Γράφει ο Αδαμάντινος
Μέσα στο πρώτο δεκαπανθήμερο του Μαΐου θα ξεκινήσει η διαδικασία διερεύνησης της ύπαρξης πετρελαίου και φυσικού αερίου, με τη δημοσίευση διεθνούς πρόσκλησης ενδιαφέροντος για εταιρείες, που ενδιαφέρονται να.....
κάνουν σεισμικές έρευνες στη λεκάνη του Ιονίου πελάγους και νότια της Κρήτης, με τη μέθοδο των «μη αποκλειστικών δεδομένων».
Με τη διαδικασία αυτή, που εισάγεται για πρώτη φορά στην Ελλάδα, αλλά είναι ευρέως διαδεδομένη στο εξωτερικό, εταιρείες που δραστηριοποιούνται στο πεδίο των ερευνών αναλαμβάνουν την πραγματοποίηση των ερευνών, χωρίς δαπάνες του Δημοσίου, και πωλούν τα δεδομένα, που ανακαλύπτουν, σε εταιρείες που ενδιαφέρονται για την εξόρυξη και εκμετάλλευση των κοιτασμάτων.
Και στις δύο περιπτώσεις, δηλαδή τόσο στην πώληση των ερευνητικών δεδομένων, όσο και στην εκμετάλλευση των κοιτασμάτων, το Δημόσιο συμμετέχει στα κέρδη των εταιρειών.
Ας δούμε το εξής υποθετικό σενάριο.
Μια εταιρεία ανακαλύπτει φυσικό αέριο και πετρέλαιο παράλληλα με άλλα μεταλλεύματα κάτω απο το βυθό της θάλασσας. Η εταιρεία γνωρίζει την έκταση τών κοιτασμάτων, τα οποία ήδη είναι γνωστά με άλλες μεθόδους εδώ και πολλά χρόνια και σε Αμερικανούς και Ρώσους και σε πολλούς άλλους με άλλες τεχνικές. Για την ιστορία, σας λέω ότι αυτα τα κοιτάσματα θα μπορούσαν να είχαν καταγραφεί και απο τους Ελληνες σεισμολόγους που για περίεργο λόγο δεν απέκτησαν ποτέ δίκτυο καταγραφής σεισμών με έμφαση σε τέτοια θέματα.
Η εταιρεία κοστολογεί πλήρως την ανακάλυψη της αλλά την ανακοινώνει ως αρκετά εκεμταλλεύσιμη αντί για τεράστιο κοίτασμα. Ποιός χάνει; To Eλληνικό δημόσιο.
Ενα δεύτερο σημείο που εχω να παρατηρήσω ειναι η έννοια του shale gas, την τεχνολογία εξόρυξης του οποίου παραβλέπει η κυβέρνηση. Ολες οι HΠΑ βγάζουν φυσικό αέριο με αυτή την τεχνολογία, την οποία το Κατάρ δεν έχει γιαυτό και δεν μπορούσε να πουλησει φυσικό αέριο στις ΗΠΑ, όπου η εξαγωγή φυσικού αερίου με αυτή τη τεχνολογία στοίχιζε φτηνότερα.
Αυτό το συμπεραίνω από τον τρόπο που ειναι γραμμένη η πρόσκληση και αφορά κλασσικα κοιτάσματα φυσικού αερίου, που μπορει να ειναι και μικρά. Το να παραβλέπεις μια νέα τεχνολογία για μένα σημαινει πολλά.
Τέλος υπενθυμίζω την επιθυμία του ΓΑΠ να πουλήσει κρατικά δικαιώματα έναντι δανείων που χρωστάμε στους δανειστές.
Η αναδιάρθρωση δεν συμφέρει τους δανειστες να γίνει τώρα, αφου θέλουν όλοι να βουτήξουν ότι προλάβουν. Οι άνθρωποί τους είναι φανερό ότι ελέγχουν όλα τα πόστα ενώ τα ΜΜΕ και πολλά ιστολόγια πελαγοδρομούν το λαό σε ανούσιες παρατηρήσεις και τρίχες, τριχάρες...
Η κυβερνηση θέλει να κερδίσει χρόνο και κοιτάει να απαλυνει τα μέτρα με επιμήκυνση του μνημονίου (και αυτό αναδιάρθρωση ειναι). Η ουσία είναι ότι η χωρα μετά απο ενάμισυ χρόνο συνεχίζει να μη παράγει τίποτα ενω η δικαισούνη δεν λειτουργεί. Και ακόμη να ήθελες να πιστέψεις τον ΓΑΠ όταν μετά απο ενάμισυ χρόνο κανένας δεν έχει παει φυλακή, είναι αδύνατο.
Καμμια χώρα δεν έχει τόσα ΜΜΕ. Ξέρετε γιατί; Ακομη και τώρα δεν ξέρετε;
http://ksipnistere.blogspot.com/2011/05/blog-post_8436.html
Εγγραφή σε:
Σχόλια ανάρτησης (Atom)
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου