Πολιτική δέσμευση για το νέο πακέτο μέτρων που θα ανακοινώσει η κυβέρνηση το Μάιο έχει κάνει ήδη ο υπουργός Οικονομικών Ευάγγελος Βενιζέλος. Αυτό αποκαλύπτει η έκθεση της Ε.Ε. για το μνημόνιο που δημοσιεύθηκε σήμερα και αναφέρεται ρητά σε απολύσεις στο δημόσιο αλλά και σε πολλές άλλες περικοπές δαπανών με στόχο να βρεθούν 12 δις. ευρώ (5,5% του ΑΕΠ), επιβεβαιώνοντας το σχετικό δημοσίευμα του moneypost.
Το κοινοτικό όργανο δέχεται ότι η Ελλάδα έκανε πράξη όλα όσα της είχε ζητήσει αλλά εκτιμά επίσης ότι πολλά ακόμα πρέπει να γίνουν για να επιτευχθεί ο στόχος: χρέος στο 116,7% του ΑΕΠ το 2020. Η κυβέρνηση συμφώνησε ανεξάρτητα από τον πολιτικό κύκλο ότι θα ανακοινώσει μέσα στο Μάιο το νέο «κοστούμι» των μέτρων τα οποία θα εφαρμοστούν τη διετία 2013-2014. Προφανώς μετά θα έρθουν και άλλα μέτρα.
Το κοινοτικό όργανο εκτιμά επίσης ότι οι παρεμβάσεις της Τρόικας θα είναι σαρωτικές στην πραγματική οικονομία. Οι μισθοί στους εργαζόμενους στον ιδιωτικό τομέα θα περιοριστούν δραστικά κατά 19% από φέτος και έως το 2014, η ύφεση θα είναι πολύ πιο μεγάλη κοντά στο 5% φέτος, η ανεργία θα αυξηθεί και άλλο και οι δημόσιες δαπάνες κοινωνικές και αναπτυξιακές θα περιοριστούν.
Άλλη έκθεση της Τρόικα για τη βιωσιμότητα του χρέους επιβεβαιώνει τα ίδια στοιχεία δηλαδή την ανάγκη για συνεχή πολιτική λιτότητας η οποία θα διατηρήσει τα πρωτογενή πλεονάσματα (πλεόνασμα χωρίς τοκοχρεολύσια) σε πάρα πολύ υψηλά επίπεδα στο 4,5% του ΑΕΠ έως τουλάχιστον το 2020 για να είναι το χρέος μας διατηρήσιμο.
Τα βλέμματα επικεντρώνονται πλέον στην άλλη πλευρά του Ατλαντικού καθώς το ΔΝΤ σε διαδοχικές συνεδριάσεις σήμερα και αύριο θα πρέπει να αλλάξει το καταστατικό του και να οριστικοποιήσει το ποσό του δανείου που θα δώσει στην Ελλάδα για 4 και όχι για 3 έτη όπως μέχρι σήμερα προβλεπόταν. Εκτιμήσεις κάνουν λόγο για το ποσό των 28 δισ. ευρώ.
Στο εσωτερικό, ο υπουργός οικονομικών Ευ. Βενιζέλος επιστρέφει στην Αθήνα και θα βρεθεί αντιμέτωπος με τα μέτωπα που άφησε εκκρεμή στη χθεσινή πολιτική απόφαση των Βρυξελλών. Καλείται να δώσει εξηγήσεις για την αποζημίωση των φυσικών προσώπων που κατέχουν ομόλογα αλλά και να βρεθεί μέθοδος ψήφισης από τη Βουλή του κρίσιμου νόμου για τον ειδικό λογαριασμό της Τραπέζης της Ελλάδος.
Αυτό πρέπει να γίνει πριν κλείσει η Βουλή για εκλογές. Αύριο επίσης σε επίπεδο των τεχνοκρατών που επικουρούν το Eurogroup αναμένονται τελικές αποφάσεις για τις δόσεις του δανείου οι οποίες έρχονται μήνα -μήνα και με το σταγονόμετρο.
http://eleftheriskepsii.blogspot.com/2012/03/12_13.html
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου