Τρίτη 15 Φεβρουαρίου 2011

Επαναδιαπραγμάτευση δανείων με εγγύηση εθνική γη


Πώς θα βγουν 30 από τα 50 δισ. που θέλει η Τρόικα

Παραλίες, βραχονησίδες, λιμάνια και αεροδρόμια περιλαμβάνει η λίστα των προς αξιοποίηση ακινήτων που καταρτίζει η κυβέρνηση. Στο οικονομικό επιτελείο «έχει πέσει» και η ιδέα, να γίνει επαναδιαπραγμάτευση των επιτοκίων του δανείου των 110 δισ. ευρώ ή, ...
εναλλακτικά, η χορήγηση νέων δανείων από το Ευρωπαϊκό Ταμείο Στήριξης με «εγγύηση» μέρος από τα κρατικά αυτά ακίνητα.

Σύμφωνα με πληροφορίες του protothema.gr, τις τελευταίες δύο εβδομάδες οπότε διαφάνηκε πως η Τρόικα θα πιέσει για μέτρα άμεσης μείωσης του δημοσίου χρέους (και όχι απλά των ελλειμμάτων) μέσω των αποκρατικοποιήσεων και της πώλησης ακινήτων, άρχισε να κερδίζει έδαφος η ιδέα να επιδιωχθεί μια σημαντική μείωση του κόστους δανεισμού, με διασφάλιση τα ακίνητα και τις αποκρατικοποιήσεις.

Το σχέδιο αυτό προβλέπει να ορίσει μια λίστα ακινήτων και επιχειρήσεων προς εκποίηση ή "κάλυψη" των δανειστών μας, ώστε είτε να δεχθεί η Τρόικα να μειώσει το υψηλό επιτόκιο δανεισμού μας 5%, είτε να δοθούν στην Ελλάδα νέα χαμηλότοκα δάνεια (ενδεχομένως από το Ταμείο Στήριξης ή την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων). Μια τέτοια εξέλιξη, σύμφωνα με τους εμπνευστές της ιδέας, θα μπορούσε να συμπαρασύρει προς τα κάτω και τα spreads, "στρώνοντας χαλί" για την επιστροφή της Ελλάδας στις αγορές.

Τι θα αξιοποιηθεί

Το μειονέκτημα της πρότασης, πέραν από τις πολιτικές αντιδράσεις, έγκειται κυρίως στα «βάρη» (χρήσεις γης, διεκδικούμενα από ιδιώτες, κόστος απαλλοτριώσεων κλπ) που έχουν τα ακίνητα του δημοσίου και ανάγουν τον "θησαυρό των 400 δισ. ευρώ» στη σφαίρα του μύθου. Ωστόσο ειδικά τα ακίνητα-φιλέτα μπορούν να πιάσουν καλή "τιμή" και στην παρούσα αρνητική συγκυρία, έστω και σαν "ενέχυρο", αφού δεν επηρεάζονται έντονα από τον οικονομικό κύκλο και την ύφεση, όπως πχ οι μετοχές των εισηγμένων επιχειρήσεων.

Ο υπουργός Οικονομικών Γιώργος Παπακωνσταντίνου θα παρουσιάσει ένα πρόγραμμα αξιοποίησης ακινήτων του δημοσίου, που θα "τρέξει" παράλληλα με τις αποκρατικοποιήσεις συμμετοχών του δημοσίου.

Ωστόσο, στο οικονομικό επιτελείο δεν τρέφουν αυταπάτες, όπως ο εκπρόσωπος της Κομισιόν Σερβάας Ντερούζ, ότι θα μπουν στα κρατικά ταμεία ως το 2012 τα 5 δισ. ευρώ από το Ελληνικό (τόσα είναι συνολικά όλη η επένδυση των αράβων και όχι το τίμημα της αγοράς της έκτασης) ούτε άλλα 10 δισ. από συμμετοχές του δημοσίου σε εταιρίες (η αποτίμηση των εισηγμένων δεν ξεπερνά τα 6 δισ. και εάν ακόμα πουλούσε το δημόσιο το μάνατζμεντ με 50% επιπλέον premium, δεν θα έπιανε ούτε 9 δισ.).

«Στο σφυρί» θα βγουν όμως πρώτα κυρίως τα τουριστικά κρατικά ακίνητα. Στο χαρτοφυλάκιο της ΕΤΑ υπάρχουν 360 ακίνητα, συνολικής αξίας 30 δισ. ευρώ. Από αυτά όμως τα άμεσα διαχειρίσιμα είναι πολύ λιγότερα (λόγω νομικών προβλημάτων, κατεχόμενα από ιδιώτες, διεκδικούμενα κλπ), και τελικά η καθαρή αξία που μπορεί να υπολογίζει το Κράτος δεν ξεπερνά τα 20 δισ. ευρώ.

Σε περίπου 10 δισ. ευρώ ανέρχεται κατά τους ειδικούς και η αξιοποιήσιμη περιουσία της Κτηματικής Εταιρείας του Δημοσίου που διαχειρίζεται μεγάλα δημόσια κτήματα με πολλούς άγνωστους τίτλους ιδιοκτησίας. Πολλές από αυτές τις εκτάσεις έχουν ήδη καταπατηθεί ήδη με αυθαίρετες ιδιοκτησίες. Για να υλοποιηθεί το φιλόδοξο πρόγραμμα αποκρατικοποιήσεων θα πρέπει το δημόσιο αρχικά να κυνηγήσει τους καταπατητές ή να του δώσει (με το αζημίωτο) τίτλους ιδιοκτησίας!

Άσος στο μανίκι όμως της κυβέρνησης ίσως αποδειχτούν περί τα 500 νησιά και βραχονησίδες που σύμφωνα με μελέτες του ΙΟΒΕ, προσφέρονται για τουριστικό και επενδυτικό ενδιαφέρον (τουριστική κατοικία, παραγωγή ενέργειας κλπ).
Παζάρι στο Ecofin

Κρίσιμες διαβουλεύσεις για την επιμήκυνση και τη μείωση των επιτοκίων για το δάνειο των 110 δισ. της χώρας μας, μέσω του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Στήριξης, θα έχει ο Γιώργος Παπακωνσταντίνου σήμερα και αύριο, στις συνόδους Γιούρογκρουπ και Εκοφίν. Εκεί ο υπουργός Οικονομικών ενδεχομένως να προϊδεάσει τους εταίρους για τα σχέδια αξιοποίησης της κρατικής περιουσίας.

Στο τραπέζι μπαίνουν όμως και οι προτάσεις της Γερμανίας για σκληρή λιτότητα σε όλη την Ευρώπη.

Οι υπουργοί Οικονομικών "στρώνουν χαλί" για τις Συνόδους Κορυφής στις 11 και 25 Μαρτίου και οι αγορές αναμένουν με ενδιαφέρον "να δουν καπνό" και να πειστούν για τις αποφάσεις της ΕΕ, αφού τα πισωγυρίσματα και οι καθυστερήσεις οδήγησαν και πάλι σε έκρηξη επιτοκίων των ευρωπαϊκών ομολόγων.

Ό,τι αποφασιστεί για το Νέο Ευρωπαϊκό Ταμείο Στήριξης, για τα κεφάλαια και τις αρμοδιότητές του, αφορά άμεσα την Ελλάδα που θέλει επιμήκυνση, μείωση χρέους και μείωση επιτοκίων.

To ευρωπαϊκό ΔΝΤ

Σύμφωνα με το Spiegel θα πρόκειται για ένα ευρωπαϊκό "ΔΝΤ", τον Μόνιμο Μηχανισμό Στήριξη (EMS) χωρών με πρόβλημα όπως η Ελλάδα, που θα αντικαταστήσει το "προσωρινό" Tαμείο διάσωσης (EFSF). Θα διαχειρίζεται κεφάλαια 500 δισ. ευρώ για δάνεια "τύπου ΔΝΤ" και θα προβλέπει διαδικασίες "ήπιας" αναδιάρθρωσης, με "έσχατη λύση" τη μη πληρωμή χρέους των χωρών.

Ωστόσο οι πλούσιες χώρες που θα εισφέρουν στο Ταμείο ζητούν διασφαλίσεις.

Το σχέδιο της Μέρκελ προβλέπει αυστηρή εποπτεία των χωρών και νέο Σύμφωνο Ανταγωνιστικότητας.

Οι χώρες θα ελέγχονται με μετρήσεις ανταγωνιστικότητας, όπου κυρίαρχο στοιχείο θα είναι το χαμηλό μισθολογικό κόστος. Θα ελέγχεται επίσης η Δημοσιονομική Σταθερότητα.

Με το "γερμανικό μοντέλο", κάθε χώρα θα παίρνει "καλό βαθμό" εάν:

- προχωρήσει σε αποσύνδεση των μισθών από τον πληθωρισμό,

- συνδέσει (βλέπε: "αυξήσει") τα όρια ηλικίας συνταξιοδότησης με βάση τη βιωσιμότητα του ασφαλιστικού της συστήματος,

- και μπει δέσμευση στο σύνταγμα κάθε κράτους-μέλους για "φρένο χρέους".
Πηγή

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Next previous home

Αναζήτηση στο ιστολόγιο

-------\ KRYON IN HELLENIC /-------

-------\ KRYON  IN  HELLENIC /-------
Ο Κρύων της Μαγνητικής Υπηρεσίας... Συστήνεται απλώς σαν βοηθός από την άλλη πλευρά του «πέπλου της δυαδικότητας», χωρίς υλική μορφή ή γένος. Διαμέσου του Λη Κάρολ, αναφέρεται στις ριζικές αλλαγές που συμβαίνουν στη Γη και τους Ανθρώπους αυτή την εποχή.

------------\Αλκυόν Πλειάδες/-------------

------------\Αλκυόν Πλειάδες/-------------
Σκοπός μας είναι να επιστήσουμε την προσοχή γύρω από την ανάγκη να προετοιμαστούμε γι' αυτό το μεγάλο αστρικό γεγονός, του οποίου η ενέργεια ήδη έχει αρχίσει να γίνεται αντιληπτή στον πλανήτη μας μέσα από φωτεινά φαινόμενα, όμορφες λάμψεις, την παράξενη παθητική συμπεριφορά του ήλιου, αύξηση των εμφανίσεων μετεωριτών, διακοπών ρεύματος.. όλα αυτά είναι ενδείξεις της επικείμενης άφιξης της τεράστιας ηλεκτρομαγνητικής του ζώνης η οποία είναι φορτισμένη με φωτονικά σωματίδια, και κάθε ημέρα που περνάει αυξάνονται όλο και περισσότερο.

Οι επισκεπτεσ μας στον κοσμο απο 12-10-2010

free counters