους, αφού και για τους φορολογούμενους χωρίς παιδιά με εισοδήματα από 13.000 έως 20.000 ευρώ οι φόροι αυξάνονται από 44% έως 389%, ενώ για τους έχοντες υψηλότερα εισοδήματα τα ποσοστά αύξησης της φορολογικής επιβάρυνσης είναι μικρότερα (από 2,6% έως 25%).

Οι επιβαρύνσεις φυσικά είναι υπέρμετρες μετά τη μείωση του αφορολόγητου ορίου στις 5.000 ευρώ, την αύξηση των συντελεστών φόρου για χαμηλά και μεσαία εισοδήματα, τις αυξήσεις ακόμη και πάνω από 200% στα τεκμήρια διαβίωσης για κατοικίες και αυτοκίνητα, το «μαχαίρι» στις εκπτώσεις δαπανών για ενοίκια, δίδακτρα, ασφάλιστρα ζωής, ασφαλιστικές εισφορές, τόκους στεγαστικών δανείων πρώτης κατοικίας, ιατρικές επισκέψεις και νοσήλια, αλλά και την κατάργηση του «μπόνους» 10% για τους φορολογούμενους που συγκέντρωναν περισσότερες αποδείξεις.

Ετσι, ελάχιστοι θα είναι φέτος οι φορολογούμενοι που θα λάβουν εκκαθαριστικό σημείωμα με επιστροφή φόρου, καθώς οι αλλαγές που έχουν γίνει στη φορολογία εισοδήματος φέρνουν μεγάλες επιβαρύνσεις για όλους.

Πρόσθετος φόρος για όλους

Τρία εκατομμύρια πολίτες κινδυνεύουν να πιαστούν στα «δίχτυα» των τεκμηρίων λόγω του τεκμαρτού προσδιορισμού του φόρου.
Θα πρέπει να αναφερθεί ότι η μείωση του αφορολογήτου ορίου στις 5.000 ευρώ, σε συνδυασμό με τον περιορισμό των κλιμακίων, φέρνει επιβαρύνσεις για όλους ανεξαιρέτως τους φορολογούμενους από 100 έως και 900 ευρώ.

Είναι μάλιστα αξιοσημείωτο ότι η μεγαλύτερη επιβάρυνση των 900 ευρώ εντοπίζεται σε όσους έχουν εισοδήματα 32.000 ευρώ, ενώ ο φόρος από 5.120 ευρώ αυξάνεται σε 6.020 ευρώ για φορολογούμενο χωρίς παιδιά.

Σημαντικές φυσικά είναι οι επιβαρύνσεις για τα χαμηλά εισοδήματα, αφού φορολογούμενος με εισόδημα 13.000 ευρώ, χωρίς να υπολογίζονται τυχόν εκπτώσεις από αποδείξεις ή φοροαπαλλαγές, το 2011 όφειλε φόρο μόλις 180 ευρώ, ενώ για το ίδιο εισόδημα φέτος θα κληθεί να πληρώσει 880 ευρώ ή 700 ευρώ περισσότερα.

Επίσης, φορολογούμενοι χωρίς παιδιά και εισοδήματα μεγαλύτερα από 5.000 και μέχρι 12.000 ευρώ θα κληθούν να πληρώσουν για πρώτη φορά ετήσιο φόρο εισοδήματος από 50 έως και 700 ευρώ, ενώ εάν έχουν ετήσια εισοδήματα πάνω από 12.000 ευρώ θα χρεωθούν με επιπλέον φόρους από 700 έως 900 ευρώ.

Οσοι βαρύνονται με ένα ή δύο παιδιά και έχουν ετήσια εισοδήματα πάνω από 7.000 και μέχρι 32.000 ευρώ θα κληθούν να καταβάλουν φόρους αυξημένους κατά 100 έως και 1.040 ευρώ.

Οι φορολογούμενοι με τρία ή περισσότερα προστατευόμενα τέκνα που δηλώνουν ετήσια εισοδήματα από 15.000 έως 32.000 ευρώ θα πληρώσουν για τα εισοδήματα που θα αποκτήσουν φέτος έξτρα φόρους κατά 540 έως και 2.750 ευρώ.

Υπενθυμίζεται, πάντως, ότι αφορολόγητο 9.000 ευρώ δικαιούνται νέοι ηλικίας έως 35 ετών, συνταξιούχοι άνω των 65 ετών και άτομα με ειδικές ανάγκες εφόσον το δηλωθέν εισόδημα ή αυτό που προκύπτει με βάση τις αντικειμενικές δαπάνες και υπηρεσίες και δαπάνες απόκτησης περιουσιακών τους στοιχείων δεν υπερβαίνει τις 9.000 ευρώ.

Αυτό ουσιαστικά σημαίνει ότι φορολογούμενος των παραπάνω κατηγοριών με πραγματικό ή τεκμαρτό εισόδημα 10.000 ευρώ θα οφείλει φόρο 500 ευρώ (το αφορολόγητο κατεβαίνει στα 5.000 ευρώ), χάνοντας το αφορολόγητο των 9.000 ευρώ.

Στα «δίχτυα» των τεκμηρίων κινδυνεύουν να πιαστούν και φέτος περίπου 3 εκατομμύρια φορολογούμενοι, αφού με την εκκαθάριση των φορολογικών δηλώσεων ο φόρος θα προσδιοριστεί όχι με βάση τα δηλωθέντα εισοδήματα αλλά με τα τεκμαρτά, αν αυτά είναι υψηλότερα.

Οσοι, λοιπόν, έχουν περιουσιακά στοιχεία υψηλής τεκμαρτής αξίας κινδυνεύουν να πέσουν στην «παγίδα» των αυξημένων τεκμηρίων που αγγίζουν το 70% για ακίνητα και αυτοκίνητα, φτάνουν το 60% για πισίνες και εκτοξεύονται στο 200% για σκάφη αναψυχής.

Ανατροπές με δραστικό περιορισμό φοροαπαλλαγών

Σε αύξηση της φορολογικής επιβάρυνσης οδηγεί φέτος και το «μαχαίρι» στις φοροαπαλλαγές. Θα πρέπει να αναφερθεί ότι από φέτος οι φοροαπαλλαγές που μείωναν το εισόδημα του φορολογουμένου, περιορίζοντας το φόρο, αποτελούν παρελθόν και οι μοναδικές μειώσεις που έχουν μέχρι σήμερα διατηρηθεί οδηγούν σε μειώσεις μόνο από το φόρο και σε ποσοστό 10%.

Η μεγαλύτερη ανατροπή εντοπίζεται στους τόκους στεγαστικών δανείων, καθώς μέχρι πέρυσι δάνεια που είχαν συναφθεί προ του 1999 οδηγούσαν σε έκπτωση 100% από το εισόδημα, ενώ για μεταγενέστερα η έκπτωση, στη χειρότερη περίπτωση, έφτανε το 20% των τόκων από το φόρο.

Από φέτος όμως, με βάση την ισχύουσα νομοθεσία, μόλις 10% των τόκων αφαιρείται από το φόρο και αυτό υπό περιορισμούς. Η έκπτωση αφορά σε δάνεια έως 200.000 ευρώ για κατοικίες έως 120 τ.μ.

Από τον ανωτέρω κανόνα δεν ξέφυγαν φυσικά και οι υπόλοιπες φοροαπαλλαγές, αφού έξοδα νοσοκομειακής περίθαλψης, ιατρικές αμοιβές, ασφαλιστικές εισφορές, φροντιστήρια και αμοιβές δικηγόρων οδηγούν σε μειώσεις κατά 10% το φόρο και το ύψος των δαπανών που αναγνωρίζεται είναι σαφώς μειωμένο σε σχέση με πέρυσι.

«Παγίδα» μέσω των αποδείξεων

Φέτος δεν υπάρχει έκπτωση φόρου για όσους συγκεντρώσουν περισσότερες από τις απαιτούμενες αποδείξεις, αλλά μόνο πέναλτι φόρου εάν λείπουν αποδείξεις.

Ο νόμος ορίζει ότι οι φορολογούμενοι θα πρέπει να συνυποβάλουν με τη δήλωσή τους αποδείξεις δαπάνης του ενός τετάρτου του εισοδήματός τους, δηλαδή το 25%, με ανώτατο όριο τις 15.000 ευρώ.

Αυτό σημαίνει ότι φορολογούμενος με εισόδημα 20.000 ευρώ πρέπει να υποβάλει αποδείξεις 5.000 ευρώ, στα 40.000 ευρώ αποδείξεις 10.000 ευρώ, αλλά στα 70.000 ευρώ περιορίζονται σε 15.000 ευρώ.

Στην περίπτωση που κάποιος φορολογούμενος υποβάλλει περισσότερες αποδείξεις, δεν κερδίζει τίποτα, εάν λείπουν όμως αποδείξεις, επιβάλλεται στη διαφορά ποινή φόρου 10%.

Υπενθυμίζεται ότι στην εφορία περνάνε όλες οι αποδείξεις εκτός από δαπάνες απόκτησης περιουσιακών στοιχείων (π.χ. αυτοκίνητα), δαπάνες που μειώνουν το φόρο (ασφάλιστρα, φροντιστήρια κ.λπ.), λογαριασμοί (φως, νερό, τηλέφωνο, σταθερά και κινητά), εισιτήρια σε κάθε είδους μεταφορικό μέσο και δαπάνες που πραγματοποιούνται στο εξωτερικό. 


http://skeftomasteellhnika.blogspot.gr/2012/10/1500.html

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Next previous home

Αναζήτηση στο ιστολόγιο

-------\ KRYON IN HELLENIC /-------

-------\ KRYON  IN  HELLENIC /-------
Ο Κρύων της Μαγνητικής Υπηρεσίας... Συστήνεται απλώς σαν βοηθός από την άλλη πλευρά του «πέπλου της δυαδικότητας», χωρίς υλική μορφή ή γένος. Διαμέσου του Λη Κάρολ, αναφέρεται στις ριζικές αλλαγές που συμβαίνουν στη Γη και τους Ανθρώπους αυτή την εποχή.

------------\Αλκυόν Πλειάδες/-------------

------------\Αλκυόν Πλειάδες/-------------
Σκοπός μας είναι να επιστήσουμε την προσοχή γύρω από την ανάγκη να προετοιμαστούμε γι' αυτό το μεγάλο αστρικό γεγονός, του οποίου η ενέργεια ήδη έχει αρχίσει να γίνεται αντιληπτή στον πλανήτη μας μέσα από φωτεινά φαινόμενα, όμορφες λάμψεις, την παράξενη παθητική συμπεριφορά του ήλιου, αύξηση των εμφανίσεων μετεωριτών, διακοπών ρεύματος.. όλα αυτά είναι ενδείξεις της επικείμενης άφιξης της τεράστιας ηλεκτρομαγνητικής του ζώνης η οποία είναι φορτισμένη με φωτονικά σωματίδια, και κάθε ημέρα που περνάει αυξάνονται όλο και περισσότερο.

Οι επισκεπτεσ μας στον κοσμο απο 12-10-2010

free counters