Πέμπτη 8 Σεπτεμβρίου 2011

Αμερικανοί, Ρώσοι και Γερμανοί διαμοιράζουν τον ελληνικό πλούτο – Πολιτική και οικονομική διπλωματία σε μια σχεδόν χρεοκοπημένη χώρα;

Τραπεζίτες, δικηγορικά γραφεία, σύμβουλοι με προσβάσεις στην κυβέρνηση και εταιρίες ορκωτών ελεγκτών έχουν αναλάβει το τελευταίο διάστημα να φέρουν σε πέρας μια νέα τάση….
Αμερικανοί επιχειρηματίες μεταξύ των οποίων και ελληνοαμερικανοί, Γερμανοί και βεβαίως ρώσοι διερευνούν την αγορά εξετάζοντας μια πλειάδα πιθανών στόχων στην ελληνική αγορά.
Η βασική και κοινή στρατηγική τους είναι να αγοράσουν φθηνά και καλά περιουσιακά στοιχεία της Ελλάδος.

Με βάση απόλυτα διασταυρωμένες πληροφορίες οι αμερικανοί επιχειρηματίες οι οποίοι είχαν ζητήσει πολλά οικονομικά στοιχεία από την αμερικανική πρεσβεία στην Ελλάδα φέρονται να ενδιαφέρονται για εταιρίες που ανήκουν στο κράτος και σχετίζονται με διαχείριση υδάτων ενέργειας ή ακινήτων.
Οι Γερμανοί ενδιαφέρονται περισσότεροι για παροχή υπηρεσιών ενώ οι ρώσοι έχουν εστιαστεί στις τράπεζες, στα ακίνητα αλλά και σε εταιρίες υποδομών του ελληνικού κράτους.
Όμως πίσω από όλα αυτά τι ακριβώς κρύβεται;
 

Είναι το ενδιαφέρον των ξένων για τα περιουσιακά στοιχεία της Ελλάδος; Είναι άσκηση οικονομικής διπλωματίας; Είναι το κίνητρο των απανταχού κεφαλαιούχων οι οποίοι όταν αντιλαμβάνονται ότι….κάπου ξεπουλάνε σπεύδουν να εκμεταλλευτούν τις ευκαιρίες.

Θα πρέπει να σημειωθεί ότι το ενδιαφέρον εδράζεται σχεδόν αποκλειστικά στο ότι οι ξένοι αντιλαμβάνονται ότι μπορούν να αγοράσουν υποδομές ή ελληνικά assets σε εξευτελιστικές τιμές.
Πάντως είναι σημαντικό να τονιστεί ότι Αμερικανοί, Γερμανοί και Ρώσοι ενδιαφέρονται για αγορές στην πραγματική οικονομία έστω και στα όρια του τσάμπα….των υπερβολικά χαμηλών αποτιμήσεων οι funds managers στο Λονδίνο θεωρούν ότι η επιδείνωση της οικονομίας θα είναι κατακόρυφη το επόμενο διάστημα και υπερτονίζουν….μακριά από επενδύσεις στην ελληνική χρηματιστηριακή αγορά. 
 

Έτσι από την μια πλευρά οι κεφαλαιούχοι θέλουν να αγοράσουν αξίες…σε πολύ πολύ χαμηλές τιμές ενώ οι funds managers οι επενδυτές των αγορών θεωρούν ότι τα δεινά για την Ελλάδα είναι εμπρός και όχι πίσω.

Το ενδιαφέρον των ρώσων αυξάνεται για την Ελλάδα….

Πρόσφατα τονιζόταν ότι…όταν το φθηνό γίνεται φθηνότερο τότε οι απανταχού κεφαλαιούχοι ενεργοποιούνται. Μια τέτοια περίπτωση υπό προϋποθέσεις μπορεί να αποτελεί η Ελλάδα η οποία πλησιάζει σε τιμές που μπορεί να θεωρούνται φθηνές ειδικά σε ακίνητα και αποκρατικοποιήσεις.
Με βάση απόλυτα διασταυρωμένες πληροφορίες  και η ρώσικη πρεσβεία στην Ελλάδα αλλά και χρηματοοικονομικοί κύκλοι έχουν δεχθεί κρούσεις ενδιαφερομένων επιχειρηματιών από την Ρωσία, για τράπεζες, επιχειρήσεις που βαίνουν προς αποκρατικοποίηση και ακίνητα. 
 

Μάλιστα Ρώσοι επιχειρηματίες οι οποίοι έχουν λάβει και την εξουσιοδότηση του Πούτιν φέρονται να εκδηλώνουν ενδιαφέρον ακόμη και για εμπλοκή τους στην αύξηση κεφαλαίου της AlphaEurobank ή να εκδοθεί ομολογιακό μετατρέψιμο σε μετοχές με όρους παρόμοιους με το Κατάρ.
Άλλο επιχειρηματικό σχήμα πάλι από την Ρωσία έχει εκδηλώσει ανεπίσημα ενδιαφέρον για τις προς αποκρατικοποίηση εταιρίες του δημοσίου θέτοντας όμως όρους που σχετίζονται κυρίως με options.
Ενδιαφέρον υπάρχει και για τα ακίνητα του δημοσίου.

Ρώσικο fund έχει αναθέσει σε μελετητική εταιρία να παρουσιάσει όλο το φάσμα των ακινήτων του δημοσίου τα οποία θα πωληθούν ή ενοικιαστούν με μακροχρόνια μίσθωση.
Όλες αυτές οι κινήσεις δείχνουν ότι οι Ρώσοι θέλουν να εμπλακούν στην Ελλάδα στις τράπεζες, στις αποκρατικοποιήσεις και στα ακίνητα.
 

Το ερώτημα είναι θα τύχουν ευνοϊκής μεταχείρισης;
Να σημειωθεί ότι οι Ρώσοι έχουν αποκτήσει μεγάλη οικονομική επιφάνεια και πλέον αναζητούν καλά και φθηνά deals. 
 

Υπενθυμίζεται ότι οι Ρώσοι έχουν μέχρι τώρα πραγματοποιήσει δύο σημαντικές κινήσεις στην Ελλάδα και την Κύπρο στην τράπεζα Κύπρου αποκτώντας το 9,99% και στην Πειραιώς.
Συγκεκριμένα Τσεχικά και Ρωσικά επιχειρηματικά συμφέροντα κατέχουν το 10,5% της Πειραιώς.
Ο Alexander  Nesis  βασικός μέτοχος  του Ρωσικού ομίλου ICT Group  και παραδοσιακός εταίρος του τσεχικού  PPF Group το οποίο κατέχει  το 5,72% της τράπεζας Πειραιώς  έχει αποκτήσει περίπου το 4,5% με 5% της Πειραιώς.
 
 
Πέτρος Λεωτσάκος
www.bankingnews.gr 
 
http://eleftheriskepsii.blogspot.com/2011/09/blog-post_812.html

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Next previous home

Αναζήτηση στο ιστολόγιο

-------\ KRYON IN HELLENIC /-------

-------\ KRYON  IN  HELLENIC /-------
Ο Κρύων της Μαγνητικής Υπηρεσίας... Συστήνεται απλώς σαν βοηθός από την άλλη πλευρά του «πέπλου της δυαδικότητας», χωρίς υλική μορφή ή γένος. Διαμέσου του Λη Κάρολ, αναφέρεται στις ριζικές αλλαγές που συμβαίνουν στη Γη και τους Ανθρώπους αυτή την εποχή.

------------\Αλκυόν Πλειάδες/-------------

------------\Αλκυόν Πλειάδες/-------------
Σκοπός μας είναι να επιστήσουμε την προσοχή γύρω από την ανάγκη να προετοιμαστούμε γι' αυτό το μεγάλο αστρικό γεγονός, του οποίου η ενέργεια ήδη έχει αρχίσει να γίνεται αντιληπτή στον πλανήτη μας μέσα από φωτεινά φαινόμενα, όμορφες λάμψεις, την παράξενη παθητική συμπεριφορά του ήλιου, αύξηση των εμφανίσεων μετεωριτών, διακοπών ρεύματος.. όλα αυτά είναι ενδείξεις της επικείμενης άφιξης της τεράστιας ηλεκτρομαγνητικής του ζώνης η οποία είναι φορτισμένη με φωτονικά σωματίδια, και κάθε ημέρα που περνάει αυξάνονται όλο και περισσότερο.

Οι επισκεπτεσ μας στον κοσμο απο 12-10-2010

free counters