Οι εκπρόσωποι των δανειστών της χώρας, από αριστερά Σερβάς Ντερούζ της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Κλάους Μαζούχ της ΕΚΤ και Πόουλ Τόμσεν του ΔΝΤ, εντός της εβδομάδος θα έχουν συνάντηση με την πολιτική ηγεσία του υπουργείου Εργασίας
Η αναδιάρθρωση του ελληνικού χρέους θα γίνει αφού θα υπογραφή το τελικό στάδιο του θανάτου του Έλληνα!!!
Εντονες πιέσεις ασκεί η τρόικα στην κυβέρνηση για το θέμα των επιχειρησιακών συμβάσεων αντιμετωπίζοντας με δυσπιστία το νομοθετικό πλαίσιο που ψηφίστηκε πριν από έναν μήνα περίπου και διατυπώνοντας επιφυλάξεις για την πρακτική αποδοτικότητά του.
Οι εκπρόσωποι των δανειστών της χώρας είχαν την Παρασκευή μακρά συνεργασία με τον ειδικό γραμματέα του Σώματος Επιθεωρητών Εργασίας κ. Μ. Χάλαρη, από τον οποίο ζήτησαν αναλυτικά στοιχεία για την πορεία των επιχειρησιακών συμβάσεων προκειμένου να εκτιμήσουν κατά πόσο το νέο καθεστώς των συμβάσεων μπορεί να αποδώσει το ζητούμενο:
Την προσδοκούμενη μείωση των αμοιβών σε συγκεκριμένες επιχειρήσεις.
Οι πιέσεις ήταν εξαιρετικά ασφυκτικές, ενώ υπήρξαν αναφορές στο ενδεχόμενο αλλαγής του νόμου εφόσον αποδειχθεί ότι δεν έχει πρακτική εφαρμογή.
Ωστόσο ο κ. Χάλαρης διαβεβαίωσε τους εκπροσώπους της τρόικας ότι υπάρχει έντονη κινητικότητα των επιχειρήσεων για τη συνομολόγηση επιχειρησιακών συμβάσεων και υπογράμμισε ότι είναι νωρίς ακόμη για να κριθεί σε πρακτικό επίπεδο η αποτελεσματικότητα του νέου θεσμικού πλαισίου. «Ο νόμος είναι σε πρώιμο στάδιο» είπε χαρακτηριστικά. «Ως το καλοκαίρι θα υπάρχουν απτά αποτελέσματα γύρω από τις νέες συμβάσεις και για τη συγκράτηση των αμοιβών στον ιδιωτικό τομέα». Παρέθεσε μάλιστα συγκεκριμένα στοιχεία σύμφωνα με τα οποία εκατοντάδες επιχειρήσεις απευθύνονται στο ΣΕΠΕ προκειμένου να αντλήσουν πληροφορίες για τον τρόπο εφαρμογής των νέων συμβάσεων.
Οι εμπειρογνώμονες είχαν συνάντηση και με τη γενική γραμματέα Κοινωνικής Ασφάλισης κυρία Αθηνά Δρέττα για την πορεία εσόδωνεξόδων του ασφαλιστικού συστήματος και την εφαρμογή της μεταρρύθμισης.
Ακολούθως θα συντάξουν την έκθεση προόδου των αλλαγών σε εργασιακά και ασφαλιστικά θέματα και εντός της εβδομάδας θα έχουν συνάντηση με την πολιτική ηγεσία του υπουργείου Εργασίας, όπου θα διατυπώσουν τις παρατηρήσεις τους για την εφαρμογή του μνημονίου. Πάντως, όπως αποκάλυψε «Το Βήμα της Κυριακής» στις 23 Ιανουαρίου, όλα τα στοιχεία του υπουργείου Εργασίας, των Εργατικών Κέντρων και των δικαστικών αρχών δείχνουν ότι ετοιμάζεται ευρύτατη εφαρμογή των ειδικών επιχειρησιακών συμβάσεων τους επόμενους μήνες.
Τα στοιχεία δείχνουν το επόμενο διάστημα «έκρηξη των επιχειρησιακών συμβάσεων», γεγονός που θα προκαλέσει στις υπόλοιπες επιχειρήσεις- όπου δεν θα υπάρξουν ανάλογες συμβάσεις- αύξηση των πιέσεων προς το προσωπικό για την ανατροπή των ατομικών συμβάσεων με τη «σύμφωνη γνώμη» του κάθε εργαζομένου.
Τι συμβαίνει σήμερα στην αγορά εργασίας
Ενδεικτικά των όσων πρόκειται να επικρατήσουν το επόμενο διάστημα στην αγορά εργασίας είναι τα εξής στοιχεία:
1 Η αρμόδια υπηρεσία του Σώματος Επιθεωρητών Εργασίας έχει κατακλυσθεί από ερωτήματα εργοδοτών που ζητούν περαιτέρω διευκρινίσεις για τον τρόπο εφαρμογής του νόμου έτσι ώστε να αποφύγουν παρατυπίες κατά τη σύναψη των ειδικών συμβάσεων οι οποίες ενδέχεται να οδηγήσουν στην ακύρωσή τους. Σύμφωνα με πληροφορίες, τα ερωτήματα ξεπερνούν τα 1.000.
2 Εχουν κατατεθεί στο Πρωτοδικείο πάνω από 600 αιτήσεις δημιουργίας εργοστασιακών σωματείων σε επιχειρήσεις όπου ως τώρα δεν υπήρχε εκπροσώπηση. Η μαζική αυτή εξέλιξη ερμηνεύεται ως «προετοιμασία» της εργατικής πλευράς προκειμένου να έλθει σε «συμβιβασμό» με την εργοδοτική πλευρά και να «συμφωνήσει» στη μείωση αποδοχών. Είναι κοινό μυστικό ότι οι πιέσεις που δέχονται οι εργαζόμενοι σε επιχειρησιακό επίπεδο είναι αφόρητες προκειμένου να αποδεχθούν ανάλογα μέτρα μείωσης των αποδοχών.
3 Η εκδήλωση ισχυρών πιέσεων σε ατομικό επίπεδο ανά εργαζόμενο σε μικρές επιχειρήσεις προκειμένου να αποδεχθούν αλλαγή στις ατομικές συμβάσεις εργασίας. «Ή δέχεστε μειώσεις αμοιβών ή θα γίνουν απολύσεις». Αυτό ακούγεται όλο και συχνότερα σε μικρομεσαίες επιχειρήσεις, σύμφωνα με καταγγελία κορυφαίου στελέχους του Εργατικού Κέντρου Αθήνας.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου