Τρίτη 22 Φεβρουαρίου 2011

Το ιστορικό των ερευνών πετρελαίου στην Ελλάδα

Μόλις 175 ερευνητικές γεωτρήσεις σε έκταση 130.000 τετραγωνικών χιλιομέτρων έχουν πραγματοποιηθεί στην Ελλάδα, γεγονός που καθιστά τη χώρα ως μία από τις λιγότερο ερευνημένες περιοχές παγκοσμίως για την ανακάλυψη κοιτασμάτων πετρελαίου και φυσικού αερίου.

Στη λεκάνη του Πρίνου, για παράδειγμα, συνολικής έκτασης 450 τετραγωνικών χιλιομέτρων, έχουν γίνει 26 ερευνητικές γεωτρήσεις, ενώ οι...
 ερευνητικές εργασίες συνεχίζονται.

Η κυβέρνηση, προσπαθώντας να αλλάξει την εικόνα αυτή, προχωρά στη σύσταση Εθνικού Φορέα, που υπό τον έλεγχό του θα τεθεί η διαχείριση των δικαιωμάτων του Δημοσίου στην αναζήτηση, έρευνα και εκμετάλλευση υδρογονανθράκων, με βάση τις ρυθμίσεις νομοσχεδίου που σχεδιάζει το ΥΠΕΚΑ.

Κατά το πρόσφατο συνέδριο του Ινστιτούτου Ενέργειας Νοτιοανατολικής Ευρώπης ο Κωνσταντίνος Νικολάου, Γεωλόγος Πετρελαίων και Ενεργειακός Οικονομολόγος παρουσίασε το ιστορικό των ερευνών για ανακάλυψη υδρογονανθράκων στη χώρα.

Συγκεκριμένα αυτό έχει ως εξής:
-Από το 1903 ως το 1974 έγιναν 52 ερευνητικές γεωτρήσεις από διεθνείς πετρελαϊκές εταιρίες, μεταξύ αυτών οι εταιρίες BP, TEXACO, CHEVRON και OCEANIC.

-Από το 1960 ως το 1967 το Ελληνικό Δημόσιο έκανε 17 γεωτρήσεις.

-Στο διάστημα 1975 - 1996 η ΔΕΠ-ΕΚΥ (πρώην θυγατρική των ΕΛΠΕ με αντικείμενο την έρευνα και εκμετάλλευση υδρογονανθράκων) έκανε 74 γεωτρήσεις.

-Από το 1971 ως το 2010 η Κοινοπραξία NAPC και οι εταιρίες που την διαδέχθηκαν, μετά την αποχώρησή της το 1999, έκαναν 26 γεωτρήσεις στην περιοχή Καβάλας / Πρίνου, στο Θρακικό πέλαγος.

-Οι τελευταίες παραχωρήσεις περιοχών για έρευνα έγιναν το 1997 στη Δυτική Ελλάδα, σε Κοινοπραξίες των ΕΛΠΕ με τις εταιρίες Enterprise Oil και Triton, όπου εκτελέστηκαν συνολικά 6 γεωτρήσεις ως το 2002.

Τα κοιτάσματα που έχον ανακαλυφθεί από τις έρευνες είναι:

-Στο Θρακικό πέλαγος τα κοιτάσματα πετρελαίου Πρίνος, Βόρειος Πρίνος, Έψιλον, Άθως, Αμμώδης και Ανατολική Θάσος και το κοίτασμα φυσικού αερίου Νότια Καβάλα.

-Στη Χαλκιδική, το κοίτασμα φυσικού αερίου Επανωμή.

-Στο Ιόνιο, το κοίτασμα πετρελαίου Δυτικό Κατάκωλο και η ανακάλυψη κοιτάσματος ασφάλτου στη Ζάκυνθο.

Όπως τόνισε ο κ. Νικολάου, από τις 149 γεωτρήσεις στο Θρακικό Πέλαγος, μόνον οι 20-22 έγιναν με βάση τα σύγχρονα επιστημονικά δεδομένα, γεγονός που σημαίνει ότι θα πρέπει να επανεξετάσουμε προηγούμενες γεωτρήσεις, οι οποίες δεν παρουσίασαν συγκεκριμένα αποτελέσματα.

Οι επόμενες παραχωρήσεις σχεδιάζονται στη δυτική Ελλάδα, όπου οι έρευνες δεν απέδωσαν, χωρίς ωστόσο οι γεωτρήσεις να φθάνουν στο βάθος που προέβλεπαν οι αρχικές συμφωνίες.

Στις περιοχές που η ύπαρξη πετρελαίου θεωρείται ως ιδιαίτερα πιθανή συγκαταλέγεται η Δυτική Ελλάδα, τα Γρεβενά, ο Θερμαϊκός Κόλπος, το Θρακικό πέλαγος, η Δυτική Θράκη, η θαλάσσια περιοχή των Σποράδων, το Αιγαίο και η θαλάσσια περιοχή νότια-νοτιοανατολικά της Κρήτης.

http://e-parembasis.blogspot.com/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Next previous home

Αναζήτηση στο ιστολόγιο

-------\ KRYON IN HELLENIC /-------

-------\ KRYON  IN  HELLENIC /-------
Ο Κρύων της Μαγνητικής Υπηρεσίας... Συστήνεται απλώς σαν βοηθός από την άλλη πλευρά του «πέπλου της δυαδικότητας», χωρίς υλική μορφή ή γένος. Διαμέσου του Λη Κάρολ, αναφέρεται στις ριζικές αλλαγές που συμβαίνουν στη Γη και τους Ανθρώπους αυτή την εποχή.

------------\Αλκυόν Πλειάδες/-------------

------------\Αλκυόν Πλειάδες/-------------
Σκοπός μας είναι να επιστήσουμε την προσοχή γύρω από την ανάγκη να προετοιμαστούμε γι' αυτό το μεγάλο αστρικό γεγονός, του οποίου η ενέργεια ήδη έχει αρχίσει να γίνεται αντιληπτή στον πλανήτη μας μέσα από φωτεινά φαινόμενα, όμορφες λάμψεις, την παράξενη παθητική συμπεριφορά του ήλιου, αύξηση των εμφανίσεων μετεωριτών, διακοπών ρεύματος.. όλα αυτά είναι ενδείξεις της επικείμενης άφιξης της τεράστιας ηλεκτρομαγνητικής του ζώνης η οποία είναι φορτισμένη με φωτονικά σωματίδια, και κάθε ημέρα που περνάει αυξάνονται όλο και περισσότερο.

Οι επισκεπτεσ μας στον κοσμο απο 12-10-2010

free counters