Ιδρύθηκε το 1929 σαν ένα τμήμα του Radio Corporation of America (RCA) στο Ηνωμένο Βασίλειο και αρχικά παρείχε υπηρεσίες στην βιομηχανία του κινηματογράφου. Άλλαξε το όνομά της σε Serco Group το 1987. Από το 2002 διοικείται από τον Ινδό Christopher Rajendran Hyman, ο οποίος γεννήθηκε στο Durban της Νοτίου Αφρικής, στον οποίο το 2010 απονεμήθηκε ο αξιωματικός τίτλος του Ιππότη του Τάγματος της Βρετανικής Αυτοκρατορίας για την προσφορά του στις επιχειρήσεις και την φιλανθρωπία. Παράλληλα είναι Πρόεδρος και διαχειριστής σε αρκετά φιλανθρωπικά και εμπορικά ιδρύματα.
Η Serco συνεχίζει να μεγαλώνει όλο και περισσότερο καθώς ήδη από το 1994 είχαν αύξηση κεφαλαίου κατά 1200%. Ο Γενικός Διευθυντής της, Chris Hyman, υποστηρίζει ότι η επιτυχία της Serco οφείλεται στην πίστη τους στον θεό. Ωστόσο, κανείς άνθρωπος και καμία εταιρία στον κόσμο δεν προόδευσε και δεν έβγαλε εκατομμύρια ακολουθώντας και υπακούοντας σε ηθικούς κανόνες. Η Serco δεν φαίνεται να αποτελεί εξαίρεση.
Η Serco είναι μία πολυεθνική που επιχειρεί σε πολλαπλά επίπεδα και ποικίλους τομείς της ζωής και της καθημερινότητας σε ολόκληρο τον πλανήτη. Με έδρα την Αγγλία αναλαμβάνει έργα που τους αναθέτουν κυβερνήσεις από όλο τον κόσμο: Ευρώπη (ακόμη και μέσα από το CERN), ΗΠΑ, Καναδά, Αυστραλία, Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, Μέση Ανατολή, Ασία και Ειρηνικό. Υπό την «φροντίδα» της Serco βρίσκονται τουλάχιστον 40 διαφορετικές χώρες.
Στην πραγματικότητα, η Serco «είναι πιθανόν, η μεγαλύτερη εταιρία που δεν ακούσατε ποτέ», όπως την χαρακτήρισε η Guardian. Το δύσκολο δεν είναι να εντοπίσουμε με τι ασχολείται αλλά, με τι δεν ασχολείται. Το τρίπτυχο της εταιρίας στις υπηρεσίες που προσφέρει είναι «Εφαρμογή – Υποστήριξη – Συντήρηση».
Οι ύποπτες υπηρεσίες της Serco
Η Serco χειρίζεται πάνω από τους μισούς σηματοδότες διέλευσης αυτοκινήτων του Λονδίνου και όλους του Δουβλίνου. Επιτηρεί πάνω από πενήντα πύργους ελέγχου πτήσης αεροσκαφών στις ΗΠΑ αλλά και την εναέρια κυκλοφορία της Βαγδάτης. Συντηρεί την μοίρα της Βασιλικής Αεροπορίας με την οποία πετάει η Βασίλισσα. Έχει την δυνατότητα να μετακινεί ανθρώπους σε ολόκληρο τον πλανήτη, είτε με αεροπλάνο, είτε με το metro ακόμα και με λεωφορεία. Υπό τον έλεγχό της είναι διηπειρωτικά τραίνα όπως το Ίντιαν Πασίφικ (Indian Pacific) και το Γκαν (Ghan). Μάλιστα, στο Οντάριο του Καναδά για να βγάλει κάποιος δίπλωμα οδήγησης η εταιρία έχει αναλάβει τον ρόλο υπουργείο συγκοινωνιών και οι υπάλληλοί της περνούν τον ενδιαφερόμενο από εξετάσεις. Μία από τις υποχρεώσεις της είναι να ρυθμίζει τον Μέσο Χρόνο Greenwich Mean Time (GMT).
Φυσικά, όλα τα παραπάνω μπορεί να φαίνονται αθώα και θεμιτά, αλλά ακόμα κι αυτά γίνονται ύποπτα όταν μέσα στα κρατικά συμβόλαια που κλείνονται «κυκλώνονται» και μικρά κομμάτια εθνικής κυριαρχίας τα οποία υποτίθεται ότι διαχειρίζεται ή κάθε χώρα αλλά, ουσιαστικά, βρίσκονται υπό τον έλεγχο της πολυεθνικής. Πόσο άραγε είναι θεμιτό να πληρώνεται από ένα κυρίαρχο κράτος για να ελέγχει ένα τομέα κάποιου άλλου; Αυτό το ερώτημα προέκυψε όταν η Serco έλαβε 5 εκατομμύρια λίρες από την αμερικάνικη κυβέρνηση, το 2004 για να ελέγχει τις αεροπορικές γραμμές του Ιράκ.
Οι τομείς, λοιπόν, που ελέγχει, ο τρόπος που ελέγχει και το ποιος κρύβεται πίσω από αυτόν τον έλεγχο (αν υπάρχει δεν είναι πάντα φανερός) καθιστούν την πολυεθνική εξαιρετικά επικίνδυνη.
Μέσα στα καθήκοντα που αναθέτονται καθημερινά στην Serco είναι η ασφάλεια, ο έλεγχος και η συντήρηση φυλακών. Με τον ρυθμό που ακολουθεί, σύντομα θα γίνει ο μεγαλύτερος διαχειριστής ιδιωτικών φυλακών στο Ηνωμένο Βασίλειο και είναι πολύ αποτελεσματική σε αυτό, καθώς σε μία φυλακή αύξησαν την χωρητικότητά κατά 20% απλά τοποθετώντας κρεβάτια στις τουαλέτες. Έχει την διαχείριση φυλακών σε όλη την περιφέρεια της Νέας Νότιας Ουαλίας, αλλά και 7 κέντρων κρατουμένων συν δύο φυλακές, στην Αυστραλία. Βέβαια, ατυχή περιστατικά υπάρχουν στα περισσότερα σωφρονιστικά ιδρύματα, κατά συνέπεια η εταιρία δεν μπορεί να κατηγορηθεί επειδή σε κάποιο από αυτά υπό την δική της δικαιοδοσία ένας δεκατετράχρονος κρεμάστηκε ύστερα από επίθεση που δέχτηκε από φύλακες της Serco. Ωστόσο στην εταιρία έχουν καταγραφεί οι περισσότερες περιπτώσεις αυτοτραυματισμών από κάθε άλλη, για την Σκοτία.
Βέβαια, ο θάνατος του μικρότερου ποτέ σε ηλικία προφυλακισμένου στο Ηνωμένο Βασίλειο, δεν καθιστά την Serco ως ακατάλληλη για τα παιδιά. Κι αυτό διότι στο Μπράντφορ ελέγχει όλα τα σχολεία της περιφέρειας. Ωστόσο, έχει αναφερθεί ότι σε σχολεία της ΝΑ Αγγλίας, η Serco έκανε εφαρμογή κάποιων νέων δεδομένων μέσω των οποίων «φακέλωναν» τους μαθητές, όχι μόνο σχετικά με το σχολείο, τους βαθμούς και την πρόοδό τους. Αποθήκευαν πληροφορίες σχετικά με τα αδέρφια, τους γονείς, τους θείους και άλλους λοιπούς συγγενείς. Όλες αυτές οι λεπτομέρειες που ζητούσαν ξεπερνούσαν τα δημοκρατικά όρια και τα προσωπικά δεδομένα του Άγγλου φορολογούμενου πολίτη.
Τα πράγματα όμως, γίνονται συνεχώς πολύ σοβαρότερα, ειδικά αν αντιληφθούμε μία πάρα πολύ λεπτή και επικίνδυνη ισορροπία που υπάρχει κατά την επιφόρτηση της πολυεθνικής με τον έλεγχο για την συντήρηση πυρηνικών οπλοστασίων αλλά και την προστασία των συνόρων. Στην Αυστραλία η παρουσία της Serco υπάρχει σε κάθε στρατιωτική βάση και χειρίζεται όλα τα Κέντρα Κράτησης Λαθρομεταναστών. Επίσης, δαχειρίζεται το αμυντικό σύστημα βαλλιστικών πυραύλων του Ηνωμένου Βασιλείου ενώ επιτηρεί ολόκληρο το πυρηνικό οπλοστάσιο, από την κατασκευή τους μέχρι τον παροπλισμό τους.
Και όλα αυτά είναι ένα απειροελάχιστο δείγμα δυναμικής και ικανοτήτων της Serco. Είναι παρόν σε υπηρεσίες μεταναστών, τηλεπικοινωνίες, τεχνολογικές λύσεις, επιστημονικά και τεχνολογικά εργαστήρια, υγείας, υποδομών, software, πανεπιστημιακές σχολές, στρατόπεδα. Όπως αναφέρουν και σε επίσημη σελίδα τους ειδικεύονται σε θέματα «εθνικής ασφάλειας και υπηρεσίες παρακολούθησης», αλλά και στην «ηλεκτρονική διακυβέρνηση» και πολλά-πολλά ακόμα.
Οι εργαζόμενοι της Serco είναι πρώην κρατικοί υπάλληλοι
Chris Hyman |
Η επιτυχία της οφείλεται στο ότι περίπου το 85% του εργατικού δυναμικού της, αποτελείται από πρώην δημόσιους υπάλληλους διαφόρων κρατών με τα οποία συνεργάζεται. Αυτό δεν είναι καθόλου τυχαίο. Αντίθετα, με αυτό τον τρόπο, η Serco έχει εξασφαλίσει την γνώση, την εμπειρία, την εκπαίδευση αλλά και πάρα πολλές πληροφορίες που έχουν στην διάθεσή τους από τις υπηρεσίες των κρατών τις οποίες προήλθαν. Όλα αυτά αποτελούν τον άσσο στο μανίκι της πολυεθνικής. Τα «μυστικά» που μπορεί να μαθαίνει, κάθε φορά ανάλογα με το «αξίωμα» και την προσβασιμότητα του κάθε υπαλλήλου, δίνουν στην Serco την δυνατότητα να διασφαλίσει όλα όσα απαιτούνται για να χειριστεί μεγάλα κυβερνητικά συμβόλαια, μέσω των αδυναμιών αλλά και των αναγκών του κάθε κράτους.
Όταν μία εταιρία έχει όλο τον πλανήτη στο τσεπάκι της, όσο αγνές κι αν είναι οι προθέσεις του κύριου Hyman, τα πράγματα δεν μπορεί να είναι τόσο απλά και εντελώς αθώα. Θα μπορούσε να αποτελεί έναν από τους χειρότερους εφιάλτες του Όργουελ, το γεγονός ότι κυβερνήσεις «μεταβιβάζουν» τόσο εύκολα έστω και μερικά κυριαρχικά δικαιώματα σε πανίσχυρες πολυεθνικές. Ένας τέτοιος εφιάλτης κρύβεται στο παρασκήνιο:
Ο «Κοινός Σκοπός» και η Ν.Τ.Π.
Υπάρχουν πολλές ενδείξεις, για κάποιες περιπτώσεις, ενώ, για κάποιες άλλες, υπάρχουν πάρα πολλές αποδείξεις, ότι η Serco συνδέεται στενά με την Common Purpose (CP). Μία από αυτές είναι ότι η CP του Ηνωμένου Βασιλείου εκπαιδεύει υπαλλήλους για την Serco.
Η Common Purpose (Κοινός Σκοπός) θα μπορούσε να μεταφραστεί σαν Σχολή Εκπαίδευσης Χειραγωγών –άλλωστε ήδη η ονομασία παραπέμπει στην Παγκοσμιοποίηση. Ο «κοινωφελής» αυτός Οργανισμός εκπαιδεύει την «επόμενη γενιά» των ηγετών στην Κοινωνική Μηχανική και τους εκπαιδεύει «να ξεπερνούν τα όρια». Μέσα από την ίδια την ιστοσελίδα τους μαθαίνουμε ότι είναι μια οργανωμένη ελιτίστικη ομάδα μελλοντικών ηγετών για κάθε μέρος της κοινωνίας. Σκοπός της είναι η από κοινού συνεργασία για να ελέγχουν ολόκληρες πόλεις, να παρεμβαίνουν σε επιχειρήσεις άλλων ανθρώπων, να υπερβαίνουν την δικαιοδοσία τους (leading beyond authority) κι έτσι να αποκτούν επιπλέον ισχύ και επιρροή.
Η CP είναι ενεργή σε ΗΠΑ, Καναδά, Ευρώπη, Αυστραλία και Νέα Ζηλανδία. Η Serco βρίσκεται και στα πέντε αυτά σημεία. Τα πλοκάμια του ενός διαπλέκονται άμεσα με του άλλου με κοινό σκοπό την Ηγεσία. Μελετώντας με προσοχή αναφορές της Serco και της CP θα διαπιστώσουμε έναν κοινό παρανομαστή: έλεγχος, χειραγώγηση, αποδόμηση δικαιωμάτων. Με άλλα λόγια το τρίπτυχο της Νέας Τάξης Πραγμάτων.
Η Serco έχει αφήσει απέξω τον τομέα της διατροφής. Ίσως γιατί δεν μπορεί να ανταγωνιστεί την Monsanto, η οποία έχει εισχωρήσει και αυτή σχεδόν σε κάθε χώρα, μικρή η μεγάλη του πλανήτη μας.
Η Serco έχει αφήσει απέξω τον τομέα της διατροφής. Ίσως γιατί δεν μπορεί να ανταγωνιστεί την Monsanto, η οποία έχει εισχωρήσει και αυτή σχεδόν σε κάθε χώρα, μικρή η μεγάλη του πλανήτη μας.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου