Παρασκευή 29 Απριλίου 2011

Ελληνική πρωτιά στη Ρομποτική Χειρουργική!

ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΠΡΕΜΙΕΡΑ ΣΤΗ ΧΩΡΑ ΜΑΣ ΓΙΑ ΤΗ ΧΟΛΟΚΥΣΤΕΚΤΟΜΗ ΜΕ ΡΟΜΠΟΤ - Η πρώτη ρομποτική επέμβαση μέσω μιας τομής πραγματοποιήθηκε από τον δρα Κ.Μ. Κωνσταντινίδη και τους συνεργάτες του δόκτορες Σ. Χειρίδη, Π. Χρυσοχέρη, Π. Χειρίδη και τον αναισθησιολόγο δρα Χ. Χαριτόπουλο. Το Ιατρικό Κέντρο Αθηνών και η ομάδα Ρομποτικής Χειρουργικής του κ. Κ.Μ. Κωνσταντινίδη επιλέχθηκαν με δύο άλλα κέντρα διεθνώς, ένα στην Ιταλία και ένα στην Ελβετία, για να ξεκινήσει συγχρόνως η εφαρμογή της υπερσύγχρονης ρομποτικής τεχνολογίας Singlc Sitc.

Με την τεχνική αυτή πραγματοποιείται η πλήρως ρομποτική χολοκυστεκτομή διά μέσου μιας μόνο τομής 1,5 cm. Η διά μιας τομής ρομποτική χολοκυστεκτομή με χρήση του ρομποτικού συστήματος Da Vinci Si HD που υπάρχει μόνο στο Ιατρικό Κέντρο πραγματοποιείται εξ ολοκλήρου μέσω μιας μικροτομής κάτω από τον ομφαλό. Η μέση διάρκεια της επέμβασης είναι 40 λεπτά.
«Για τον ασθενή που επιθυμεί να ελαχιστοποιήσει τις ουλές, η ρομποτική χολοκυστεκτομή διά μιας τομής αποτελεί την καλύτερη επιλογή», δηλώνει ο διευθυντής Γενικής Χειρουργικής του Ιατρικού Κέντρου Αθηνών και υπεύθυνος Ρομποτικού Προγράμματος Κ.. Κωνσταντινίδης.
Η πρώτη ρομποτική επέμβαση διά μιας τομής πραγματοποιήθηκε από τον δρα Κωνσταντινίδη και τους συνεργάτες του δόκτορες Σ. Χειρίδη, Π. Χρυσοχέρη, Π. Χειρίδη και τον αναισθησιολόγο δρα Χ. Χαριτόπουλο.


Τεράστια εμπειρία
Η χειρουργική ομάδα του Ιατρικού Αθηνών με πρωτοπορία στη λαπαροενδοσκοπική χειρουργική πραγματοποιεί λαπαροσκοπικές επεμβάσεις χολοκυστεκτομής από τις αρχές της δεκαετίας του ’90, με αποτέλεσμα να έχει τεράστια πείρα στην εν λόγω επέμβαση. Στην κλασική λαπαροσκόπηση για τη χολοκυστεκτομή απαιτούνται 4 τομές ώστε να εισαχθούν όλα τα απαραίτητα εργαλεία καθώς και η ειδική κάμερα, το λαπαροσκόπιο, μέσα στην κοιλιά. Σήμερα με τη Ρομποτική Χειρουργική Single Site το λαπαροσκόπιο και όλα τα εργαλεία μπαίνουν μέσω μιας μόνο μικροτομής στον ομφαλό.
«Η χειρουργική διά μιας τομής δεν είναι καινούρια. Με συμβατικά λαπαροσκοπικά εργαλεία μπορεί να δημιουργηθεί μεγάλη τεχνική δυσκολία γιατί όλα τα εργαλεία δουλεύουν στην ίδια ευθεία. Χάρη στη Ρομποτική τα προβλήματα γωνίωσης λύνονται και επαναφέρουν στον χειρουργό την αίσθηση ότι χειρουργεί κανονικά», συμπληρώνει ο δρ Κωνσταντινίδης.


Άλλες εφαρμογές
Η ομάδα του δρα Κωνσταντινίδη ξεκίνησε τη Ρομποτική Χειρουργική με το σύστημα Da Vinci τον Σεπτέμβριο του 2006. Μέχρι σήμερα έχουν πραγματοποιηθεί περισσότερες από 1.000 επεμβάσεις γενικής χειρουργικής, ουρολογίας και γυναικολογίας. Στη γενική χειρουργική, ρομποτικά πραγματοποιείται η οισοφαγεκτομή, η αποκατάσταση διαφραγματοκήλης και γαστροοισοφαγικής παλινδρόμησης, η καρδιομυοτομή για αχαλασία οισοφάγου, η ολική και υφολική γαστρεκτομή, η δεξιά και αριστερή κολεκτομή, η σιγμοειδεκτομή, η χαμηλή πρόσθια κολεκτομή, η κοιλιοπερινεϊκή και η ορθοπηξία για πρόπτωση του ορθού. Επίσης ηπατεκτομές, επεμβάσεις χοληφόρων, ολικές ή περιφερικές παγκρεατεκτομές και σπληνεκτομές. Πολλά πλεονεκτήματα παρουσιάζει και η ρομποτική επινεφριδεκτομή.
Ιδιαίτερη σημασία αποκτά τον τελευταίο καιρό η χρήση ρομποτικού συστήματος σε παχύσαρκους ασθενείς, εφόσον οι ρομποτικοί βραχίονες μπορούν με την ίδια ευκολία να σηκώσουν οποιοδήποτε βάρος για όσο χρόνο χρειάζεται. Τελευταία συζητείται όλο και περισσότερο η αξία των ρομποτικών συστημάτων στη χειρουργική της νοσογόνου παχυσαρκίας, όπως είναι η κατά Roux-en Y γαστρική παράκαμψη (γαστρικό by-pass).
Η ουρολογική ομάδα του Ιατρικού έχει πραγματοποιήσει πολυάριθμες ριζικές προστατεκτομές για καρκίνο προστάτη, μερικές ή ολικές νεφρεκτομές, ριζικές κυστεκτομές με δημιουργία νεοκύστης και άλλες.
Τέλος, η γυναικολογική ομάδα χρησιμοποιεί το Da Vinci σε κύστεις ωοθηκών, αφαίρεση ινομυωμάτων, λεμφαδενικό καθαρισμό πυέλου και ολική ή υφολική υστεροκτομή με απόλυτη επιτυχία.


Παγκόσμιος πόλος
Το 2011 η ομάδα Κωνσταντινίδη επιλέχθηκε από την κατασκευάστρια εταιρεία για τις πρώτες επεμβάσεις Single Site και ως κέντρο εκπαίδευσης για τον υπόλοιπο κόσμο λόγω της μακράς της εμπειρίας με τις ρομποτικές επεμβάσεις που ξεπερνούν τις 1.000 και καλύπτουν όλο το φάσμα της γενικής χειρουργικής, ουρολογίας και γυναικολογίας.
Στη ρομποτική χολοκυστεκτομή Single Site τα εργαλεία που είναι εύκαμπτα χιάζονται στο σημείο εισόδου και ηλεκτρονικά το σύστημα αντιστρέφει τους βραχίονες (το δεξί γίνεται αριστερό και το αριστερό δεξί), με αποτέλεσμα οι κινήσεις του χειρουργού να είναι άνετες και φυσικές. Ο δρ Κωνσταντινίδης εξηγεί: «Το σύστημα απαιτεί εκπαίδευση ως προς την έναρξη της επέμβασης και σύνδεση του ρομπότ. Ωστόσο με την ανάλογη χειρουργική εμπειρία και την κατάλληλη επιλογή ασθενών η έκβαση είναι άριστη».
Και προσθέτει: «Χρησιμοποιώντας μία μόνο τομή, η μετεγχειρητική φροντίδα των ασθενών μου έχει ήδη βελτιωθεί με λιγότερα προβλήματα από τις τομές και άριστο αισθητικό αποτέλεσμα».
Ποιος όμως είναι ο κατάλληλος υποψήφιος για την πιο πρόσφατη αυτή εξέλιξη της Χειρουργικής; Οι περισσότεροι ασθενείς που θεωρούνται κατάλληλοι για την κλασική λαπαροσκοπική χολοκυστεκτομή μπορούν να υποβληθούν σε ρομποτική χολοκυστεκτομή Single Site, σύμφωνα με τον δρα Κωνσταντινίδη. «Καθώς το κύριο πλεονέκτημα της αφαίρεσης χολής διά μιας τομής είναι αισθητικό, επιλέγουμε τους ασθενείς μας προσεκτικά και λογικά, μελετώντας την κάθε περίπτωση ξεχωριστά».
Η ρομποτική χολοκυστεκτομή διά μιας τομής πραγματοποιείται μόνο στο Ιατρικό Κέντρο Αθηνών από την ομάδα του δρα Κωνσταντινίδη και τα αποτελέσματα είναι ήδη εντυπωσιακά.

press-time
http://www.elnews.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Next previous home

Αναζήτηση στο ιστολόγιο

-------\ KRYON IN HELLENIC /-------

-------\ KRYON  IN  HELLENIC /-------
Ο Κρύων της Μαγνητικής Υπηρεσίας... Συστήνεται απλώς σαν βοηθός από την άλλη πλευρά του «πέπλου της δυαδικότητας», χωρίς υλική μορφή ή γένος. Διαμέσου του Λη Κάρολ, αναφέρεται στις ριζικές αλλαγές που συμβαίνουν στη Γη και τους Ανθρώπους αυτή την εποχή.

------------\Αλκυόν Πλειάδες/-------------

------------\Αλκυόν Πλειάδες/-------------
Σκοπός μας είναι να επιστήσουμε την προσοχή γύρω από την ανάγκη να προετοιμαστούμε γι' αυτό το μεγάλο αστρικό γεγονός, του οποίου η ενέργεια ήδη έχει αρχίσει να γίνεται αντιληπτή στον πλανήτη μας μέσα από φωτεινά φαινόμενα, όμορφες λάμψεις, την παράξενη παθητική συμπεριφορά του ήλιου, αύξηση των εμφανίσεων μετεωριτών, διακοπών ρεύματος.. όλα αυτά είναι ενδείξεις της επικείμενης άφιξης της τεράστιας ηλεκτρομαγνητικής του ζώνης η οποία είναι φορτισμένη με φωτονικά σωματίδια, και κάθε ημέρα που περνάει αυξάνονται όλο και περισσότερο.

Οι επισκεπτεσ μας στον κοσμο απο 12-10-2010

free counters