Δευτέρα 21 Μαΐου 2012

ΔΝΤ, Παγκόσμια Τράπεζα, τραπεζίτες και σοφοί προειδοποιούν: Προσέξτε πολύ με την Ελλάδα...

Ενώ στο διαπλεκόμενο ελληνικό τύπο βρίσκει ανταπόκριση η θεωρία πως μόνον η Ελλάδα έχει να χάσει από την έξοδό της από το ευρώ, στο εξωτερικό αντίθετα, είναι η άλλη άποψη που φοβίζει και απασχολεί: Τι μπορεί να προκαλέσει στην Ευρωζώνη και διεθνώς μία ελληνική έξοδος από το ευρώ. Όπου διαπιστώνεται ότι όλοι οι σοβαροί πολιτικοί και οικονομολόγοι, φοβούνται το ντόμινο.
Οι απόψεις αυτές φιλοξενούνται στο εξωτερικό, αλλά στην Ελλάδα δύσκολα βρίσκουν έκφραση. Θέματα όπως η ζημιά του ενός τρισεκατομμυρίου την οποία παρουσίασε πρωτοσέλιδα ο Guardian και είχε ήδη αποκαλύψει αντίστοιχα με ανάλογους υπολογισμούς ειδικών το defencenet.gr.

Ο Πωλ Κρούγκμαν ο διάσημος Αμερικανός νομπελίστας οικονομολόγος, έχει επίσης την ίδια άποψη και γενικποτερα αρθρογραφεί εναντίον των μέτρων λιτότητας σε ΗΠΑ και Ευρώπη μια και ανήκει σε φιλελεύθερη μεν, επιτυχημένη δε σχολή οικονομικής σκέψης, η οποία σε αντίθεση με τη «σχολή του Σικάγο», παρουσίασε επιτεύγματα και βοήθησε την πρόοδο της ανθρωπότητας.
Και δεν είναι μόνον οι θεωρητικοί. Για παράδειγμα μόλις την περασμένη Πέμπτη στο εξωτερικό έκαναν εντύπωση οι δηλώσεις της επικεφαλής του ΔΝΤ Κριστίν Λαγκάρντ και του «αδελφού» οικονομικού οργανισμού της Παγκόσμιας Τράπεζας, Ρόμπερτ Ζέλικ.
Η επικεφαλής του ΔΝΤ Κριστίν Λαγκάρντ, προειδοποίησε για «πολύ δαπανηρές» συνέπειες αν τυχόν η Ελλάδα αποχωρήσει από την ευρωζώνη- ένα ταμπού το οποίο οι ευρωπαίοι ηγέτες έχουν αρχίσει να συζητούν ανοιχτά μετά τις ελληνικές εκλογές, σύμφωνα με ρεπορτάζ του Reuters.

Οι φόβοι ότι η κακή κατάσταση στην Ελλάδα θα μπορούσε να σύρει τη ζώνη του ευρώ σε βαθύτερη κρίση, ταρακούνησε τις χρηματοπιστωτικές αγορές σε όλο τον κόσμο. Σύμφωνα με το ρεπορτάζ, η Λαγκάρντ κάλεσε τους Έλληνες ηγέτες να δείξουν την αποφασιστικότητά τους να κρατήσουν τη χώρα στη ζώνη του ευρώ τηρώντας τη συμφωνία με το ΔΝΤ και την Ευρωπαϊκή Ένωση, «οι όροι της οποίας προκάλεσαν πολλά δεινά στους πολίτες της χώρας».
Ωστόσο, η ίδια είπε, τυχόν ελληνική αποχώρηση από το ευρώ «θα ήταν εξαιρετικά δαπανηρή και δύσκολη, και όχι μόνο για την Ελλάδα».

Στο μεταξύ και από την Παγκόσμια Τράπεζα εκτιμούν, ότι η κρίση θα μπορούσε να εξαπλωθεί πέρα από τα ελληνικά σύνορα, σε πολύ μεγαλύτερες οικονομίες της ευρωζώνης που βρίσκονται σε δύσκολη θέση.

«Το κεντρικό ζήτημα δεν θα είναι Ελλάδα, αλλά η Ισπανία και η Ιταλία,» είπε ο Πρόεδρος της Παγκόσμιας Τράπεζας Ρόμπερτ Ζέλικ. «Εάν η Ελλάδα εγκαταλείψει την ευρωζώνη, οι παράπλευρες επιδράσεις θα μπορούσε να είναι πολύ επιζήμιες θυμίζοντας την κατάρρευση της Lehman Brothers το 2008, που σκόρπισε τον πανικό στις παγκόσμιες χρηματοπιστωτικές αγορές».

Η άποψη του Ρόμπερτ Ζέλικ, ήταν αντίστοιχη με αυτή που έκανε μία ημέρα νωρίτερα ο εκπρόσωπος του διεθνούς τραπεζικού καρτέλ IIF, Τσαρλς Νταλάρα, μιλώντας στο βρετανικό κανάλι Channel 4. Σύμφωνα με τον έμπειρο τραπεζίτη, δεν υπάρχει τρόπος να διαχειριστούν έξοδο της Ελλάδας από το ευρώ και αυτό χωρίς να προκληθεί ντόμινο στο διεθνές τραπεζικό σύστημα και σοβαρή ύφεση στη διεθνή οικονομία.
Ακόμα και οι Γερμανοί λένε τα ίδια. Εδώ ο Κεντρικός Τραπεζίτης της Γερμανίας Γιενς Βάιντμαν που την περασμένη εβδομάδα απειλούσε την Ελλάδα με έξοδο από το ευρώ και τώρα άλλαξε τροπάρι και έδειξε το φόβο του..

Συγκεκριμένα ο πρόεδρος της κεντρικής Τράπεζας της Γερμανίας, Γιενς Βάιντμαν ζητεί από τους Έλληνες και από τους ευρωπαίους υπεύθυνους "να συνεννοηθούν ταχέως", για τον δρόμο που πρέπει να ακολουθήσει η Ελλάδα, με συνέντευξή του, που θα δημοσιευτεί στο αυριανό φύλλο της "Frankfurter Allgemeine".
Όπως λέει, "εναπόκειται τελικά στις κυβερνήσεις να αποφασίσουν, εάν οι ευρωπαίοι φορολογούμενοι πρέπει να υποστούν συμπληρωματικές θυσίες. Προσωπικά, θα θεωρήσω «σφάλμα», να αυξηθεί ο κίνδυνος, που διατρέχει τώρα το ευρωσύστημα όσον αφορά την Ελλάδα". Λέει επίσης ότι "οι παρούσες αβεβαιότητες... μπορεί να οδηγήσουν σε υψηλό κίνδυνο τόσο την ΕΚΤ, όσο και τις άλλες κεντρικές τράπεζες στην Ευρώπη, που συνθέτουν το ευρωσύστημα".

Και βέβαια υπάρχει και η ανάλυση που παρουσιάσαμε χθες από «Γερμανό σοφό» που κατέρριπτε τους «μύθους» όπως ο ίδιος τους ονόμαζε, για την ελληνική έξοδος από το ευρώ. "Να μην παίζουν με τη φωτιά της ελληνικής εξόδου από το ευρώ", προειδοποιεί τους ηγέτες της Ευρωπαϊκής Ένωσης, ο Γερµανός καθηγητής Διεθνούς Οικονοµίας και συνεργάτης της δεξαμενής σκέψης "Ευρωπαϊκό Συμβούλιο Εξωτερικών Σχέσεων" (ECFR), Σεµπάστιαν Ντούλιεν, οποίος τονίζει ότι "ακόμα και αν έχεις βάλει καλούς αερόσακους, δεν θέλεις να είσαι μέσα στο κρας-τεστ..."

Και στη συνέχεια ανέλυε ότι τόσο η Ελλάδα έχει πλεονεκτήματα από μία έξοδο που παραγνωρίζονται, αλλά και το διεθνές οικοδόμημα θα απειληθεί περισσότερο από όσο υπολογίζουν.


Τμήμα ειδήσεων defencenet.gr


http://eleftheriskepsii.blogspot.com/2012/05/blog-post_1558.html

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Next previous home

Αναζήτηση στο ιστολόγιο

-------\ KRYON IN HELLENIC /-------

-------\ KRYON  IN  HELLENIC /-------
Ο Κρύων της Μαγνητικής Υπηρεσίας... Συστήνεται απλώς σαν βοηθός από την άλλη πλευρά του «πέπλου της δυαδικότητας», χωρίς υλική μορφή ή γένος. Διαμέσου του Λη Κάρολ, αναφέρεται στις ριζικές αλλαγές που συμβαίνουν στη Γη και τους Ανθρώπους αυτή την εποχή.

------------\Αλκυόν Πλειάδες/-------------

------------\Αλκυόν Πλειάδες/-------------
Σκοπός μας είναι να επιστήσουμε την προσοχή γύρω από την ανάγκη να προετοιμαστούμε γι' αυτό το μεγάλο αστρικό γεγονός, του οποίου η ενέργεια ήδη έχει αρχίσει να γίνεται αντιληπτή στον πλανήτη μας μέσα από φωτεινά φαινόμενα, όμορφες λάμψεις, την παράξενη παθητική συμπεριφορά του ήλιου, αύξηση των εμφανίσεων μετεωριτών, διακοπών ρεύματος.. όλα αυτά είναι ενδείξεις της επικείμενης άφιξης της τεράστιας ηλεκτρομαγνητικής του ζώνης η οποία είναι φορτισμένη με φωτονικά σωματίδια, και κάθε ημέρα που περνάει αυξάνονται όλο και περισσότερο.

Οι επισκεπτεσ μας στον κοσμο απο 12-10-2010

free counters