Παρασκευή 16 Μαρτίου 2012

Τι τα θέλουμε τα…γενόσημα, όταν έχουμε την αφάρμακο ιατρική του Ιπποκράτη;

Σήμερα ο περισσότερος κόσμος στην Ελλάδα αναζητά γιατρειά σε διάφορα είδη φαρμάκων (γενόσημα ή μη). Η ειρωνεία είναι ότι την ίδια ώρα επιστήμονες άλλων χωρών – και μάλιστα ιδιαίτερα προηγμένων (Αγγλία, ΗΠΑ) συνεχίζουν να εφαρμόζουν με επιτυχία την αφάρμακο, μακροβιοτική Ιπποκράτεια ιατρική (naturopathy), βασιζόμενοι στα «Περί τροφής», «Περί Διαίτης», «Περί Διαίτης Υγιεινής» και τις λοιπές οδηγίες που βρήκαν από τον Ιπποκράτη. Τι προτείνει λοιπόν η αφάρμακος ιατρική;
Όσα υπέδειξε ο Έλληνας φιλόσοφος και ολιστικός γιατρός της αρχαιότητας: Συνηθισμένες τροφές από το τραπέζι μας.
Οι εποχιακές τροφές είναι φάρμακα
Τα διάφορα είδη τροφίμων εξετάζονταν από τον Ιπποκράτη ως φάρμακα. Πίστευε ότι κάθε τροφή είναι μεν φτιαγμένη για να εξυπηρετεί τη θρέψη, αλλά και για να βοηθά με τις ιδιότητές της στην πρόληψη και τη θεραπεία συγκεκριμένων παθήσεων. Στα συγγράμματά του αναφέρει ότι η τροφή μπορεί να αποτελέσει είτε άριστο είτε χείριστο φάρμακο, ανάλογα με το περιβάλλον και την ιδιοσυγκρασία του κάθε ατόμου (βασική αρχή της ολιστικής ιατρικής). Ο Ιπποκράτης αναγνώριζε επίσης τη σχέση των τροφών με τις κλιματολογικές συνθήκες παρατηρώντας ότι κάποιες τροφές είναι φτιαγμένες για να ψύχουν το σώμα ενώ άλλες για το θερμαίνουν: Αυτό είναι και το νόημα των εποχιακών λαχανικών και φρούτων, δηλαδή να βοηθούν το σώμα να αντιμετωπίσει το κρύο (π.χ. πράσο) ή τη ζέστη (π.χ. ντομάτα). Αυτό το γεγονός σήμερα εμείς το παραβλέπουμε τελείως ακολουθώντας μια αφύσικη στην κυριολεξία διατροφή με λαχανικά και φρούτα…παντός καιρού και εποχής.
«Άφησε την τροφή σου να γίνει το φάρμακό σου»
Αν ρίξουμε μια ματιά στην πνευματική κληρονομιά που μας άφησε ο Ιπποκράτης, θα ανακαλύψουμε απλούς κανόνες επάνω στους οποίους βάδισαν εδώ και αιώνες – και βαδίζουν ακόμα – γιατροί και διαιτολόγοι του δυτικού (και όχι μόνο) κόσμου:
• Η βασική τροφή του ανθρώπου είναι οι καρποί, τα φρούτα, οι σπόροι (δημητριακά) και οι βλαστοί. Ο άνθρωπος δεν είναι φτιαγμένος για να τρώει θηράματα (εδώ ταιριάζει ακριβώς το ιπποκρατικό «είμαστε ό,τι τρώμε»).
• Οι βαριές τροφές βλάπτουν με τον χειρότερο τρόπο είτε τους υγιείς είτε τους ασθενείς.
• Κάθε τι που καταναλώνεται σε ποσότητα είναι βλαβερό για την ανθρώπινη φύση.
• Μέσα στο σώμα συνυπάρχουν το γλυκό, το πικρό, το αλμυρό, το ξινό, το στυφό αλλά και το ξηρό, το υγρό, το κρύο και το ζεστό σε μια ισορροπία μεταξύ τους. Όταν κάποιο από αυτά τα στοιχεία ξεχωρίσει σε υπερβολή (λόγω διατροφής), τότε προκαλείται ασθένεια. Το πρόβλημα διορθώνεται τρώγοντας τις κατάλληλες τροφές.
Μπορούμε όμως να πάρουμε πληροφορίες και για κάθε τροφή ξεχωριστά (φυσικά σήμερα τις έχουμε πλέον επαληθεύσει και επιστημονικά). Για παράδειγμα:
• Το ελαιόλαδο είναι το μέγα θεραπευτικό μέσο.
• Το σιτάρι είναι πιο ισχυρό και θρεπτικό από το κριθάρι, αλλά λιγότερο υπακτικό (βοηθάει λιγότερο στις κενώσεις).
• Τα ρεβίθια είναι υπακτικά, διουρητικά και θρεπτικά.
• Τα πράσα είναι θερμαντικά, υπακτικά και διουρητικά, ενώ σταματούν τις ξινίλες, αν φαγωθούν προς το τέλος του γεύματος.
• Το σέλινο είναι διουρητικό.
• Η ρίγανη είναι θερμαντική και βοηθά στην καλή λειτουργία της χολής.
• Το θυμάρι είναι θερμαντικό, υπακτικό και διουρητικό.
• Το μαρούλι δροσίζει μεν το σώμα, αλλά προκαλεί αδυναμία.
• Το σουσάμι είναι πολύ θρεπτικό και σε χορταίνει γρήγορα.
Και…ιπποκράτειος περίπατος για ευεξία
Η σωστή τροφή δεν είναι ικανή από μόνη της να συντηρήσει την καλή υγεία, αν δεν συνδυάζεται με άσκηση, ανέφερε ο Ιπποκράτης. Σύμφωνα με τις πραγματείες του ένας περίπατος είναι ό,τι πρέπει μετά το φαγητό. Είναι σημαντικός, γιατί με την κίνηση το σώμα θερμαίνεται, απορροφά τα υγρά και δεν επιτρέπει τη συσσώρευση λίπους στην κοιλιά. Το βάδισμα είναι η πιο φυσική άσκηση και ενδείκνυται να γίνεται από νωρίς το πρωί, γιατί βοηθάει στο χάσιμο των περιττών κιλών, συσφίγγει τη χαλαρή κοιλιά, διώχνει την αίσθηση βάρους στο κεφάλι και βελτιώνει την ακοή και την όραση.

Πηγη

http://www.katohika.gr/2012/03/blog-post_1249.html

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Next previous home

Αναζήτηση στο ιστολόγιο

-------\ KRYON IN HELLENIC /-------

-------\ KRYON  IN  HELLENIC /-------
Ο Κρύων της Μαγνητικής Υπηρεσίας... Συστήνεται απλώς σαν βοηθός από την άλλη πλευρά του «πέπλου της δυαδικότητας», χωρίς υλική μορφή ή γένος. Διαμέσου του Λη Κάρολ, αναφέρεται στις ριζικές αλλαγές που συμβαίνουν στη Γη και τους Ανθρώπους αυτή την εποχή.

------------\Αλκυόν Πλειάδες/-------------

------------\Αλκυόν Πλειάδες/-------------
Σκοπός μας είναι να επιστήσουμε την προσοχή γύρω από την ανάγκη να προετοιμαστούμε γι' αυτό το μεγάλο αστρικό γεγονός, του οποίου η ενέργεια ήδη έχει αρχίσει να γίνεται αντιληπτή στον πλανήτη μας μέσα από φωτεινά φαινόμενα, όμορφες λάμψεις, την παράξενη παθητική συμπεριφορά του ήλιου, αύξηση των εμφανίσεων μετεωριτών, διακοπών ρεύματος.. όλα αυτά είναι ενδείξεις της επικείμενης άφιξης της τεράστιας ηλεκτρομαγνητικής του ζώνης η οποία είναι φορτισμένη με φωτονικά σωματίδια, και κάθε ημέρα που περνάει αυξάνονται όλο και περισσότερο.

Οι επισκεπτεσ μας στον κοσμο απο 12-10-2010

free counters